Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Η CIA πίσω από τους πολιτοφύλακες που αιματοκυλούν το Αφγανιστάν

Τη νύχτα της 8ης Μαρτίου 2019 άντρες ένοπλοι εισέβαλαν στην κλινική της ΜΚΟ Σουηδική Επιτροπή για το Αφγανιστάν (SCA) που εδρεύει στην επαρχία Βαρντέκ, του πολύπαθου Αφγανιστάν
Το προσωπικό και οι ασθενείς είχαν ακούσει τη βοή των ελικοπτέρων και μακρινές εκρήξεις από την ορεινή κοιλάδα του Τάνγκι, όπου πολύ εύστοχα έχει χαρακτηριστεί «η κοιλάδα της εκδίκησης». Δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο, καθώς για περισσότερα από 20 χρόνια δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία περίοδος ανάπαυλας από τον πόλεμο.
Λίγο μετά ένοπλοι θα έσπαγαν την πόρτα της κλινικής και θα έκαναν επιδρομή στους χώρους της. Έδεσαν τα μέλη του προσωπικού, τους φόρεσαν κουκούλες και τους έστησαν όρθιους με το πρόσωπο στον τοίχο. «Είστε εδώ για να εξυπηρετείτε τους Ταλιμπάν» φώναξαν οι στρατιώτες στα Νταρί και τα Παστού, τις δύο επίσημες γλώσσες του Αφγανιστάν, αλλά οι όμηροι άκουσαν καθαρά κάποιους να μιλάνε αγγλικά. «Όσοι μιλούν αγγλικά είναι αλλοδαποί», είπε ένας από τους επιζήσαντες της επίθεσης στο «The Intercept».
Ήταν μία ακόμη επιδρομή σε εγκαταστάσεις της Σουηδικής Επιτροπής για το Αφγανιστάν στο Βαρντάκ, σε μία περίοδο που μονάδες της αφγανικής πολιτοφυλακής με την υποστήριξη της CIA έχουν κλιμακώσει τη δράση τους,εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αμάχων.
Η μυστική, φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή του Αφγανιστάν που κατηγορήθηκε για αρκετές τέτοιες επιθέσεις στην επαρχία Βαρντάκ είναι γνωστή με την ονομασία «01». Φαίνεται να υπάγεται στην Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας, την υπηρεσία πληροφοριών του Αφγανιστάν, αλλά τόσο η ίδια η μονάδα όσο και οι ομόλογές της σε όλη τη χώρα εκπαιδεύονται και διευθύνονται από τη CIA.
Η «01», η οποία δραστηριοποιείται στο κεντρικό Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Βαρντάκ, Λόουγκαρ και Γκαζνί, εισβάλλει σε χωριά κατά τη διάρκεια της νύχτας και σπέρνει τον θάνατο και την καταστροφή. Οι συγκεκριμένες παραστρατιωτικές μονάδες είναι υπεύθυνες για εκτελέσεις, απαγωγές πολιτών, αδιάκριτες αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή του δικαίου πολέμου, έχει καταγγείλει η Διεθνής Αμνηστία. Μάλιστα όσοι τους έχουν δει σε δράση λένε ότι η «01» στοχεύει σκοπίμως σε άμαχο πληθυσμό.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύεται δια νόμου να χρησιμοποιεί τα χρήματά της για να εκπαιδεύσει ή να εξοπλίσει ξένες στρατιωτικές μονάδες όταν υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι οι εν λόγω δυνάμεις έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ο περιορισμός αυτός ισχύει μόνο για τις υπηρεσίες του κράτους και της άμυνας. Δεν υπάρχει ανάλογος νόμος που να εμποδίζει τη CIA να κάνει κάτι τέτοιο.
Το «The Intercept» απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο Τύπου της CIA, Τίμοθι Μπάρετ, για να του ζητήσει εξηγήσεις. Η απάντησή του στον αμερικανικό οργανισμό δημοσιογραφικής έρευνας ήταν ότι «η CIA διεξάγει τις παγκόσμιες επιχειρήσεις της σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και υπό ένα ισχυρό σύστημα εποπτείας. Οι Ταλιμπάν δεν λειτουργούν με παρόμοιους κανόνες και - ακόμα χειρότερα - διεξάγουν εκτεταμένη προπαγανδιστική εκστρατεία για να δυσφημήσουν όσους υποστηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν».
Αλλά οι επιζώντες των επιδρομών, οι συγγενείς των νεκρών και ορισμένοι Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν διαφορετική άποψη. Η έκταση της αμερικανικής εμπλοκής στις επιδρομές της «01» ποικίλλει, ωστόσο την ίδια εβδομάδα που σημειώθηκε η επίθεση στην κλινική στο Βαρντάκ, τουλάχιστον τρία σπίτια και ένα τζαμί κοντά σε αυτή βομβαρδίστηκαν, γεγονότα που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους. Σε αυτές τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 4 άνδρες που σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν μαχητές των Ταλιμπάν, αλλά και 5 αθώοι πολίτες μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα με την 12χρονη κόρη της. Ένας κάτοικος της περιοχής είπε στο «The Intercept» ότι είδε Αμερικανούς όταν μια ομάδα στρατιωτών τον οδήγησε μαζί με την οικογένειά του έξω από το σπίτι τους πριν το ισοπεδώσουν.
Σε απάντηση στις ανησυχίες που διατύπωσε η Αποστολή Βοηθείας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) σχετικά με τις απώλειες αμάχων κατά τις επιθέσεις, ο αμερικανικός στρατός υποστήριξε πως «διεξήγαγε εμπεριστατωμένη έρευνα για τα περιστατικά αυτά, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδελεχούς ανασκόπησης όλων των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από τις αεροπορικές και τις επιτόπιες δυνάμεις λίγο μετά τις επιθέσεις» και υποστήριξε ότι «δεν διαπίστωσε τραυματισμό ή θάνατο αμάχων».

Η αύξηση των επιθέσεων σε ιατρικές εγκαταστάσεις, οι οποίες συνιστούν εγκλήματα πολέμου εκτός και αν οι κλινικές χρησιμοποιούνται για την διεξαγωγή εχθροπραξιών, ακολουθεί τις οδηγίες που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, προς τους στρατιωτικούς ηγέτες του και τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για να εντείνουν την πάλη ενάντια στους Ταλιμπάν. Ο Τραμπ χαλάρωσε τους κανόνες εμπλοκής που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ομπάμα για τη μείωση των απωλειών αμάχων, επέκτεινε την εξουσία των διοικητών στα πεδία της μάχης και έστειλε στην περιοχή 3.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες. Τον Οκτώβριο του 2017, ο τότε διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, δήλωνε ότι «η CIA πρέπει να είναι επιθετική κι αμείλικτη. Πρέπει να επικεντρώνουμε κάθε λεπτό στη συντριβή των εχθρών μας και να παρέχουμε αθέμιτο πλεονέκτημα στους διπλωμάτες μας, στους στρατιωτικούς μας και στον πρόεδρό μας».
Η UNAMA στο μεταξύ ανέφερε αύξηση φέτος στον αριθμό των πολιτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις λεγόμενες επιχειρήσεις αναζήτησης, δηλαδή τις νυχτερινές επιδρομές της αφγανικής πολιτοφυλακής. Περισσότερα από τα μισά από τα επισήμως καταγεγραμμένα θύματα αποδόθηκαν στις μονάδες ειδικών δυνάμεων των Αφγανικών Μυστικών Υπηρεσιών.
Πουθενά η βία δεν ήταν σφοδρότερη από ό,τι στο Βαρντάκ, όπου από τον Ιανουάριο το προσωπικό στις κλινικές της Σουηδικής Επιτροπής έχει αναφέρει 51 συμβάντα. Οι μονάδες της αφγανικής πολιτοφυλακής κατηγορούν τους εργαζόμενους στις κλινικές που στήνουν οι ΜΚΟ ότι φροντίζουν μαχητές των Ταλιμπάν, ενισχύοντας τον αγώνα τους. Σε μια από τις επιθέσεις - που σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό έγινε από άνδρες της «01» - εκτελέστηκαν 5 άνθρωποι κι ένας άλλος υπάλληλος της Σουηδικής Επιτροπής απήχθη. Μόνο Αφγανοί στρατιώτες ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια αυτής της επιδρομής, δήλωσαν οι μάρτυρες. Σε μια άλλη επίθεση τον Φεβρουάριο του 2016, όπου σκότωσαν δύο ασθενείς κι ένα μικρό αγόρι, οι Αφγανοί στρατιώτες συνοδεύονταν σίγουρα από ξένες δυνάμεις. Κι αν και καμία έκθεση δεν αναφέρεται σε Αμερικανούς στρατιώτες, οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που συνέχιζε τις επιχειρήσεις της εκεί τότε.
Η Σουηδική Επιτροπή για το Αφγανιστάν και η σουηδική κυβέρνηση ζήτησαν από την αφγανική κυβέρνηση και τις ξένες δυνάμεις να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα. Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι την έκαναν, αλλά δεν έδωσαν πληροφορίες για το ποιος την διεξήγαγε, με ποιο τρόπο ή ποια ήταν τα ευρήματα της. Καμία λογοδοσία.
Η εν λόγω ΜΚΟ έχει μακρά ιστορία στο Αφγανιστάν. Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα από το 1996 έως το 2001, η οργάνωση απασχολούσε 11.000 υπαλλήλους σε όλο το Αφγανιστάν. Οι ρίζες της μάλιστα είναι ιδιαίτερα βαθιά στο Βαρντάκ, όπου λειτουργεί από τη δεκαετία του '80. Από το 2003 έχει τρέξει και τις 77 εγκαταστάσεις υγείας στην περιοχή.
Η οργάνωση αρνείται ότι συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και καταγγέλλει ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, δεχόμενη πυρά κι από τις δύο.
Την επομένη από την επίθεση του περασμένου Μαρτίου στην κλινική της Σουηδικής Επιτροπής, ο τοπικός εκπρόσωπος της επιτροπής υγείας των Ταλιμπάν απείλησε πάντως το προσωπικό της οργάνωσης ότι εάν δεν κλείσουν τις κλινικές τους θα το κάνουν οι Ταλιμπάν.
Κατά καιρούς η Σουηδική Επιτροπή αναγκάστηκε να κλείσει για λίγες μέρες τις κλινικές της, όχι όμως εξαιτίας των απειλών των Ταλιμπάν, αλλά κυρίως λόγω των καταστροφών που είχαν υποστεί, είτε από επιθέσεις των Ταλιμπάν, είτε από επιθέσεις των Αφγανών και Αμερικανών πολιτοφυλάκων.
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου