Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΘΑ ΤΟΥ ΤΙΣ ΒΡΕΞΕΙ;


Σε δολοφονία που έγινε άμεσα και με επαγγελματική ακρίβεια οφείλεται ο θάνατος του Ιλία Καρέλι, λένε κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας.


Για δολοφονία που έγινε άμεσα και με επαγγελματική ακρίβεια, έχοντας θύμα τον βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι κάνουν λόγο σε κείμενο που  έδωσαν στην δημοσιότητα κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας. Χαρακτηρίζουν βασανιστή τον υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Καρέλι, και αναφέρονται σε συνθήκες χούντας που επικρατούν στις φυλακές

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Μετά το επεισόδιο στις φυλακές Μαλανδρίνου με το θάνατο του βασανιστή υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη, ο Ιλία Καρέλι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για να του απαγγελθούν κατηγορίες. Μετά το πέρας της ανάκρισης στις 27 Μαρτίου μεταφέρθηκε άμεσα στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Ο συγκρατούμενος μας έτοιμος να δεχθεί τις συνέπειες του νόμου και να του επιβληθεί ποινή για το αδίκημα το οποίο έκανε δικάστηκε ήδη σε θάνατο χωρίς να πάει δικαστήριο και είναι ήδη νεκρός. Η δολοφονία έγινε άμεσα και με επαγγελματική ακρίβεια.

Ο Ιλία Καρέλι χώρια τους μώλωπες είχε και τρύπες στο σώμα του, μια στο χέρι και μια στη περιοχή του στέρνου, οι οποίες φέρεται να έγιναν με αιχμηρό αντικείμενο πράγμα το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί.

Εμείς θέλουμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου του όπως έγινε και με τον υπαρχιφύλακα. Επίσης ζητάμε να δωθούν στη δημοσιότητα όλες οι φωτογραφίες από τη στιγμή που εισήλθε στη φυλακή Νιγρίτας.
Να βρεθούν οι υπεύθυνοι του ξυλοδαρμού και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του όπως θα καταδικαζόταν κι εκείνος.

Από νέα στοιχεία που κυκλοφορήσανε από έναν εξωτερικό φρουρό και διάφορους εργαζόμενους κρατούμενους, στο χώρο εισερχομένων υπάρχουν ακόμα και τώρα κηλίδες αίματος και φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο Ιλία Καρέλι ξυλοκοπήθηκε ΚΑΙ στις φυλακές Νιγρίτας.
Το μόνο που ζητάμε είναι η δικαιοσύνη και όχι φασιστικές ενέργειες σε στύλ βεντέτας.

Είμαστε εδώ και θα σταθούμε αντιμέτωποι σε ότι θέλει να σταματήσει να ακούγεται η φωνή μας. Ας ενωθούμε λοιπόν όλοι πέρα από κάθε εθνικότητα και να αντισταθούμε στη χούντα που επικρατεί εδώ και καιρό.

Οι κρατούμενοι από τις πτέρυγες Β1, Β2, Γ1, Γ2 των φυλακών Νιγρίτας».

Από το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.

Απαγόρευση των διαδηλώσεων Τρίτη και Τετάρτη λόγω Ecofin στην Αθήνα


Σε απαγόρευση των διαδηλώσεων, για μια ακόμα φορά, προχώρησε η Αστυνομία, την Τρίτη και την Τετάρτη λόγω της συνόδους των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, την ώρα που καλούν σε πορείες ήδη εργατικά συνδικάτα (ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ), καθώς επίσης κόμματα και κινήσεις της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ)
Φωτογραφία αρχείου: Ορέστης ΣεφέρογλουΦωτογραφία αρχείου: Ορέστης ΣεφέρογλουΉδη έχουν υπάρξει πολλές ανακοινώσεις συμμετοχής. Το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μαρτίου, το ΕΚΑ οργάνωσε σύσκεψη σωματείων με στόχο την προετοιμασία της κινητοποίησης.
Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρει ότι απαγορεύονται οι υπαίθριες συγκεντρώσεις ή πορείες κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα μέχρι και την 23:00 ώρα της Τρίτης 01 Απριλίου 2014 και από 06:00 ώρα μέχρι και την 15:00 ώρα της Τετάρτης 02 Απριλίου 2014.
Από την προηγούμενη διαδήλωση που απαγορεύτηκε αλλά έγινε (8/1) στην "πρεμιέρα" της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕΑπό την προηγούμενη διαδήλωση που απαγορεύτηκε αλλά έγινε (8/1) στην "πρεμιέρα" της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕΗ απαγόρευση ισχύει για την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – Πλ. Φιλικής Εταιρείας – Καψάλη – Καρνεάδου – δεξιά Μαρασλή – αριστερά Υψηλάντου – αριστερά Μονής Πετράκη – δεξιά Ραβινέ – δεξιά Βλ. Μπένση – δεξιά Βασ. Σοφίας – αριστερά Ηριδανού – αριστερά Ίωνος Δραγούμη – δεξιά Δημητρέσσα – αριστερά Αντιφίλου – δεξιά Αλκμάνος – συνέχεια Ταξίλης – αριστερά Γαζιάς – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπύρου Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλ. Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – Καλλιρρόης – αριστερά Πίσσα – δεξιά Θαρύπου – αριστερά Κασομούλη – δεξιά Σφιγγός – δεξιά Λαγουμιτζή – αριστερά Ευρυδάμαντος – δεξιά Γαλαξία – δεξιά Συγγρού - αριστερά Φραγκούδη – δεξιά Χαρ. Τρικούπη – συνέχεια Δημητρακοπούλου – αριστερά Δράκου – δεξιά Γαριβάλδι – αριστερά Ροβέρτου Γκάλλι – συνέχεια Θεωρίας – δεξιά Πρυτανείου – Στράτωνος – αριστερά Θέσπιδος – Κυδαθηναίων – αριστερά Κόδρου – Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη μέχρι την συμβολή της με την οδό Σταδίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας επισημαίνει ότι “είναι άλλο ένα δείγμα ακραίου κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.”
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος: “Νομίζουν ότι με τέτοια αντιδημοκρατικά μέτρα θα τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους και τη νεολαία από το να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν.”
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί “τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στα κυβερνητικά σχέδια και να εκφράσει μαζικά και ειρηνικά την αντίθεση του στα μνημονιακά σχέδια λιτότητας και εξαθλίωσης. Διεκδικούμε μια άλλη πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους και τη νεολαία όλης της Ευρώπης, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής. Συμμετέχουμε στο αυριανό συλλαλητήριο στις 18.00 στην Κλαυθμώνος.”
Παράλληλα στα γραφεία του ΠΑΜΕ θυροκολλήθηκε απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εργατικές, λαϊκές εκδηλώσεις στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους και επιστρέφει την επίδοση της απόφασης ως απαράδεκτη.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει - Οι διαδηλώσεις θα γίνουν κανονικά
"Για άλλη μια φορά, η άθλια κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει στη παρανομία τη λαική οργή και αντίθεση στο σφαγείο κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. ια μόλις ημέρα μετά την ψήφιση μιας σειράς καταστροφικών μέτρων για τους εργαζόμενους, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν το αναγκαίο για την επιβολή τους κλίμα τρομοκρατίας", αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
"Δεν τρομάζουμε, δεν υπακούμε. Oλοι αύριο στις διαδηλώσεις για την ανατροπή των μέτρων, της κυβέρνησης και της λυκοσυμμαχίας ΕΕ-ΔΝΤ. Η μαζική παρουσία λαού και νεολαίας θα σπάσει την απαγόρευση! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει! Συγκέντρωση : Τρίτη 1/4, 6μμ στα Προπύλαια ενάντια στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ".

 Η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αύριο Τρίτη 1η Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του ECOFINστη χώρα μας, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να πείσει τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης ότι ο ελληνικός λαός αποδέχεται τα αντεργατικά μέτρα της Τρόικα, δεν πρέπει να είναι αναπάντητη.
Όλοι μαζί, δυναμικά και αγωνιστικά μπορούμε να επιστρέψουμε ως ανεπιθύμητα τα σχέδιά τους.
Το Ecofin της κρίσης και της αστάθειας
Η συνάντηση του Ecofin γίνεται σε συνθήκες αβεβαιότητας για την οικονομία της ΕΕ σε συνθήκες εντάσεων και εσωτερικών αντιπαραθέσεων στα ζητήματα της διεξόδου από την κρίση, στη σκιά της αναταραχής και στην Κριμαία.
Συζητήσεις για καίρια ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας, όπως τις εξελίξεις όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση, ειδικά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε η ελληνική Προεδρία, κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, περιλαμβάνει η αυριανή και μεθαυριανή ατζέντα της άτυπης συνάντησης ECOFIN που πραγματοποιείται στο Ζάππειο. Επίσης, περιλαμβάνει θέματα που συνδέονται με τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.
Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της υπουργικής συνάντησης του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής σχέσης (FEMIP), όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τον Οδικό Χάρτη 2020, που περιγράφει τη νέα στρατηγική της για τη Μεσόγειο.
Κατά το γεύμα εργασίας, την Τρίτη 1η Απριλίου, οι υπουργοί του ECOFIN και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη, με βάση παρουσίαση σχετικού κειμένου από το Bruegel. Αργότερα, κατά την πρώτη συνεδρία του ECOFIN, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική κατάσταση, τις προβλέψεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές, εστιάζοντας και στην κατάσταση των χρηματαγορών.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανακοίνωσή της για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου θα παρουσιάσει την Έκθεσή της για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής με τίτλο «Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη». Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, οι υπουργοί θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σε προσχέδιο για τους Όρους Αναφοράς και τη Δήλωση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, η οποία προετοιμάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων για τις εαρινές συνόδους ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20. Στη συνέχεια, κατά τη 13η κοινή Υπουργική Συνάντηση ECOFIN/FEMIP την ίδια ημέρα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, θα αποτελέσουν βασική πτυχή αυτών των συζητήσεων. Επιπρόσθετες θεματικές θα αποτελέσουν οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και διαφοροποίησης των εργαλείων της EΤΕπ για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση της δραστηριότητας για το κλίμα στην περιοχή της Μεσογείου.
Η δεύτερη συνεδρία του ECOFIN, την Τετάρτη 2 Απριλίου, θα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση του Κανονιστικού Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος και βασίζεται στην παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την ελληνική Προεδρία, λόγω της σημασίας της ως προϋπόθεσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αύξησης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας. Οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), με παρουσίαση από την επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του, περιλαμβάνονται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.
Newsroom Enet

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ο νόμος του αίματος συνεχίζεται

Τελικά ο  «μακελάρης» πήρε αυτό που του άξιζε! Ο «αλβανός» δολοφόνος, ο ισοβίτη που είχε καταδικαστεί για αθρωποκτονία, όπως ψευδώς είχαν μεταδώσει «αιμοδιψή» ΜΜΕ με πρώτη την επίσημη ιστοσελίδα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, είναι τελικά νεκρός από «φυσικά» αίτια.

Ολοι τώρα μπορούν να κοιμούνται πλέον ήσυχοι στο ελληνικό κράτος δικαίου. Δικαστές, εισαγγελείς, υπουργεία αλλά και το τμήμα μεταγωγών κρατουμένων. Ησυχα δεν θα κοιμάται όμως ούτε η οικογένεια του δολοφονημένου υπαρχιφύλακα, που γνωρίζει καλά, όπως γνωρίζουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ότι πίσω από το μαχαίρι του νεκρού πλέον δράστη υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Ηθικοί αυτουργοί, που νομίζουν ότι με το να καταργήσουν τις άδειες, τα επισκεπτήρια και τις ελάχιστες εκείνες ανθρώπινες παροχές στους κρατούμενους θα εδραιώσουν αίσθημα ασφάλειας στους υπόλοιπους πολίτες και θα «ηρεμήσουν» τις υστερικές κραυγές των διαμαρτυρόμενων δημοσιογράφων.

Ενας κρατούμενος που μεταφέρεται κακοποιημένος είτε έχει διαπράξει τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης είτε έχει διαπράξει βιασμό είτε έχει διαπράξει φόνο, όπως ο νεκρός πλέον κρατούμενος, δικαιούται απόλυτα τον σεβασμό στην αξιοπρέπειά του και στη σωματική του ακεραιότητα. Αυτό σημαίνει κράτος δικαίου και δικαιοσύνη. Η διά της πλαγίας οδού εφαρμογή θανατικής ποινής είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της βαρβαρότητας.

Οπως ανέγγιχτοι πήγαν στις φυλακές οι δολοφόνοι του Λουκμάν, όπως ανέγγιχτοι πήγαν στις φυλακές οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, όπως ανέγγιχτος πήγε στις φυλακές ο νταής που σκότωσε στο ξύλο την 23χρονη Φαίη Μπλάχα, έτσι έπρεπε να πάει στο κελί του και ο δολοφόνος του υπαρχιφύλακα.
Ολα αυτά, αν υπήρχε κι εδώ Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου. Υπάρχει όμως;

Πηγή: Α. Ψ - "Εφημερίδα Συντακτών" και το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.

Μικροσκοπικά κάστρα πάνω σε έναν κόκκο άμμου!



Ο καλλιτέχνης Vik Muniz είναι γνωστός για τα ογκώδη γλυπτά που κατασκευάζει αλλά και για τα έργα τέχνης σε μεγάλη κλίμακα. Μετά από αρκετά χρόνια δημιουργίας με τεράστια αντικείμενα είπε να ασχοληθεί με κάτι μικρότερο. Έτσι αποφάσισε να επιχειρήσει να δημιουργήσει κάστρα πάνω σε έναν κόκκο άμμου! Σε συνεργασία με τον ερευνητή Marcelo Coelho από το ΜΙΤ, ο Muniz ξεκίνησε μία κάθε άλλο παρά απλή διαδικασία χρησιμοποιώντας ακριβή όργανα και κάμερες,μεγεθυντικούς φακούς και υπομονή προκειμένου να φέρει εις πέρας το έργο του.
perierga.gr - Μικροσκοπικά κάστρα πάνω σε έναν κόκκο άμμου!
«Τα σχέδια έγιναν σε χαρτί και στη συνέχεια με ειδικά μηχανήματα αποτυπώθηκαν πάνω στον κόκκο της άμμου. Χρειάστηκε περίπου μία 4ετία μέχρι να ολοκληρωθεί κάθε κάστρο και στη συνέχεια φωτογραφήθηκε σε μεγέθυνση», λέει ο καλλιτέχνης που εκθέτει τα έργα του σε διάφορες γκαλερί του κόσμου εντυπωσιάζοντας τους θεατές.
perierga.gr - Μικροσκοπικά κάστρα πάνω σε έναν κόκκο άμμου!
perierga.gr - Μικροσκοπικά κάστρα πάνω σε έναν κόκκο άμμου!
perierga.gr - Μικροσκοπικά κάστρα πάνω σε έναν κόκκο άμμου!
Από το Perierga.gr

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ


ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ


Συνέντευξη και διαδήλωση «Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο»

 
Η νεοσύστατη «Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο» καλεί σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 1 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος) με θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Δημιουργία Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας Τύπου Γ.

Στη συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν δικηγόροι, συγγενείς κρατουμένων, πρώην και νυν κρατούμενοι, συλλογικότητες και άτομα που εναντιώνονται στη δημιουργία φυλακών Τύπου Γ και στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στην περιστολή των δικαιωμάτων τους και στη φυσική και ψυχική τους εξόντωση μέσω της απομόνωσης.

Εν όψει της συνέντευξης, η «Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο» σημειώνει:

«Ένας νέος σωφρονιστικός τρομονόμος, το νομοσχέδιο που κατέθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας Τύπου Γ, ήρθε αυτές τις μέρες να θεσμοθετήσει και να εδραιώσει το κλίμα τρομοϋστερίας, ηθικού πανικού και τρομοκράτησης που προσπαθεί να δημιουργήσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση.

Οι διατάξεις του δημιουργούν (και θεσμικά, αφού στην πράξη υπάρχει από το 2002) μια φυλακή μέσα στη φυλακή, μια γκρίζα ζώνη πειθάρχησης όπου παύουν να ισχύουν τα δικαιώματα, αλλά και κάθε έννοια δικαίου. Αναλυτικά:

● Ως τύπου Γ ορίζεται αρχικά η φυλακή του Δομοκού αλλά και παραρτήματα σε άλλες “συμβατικές” φυλακές.

● Σε αυτήν θα κρατούνται κυρίως άτομα που έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται με βάση το άρθρο 187Α (τρομονόμος) αλλά και όποιος κρατούμενος έχει διαπράξει πειθαρχικά παραπτώματα ή θεωρηθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια της φυλακής, της δημόσιας τάξης και της... χώρας.

● Οι κρατούμενοι της φυλακής αυτής: Δεν έχουν δικαίωμα σε άδεια. Θα εκτίουν ολόκληρη την ποινή τους, χωρίς να υπολογίζεται κανένα ευεργετικό μέτρο για τη μείωση της. Θα παραμένουν σε αυτήν για τουλάχιστον 10 χρόνια, με δυνατότητα επανεξέτασης και ανανέωσης της κράτησης ανά 2 χρόνια. Οι καταδικασμένοι σε ισόβια με τον τρομονόμο δεν θα έχουν δικαίωμα απόλυσης υπό όρους αν δεν συμπληρώσουν τουλάχιστον 20 χρόνια ποινής. Δεν θα έχουν δικαίωμα εργασίας. Θα υπάρχει σαφής περιορισμός στα επισκεπτήρια και γενικότερα στην επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο.

● Την εξωτερική φύλαξη, τις εισόδους / εξόδους, τον έλεγχο εισερχομένων προσώπων αναλαμβάνει, αντί της σωφρονιστικής υπηρεσίας, η ΕΛ.ΑΣ.

● Τη διοίκηση των φυλακών αυτών αναλαμβάνουν συνταξιούχοι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. ή ανώτατοι δικαστές.

● Τέλος σε κρατούμενους που θα συμβάλουν με πληροφορίες στην εξάρθρωση ένοπλης οργάνωσης επιφυλάσσεται ευνοϊκή ποινική μεταχείριση (ανεξαρτήτως του αδικήματός τους). Με τον τρόπο αυτό δεν θεσμοθετείται απλώς η ρουφιανιά, αλλά αποκαλύπτεται περίτρανα για ποιανού την ασφάλεια κόπτεται στ’ αλήθεια ο νομοθέτης.

Με το νομοσχέδιο αυτό οι κυβερνώντες επιχειρούν μια τομή: εισάγουν την έννοια της εκδίκησης στην ποινική διαδικασία, ακυρώνουν στην πράξη νομικά κεκτημένα όπως το τεκμήριο της αθωότητας και οι αρχές της ισότητας και αναλογικότητας στην έκτιση της ποινής, θεσμοθετούν το βασανιστήριο της απομόνωσης ως τρόπο πειθάρχησης όσων αντιδρούν, “χτίζουν” φυλακές - άβατα όπου θα βασιλεύει η αυθαιρεσία και ο νόμος του ανθρωποφύλακα, δημιουργούν, τέλος, ένα σωφρονιστικό παράδειγμα που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Μαλανδρίνο καταδεικνύουν ότι οι φυλακές είναι ένα καζάνι που βράζει, ενώ την ίδια στιγμή, με αιφνιδιαστικές εφόδους σε κελιά, ακύρωση επισκεπτηρίων και αδειών, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδεικνύει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο “διαβούλευση”.

Ζητάμε να αποσυρθεί τώρα το τρομο-νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που οδηγεί τους κρατούμενους στη φυσική και ψυχική τους εξόντωση.

Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα που δίνουν ήδη ενωμένοι οι κρατούμενοι σε όλη τη χώρα.

Καλούμε στη διαδήλωση ενάντια στη δημιουργία φυλακών νέου τύπου που οργανώνει η Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης την Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Γιούρι Γκαγκάριν 1934 – 1968

Γιούρι Γκαγκάριν


«Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του ανθρώπου στο διάστημα. Εκπρόσωπός του, ο Γιούρι Γκαγκάριν (Yuri Gagarin), ο πρώτος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 σ’ ένα μικρό χωριό, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Όταν τελείωσε το σχολείο, το 1950, γράφτηκε σε τεχνική σχολή, με σκοπό να γίνει μεταλλουργός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα πιλότου. Ο εκπαιδευτής του διέκρινε το ταλέντο του και τον σύστησε στην Πολεμική Αεροπορία, όπου διακρίθηκε για τις πτητικές του ικανότητες, την πειθαρχία και τη σωματική του δύναμη.
Στα τέλη του 1959 υπέβαλε αίτηση για το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών και παρότι διέθετε τη λιγότερη πείρα μεταξύ των δεκάδων συνυποψηφίων του, επιλέχθηκε για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή, στις 12 Απριλίου του 1961.
Ταξίδεψε με ταχύτητα 27.400 χιλιομέτρων την ώρα κι έφθασε σε ύψος 327 χιλιομέτρων. Η πτήση διήρκεσε 1 ώρα και 48 λεπτά. Αν και ήταν σύντομη, χρειάστηκε πολύ θάρρος. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά εάν ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιζήσει στο διάστημα. Οι πιθανότητες επιβίωσης κατά τους επιστήμονες ήταν μόλις 5%, ενώ η ασφαλής επιστροφή του στη Γη φάνταζε ως ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία αποστολή αυτοκτονίας.
Η πτήση του έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημαντικά ερωτήματα. Οι λεπτομερέστατες παρατηρήσεις του απέδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί το ίδιο καλά και στο διάστημα, διαψεύδοντας μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των επιστημόνων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η βαρύτητα δεν είναι απαραίτητη για την πέψη. Κατά την εκτόξευση και την επιστροφή του, ένιωσε τη βαρύτητα έξι έως οκτώ φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στη Γη. Κατάφερε, όμως, να επιβιώσει.
Τραγική ειρωνεία, ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, στις 27 Μαρτίου του 1968. Είχε επιλεχθεί να ηγηθεί της σοβιετικής αποστολής στο φεγγάρι, αλλά δεν πρόλαβε να επιστρέψει στο διάστημα. Ωστόσο με την ιστορική του πτήση άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του διαστήματος.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ


ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ( ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ )


Greenpeace: η τουρκική κυβέρνηση καταστρέφει τα δάση

Η οργάνωση κάνει λόγο για παράνομες κατασκευές έργων
Greenpeace: η τουρκική κυβέρνηση καταστρέφει τα δάση
Μέλη της τουρκικής Greenpeace διαδηλώνουν πέρσι τον Ιούνιο στο πάρκο Γκεζί εναντίον της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας


 
Η διεθνής οργάνωση Greenpeace, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» της 21ης Μαρτίου, σπεύδει για ακόμη μια φορά να καταγγείλει τις καταστροφικές για το περιβάλλον πρακτικές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στα δάση της χώρας.

«Τα δάση της Τουρκίας καταστρέφονται για κατασκευή έργων όπως πυρηνικά εργοστάσια. Οι πράξεις αυτές παραβαίνουν κάθε περιβαλλοντικό νόμο της Τουρκίας και παρουσιάζονται από τις Αρχές της χώρας ως «επωφελείς για το κοινωνικό σύνολο» και «χρήσιμες για την Τουρκία». Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ο όρος «επωφελής» είναι εξαιρετικά θόλος αφού η μόνη ωφέλεια από την καταστροφή των δασικών εκτάσεων θα είναι οικονομική», σημειώνει ο νομικός εκπρόσωπος της οργάνωσης Ντενίζ Μπαϊράμ προσθέτοντας πως «όλοι οι Τούρκοι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον».

Η οργάνωση μάλιστα επιδεικνύει δύο περιπτώσεις εκείνες όπου τα έργα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν καταπατούν κατάφωρα τους νόμους.

Η πρώτη αφορά στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου που θα ανεγείρει η Τουρκία στο Ακούγιου στη νότια επαρχία Μερσίν. Η ρωσική εταιρεία Rosatom, που θα αναλάβει τη διαχείρισή της μονάδας, διαβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο δεν θα προκαλεί ηχορύπανση ούτε θα παράγει απόβλητα, ενώ οι εργάτες δεν θα χρειάζεται να φορούν ειδικό εξοπλισμό, ωστόσο η Greenpeace σημειώνει πως το εργοστάσιο θα χτιστεί πάνω σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων.

Επίσης, η νέα γέφυρα του Βοσπόρου και το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης απειλούν την βιωσιμότητα των δασών που βρίσκονται στο βορρά της πόλης, ενώ η οργάνωση καταγγέλλει πως θα καταστραφούν μεγάλες δασικές εκτάσεις στο Τσανάκαλε και το Μπαρτίν προκειμένου να κατασκευαστούν δυο θερμοηλεκτρικοί σταθμοί.

Πέρσι, η οικολογική οργάνωση είχε συμπαρασταθεί ενεργά στους διαδηλωτές της εξέγερσης για το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. 
 
Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Aγρίνιο: Πολίτης μουντζώνει τους επισήμους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Με απρόοπτα έληξε η μαθητική παρέλαση στο Αγρίνιο, καθώς προσήχθη ένας
πολίτης ο οποίος πέρασε μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και
μούντζωσε επανειλημμένα όσους βρίσκονταν εκεί από πολύ μικρή απόσταση.



Στην εξέδρα βρίσκονταν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ) η
βουλευτής ης ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ.
Κατσιφάρας, ο γ.γ.  Έρευνας και Τεχνολογίας Χ. Βασιλάκος σύσσωμη η
δημοτική αρχή και ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμάς.



Μετά τις μούντζες ο πολίτης προσήχθη από αστυνομικούς με πολιτικά και οδηγήθηκε στο αστυνομικό μέγαρο.



O 56χρονος , που κατοικεί στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου κρατείται , ενώ
σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζει πως «θόλωσε» βλέποντας τους
επισήμους, αφού η οικογένεια του αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά
προβλήματα και ο ίδιος είναι άνεργος.



Πηγή: agriniopress.gr

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

"ΖΗΤΩ" ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ


Bασίλι Ζάιτσεφ 1915 – 1991


Bασίλι Ζάιτσεφ

Ρώσος στρατιωτικός, ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Bασίλι Ζάιτσεφ (Vasily Zaitsev) γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1915 στο Γιελενίσκογιε των Ουραλίων. Το επίθετό του προέρχεται από τη λέξη zayats, που σημαίνει λαγός στα ρωσικά. Από μικρός κυνηγούσε κάστορες με ένα αυτοσχέδιο τόξο, που του είχε φτιάξει ο παππούς του. Σε ηλικία 12 ετών, ο πατέρας του Γκριγκόρι του χάρισε ένα παλιό όπλο. Ο νεαρός Βάσια άρχισε να κυνηγά ελάφια στις απέραντες στέπες της Σιβηρίας. Στο απαιτητικό κυνήγι του ελαφιού έμαθε την τέχνη της απόκρυψης και της σκόπευσης, τα δύο πιο σημαντικά προσόντα για ένα ελεύθερο σκοπευτή.
Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ο Βάσια Ζάιτσεφ «σκούριαζε» σε κάποια υπηρεσία του Σοβιετικού Ναυτικού. Μόνος του ζήτησε να μετατεθεί στην πρώτη γραμμή. Μία μικρή επίδειξη των ικανοτήτων του ήταν αρκετή για να πεισθούν οι ανώτεροί του. Τοποθετήθηκε στην 62η Στρατιά (1047ο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων της 284ης Μεραρχίας Πεζικού). Τον Σεπτέμβριο του 1942 η μονάδα του υπεράσπιζε με νύχια και με δόντια το Στάλινγκραντ (σημερινό Βόλγκογκραντ), το οποίο πολιορκούσε η 6η Γερμανική Στρατιά του Φον Πάουλους.
Ο Ζάιτσεφ διέπρεψε κι έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών. Καλυπτόμενος στα χαλάσματα της μαρτυρικής πόλης εξολόθρευσε επισήμως 243 Γερμανούς και ανεπίσημα πάνω από 400, στο διάστημα 10 Νοεμβρίου - 17Δεκεμβρίου 1942. Παράλληλα, σε ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο έξω από το Στάλινγκραντ μάθαινε τα μυστικά του ελεύθερου σκοπευτή σε άνδρες και γυναίκες. Τα «Λαγουδάκια» του (zaichata), όπως ονομάσθηκαν οι μαθητές του, ευθύνονται για 3.000 σκοτωμούς στρατιωτών του Άξονα.
Οι ελεύθεροι σκοπευτές υπήρξαν ένα σημαντικό εξάρτημα της σοβιετικής στρατιωτικής μηχανής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δρούσαν, κυρίως, στα μετόπισθεν του εχθρού, με αντικειμενικό σκοπό να προκαλέσουν σύγχυση και πτώση του ηθικού στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Ο Ζάιτσεφ υπηρέτησε στο Στάλινγκραντ έως τον Ιανουάριο του 1943, όταν τραυματίστηκε στο μάτι από θραύσμα νάρκης. Αποθεραπεύτηκε και επέστρεψε στο πολεμικό μέτωπο του Δνείστερου με τον βαθμό του λοχαγού. Μετά τον πόλεμο διηύθυνε ένα εργοστάσιο στο Κίεβο και περιόδευε στη Σοβιετική Ένωση, διηγούμενος τα κατορθώματά του στο Στάλινγκραντ.
Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια («Λένιν», «Μάχης του Στάλινγκραντ» κ.ά.) και ονομάστηκε «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης». Πέθανε στο Κίεβο στις 15 Δεκεμβρίου 1991. Το όπλο του, ένα «Μοζίν - Ναγκάν», με το οποίο εξολόθρευσε εκατοντάδες Γερμανούς, φυλάσσεται στο Μουσείο της Μάχης του Στάλινγκραντ στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας.
Ο Ζάιτσεφ έγινε ευρύτερα γνωστός από την πολεμική περιπέτεια του Ζακ-Ζακ Ανό «Ο Εχθρός προ των Πυλών» (2001), παρότι δεν ήταν από τους πρώτους σε παραγωγικότητα ελεύθερους σκοπευτές. Η ταινία του γάλλου σκηνοθέτη αναφέρεται στη Μάχη του Στάλινγκραντ και την τριήμερη μονομαχία του Ζάιτσεφ με τον επίλεκτο σκοπευτή των Γερμανών ταγματάρχη Κένιχ. Η σύγκρουσή τους αυτή αμφισβητείται ιστορικά, αφού δεν υπάρχει σε κανένα στρατιωτικό αρχείο.
Μια άλλη εκδοχή της υποστηρίζει ότι αντίπαλός του δεν ήταν ο Κένιχ, αλλά ο συνταγματάρχης των SS, Χάιντζ Τόρβαλντ. Ίσως η ιστορία αυτή να εφευρέθηκε από κάποιο διοικητή του Κόκκινου Στρατού, προκειμένου να δώσει κουράγιο στους δοκιμαζόμενους στρατιώτες του. Ο Ζάιτσεφ στην αυτοβιογραφία του «Σημειώσεις ενός ελεύθερου σκοπευτή», αναφέρει το γεγονός, αλλά του δίνει μικρή έκταση.

Σχετικά...

  • Άντονι Μπίβορ: «Στάλινγκραντ» (εκδόσεις «Γκοβόστης»)
  • «Ο εχθρός προ των πυλών» («Enemy at the Gates»), πολεμική περιπέτεια του Ζαν Ζακ Ανό, παραγωγής 2001. Πρωταγωνιστούν Τζουντ Λο (Ζάιτσεφ), Εντ Χάρις (Κένιχ), Ρέιτσελ Γουάιζ και Τζόζεφ Φάινς.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Αρκάδι: Μαζικό ΟΧΙ στα χημικά


Την αντίδρασή τους στην επιχειρούμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου εξέφρασαν εκατοντάδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον προαύλιο και περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο.
Από νωρίς το μεσημέρι Ρεθυμνιώτες, αλλά και Κρητικοί από όλους τους νομούς του νησιού, από κοινού με φορείς της Κρήτης, συγκεντρώθηκαν στο Αρκάδι και κάλεσαν τους ιθύνοντες να «πουν "όχι" στην καταστροφή της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και την άνευ προηγουμένου επιχειρούμενη οικολογική καταστροφή».
Ζήτησαν δε, να αξιοποιηθεί κατάλληλα η περίοδος της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, με ταυτόχρονη, από κοινού, δράση των κινημάτων και των Ευρωπαίων πολιτών.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι αντιδράσεις στο σχέδιο για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, είναι ευκαιρία να «ξεδιπλώσουν» την απαίτηση των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου για ειρήνη Δημοκρατία σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κοινό επίσης αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν «την ευθύνη και το κόστος για την ασφαλή καταστροφή των όπλων να την αναλάβουν εξ΄ολοκλήρου οι χώρες που παρήγαγαν και διέθεσαν τα όπλα». Σημαντική θεωρείται η στάση των συλλόγων και φορέων που συνδέονται με την αρχαιολογία, το περιβάλλον, την επιστήμη και τις τέχνες, οι οποίοι τόσο με την παρουσία εκπροσώπων τους όσο και με ψηφίσματα, τάσσονται στο πλευρό των Κρητών και όλων όσοι αντιδρούν στην υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο, δεδομένης, όπως τονίστηκε, της διατάραξης έως και καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υδάτων, την αλιεία, τον τουρισμό, και τις επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.
Τη διαμαρτυρία των κατοίκων της μεγαλονήσου πλαισίωσαν ομιλίες του καθηγητή Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Γιδαράκου και καθηγητή ΑΤΕΙ Αθηνών και συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία, Ευάγγελου Πισσία. Ποιητές, καλλιτέχνες και δημιουργοί της τέχνης και του πολιτισμού, έδωσαν μία ξεχωριστή νότα στη διαμαρτυρία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Enet.gr

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Λονδίνο: Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας αυτό που έγινε στην στάση του λεωφορείου (βίντεο)



Εκρήξεις, τέρατα, ζώα της ζούγκλας. Όλα σας απειλούν.


Αυτη η στάση λεωφορείου στο κέντρο του Λονδίνου είναι η πιο φρικιαστική και επικίνδυνη στάση λεωφορείου στον κόσμο.


Ή μήπως δεν είναι!



Χιλιάδες υψώνουν τείχος στο φασισμό και τον ρατσισμό


Πλήθος κόσμου δίνει το «παρών» στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού. Λίγο μετά τις 15:30 η πορεία ξεκίνησε από Ομόνοια προς Σύνταγμα και αυτή την ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συναυλία με την υποστήριξη της ΚΕΕΡΦΑ και δεκάδων άλλων φορέων.
Φωτογραφία αρχείου  
  Μεταξύ άλλων χαιρετισμό από το συλλαλητήριο απηύθυναν και οι μετανάστες από τα ματωμένα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη με τον κόσμο να έχει συγκεντρωθεί έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 ενώ στα Χανιά ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο και αυτή την ώρα πραγματοποιείται συναυλία.
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται επίσης σε Παρίσι, Λονδίνο, Γλασκώβη και διάφορες πόλεις της Ευρώπης καθώς και στις ΗΠΑ.
Λονδίνο @CambsTUC  
  Αναλυτικά το πρόγραμμα των αντιρατσιστικών εκδηλώσεων:
· Αθήνα - Συλλαλητήριο Ομόνοια 2μμ, Συναυλία, Σύνταγμα 4μμ, Συμμετέχουν οι : Σταμάτης Κραουνάκης, Active Member, Υπόγεια Ρεύματα, MC Yinka, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Σιδηράς, AlexK(TheLastdrive) + t-nick(dustbowl), Νίκος Τουλιάτος , RadioSol, Σίλλας Σεραφείμ, Sound Escape, Tsopana Rave, Γυμνά Καλώδια, Ρωμιοσύνη, Tρίτη Όχθη
Γλασκώβη @uafscot
· Θεσσαλονίκη – Άγαλμα Βενιζέλου, 12 μεσημέρι, συγκέντρωση και πορεία. Ραδιομέγαρο ΕΡΤ3, 3μμ, συναυλία. ·
Χανιά – Πλατεία Αγοράς 12.30μμ.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: "Τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια είναι η κραυγή όλων μας να μπει τέλος στην ασυλία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής που ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι παριστάνοντας το «νόμιμο πολιτικό κόμμα». Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, οι επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου που μαχαίρωσαν εκατοντάδες στις γειτονιές πρέπει να πάνε φυλακή τώρα.
Να σταματήσουν τα ρατσιστικά παιχνίδια του Σαμαρά και του Δένδια που απέλασαν τον Πόλας Πεφάρι, εργάτη Γής της Ν.Μανωλάδας και ζητάνε να μπει στο Κώδικα Μετανάστευσης διάταξη για απέλαση των μεταναστών σε περίπτωση καταδίκης από τα δικαστήρια όταν καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία. Επιχειρούν να κλείσουν το στόμα των θυμάτων μετά τις μαρτυρίες στο Φαρμακονήσι.
Στην Αθήνα στη πρώτη γραμμή της διαδήλωσης θα βρεθούν οι εργάτες Γής από τα φραουλοχώραφα της Ν.Μανωλάδας, μαζί με τους γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν. Θα βρεθούν μαχητικά τμήματα του εργατικού κινήματος από τις καθαρίστριες και τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς μέχρι τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.
Οι καλλιτέχνες του φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών ετοιμάζονται να έρθουν με προσυγκέντρωση από το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στην Ομόνοια στις 2μμ Στις 22 Μάρτη - Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή- συντονιζόμαστε με δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές σε πάνω από 30 πόλεις στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο σε έναν παγκόσμιο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό ξεσηκωμό.
Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, τη Λευκωσία, το Λονδίνο, το Κάρντιφ και τη Γλασκώβη, το Δουβλίνο, την Κοπεγχάγη, το Παρίσι, την Τουλούζη, τη Νάντη, την Γκρενόμπλ, τη Λυών, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, τη Λειψία, τη Βαρσοβία, το Βότσλαβ, τις Βρυξέλλες, την Αμβέρσα, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Μπιλμπάο, τη Μπαϊόνα, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Σάο Πάολο από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη απλώνεται το κύμα των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών συλλαλητηρίων και εκδηλώσεων.
Λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Ευρώπη στέλνουν το μήνυμα πως δεν θα δεχτούν την επίσημη ρατσιστική πολιτική που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με προεξέχοντα ρόλο ανάμεσα σε αυτές την ελληνική κυβέρνηση από όλους τους χώρους.
Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα: ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΟΛΜΕ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΣΥ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, Εργατικό Κέντρο Χανίων, Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Χανίων, ΕΔΟΘ, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου. Συνδικάτα, Σωματεία: ΕΙΝΑΠ, Σωματείο εργαζομένων Παίδων Πεντέλης, Σωματείο εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου “ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ”, Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Ένωση γιατρών Ε.Σ.Υ. Χανίων, Ένωση γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου, Σωματείο ΨΝΘ, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, Σύλλογος γιατρών Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου Αγία Όλγα, Σωματείο εργαζομένων Αγίου Σάββα. Ε' ΕΛΜΕ, Ζ' ΕΛΜΕ, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ’΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων, Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ΕΛΜΕ Χανίων, ΕΛΜΕ Βόλου, ΕΛΜΕ Ημαθίας, ΕΛΜΕ Φλώρινας. Σύλλογος δασκάλων “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”, Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου, Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Ν. Χανίων, Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου “ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ”, Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου. Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Ελληνικού, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ημαθίας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Χανίων, Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΣΤΑΤ, ΕΣΠΗΤ, ΕΡΑ Ηρακλείου, ΕΡΑ Βόλου, Εργαζόμενοι ΕΡΤ 3, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Σωματείο εργαζομένων INTRACOM, Σωματείο εργαζομένων COCA-COLA Θεσσαλονίκης. Φοιτητικοί Σύλλογοι: Φ.Σ. Πολυτεχνείου Κρήτης, Φ.Σ. Βιολογικού Ηρακλείου, Φ.Σ Ιατρικής Ηρακλείου, Φ.Σ. Φιλοσοφικής Παν. Κρήτης, Φ.Σ. Οικονομικού Π.Κ., Φ.Σ. Κοινωνιολογίας Π.Κ., Φ.Σ. ΠΤΔΕ Π.Κ., Φ.Σ. Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, Φ.Σ. Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Αλεξανδρούπολης. Δημοτικά Συμβούλια: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Γαλατσίου, Νίκαιας-Ρέντη.
Επίσης μια σειρά από δημοτικές κινήσεις, κοινότητες μεταναστών, σύλλογοι Γονέων και συλλογικότητες, ανάμεσά τους οι: Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Αττικής, Ενωση Συλλόγων Γονέων Ν. Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Εκτός Σχεδίου Νέας Ιωνίας, Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Αλεξάνδρειας (Ημαθία), Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Νάουσας, Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Δήμου Νάουσας, Πρωτοβουλία Γυναικών σε Δράση (Έδεσα), Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική Κίνηση Φλώρινας, Good as You(th), Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων, Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Κοινωνική κουζίνα Χανιά, Γιατροί του Κόσμου Τμήμα Χανίων, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Κύτταρο Χαλέπας, Κόσμος χωρίς Βία και Πολέμους".

Newsroom Enet

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΒΡΙΣΚΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ?


Η ΔΕΣΠΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


Βρέθηκε απολίθωμα «κοτόπουλου από την κόλαση»


Ένας ασυνήθιστος μεγαλόσωμος δεινόσαυρος, ανακαλύφθηκε από Αμερικάνους παλαιοντολόγους και πήρε το όνομα «κοτόπουλο από την κόλαση», λόγω των χαρακτηριστικών του. Είχε τεράστιο ράμφος σαν των πουλιών, κεφάλι κοτόπουλου με οστέινο λοφίο και (πιθανώς) πούπουλα, ψηλά πόδια, μακριά ουρά σαν τις σαύρες, αλλά ταυτόχρονα διέθετε μακριά κοφτερά νύχια και ήταν πολύ αρπακτικός.
Φωτογραφία ΑρχείουΦωτογραφία ΑρχείουΗ επιστημονική ονομασία αυτού του δεινοσαύρου είναι Anzu wyliei (Ανζού ήταν ένας φτερωτός δαίμονας στην μυθολογία των Σουμερίων), που ζούσε στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια, είχε μήκος γύρω στα τρεισήμισι μέτρα (όσο ένα μικρό αυτοκίνητο), ύψος όσο ένας άνθρωπος και βάρος 200 έως 300 κιλά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα και των μουσείων φυσικής ιστορίας Κάρνεγκι (στο Πίτσμπουργκ) και Σμιθσόνιαν, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ματ Λαμάνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Reurers και το New Scientist, δήλωσαν ότι το εν λόγω πλάσμα «όταν το έβλεπες, πρέπει να ήταν τόσο τρομακτικό, όσο και εξωφρενικό στην όψη. Ήταν πραγματικά παράξενο, ακόμα και για τα δεδομένα των δεινοσαύρων. Δεν έμοιαζε με την εικόνα που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν για τους δεινόσαυρους».
Οι ερευνητές ανακάλυψαν στη Βόρεια και στη Νότια Ντακότα τρεις απολιθωμένους σκελετούς του αξιοπερίεργου δεινόσαυρου (διατηρημένους σε ποσοστό έως 80%). Ο Anzu wyliei έζησε λίγο πριν εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι, όταν -κατά πάσα πιθανότητα - ένας μεγάλος αστεροειδής έπληξε την κεντρική Αμερική πριν από 65 εκατ. χρόνια.
Οι ενδείξεις λένε πως ήταν παμφάγος, δηλαδή τόσο σαρκοφάγος όσο και φυτοφάγος, τριγυρνώντας σε ζεστές και υγρές πεδιάδες γεμάτες ποτάμια και βάλτους, πιθανώς δίπλα - δίπλα με γνωστούς δεινόσαυρους όπως ο πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος Τυρανόσαυρος, ο Τρικεράτωψ και άλλοι.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί, περίπου 1.000 είδη δεινοσαύρων και οι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες ακόμη που δεν έχουν έλθει στο φως, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη ποικιλία είχαν.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πουλιά προήλθαν από δεινόσαυρους με φτερά. Τα αρχαιότερα γνωστά πουλιά έχουν ηλικία περίπου 150 εκατ. ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευρηματικές διαφημίσεις σε δημόσιους χώρους!

Ο πρώτος στόχος μιας διαφήμισης είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον του παρατηρητή. Οι συγκεκριμένες διαφημίσεις το πετυχαινουν με μεγάλη ευκολία χάρη στην ευρηματικότητά τους και στην πετυχημένη ενσωμάτσή τος στο χώρο. 

Κάποιες απαιτούν μια δεύτερη ματιά για να τις καταλάβουμε καθώς γίνονται αντιληπτές από συγκεκριμένη οπτική γωνία μόνο. Απολαύστε τις:








Από Zoygla.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ερντογάν:Τα έβαλε και με τον ιδιοκτήτη της Μπεσίκτας

Απειλεί να «παγώσει» τη διαδικασία ανέγερσης νέου σταδίου

Ερντογάν:Τα έβαλε και με τον ιδιοκτήτη της Μπεσίκτας
Οπαδοί της ομάδας Μπεσίκτας κρατώντας πανό του κλαμπ Καρσί, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί, πέρσι το καλοκαίρι

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τουΦικρέτ Ορμάν, του νέου προέδρου της Μπεσίκτας, απειλεί να «βάλει στο πάγο» το όνειρο των οπαδών της τούρκικης ομάδας για τη κατασκευή του νέου γηπέδου της Μπεσίκτας.

Αφορμή στάθηκαν τα σχόλια του Ορμάν σχετικά με τη στάση των οπαδών της Μπεσίκτας στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη. Το κλαμπ των οπαδών της Μπεσίκτας «Carsi» (που σημαίνει «παζάρι») συμμετείχαν δυναμικά στις κινητοποιήσεις για να μην γίνει εμπορικό κέντρο, νεοωθωμανικών αντιλήψεων, το πάρκο Γκεζί. Μάλιστα μερικοί από τους οπαδούς έβρισαν με συνθήματά τους τον ίδιο τον Ερντογάν και μέλη της οικογένειας του.

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έγραψαν κατόπιν πως ο πρόεδρος Ορμάν κατέκρινε τους οπαδούς για τη στάση τους, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος βγήκε και τις διέψευσε, λέγοντας πως δεν έκανε ποτέ του τις δηλώσεις αυτές - ανάρτησε μάλιστα σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα της Μπεσίκτας. Αυτό έγκανε έξω φρενών τον Τούρκο πρωθυπουργό που σε τηλεφωνική συνομιλία που υπεκλάπη και διέρρευσε σήμερα, φέρεται να απειλεί τον Ορμάν πως θα δώσει εντολή να σταματήσουν οι εργασίες για τη κατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου σταδίου «Ινονού» της Μπεσίκτας, αν ο τελευταίος δεν απέσυρε την τελευταία του δήλωση.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν φέρεται να συνομιλεί με στενό συνεργάτη του Ορμάν, τονΧασάν Γκιουρσόι, ρωτώντας τον «για ποιο λόγο ο Ορμάν αρνήθηκε πως έκανε τις δηλώσεις αυτές [της διάψευσης]. Είναι ντροπή του να διαψεύδει τις δηλώσεις του και ούτε κι εγώ θα τηρήσω την υπόσχεση μου [για τη κατασκευή του γηπέδου]».

Στη συνέχεια, ο Γκιουρσόι, θορυβημένος, τηλεφωνεί τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν, τον Μουσταφά Βαράνκ, διαβεβαιώνοντάς τον πως «ο Ορμάν θα διατάξει την απόσυρση του σχολίου από την ιστοσελίδα της Μπεσίκτας», σε μια κίνηση να κατευνάσει το μένος του πρωθυπουργού.

Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ενάντια σε ρατσισμό - φασισμό


«Το αγαθό της υγείας θα μείνει ανοιχτό και δωρεάν για όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, ασφάλιση»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών συμμετέχει στην παγκόσμια ημέρα δράσης κατά του φασισμού και ρατσισμού.
Ήδη σε αρκετά νοσοκομεία οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν αποκρούσει απόπειρες "αιμοδοσίας μόνο για Έλληνες", που επιχείρησε να οργανώσει η Χρυσ'ή Αυγή. Για τις 22 Μάρτη η  Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. αναφέρει ότι: "συμμετέχει μαζί με δεκάδες άλλες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, και πρωτοβάθμια σωματεία στην παγκόσμια ημέρα δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού που πραγματοποιείται στις 22 Μάρτη 2014. Καλεί τις ενώσεις ιατρών, τα μέλη της και συνολικά τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στα συλλαλητήρια που οργανώνονται, στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 2μμ όπου θα ακολουθήσει συναυλία στο Σύνταγμα στις 4μμ, στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 12.00 και στα Χανιά στη Πλατεία Αγοράς στις 12.30".
Συνεχίζοντας, οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν πως: "Ο ενεργός ρόλος των νεοναζί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας με την ανοχή τη Ε.Ε., το διαρκές έγκλημα της Ευρώπης φρούριο που γεννάει "Λαμπεντούζες" και "Φαρμακονήσια" αλλά και η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τον Ξένιο Δία απαιτούν αντιφασιστική και αντιρατσιστική εγρήγορση από όλους μας.
Ιδιαίτερα για το χώρο της υγείας δηλώνουμε πως δεν θα αφήσουμε να γίνει πεδίο ρατσιστικής και φασιστικής προπαγάνδας. Ούτε με τις "υγειονομικές βόμβες" και τις στοχοποιήσεις κοινωνικών ομάδων, ούτε με τις φασιστικές αιμοδοσίες, ούτε με τις επιχειρήσεις σκούπα σε νοσοκομεία. Το αγαθό της υγείας για εμάς θα μείνει ανοιχτό και δωρεάν για όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, ασφάλισης. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο".

Από το Enet.gr

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΑΝΤΕ ΚΡΥΨΟΥ ΚΙ ΕΣΥ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ...


Η Ιστορία της Κριμαίας


 Η Κριμαία είναι αυτόνομη περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, με υπερδισχιλιετή ιστορία και πληθώρα εποικισμών. Πρόκειται για χερσόνησο που συνδέεται με την ηπειρωτική Ουκρανία με τον ισθμό του Περεκόπ και χωρίζεται από τη Ρωσία από την Αζοφική Θάλασσα, τη Μαιώτιδα Λίμνη των αρχαίων Ελλήνων. Το σημερινό της όνομα Κριμαία έχει μογγολική προέλευση, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν Ταυρίδα ή Ταυρική Χερσόνησο, από τους Ταύρους, ένα βαρβαρικό φύλο που κατοικούσε στην περιοχή.
Η Κριμαία, με πρωτεύουσα τη Συμφερούπολη, έχει έκταση 26.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (λίγο μεγαλύτερη από τη Στερεά Ελλάδα) και πληθυσμό λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001. Από αυτούς, το 58,32% είναι Ρώσοι, το 24,32% Ουκρανοί και το 12.5% Τάταροι (μουσουλμάνοι τουρκο-μογγολικής καταγωγής), ενώ οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της περιοχής ανέρχονται σε 2.597, ήτοι το 1,3% του πληθυσμού της Κριμαίας. Το κλίμα της περιοχής είναι εύκρατο και ευνοεί τη γεωργία και τον τουρισμό, που αποτελούν τις δύο πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, που μας δίνει τις πρώτες πληροφορίες για την περιοχή, πρώτοι κάτοικοι της Κριμαίας υπήρξαν οι Κιμμέριοι, λαός που κατοικούσε στον Καύκασο. Ένα παρακλάδι των Κιμμερίων υπήρξαν οι Ταύροι, ένα βαρβαρικό φύλο, που μισούσε τους Έλληνες και τους σκότωνε, όπου τους έβρισκε. Πάντως, από τους Ταύρους πήρε το πρώτο της όνομα η Κριμαία, ενώ στην περιοχή αυτή εκτυλίσσονται δύο από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και η «Ιφιγένεια εν Ταύροις».
Τον 6ο αιώνα π.Χ. είχαμε τον πρώτο αποικισμό της περιοχής από Έλληνες της Μικράς Ασίας, ενώ τον επόμενο αιώνα δημιουργήθηκε γύρω από την Αζοφική Θάλασσα το ελληνικό βασίλειο του Κιμμερίου Βοσπόρου, που άκμασε έως τον 2ο αιώνα π.Χ. Όμως, η πίεση που του ασκούσαν οι Σκύθες το εξασθένισαν και το 114 π.Χ. τέθηκε υπό την προστασία του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη ΣΤ'.
Από το 63 π.Χ. που καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους έως το 1441 που τα απομεινάρια της μογγολικής Χρυσής Ορδής ίδρυσαν το Χανάτο της Κριμαίας, παρέλασαν πολλοί υποψήφιοι κατακτητές από την περιοχή, αλλά κανείς δεν στέριωσε. Είχαμε κατά σειρά τους Γότθους, τους Ούνους, τους Βούλγαρους, τους Βυζαντινούς ως συνεχιστές των Ρωμαίων, τους τουρκογενείς Χαζάρους και Κουμάνους, τους Έλληνες της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, ενώ μερίδιο διεκδίκησαν στον εμπορικό τομέα οι Γενουάτες και οι Ενετοί. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 10ου αιώνα έκαναν την εμφάνισή στους στην Κριμαία οι Ρώσοι του Κιέβου και μάλιστα ο ηγεμόνας τους Βλαδίμηρος ο Μέγας βαφτίστηκε χριστιανός.
Το Χανάτο της Κριμαίας θα επιζήσει, είτε αυτόνομα, είτε υπό την επικυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έως το 1783, οπότε η τσαρίνα Μεγάλη Αικατερίνη καταλαμβάνει την Κριμαία και την μετονομάζει σε Ταυρίδα. Τον επόμενο χρόνο, ο πρίγκηπας Ποτέμκιν ιδρύει στη Σεβαστούπολη τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, που έχει τη δυνατότητα να κυριαρχεί, όχι μόνο στον Εύξεινο Πόντο, αλλά και να κατέρχεται μέχρι τις «θερμές θάλασσες» της Μεσογείου, καθιστώντας έτσι την τσαρική Ρωσία μεγάλη δύναμη.
Το 1853 ξεσπά ο Κριμαϊκός Πόλεμος, μία από τις μεγαλύτερες ένοπλες συγκρούσεις του 19ου αιώνα στον Ευρωπαϊκό χώρο, όταν οι Αγγλογάλλοι προσπάθησαν να προλάβουν τις επεκτατικές διαθέσεις της Ρωσίας πάνω στην θνήσκουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου διεξήχθη στην Κριμαία, εξού και το όνομά του. Θα λήξει με ήττα της Ρωσίας στα πεδία των μαχών, ενώ με τη Συνθήκη των Παρισίων (30 Μαρτίου 1856) θα επιβεβαιωθεί η εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μία παράπλευρη συνέπεια του Κριμαϊκού Πολέμου ήταν ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας (1854), που δεν στέφθηκε από επιτυχία, εξαιτίας των διεθνών αντιδράσεων και της αποκήρυξής του από την ελληνική κυβέρνηση.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης (25 Οκτωβρίου 1917) ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στη Ρωσία από αντιτιθέμενες δυνάμεις στο κομμουνιστικό καθεστώς των Μπολσεβίκων. Οι μεγάλες δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να επέμβουν στο πλευρό των αντεπαναστατών. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με προτροπή της Γαλλίας, έστειλε στην Ουκρανία ένα σώμα στρατού, που πήρε μέρος σε μάχες, όχι μόνο στην ηπειρωτική Ουκρανία, αλλά και στην Κριμαία. Η περιοχή άλλαξε πολλές φορές χέρια μεταξύ «Κόκκινων» και «Λευκών» και τελικά, μετά την οριστική επικράτηση των Μπολσεβίκων το 1921, ονομάστηκε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κριμαίας.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ναζιστική Γερμανία κατέλαβε την Κριμαία το καλοκαίρι του 1942 και την κράτησε για δύο χρόνια. Τον Μάιο του 1944 την ανακατέλαβε ο «Κόκκινος Στρατός» και σχεδόν αμέσως ο Στάλιν διέταξε την εκτόπιση όλων των μουσουλμάνων Τατάρων στην Κεντρική Ασία, επειδή είχαν συνεργαστεί με τους κατακτητές. Μαζί τους την πλήρωσαν και άλλες εθνότητες, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες. Τον επόμενο χρόνο έγινε στη Γιάλτα της Κριμαίας μία κομβικής σημασίας συνδιάσκεψη των ηγετών των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων (Ρούζβελτ, Στάλιν, Τσόρτσιλ), που καθόρισε τις τύχες του μεταπολεμικού κόσμου.
Στις αρχές του 1954 το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης πήρε μία απόφαση, που δημιούργησε όλα τα δεινά που υφίσταται σήμερα η περιοχή της Κριμαίας. Με εισήγηση του ουκρανικής καταγωγής γενικού γραμματέα του ΚΚΣΕ, Νικίτα Κρούστσεφ, η Κριμαία αποσπάστηκε από τη ΣΣΔ της Ρωσίας και εντάχθηκε στη ΣΣΔ της Ουκρανίας. Έτσι, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση το 1991 και η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της, η Κριμαία παρέμεινε στην επικράτειά της. Από την πρώτη στιγμή, η ρωσική πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας αντέδρασε και ζήτησε την ένωση με τη Ρωσία, αλλά στις 19 Μαΐου του 1992 το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε την παραμονή της Κριμαίας στην Ουκρανία με καθεστώς αυτονομίας.
Η περιοχή της Κριμαίας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαρκή αναταραχή, αλλά τα πράγματα φαίνεται να ησυχάζουν, όταν το 1997 η Ουκρανία νοικιάζει για 20 χρόνια τον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης στη Ρωσία. Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στην Κριμαία και εγγυώνται κατά κάποιο τρόπο την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνης πλειονότητας. Τρία χρόνια νωρίτερα, η Ρωσία είχε υπογράψει το «Μνημόνιο της Βουδαπέστης» μαζί με τις άλλες τέσσερεις πυρηνικές δυνάμεις της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα), με το οποίο εγγυάτο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Και φτάνουμε στις 21 Νοεμβρίου του 2013, όταν ξεσπά λαϊκή αντίδραση στην Ουκρανία, εξαιτίας της άρνησης του φιλορώσου προέδρου Γιανούκοβιτς να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι καθημερινές διαδηλώσεις στην κεντρική πλατεία του Κιέβου «Μαϊντάν» λαμβάνουν κινηματικό χαρακτήρα και στις 22 Φεβρουαρίου του 2014 ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς εγκαταλείπει την εξουσία, κάτω από το βάρος της διογκούμενης λαϊκής πίεσης. Οι Ρωσόφωνοι της Κριμαίας βρίσκουν την ευκαιρία να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή, παρά την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, και με το δημοψήφισμα της 16 Μαρτίου να ζητούν την επανένταξή τους στη μητέρα Ρωσία...


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/

Μήνυμα από τον πατέρα του Γρηγορόπουλου στους γονείς του Μπερκίν Ελβάν


Μήνυμα συμπαράστασης στους γονείς του Μπερκίν Ελβάν, του 15χρονου Τούρκου που έχασε τη ζωή του αφού παρέμεινε σε κώμα επί 269 ημέρες μετά τα πυρά που δέχθηκε από την αστυνομία κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, έστειλε ο πατέρας του επίσης αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σε μήνυμα που δημοσίευσε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook και έστειλε και στην "Ε" ο Ευάγγελος Γρηγορόπουλος στέλνει τα θερμά του συλλυπητήρια στους γονείς του Μπερκίν και τους εύχεται: "Ο Θεός να σας δίνει δύναμη για τον άδικο χαμό του γιου σας Berkin."
Το μήνυμά του είναι γραμμένο στα ελληνικά, στα τουρκικά και στα αγγλικά και συνοδεύεται από φωτογραφίες των δύο αγοριών που έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά.
Στη δολοφονία του Αλέξανδρου αναφέρθηκαν άλλωστε πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε αντιπαραβολή με τον θάνατο του Μπερκίν.
Newsroom Enet

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΟΜΟΡΦΥΝΕ;


Η ιστορία της Λίβερπουλ

 Η Λίβερπουλ (Liverpool FC) είναι η πιο σπουδαία ομάδα που ανέδειξαν τα βρετανικά νησιά (μαζί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και μία από τις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στην υπεραιωνόβια ιστορία τους, οι κόκκινοι έχουν να επιδείξουν 46 τίτλους στην Αγγλία και 11 ευρωπαϊκούς.
Η Λίβερπουλ ιδρύθηκε από μια παραξενιά της τύχης στις 15 Μαρτίου 1892. Η Έβερτον, που χρησιμοποιούσε ως έδρα το «Άνφιλντ», διαφώνησε για την τιμή του ενοικίου που έπρεπε να καταβάλει στον ιδιοκτήτη του Τζον Χάουλντινγκ και μετακόμισε στο γειτονικό Γκούντισον Παρκ. Ο Χάουλντινγκ, προκειμένου να μην αφήσει έρημη την ιδιοκτησία του, αποφάσισε να φτιάξει μια ποδοσφαιρική ομάδα, την οποία ονόμασε Λίβερπουλ. Από το 1892, Έβερτον και Λίβερπουλ συγκρούονται κάθε χρόνο στο παραδοσιακό ντέρμπι του Μέρσισαϊντ.
Το 1901 η Λίβερπουλ κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο, το Πρωτάθλημα Αγγλίας, αλλά έπρεπε να φθάσουμε στο 1959 για να αλλάξει η μοίρα της. Τις τύχες της εκείνη τη χρονιά ανέλαβε ο Μπιλ Σάνκλι, που έθεσε τις βάσεις για τη χρυσή ομάδα της δεκαετίας 1975 - 1985, που σάρωνε τους τίτλους σε Ευρώπη και Αγγλία.
Η μεγαλειώδης πορεία της Λίβερπουλ στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, με προπονητές τους Μπομπ Πέισλι και Τζο Φάγκαν θα ανακοπεί άδοξα στις 29 Μαΐου 1985, εξαιτίας της τραγωδίας του Χέιζελ στις Βρυξέλλες. Πρωταγωνιστές οι οπαδοί της, οι οποίοι θα παραβιάσουν ένα διαχωριστικό του γηπέδου και θα επιτεθούν στους οπαδούς της Γιουβέντους, λίγη ώρα πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ των δύο ομάδων. 39 φίλαθλοι κυρίως Ιταλοί θα χάσουν τη ζωή τους και η ΟΥΕΦΑ θα αποκλείσει τη Λίβερπουλ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για 10 χρόνια και όλες τις αγγλικές ομάδες για 5.
Τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου 1989, νέα τραγωδία θα πλήξει τους κόκκινους, όταν 96 φίλαθλοι θα βρουν το θάνατο στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, εξαιτίας συνωστισμού, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο Αγγλίας μεταξύ Λίβερπουλ και Νότιγχαμ. Η Λίβερπουλ θα περάσει στο περιθώριο, αλλά θα σηκώσει και πάλι κεφάλι στις αρχές της νέας χιλιετίας με την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (2001) και του Τσάμπιονς Λιγκ (2005).
Την κόκκινη φανέλα της Λίβερπουλ έχουν φορέσει σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι: Λονγκγουορθ, Σκοτ, Γέιτς, Χαντ, Μπάσμπι, Πέισλι, Νταλγκλίς, Χάνσεν, Μπαρνς, Χιουζ, Κίγκαν, Χάιγουεϊ, Κλέμενς, Ρας, Τόμπσον, Νιλ, Χάνσεν, Σούνες, Μπαρνς, ΜακΜάναμαν, Φάουλερ, Τόσακ Όουεν, Μπάρος, Μπίσκαν, Μοριέντες και οι σύγχρονοι Τζέραρντ, Κάραχερ, Χάμαν, Χίπια και Λουίς Γκαρσία.

Τίτλοι

  • Πρωταθλήματα Αγγλίας (18): 1901, 1906, 1922, 1923, 1947, 1964, 1966, 1973, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990.
  • Κύπελλα Αγγλίας (7): 1965, 1974, 1986, 1989, 1992, 2001, 2006.
  • Λιγκ Καπ (8): 1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003, 2012.
  • Σούπερ Καπ Αγγλίας (15): 1964, 1965, 1966, 1974, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1986, 1988, 1989, 1990, 2001, 2006.
  • Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης / Τσάμπιονς Λιγκ (5): 1977, 1978, 1981, 1984, 2005.
  • Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (3): 1973, 1976, 2001.
  • Σούπερ Καπ Ευρώπης (3): 1977, 2001, 2005.