Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Τορίνο

 


Μετά την ολοκλήρωση της πορείας των ιταλικών συνδικάτων Cgil και Uil στο Τορίνο, στα πλαίσια της σημερινής γενικής  πανιταλικής απεργίας, μια ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους ανήκουν σε φοιτητικές οργανώσεις, χρησιμοποιήσαν ξύλινα κοντάρια από τις σημαίες που έφεραν μαζί τους, ενώ οι αστυνομικοί τους απώθησαν με ασπίδες και γκλοπ.

Οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν στους δυο σταθμούς του Τορίνο, Πόρτα Νουόβα και Πόρτα Σούζα. Στον δεύτερο σιδηροδρομικό σταθμό, οι διαδηλωτές κατάφεραν να μπλοκάρουν, για λίγα λεπτά, την κυκλοφορία των τρένων και φώναξαν συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού και κατά του Ιταλού υπουργού Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι.

Έξω από την είσοδο του σταθμού Πόρτα Νουόβα, παράλληλα, ομάδα νέων έκαψε φωτογραφίες της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, του υπουργού Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι και του υπουργού Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια

 


Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Βαρκελώνη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενώσεων και συλλόγων ενοικιαστών, για να ζητήσουν τη μείωση των ενοικίων αλλά και να καταγγείλουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση καταλύματος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

Οι διαδηλωτές ζητούν να μειωθούν τα ενοίκια κατά 50%, να επιτρέπεται στους ενοικιαστές να υπογράφουν συμβόλαια επ’ αόριστον μίσθωσης κατοικίας και να απαγορευτούν οι «κερδοσκοπικές» πωλήσεις κατοικιών. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε «απεργία ενοικίων».

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή, κτηματομεσιτική πύλη Idealista, η τιμή των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε κατά 82% την τελευταία δεκαετία, ενώ οι μέσος μισθός μόνο κατά 17%, με βάση στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE). Λόγω της κατάστασης, η κυβέρνηση ψήφισε στις αρχές του 2023 έναν νόμο που προβλέπει ότι θα αυξηθούν οι κατασκευές κοινωνικών κατοικιών και θα επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες που αφήνουν κενά τα διαμερίσματά τους. Όμως ο νόμος αυτός δεν κατάφερε να σταματήσει την αύξηση των ενοικίων, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά της βίας σε βάρος των γυναικών

 


Από το Παρίσι μέχρι τη Μασσαλία, χιλιάδες άνθρωποι –κυρίως γυναίκες, αλλά και πολλοί άνδρες επίσης– διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας έναν καθολικό νόμο-πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, περίπου 800 άνθρωποι, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν στο Παλιό Λιμάνι για να καταγγείλουν τη σεξιστική βία.

Οι διαδηλώσεις αυτές έγιναν δύο ημέρες πριν από την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας σε βάρος των γυναικών, την Δευτέρα.

Η φετινή κινητοποίηση εναντίον κάθε μορφής βίας (σεξουαλικής, σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής…) διεξάγεται στη Γαλλία κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, με φόντο τη δίκη 50 ανδρών που κατηγορούνται ότι βίαζαν επί μια δεκαετία την 70χρονη Ζιζέλ Πελικό αφού την νάρκωνε, εν αγνοία της, ο σύζυγός της.

Και όμως: 18 εκ. Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι καφέ αγελάδες παράγουν σοκολατούχο γάλα

 


18 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί πιστεύουν ότι το σοκολατούχο γάλα προέρχεται από καφέ αγελάδες. Αυτό, τουλάχιστον, βρήκε από μια έρευνα του Κέντρου Καινοτομίας για τα Γαλακτοκομικά των ΗΠΑ, η οποία είχε γίνει το 2017, αλλά ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα λόγω των αμερικανικών εκλογών.

Σύμφωνα με το CNN, που βρήκε την ευκαιρία να σατιρίσει την πολιτική κατάσταση, «εκατομμύρια άνθρωποι τα κατάφεραν με κάποιο τρόπο στη ζωή τους χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι το άρωμα και το χρώμα της σοκολάτας στο σοκολατένιο γάλα δεν προέρχεται από τις... καφέ αγελάδες».

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, και συμμετείχαν 1.000 ενήλικες Αμερικανοί, το 7% απάντησε ότι το σοκολατούχο γάλα προέρχεται από καφέ αγελάδες. Αν γίνει η αναγωγή στα 258 εκατομμύρια που είναι ο συνολικός πληθυσμός των ΗΠΑ, το νούμερο είναι 18 εκατομμύρια( ναι καλά διαβάσατε).

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Πολυτεχνείο 51 χρόνια μετά: Kορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης



 Πολλές οικογένειες με παιδιά, απλό κόσμο, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων έφτασαν από το πρωί στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία και στην συνέχεια θα συνεχίσει προς την Ισραηλινή πρεσβεία.

51 χρόνια έχουν περάσει από την λαϊκή εξέγερση κατά της χούντας και οι αγώνες του χθες συνεχίζονται από τους αγώνες του σήμερα. Για Ψωμί, που ο κόσμος πλέον αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά με την ακρίβεια που μας έχουν επιβάλει. Για Παιδία που την έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους οι κάθε λογής κυβερνήσεις. Για Ελευθερία που όσο πάει και περιορίζεται. Αυτοί οι αγώνες του χθες συνεχίζονται σήμερα.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Αποζημίωση για τα απάνθρωπα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ

 


Σαράντα δύο (42) εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση έδωσε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, σε τρεις Ιρακινούς πολίτες που υπέστησαν βασανιστήρια στη φυλακή κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης πριν από δύο δεκαετίες, θεωρώντας έναν εργολάβο της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπεύθυνο για την κακοποίηση.

Η μήνυση κατατέθηκε για λογαριασμό πρώην κρατουμένων το 2008, κατά της αμυντικής εταιρείας CACI Premier Technology Inc, με έδρα τη Βιρτζίνια, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων, την οργάνωση που εκπροσωπεί τους ενάγοντες. Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία προσλήφθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, για να παρέχει υπηρεσίες ανάκρισης στο Αμπού Γκράιμπ (Abu Ghraib), ένα κέντρο κράτησης του αμερικανικού στρατού όπου Ιρακινοί κρατούμενοι βασανίστηκαν βάναυσα.

Οι δικηγόροι των εναγόντων ισχυρίστηκαν ότι η CACI παραβίασε το διεθνές δίκαιο χρησιμοποιώντας φρουρούς που βασάνιζαν κρατούμενους, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Πάνω από 16 χρόνια, η εταιρεία προσπάθησε να απορριφθεί η υπόθεση, περισσότερες από 20 φορές πριν οδηγηθεί για πρώτη φορά σε δίκη τον περασμένο Απρίλιο. Η υπόθεση επαναδικάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η κριτική επιτροπή δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση νωρίτερα φέτος.

Πριν από 20 χρόνια, βγήκαν στη δημοσιότητα αναφορές για εκτεταμένη κακομεταχείριση και κακοποίηση στο Αμπού Γκράιμπ, όταν φωτογραφίες που διέρρευσαν έδειχναν κρατούμενους γυμνούς, δεμένους με λουριά ποζάροντας σε ανθρώπινες πυραμίδες.

Η υπόθεση σηματοδοτεί την πρώτη φορά, που επιζώντες του «καθεστώτος βασανιστηρίων μετά την 11η Σεπτεμβρίου» της αμερικανικής κυβέρνησης κατέθεσαν σε δικαστική αίθουσα, δήλωσε το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων, αποκαλώντας το αποτέλεσμα «ιστορικό».

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Απεργούν οι διανομείς στις 1/11 και 2/11

 


Νέα 48ωρη απεργία προκήρυξαν οι διανομείς των ηλεκτρονικών πλατφόρμων «Wolt» και «e-food» σήμερα (1/11) και αύριο (2/11), διεκδικώντας την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.


Οι διανομείς, που έχουν και την υποστήριξη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, έχουν προγραμματίσει μοτοπορείες για τις 12:00 και το Σάββατο (2/11) στις 18:00, με σημείο αφετηρίας τη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας.

ανακοίνωσή του, το επιχειρησιακό Σωματείο των εργαζομένων στην «e-food» ανέφερε: «Με την ίδια αποφασιστικότητα κλιμακώνουμε τη δράση μας και οργανωνόμαστε μαζικά στο σωματείο για να μπει φρένο στην εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν μπορούμε να έχουμε στάση αναμονής στις μειώσεις των τιμών της παραγγελίας και να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα – γράμματα για μεροκάματα του τρόμου. Γινόμαστε όλοι μια γροθιά απέναντι στην εταιρεία και την κυβέρνηση και διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ για να κατοχυρώσουμε εργασιακά δικαιώματα».

Από την πλευρά τους, οι διανομείς της «Wolt» υποστηρίζουν πως προβαίνουν στην απεργία «για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους διανομείς των στόλων. Απευθείας πρόσληψη στη “Wolt”. Αύξηση αμοιβών των freelancer. Κατάργηση “δυναμικού” μοντέλου – ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα, κάλυψη του εργατικού ατυχήματος, μέτρα υγείας και ασφάλειας, δωρεάν Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) – επιστροφή εγγύησης».