Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

 


Τα παιδιά που στερούνται τα βασικά αγαθά στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 115.000, σύμφωνα με την Ανάλυση Επικαιρότητας του ΚΕΠΕ, όπως δημοσιεύεται την Πέμπτη με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου.


Προκύπτει λοιπόν, περίπου 62.877 παιδιά στην Ελλάδα βιώνουν γενική φτώχεια, περίπου 115.000 παιδιά βιώνουν οικονομική φτώχεια, ενώ περίπου 146.996 παιδιά βιώνουν μη οικονομική φτώχεια.

Όπως γνωστοποιεί λοιπόν το Παρατηρητήριο Ευημερίας και Παιδικής Φτώχειας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας, αυτή απαρτίζεται από δύο μέρη:

την οικονομική φτώχεια και

την μη οικονομική φτώχεια.

Τα δύο λοιπόν αυτά μέρη συνιστούν τη συνολική ή γενική φτώχεια των παιδιών.


Το οικονομικό μέρος σχετίζεται:


με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι,

με την κατάλληλη διατροφή σε ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους και

με την απουσία της ανεργίας των κηδεμόνων των παιδιών


Το μη οικονομικό μέρος σχετίζεται:


με την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας,

με την παροχή μιας εκπαίδευσης που καλλιεργεί και τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών και

με τον κατάλληλο ελεύθερο χρόνο σε ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους.


Όπως διαπιστώνεται σε αυτή την Ανάλυση Επικαιρότητας η γενική παιδική φτώχεια μειώθηκε κατά 0,4% στο πρόσφατο σχολικό έτος 2022-2023. Η θετική αυτή εξέλιξη για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας στη χώρα μας οφείλεται στη διαμόρφωση κυρίως της οικονομικής παρά της μη οικονομικής παιδικής φτώχειας. Ειδικότερα, η οικονομική παιδική φτώχεια καταγράφει αξιοσημείωτη μείωση κατά 1,2% στο πρόσφατο σχολικό έτος 2022-2023.

Η στατιστικής αποτίμηση των στοιχείων αυτών για την εξάλειψη της φτώχειας και άρα και της εν δυνάμει δυστυχίας των συνανθρώπων μας δείχνει ότι χρειάζεται να δοθεί βάση και στη μη οικονομική φτώχεια ώστε να μειωθεί και το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού, μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου