Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Η αστυνομία διέλυσε την «Αυτόνομη Ζώνη» του Σιάτλ


Ισχυρές και πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στη συνοικία Κάπιτολ Χιλ του Σιάτλ όπου εδώ και μερικές εβδομάδες είχε διαμορφωθεί η «Αυτόνομη Ζώνη», ένας χώρος διαμαρτυρίας και πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης που γεννήθηκε μέσα από το κίνημα ενάντια στην αστυνομική βία.
Οι αστυνομικοί βρέθηκαν στο σημείο με διαταγή της δημάρχου της πόλης, η οποία είχε δώσει τελεσίγραφο στους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν από την περιοχή.
Εικόνες σε αμερικανικά μέσα έδειχναν πάνοπλος αστυνομικούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες διαμαρτυρόμενους, οι οποίοι αρνούνταν να αποχωρήσουν από την Αυτόνομη Ζώνη. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις, οι αρχές συνέλαβαν 32 διαδηλωτές.
Η κατάληψη αυτής της συνοικίας, εδώ και τρεις εβδομάδες, από ειρηνικούς σε γενικές γραμμές διαδηλωτές, είχε εξοργίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απείλησε με προσφυγή στη βία χαρακτηρίζοντάς τους «απεχθείς αναρχικούς» και «εσωτερικούς τρομοκράτες». Όμως τελικά, η Δημοκρατική δήμαρχος του Σιάτλ, η Τζένι Ντέρκαν, ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία για την εκκένωση της συνοικίας από τους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας ότι η πόλη έδωσε ήδη αρκετές ευκαιρίες στους διαμαρτυρόμενους να εκφράσουν την άποψή τους.
Η ελευθερία της έκφρασης «δεν επιβάλλει στην πόλη να παράσχει απεριόριστο άσυλο που μεταφράζεται σε κατάληψη δημόσιων χώρων, ζημιές στην πόλη και σε ιδιωτικές περιουσίες (…) και τη δημιουργία επικίνδυνων συνθηκών», εξήγησε.
Λίγη ώρα μετά την ξαφνική επέμβαση της αστυνομίας, συνεργεία του δήμου βρέθηκαν στο σημείο για να διαλύσουν τις πρόχειρες δομές που είχαν κατασκευάσει οι διαδηλωτές.
Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου