Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

«Θα κάνουμε πραξικόπημα σε όποιον θέλουμε»! O Elon Musk παραδέχτηκε τον ρόλο του στο πραξικόπημα του λιθίου στην Βολιβία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του κατασκευαστή αυτοκινήτων Telsa με έδρα τις ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε αυτό που ο Πρόεδρος Μοράλες αναφέρεται ως «πραξικόπημα του λιθίου».

«Θα κάνουμε πραξικόπημα σε όποιον θέλουμε! Πάρτε το απόφαση» ήταν η απάντηση του Elon Musk σε μια κατηγορία στο twitter ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οργάνωσε πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Evo Morales, έτσι ώστε ο Musk να μπορούσε να αποκτήσει το λίθιο της Βολιβίας.
H λεηλασία του λιθίου της Βολιβίας, χώρα με τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα στον κόσμο, πιστεύεται ευρέως ότι είναι από τα κύρια κίνητρα πίσω από το πραξικόπημα της 10ης Νοεμβρίου 2019.
Το λίθιο, ένα κρίσιμο συστατικό των μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε οχήματα Tesla, αναμένεται να γίνει ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους στον κόσμο, καθώς οι κατασκευαστές επιδιώκουν να το αποκτήσουν για χρήση σε μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υπολογιστές και βιομηχανικό εξοπλισμό.
Η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Jeanine Añez έχει ήδη ανακοινώσει το σχέδιό της να προσκαλέσει πολλές πολυεθνικές στο Salar de Uyuni, τα τεράστια πεδία άλατος στο Ποτόσι, που κατέχουν το πολύτιμο μαλακό μέταλλο.
Ο δεξιός υποψήφιος για την αντιπροεδρία και αντιπρόεδρος της Añez, Samuel Doria Medina, πρότεινε ένα έργο Βραζιλίας-Βολιβίας που θα χρησιμοποιούσε λίθιο από την πόλη Uyuni.
Εν τω μεταξύ, η επιστολή της υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος πραξικοπήματος Karen Longaric προς τον Elon Musk, με ημερομηνία 31 Μαρτίου, αναφέρει “οποιαδήποτε εταιρεία που εσείς ή η εταιρεία σας μπορείτε να παρέχετε στη χώρα μας θα είναι ευπρόσδεκτη”.
Τα κοινωνικά κινήματα έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το λίθιο και οι φυσικοί πόροι θα παραδοθούν στο ξένο κεφάλαιο από τις αρχές πραξικοπήματος, σε μια αντιστροφή των σχεδίων της κυβέρνησης του Κινήματος Προς τη σοσιαλισμό (MAS) του Evo Morales να επεξεργαστεί το λίθιο εντός της Βολιβίας αντί να εξάγει την πρώτη ύλη στον παγκόσμιο βορρά.
Το έργο αντιπροσώπευε την απόρριψη της νεοαποικιακής σχέσης που είχαν συχνά οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Η πρώην κυβέρνηση MAS της Βολιβίας επέβλεψε την παραγωγή μπαταριών και του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της από την κρατική εταιρεία Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB), σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία ACISA. Στη συμφωνία, το κράτος της Βολιβίας κράτησε τον έλεγχο της πλειοψηφίας.
Με τη ακύρωση της συμφωνίας μαζί με αμέτρητα άλλα κρατικά σχέδια και με τις εκλογές να έχουν καθυστερήσει τρεις φορές από τις παράνομες αρχές του πραξικοπήματος, ο λαός του Uyuni και τα κοινωνικά κινήματα σε ολόκληρη τη χώρα λένε ότι θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση και οργανώνονται κατά της επιστροφής του καθεστώτος λεηλασίας των φυσικών πόρων της Βολιβίας από αδίστακτο και εκμεταλλευτικό ξένο κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου