Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Πορεία στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας στην Αργεντινή

 


Χιλιάδες οι Αργεντινοί διαδήλωσαν την Κυριακή(24/3), ημέρα μνήμης των θυμάτων της δικτατορίας (1976-1983), για να πουν “περισσότερο από ποτέ, ποτέ ξανά”, με μηνύματα που στόχευαν την κυβέρνηση Μιλέι, η οποία αμφισβητεί την ανάγνωση και τον απολογισμό εκείνης της εποχής.

Το κέντρο του Μπουένος Άιρες παρέλυσε, λεωφόροι που οδηγούν στην εμβληματική Πλατεία Μαΐου ήταν γεμάτες από πλήθη κόσμου, σε μια από τις συγκεντρώσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών για την επέτειο αυτή, την 24η Μαρτίου, παραδοσιακή “Ημέρα Μνήμης”.

Η 24η Μαρτίου ήταν ημέρα μνήμης για την άνοδο στην εξουσία το 1976 της στρατιωτικής χούντας που άφησε πίσω της 30.000 νεκρούς ή αγνοούμενους, σύμφωνα με έναν απολογισμό των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απολογισμός που αμφισβητείται όλο και πιο ανοιχτά από την κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι (που μιλά για λιγότερους από 9.000).

Και άλλες πορείες πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές επαρχιακές πόλεις.

Η συγκέντρωση της 24ης Μαρτίου, στην οποία κατά παράδοση συμμετέχουν οικογένειες, έχει απολίτικο χαρακτήρα — αν και η αριστερά δίνει πάντα δυναμικά το παρών — τιμήθηκε φέτος για πρώτη φορά από μεγάλα συνδικάτα που ένωσαν τις δυνάμεις τους, με πολιτικά μηνύματα κατά της “σχεδιαζόμενης φτώχειας” σε ένα πλαίσιο λιτότητας εδώ και τρεις μήνες από την υπερφιλελεύθερη κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου