Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Στη φυλακή ακόμη και για πλημμέλημα - Αντιδράσεις στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

 Από το tvxs:

Αντιδράσεις από τον νομικό κόσμο έχει προκαλέσει η αλλαγή που έκανε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση, οδηγώντας στην φυλακή και τα πλημμελήματα. Η διάταξη ψηφίστηκε προ ημερών μέσα στις αλλαγές του αθλητικού νόμου με την αυστηροποίηση των ποινών για την οπαδική βία. Σήμερα συνεδριάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος για το θέμα, ενώ ήδη έχει ζητήσει την κατάργηση της αλλαγής.

Ειδικότερα:

Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται.

Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Με βάση την αλλαγή αυτή, πλέον η καταδίκη για «εγκληματική οργάνωση» σε όλες τις μορφές της -ακόμα και για πλημμέλημα με ποινή έως 3 χρόνια δηλαδή ως «συμμορία» - οδηγεί μόνο στις φυλακές, χωρίς τη δυνατότητα καμίας αναστολής ή μετατροπής της ποινής.

Στο τέλος του ΦΕΚ A 52/2022/11 Μαρτίου, εισήχθη μια εξαιρετικά σημαντική αλλαγή στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα (2019) περί εγκληματικής οργάνωσης.


Σύμφωνα με την αλλαγή:


Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95) προστίθεται αναφορά στα έννομα αγαθά της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της περιουσίας και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής: Όποιος, εκτός από την περίπτωση της πρώτης παραγράφου, οργανώνεται με άλλον ή άλλους για να διαπράξουν κακούργημα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται ο υπαίτιος αν η κατά το προηγούμενο εδάφιο ένωση έγινε για τη διάπραξη πλημμελήματος με το οποίο επιδιώκεται οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος ή η προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ανηλικότητας, της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας.

Ακόμα, προστίθεται παράγραφος 6 στο άρθρο 187 που ορίζει ρητά ότι όλοι αυτοί που διέπραξαν τα ανωτέρω αδικήματα, λειτουργώντας κατόπιν συνεννόησης ως (μικρο) συμμορία η ποινή οδηγεί αυτομάτως στις φυλακές.

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Καταλύεται το τεκμήριο αθωότητας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί την άμεση κατάργηση της τροποποιηθείσας με τον Ν. 4908/2022 παρ. 6 του άρθρου 187 Π.Κ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣΑ, όλως αιφνιδίως, κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης, δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς και δη τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά και χωρίς την προηγούμενη επεξεργασία στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, εισήχθη με τροπολογία στο Νόμο 4908/2022 (άρθρο 72) διάταξη με την οποία τροποποιείται το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα και μεταξύ άλλων προστίθεται παράγραφος 6 και διαμορφώνεται η εξαιρετικά δυσμενής ρύθμιση ότι «στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ.»

Με την ως άνω ρύθμιση:

Καταλύεται το ισχύον εισέτι τεκμήριο αθωότητας.

Ανατρέπεται η ισορροπία του δικαϊκού μας συστήματος, αφού ενώ επί βαρύτατων αδικημάτων με ποινές πρόσκαιρης ακόμη και ισοβίου καθείρξεως δύναται η τυχόν ασκηθείσα έφεση να έχει ανασταλτική δύναμη, αντιθέτως με τη νεοεισαχθείσα ρύθμιση επιβάλλεται στο Δικαστήριο ακόμα και για ήσσονος σημασίας πλημμελήματα να μην χορηγήσει την ανασταλτική δύναμη της έφεσης, με αποτέλεσμα ο καταδικασθείς πρωτοδίκως να οδηγείται στη φυλακή.

Εκδηλώνεται η δυσπιστία του νομοθέτη στο φυσικό Δικαστή, διότι του αφαιρεί τη μέχρι πρότινος διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει ο ίδιος τόσο επί της δυνατότητας αναστολής ή μετατροπής της επιβληθείσας ποινής όσο και επί της αναστέλλουσας δύναμης επί της τυχόν ασκηθείσας εφέσεως εκ μέρους του κατηγορουμένου.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα είναι επιβεβλημένη η άμεση κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα όπως η τελευταία προστέθηκε με το Νόμο 4908/2022 και καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να 

προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου