Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Επικεφαλής ΠΟΥ: «Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Γάζας είναι καταστροφική»

 


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), χθες Σάββατο (26/10), τόνισε σε ανάρτησή του στο «Χ» ότι «η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Γάζας είναι καταστροφική».

Έγραψε:  «η μεγάλη ανεπάρκεια παραδόσεων ιατρικού εξοπλισμού σε συνδυασμό με την αυστηρά περιορισμένη πρόσβαση στερούν από τους ανθρώπους ζωτικής σημασίας φροντίδα».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάσταση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το τελευταίο που λειτουργεί στη βόρεια Γάζα, στο οποίο πραγματοποίησαν επιδρομή οι ισραηλινές δυνάμεις την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η επιδρομή του ισραηλινού Στρατού στο νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στον καταυλισμό Τζαμπάλια – όπου το Ισραήλ διεξάγει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες—, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο παιδιά τα οποία νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αφού οι γεννήτριες και ο σταθμός οξυγόνου επλήγησαν από ισραηλινά πυρά την Παρασκευή.

Παράλληλα οι γιατροί του νοσοκομείου κατήγγειλαν ότι τουλάχιστον 44 από τα 70 μέλη του υγειονομικού προσωπικού του Καμάλ Αντουάν συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό. Αργότερα ο στρατός άφησε ελεύθερους 14 από αυτούς, ανάμεσά τους και τον διευθυντή του νοσοκομείου.

Εκτός από το υγειονομικό προσωπικό ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται ότι συνέλαβε ασθενείς και εκτοπισμένους που είχαν καταφύγει στο Καμάλ Αντουάν.

Την Παρασκευή το βράδυ ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι τρεις υγειονομικοί και ένας ακόμη εργαζόμενος τραυματίστηκαν από την επιδρομή του ισραηλινού Στρατού στο νοσοκομείο και ότι δεκάδες υγειονομικοί κρατήθηκαν μέσα στο Καμάλ Αντουάν, όπου βρίσκονταν περίπου 600 άνθρωποι (ασθενείς, υγειονομικό προσωπικό, εκτοπισμένοι και άλλοι).

«Ο μόνος τρόπος να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα υγείας της Γάζας που καταρρέει είναι μια άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία», κατάληξε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου