Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Νέα πορεία στον Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών


Τάσος Σαραντής

Από το efsyn.gr:

Ακόμη μια πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον Βόλο από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge, αλλά και ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου SRF από το δήμο Βόλου. Η Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών καλεί τους κατοίκους, τους φορείς και τις συλλογικότητες του Βόλου σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 19.00.

Για πρωτοφανή επίθεση στα κοινά αγαθά στο Βόλο όπως ο αέρας, το νερό και ο δημόσιος χώρος κάνει λόγο Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών: «Στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης από τη βιομηχανική περιοχή, τη χαλυβουργία και το σκραπ στο λιμάνι, η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge αυξάνει τα ήδη υψηλά κρούσματα καρκίνου, αναπνευστικών προβλημάτων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Αντί να προχωράμε σε μια ολιστική διαχείριση των σκουπιδιών (μείωση παραγωγής-κομποστοποίηση-ανακύκλωση), πλασάρεται σαν μονόδρομος η καύση τους».

«Η ίδια πολιτική ακολουθείται και με το νερό. Μεγάλο μέρος του δικτύου είναι φτιαγμένο από αμίαντο και σκουριασμένους σιδεροσωλήνες, και σαν λύση προωθείται αποκλειστικά η κατανάλωση εμφιαλωμένου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκμετάλλευση των πηγών του Πηλίου με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)».


«Παράλληλα στον αστικό ιστό, οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι ενάντια στην ποιότητα ζωής, βλ. οδός Καραμπατζάκη: από γραμμικό πάρκο ήπιας κυκλοφορίας σε οδικό άξονα σύνδεσης με τον περιφερειακό, κόψιμο δέντρων, τσιμεντώματα και καταστολή, βλ. επίθεση σε ντόπιους παραγωγούς της Αυτόνομης Λαϊκής Οικοπαραγωγών».

Και καυτηριάζει την αστυνομική βία και καταστολή που σημειώθηκαν στη μεγάλη πορεία που κατέληξε στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και την επόμενη μέρα στον Βόλο, προς χάρη ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά και τη στάση των μέσων ενημέρωσης:

«Παρά τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στα συλλαλητήρια των δύο τελευταίων χρόνων, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κυβερνήσεις ευθυγραμμίζονται με τα ιδιωτικά συμφέροντα, και φιμώνουν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτό επιτελείται μέσω των ΜΜΕ δημιουργώντας μια ψευδή εικόνα, και μέσω της ωμής βίας από τα μέσα καταστολής».

«Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα, τα γεγονότα στις 13 Ιούνη, όπου έγινε ξεκάθαρο από μεριάς της αστυνομίας ότι πρώτο μέλημα είναι η προστασία ιδιωτικών συμφερόντων. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε εκτεταμένη χρήση χημικών σε όλο το πλήθος της πορείας, σε παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμεΑ».

« Έπειτα, έξω από τα επείγοντα του νοσοκομείου με το πέρας του συλλαλητηρίου ο κόσμος δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ. Αποκορύφωμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας, την ίδια μέρα, ήταν η εκτεταμένη βία και το άγριο κυνηγητό στο Αστυνομικό Τμήμα προς τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για συμπαράσταση των συλληφθέντων. Μάλιστα ξυλοκοπήθηκε ένας περαστικός μεσήλικας που ρώτησε τι συμβαίνει».

«Την επόμενη μέρα, Κυριακή, έξω από τα δικαστήρια ΜΑΤ και ΟΠΚΕ επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν άγρια νεαρό, και με παρακρατική πρακτική, αφού τον βασάνισαν και τον σακάτεψαν, τον πέταξαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, χωρίς να καλέσουν καν ασθενοφόρο, καθώς αν καλούσαν θα βρισκόντουσαν προ των ευθυνών τους».

«Τα παραπάνω γεγονότα συσκοτίστηκαν επιμελώς από τα ΜΜΕ, τα οποία ακολούθησαν την αφήγηση της αστυνομίας. Δεν προβλήθηκε ο χαρακτήρας της πορείας και τα αιτήματά της, δεν προβλήθηκαν οι δεκάδες τραυματισμένοι διαδηλωτές, δεν προβλήθηκε η βία. Αλλά προβλήθηκε ότι το ξύλο, τα δακρυγόνα και η τρομοκρατία των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης είναι το “κάναμε τη δουλειά μας”».

«Η κανονικότητα των πολυεθνικών ορίζει ως νόμο την καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και τάξη την αστυνομική βαρβαρότητα», επισημαίνει Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών και απαιτεί την παύση των διώξεων στους συλληφθέντες της προηγούμενης κινητοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου