Εάν οι δεινόσαυροι είχαν ένα
διαστημικό πρόγραμμα θα ήταν ακόμα εδώ, σχολίαζε ένας επισκέπτης στο
twitter της αμερικανικής εταιρείας Deep Space Industries όταν την Τρίτη
το βράδυ ανακοίνωσε πως μέχρι το 2015 θα έχει στείλει στο διάστημα ένα
σκάφος για τη συγκέντρωση δεδομένων από αστεροειδείς για δημιουργία
ορυχείων εξόρυξης μετάλλων.
Δείτε σε ΒΙΝΤΕΟ την ανακοίνωση της εταιρείας - twitte: @GoDeepSpace
Ο νεοεμφανιζόμενος κλάδος εκμετάλλευσης αστεροειδών προβάλλεται ως το νέο Ελντοράντο του μεταλλευτικού τομέα που βλέπει τις τιμές να απογειώνονται αλλά η παραγωγή να περιορίζεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης διεθνώς. Ειδικοί του χώρου λένε ότι αναμένεται να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες με αντίστοιχα φιλόδοξα σχέδια μέσα στο 2013, αλλά το ζήτημα του οικονομικού δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ακροβασίας στο διάστημα.
Ωστόσο η Deep Space Industries είναι από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η εξόρυξη 1 τόνου ορυκτού υλικού από αστεροειδείς σε τροχιά θα ανέρχεται σε ένα 1 εκατ. δολάρια.
Η Deep Space Industries κατασκευάζει ένα μικρό μη επανδρωμένο σκάφος το οποίο έχει ονομάσει Firefly, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Τα σκάφη θα είναι δεμένα ως «βαγόνια» σε κάποιον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που θα εκτοξευθεί στο Διάστημα μέσα στην επόμενη διετία. Ο στόλος θα περιμένει το πέρασμα κοντά από τη Γη κάποιου μικρού αστεροειδή τον οποίο και θα κυνηγήσει.
Φυσικά δεν πρόκειται για ένα απλό και εύκολο εγχείρημα . Ο Φρεντ Τέιλορ, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης."Η προοπτική σωστής έρευνας και τελικής εξόρυξης βρίσκεται πολύ πιο μακριά από ό,τι νομίζουμε, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και εξαιρετικά δαπανηρή. Πιθανώς η πλατίνα κι άλλα σπάνια σχετικά ορυκτά υλικά να είναι στο στόχαστρο (μετά και την κρίση της Anglo American Platinum στη Ν. Αφρική) και ενδεχομένως μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα είναι τόσο πολύτιμα και να θεωρείται λογικό να ψάξουν στους αστεροειδείς, αλλά δεν μπορώ φανταστώ ότι μπορούν να είναι εμπορικά βιώσιμη οποιαδήποτε ενέργεια σύντομα".
Ομως τα ποσά που αναφέρουν οι ειδικοί κυριολεκτικά ζαλίζουν όποιον τα ακούει. Στον αστεροειδή 241 Germania εκτιμάται ότι υπάρχει ορυκτός πλούτος αξίας 95.8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!
Δείτε τη λίστα με τους πέντε καλύτερους «στόχους»
162385 (2000 ΒΜ19): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 6.4 τρισ. δολάρια
4034 Vishnu: εκτίμηση ορυκτού πλούτου 5.28 τρισ. δολάρια
5143 Heracles (1991 VL): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 2.33 τρισ. δολάρια
65679 (1989 UQ): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 1.74 τρισ. δολάρια
7753 (1988 XB): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 1.31 τρισ. δολάρια
Οποιος καταφέρνει να φτάσει πρώτος σε έναν αστεροειδή θα αποκτά αυτοδικαίως κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτόν ή θα πρέπει να πάρει πρώτα άδεια από κάποια επίσημη αρχή.
Επίσης, μεγάλη θα είναι η σημασία και της εξόρυξης νερού, το οποίο θα διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο για την παραγωγή καυσίμων για διαστημόπλοια. Στις πρώτες ύλες που μπορούν να βρεθούν σε αστεροειδείς συμπεριλαμβάνονται νίκελ, πυρίτιο, πλατίνα και παλλάδιο.
Από Enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου