Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Ισπανία: στο υψηλότερο σημείο από το 2018 η ανεργία, άγγιξε το 15,33%

Στο 15,33% σκαρφάλωσε η ανεργία στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, με πολλούς ακόμα πολίτες που έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια της πανδημίας να μην περιλαμβάνονται στα στοιχεία.
Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο που βρισκόταν στο 14,41% και αποτελεί το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερς σε οικονομολόγους, η πρόβλεψη είναι ότι η ανεργία θα φθάσει στο 16,70%.
Ωστόσο, τα στοιχεία δεν δείχνουν όλη την έκταση της κρίσης. Κατά πρώτον διότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης δεν περιλαμβάνονται σ' αυτή την έρευνα. Για πρώτη φορά σε μια οικονομική κρίση, η Ισπανία χρησιμοποίησε μαζικά αυτά τα σχήματα προστασίας της απασχόλησης, γνωστά ως ERTE, για να περιορίσει τον αριθμό των απολύσεων ενόψει της αναγκαστικής διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας.
Επιπρόσθετα, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια του τριμήνου, δεν θεωρήθηκαν άνεργοι, καθώς δεν πληρούσαν τεχνικά τις προϋποθέσεις να περιληφθούν σε κάποια κατηγορία, όπως εκείνων που αναζητούν ενεργά εργασία.
 Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου