Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020
Βίντεο της NASA με μια τεράστια έκρηξη στον Ήλιο
Η Γη ευτυχώς δεν θα βρεθεί στο διάβα του: ένας πίδακας πλάσματος που εκτινάχθηκε από την επιφάνεια του Ήλιου καταγράφηκε από διαστημικό παρατηρητήριο της NASA, η οποία πάντως διαβεβαίωσε ότι ο πλανήτης δεν απειλείται.
Το βίντεο εικονίζει την εξέλιξη ενός «τερατώδους» ηλιακού εξάρματος: ενός πίδακα υπέρθερμου, ιονισμένου αερίου που πηγάζει από μια ηλιακή κηλίδα. Ένα μέρος του υλικού πέφτει πίσω στην οργισμένη επιφάνεια του άστρου, ενώ το υπόλοιπο αρχίζει ένα αιώνιο ταξίδι στο Διάστημα, με ταχύτητα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
Το βίντεο συναρμολογήθηκε από φωτογραφίες που λαμβάνονταν ανά 24 δευτερόλεπτα στο άκρο του υπεριώδους φάσματος. Το φαινόμενο, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, καταγράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO).
Αν η έκρηξη είχε συμβεί μερικές μέρες νωρίτερα ή αργότερα, ο πίδακας πλάσματος θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη και να προκαλέσει διακοπές στις ραδιοεπικοινωνίες, ή ακόμα και εκτεταμένα μπλακάουτ.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος των ηλιακών εκρήξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: «Το θέμα δεν είναι το εάν θα συμβεί, είναι το πότε και το πόσο μεγάλη θα είναι» είχε δηλώσει πρόσφατα η Τζέιν Λουμπτσένκο, επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
Οι ηλιακές εκλάμψεις αυξάνονται σε συχνότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Ήλιος πλησιάζει στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του, η οποία ακολουθεί έναν κύκλο με περίοδο 11 ετών. Το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο αναμένεται γύρω στο 2013.
Από το perierga.gr
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
Οι ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Πράξη 1η
Άνδρας της Ομάδας ΔΙΑΣ, νεοπροσληφθείς, είναι εκτός υπηρεσίας και μεταβαίνει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο για να συναντήσει μία φίλη του. Εισέρχεται στο προαύλιο της Σχολής με το υπηρεσιακό του κράνος και με άρβυλα της αστυνομικής του στολής. Γίνεται αντιληπτός από τους φοιτητές. Τα πνεύματα οξύνονται. Αρχίζουν τα γρονθοκοπήματα και ο αστυνομικός βγάζει το υπηρεσιακό πιστόλι του. Ανεκπαίδευτος και άπειρος, ο νεαρός -προφανώς σε πλήρη σύγχυση- εμφανίζεται σε φοιτητικό χώρο με στοιχεία της αστυνομικής στολής του, ενώ φέρει και το υπηρεσιακό του όπλο. Δεν θέλει και πολύ για να γίνει το κακό.
Πράξη 2η
Αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών διαπληκτίζεται με πολίτη στο Χολαργό. Στο αυτοκίνητό του βρίσκεται και η έγκυος σύζυγός του. Εκνευρίζεται. Βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβολεί το πορτμπαγκάζ του πολίτη με τον οποίο διαπληκτίστηκε. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Πράξη 3η
Σε μία στιγμή ακραίας έντασης στο Διαβολόρεμα, κοντά στη θέση Καβακλή Λέσβου, ένας αξιωματικός των ΜΑΤ, βλέποντας να ξυλοκοπείται άγρια ένας συνάδελφός του αστυνομικός, βγάζει το περίστροφό του και πυροβολεί τέσσερις φορές στο έδαφος για εκφοβισμό. Πρώτον: Κανένας αξιωματικός δεν τραβά το πιστόλι του σε τέτοιο σκηνικό και πυροβολεί έστω και για εκφοβισμό. Κανένας εκπαιδευμένος αστυνομικός δεν πυροβολεί ποτέ στο έδαφος για εκφοβισμό παρά μόνον στον αέρα αν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Η σφαίρα θα μπορούσε να εξοστρακιστεί. Δεν θέλει και πολύ για να γίνει το κακό.
Πράξη 4η
Το πρωί της Πέμπτης, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αποχωρούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από το νησί. Κάποια στιγμή οι αποχωρούντες αστυνομικοί αρχίζουν να διαπληκτίζονται με πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί. Καμία εκπαίδευση, καμία πειθαρχία. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριφέρονται σαν χούλικγαν. Φθάνουν στο σημείο να διαπληκτιστούν ακόμα και με συναδέλφους τους που υπηρετούν στη Λέσβο. Προφανώς οι αποχωρούντες άνδρες των ΜΑΤ δεν μπορούν να χωνέψουν το φιάσκο ούτε και την ήττα, που ήταν αναπόφευκτη άλλωστε. Αυτό όμως δεν είναι δικό του θέμα. Αφορά τη φυσική και την πολιτική ηγεσία που τους οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο και σε αυτή την προσβλητική για το Σώμα κατάσταση. Παρ΄ όλα αυτά θα έπρεπε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία. Επέδειξαν ακριβώς το αντίθετο.
Κύριε Χρυσοχοϊδη, και οι τέσσερις αυτές πράξεις σε αυτό το επιχειρησιακό θέατρο έντασης, μάχης και βίας των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην ΕΛ.ΑΣ.
Οι επιπτώσεις από το φιάσκο της Λέσβου δεν έχουν ακόμη πλήρως καταγραφεί ούτε έχουν εκτιμηθεί στο σύνολό τους. Η εικόνα ωστόσο της ΕΛ.ΑΣ., της φυσικής ηγεσίας της, αλλά και του ιδίου του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είναι ήδη στραπατσαρισμένη.
Από το zougla.
Εργοδότης χτύπησε με το αμάξι εργαζόμενο
Ο Μοχάνεντ αλ Μάσρι, 23 ετών, Παλαιστίνιος από τη Γάζα, ξυπνούσε τον τελευταίο μήνα χαράματα στο κοντέινερ στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω, όπου μένει από τον Αύγουστο περιμένοντας να καταγραφεί το αίτημά του για άσυλο.
Δούλευε σε σιδεράδικο του νησιού από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, δωδεκάωρη βάρδια για 30 ευρώ τη μέρα. Αυτή ήταν η συμφωνία με το αφεντικό, που διατηρεί επίσης κτηνοτροφική φάρμα. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Μοχάνεντ πήγε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του μαζί με τον συμπατριώτη του, Φιράς αλ Νατζάρν, που δούλευε κι αυτός στο σιδεράδικο.
Από το δωμάτιο ξενοδοχείου ενός συμπατριώτη του, όπου πέρασε τη νύχτα επειδή φοβάται να μείνει στο ΚΥΤ, με το χέρι στον γύψο και κακώσεις στο κεφάλι, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του νοσοκομείου, ο Μοχάνεντ περιγράφει στην «Εφ.Συν.» πώς το εξαγριωμένο αφεντικό πρώτα τον έλουσε με ρατσιστικές εκφράσεις και στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητό του και κινήθηκε εναντίον τους, τραυματίζοντάς τον.
Πρόκειται για άλλη μια ιστορία ρατσιστικής βίας και ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης από εργοδότες που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες διαβίωσης όσων ζητούν άσυλο, τις ξενοφοβικές πολιτικές και τον θεσμικό ρατσισμό, που έχει αποτέλεσμα να μην αποδίδεται δικαιοσύνη στα θύματα και να αφήνονται ατιμώρητοι οι δράστες.
Ο Μοχάνεντ βρήκε τη δουλειά μέσω του Φιράς, που δούλευε ήδη περίπου μία εβδομάδα στο σιδεράδικο ως επιστάτης, με υπόσχεση αμοιβής 50 ευρώ τη μέρα. Ο Φιράς τραυματίστηκε και ζήτησε κάποια χρήματα έναντι για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη θεραπεία του. Ο εργοδότης του έδωσε 100 ευρώ και του είπε ότι θα τα αφαιρέσει από τον μισθό του. Ούτε όμως ο δικός του μισθός πληρώθηκε ποτέ.
Την Παρασκευή, ύστερα από ένα μήνα σκληρή δουλειά, με το αφεντικό να βρίζει και να προσβάλλει σε κάθε ευκαιρία, οι δυο φίλοι και συμπατριώτες πήγαν να ζητήσουν χρήματα. Εφυγαν άπραγοι, το ίδιο και την Κυριακή, και ειδοποίησαν ότι δεν θα συνεχίσουν αν δεν πληρωθούν.
Τη Δευτέρα το πρωί ξαναζήτησαν τα χρήματα από το αφεντικό. Τους έβρισε, τους είπε να πάνε πίσω στη χώρα τους και άλλα ρατσιστικά και απείλησε ότι θα τους σκοτώσει. Του είπαν ότι σέβονται την ηλικία του και δεν θέλουν να κάνουν φασαρία. Εξαφανίστηκε για λίγο και εμφανίστηκε πάνω στο πράσινο σκούρο όχημά του να κινείται κατά πάνω τους.
Ο Μοχάνεντ δεν πρόλαβε να το σκάσει, ούτε πίστευε ότι θα τον χτυπήσει. Το πρώτο χτύπημα τον έριξε κάτω, το δεύτερο πόνεσε πολύ. Στο τρίτο πρόλαβαν και έτρεξαν. Σταμάτησαν σε βενζινάδικο μισό χιλιόμετρο πιο πέρα και κάλεσαν ταξί για το νοσοκομείο.
Στον οδηγό είπαν τι συνέβη και ότι δεν είχαν χρήματα. Τους συμβούλεψε να πάνε στην αστυνομία και τους ζήτησε να κρατήσει το κινητό του Φιράς σαν ενέχυρο μέχρι να τον βρουν να του δώσουν τα χρήματα.
«Στην πατρίδα μου σε παρόμοιες καταστάσεις οι οδηγοί ταξί δεν ζητάνε χρήματα, μας λένε να πάμε στο καλό και μας εύχονται καλή τύχη», λέει ο συμπατριώτης τους, Χαλίλ, αναγνωρισμένος πρόσφυγας, που βρέθηκε στο πλευρό τους.
Η γνωμάτευση του νοσοκομείου αναφέρει συντριπτικό κάταγμα στο χέρι, κακώσεις στο κεφάλι και εκδορές στη ράχη.
«Ηρθα στην Ελλάδα, που την αγαπώ πολύ, για να ζητήσω διεθνή προστασία από αυτά που ζούσα στη χώρα μου. Σήμερα δυστυχώς ζητάω από την ελληνική αστυνομία να με προστατέψει και από Ελληνες. Φοβάμαι τι μπορεί να μου συμβεί, αυτός ο άνθρωπος έχει μεγάλη δύναμη», λέει ο Μοχάνεντ. «Ούτε να πάω πίσω στη χώρα μου μπορώ, αλλά και φοβάμαι να μείνω εδώ», λέει ο Φιράς.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν υποβάλει μήνυση κατά του εργοδότη και αυτός εναντίον τους. Ισχυρίζεται ότι λένε ψέματα και ότι του επιτέθηκαν. Η εισαγγελία σχημάτισε δικογραφία και διέταξε να αφεθούν όλοι ελεύθεροι. Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 28 Μαΐου.
Πηγή: efsyn.gr
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020
ΜΑΤ σπάνε αυτοκίνητα ντόπιων στη Μυτιλήνη [VIDEO]
Ακόμη και τα σταθμευμένα αυτοκίνητα των κατοίκων έγιναν στόχος των ΜΑΤ στην Λέσβο, όπως καταγράφηκε σε βίντεο στην περιοχή Διαβολόρεμα.
Στο Διαβολόρεμα έλαβαν χώρα ισχυρές συγκρούσεις με τους κατοίκους, πριν τελικά τα ΜΑΤ υποχωρήσουν.
Πορεία των φοιτητών για την εισβολή της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ
Με κεντρικό σύνθημα «Έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές» διαδήλωσαν το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου 2000 φοιτητές, μια μέρα μετά την εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.
Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν αρχικά επί της Πατησίων μπροστά από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι την ΓΑΔΑ.
Με ξύλο και χημικά προσπάθησαν να διαλύσουν την πορεία οι αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος της ΓΑΔΑ στην Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν προσαγωγές και τραυματίες.
Σε συγκέντρωση στην ΑΣΟΕΕ και πορεία προς τη ΓΑΔΑ καλούν οι φοιτητές
Σε πορεία προς τη ΓΑΔΑ με προσυγκέντρωση στην ΑΣΟΕΕ καλούν φοιτητικοί σύλλογοι για σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 17:00 το απόγευμα με αφορμή το περιστατικό, κατά το οποίο αστυνομικός με πολιτικά έβγαλε όπλο μέσα σε σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
«Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, άντρας ο οποίος ανήκει στο τμήμα της Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν χωρίς κανέναν απολύτως λόγο μέσα στη σχολή της ΑΣΟΕΕ. Όταν έγινε αντιληπτός από φοιτητές οι οποίοι ζήτησαν την αποχώρησή του από το χώρο της σχολής, εκείνος τράβηξε το όπλο του απειλώντας τους, μέχρι να εκκινήσει επιχείρηση «διάσωσής» του από τα ΜΑΤ. Η συντεταγμένη προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από τα ΜΜΕ αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και της χωρίς προσχήματα στήριξης της κυβέρνησης του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρουν οι φοιτητές σε ανάρτησή τους στο indymedia.
«Τα τελευταία γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ που αποτελούν κομμάτι της ευρύτερης κατασταλτικής πολιτικής της κυβέρνησης Ν.Δ. (εκκενώσεις πολιτικών καταλήψεων και δομών στέγασης προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών, μπατσοκρατία στο κέντρο της Αθήνας, συνεχόμενες επιθέσεις σε αγωνιστές και αγωνίστριες) δεν μας φοβίζουν, ούτε μας τρομοκρατούν» αναφέρουν ακόμα και καταλήγουν καλώντας σε συμμετοχή στην αποψινή πορεία προς τη ΓΑΔΑ.
Από το zougla.
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
ΑΣΟΕΕ: Τι πραγματικά συνέβη - Βίντεο από την πρώτη γραμμή με τον αστυνομ...
Οι σοκαριστικές και πρωτοφανείς εικόνες με τον ένοπλο κουκουλοφόρο αστυνομικό εντός του προαύλιου του Πανεπιστήμιου έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις, ενώ οι φοιτητές προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις για την ακραία καταστολή και την αστυνομική αυθαιρεσία. Οι φωτογραφίες και το βίντεο, αποκάλυψαν και την προσπάθεια που υπήρξε αρχικά να «θαφτεί» το περιστατικό με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης περί «επεισοδίου και επίθεσης κατά αστυνομικού», χωρίς καμία αναφορά στο όπλο.
Από τους νεοπροσληφθέντες ο ειδικός φρουρός που έβγαλε όπλο στην ΑΣΟΕΕ
Ειδικός φρουρός, από τους 1.500 που προσελήφθησαν πρόσφατα εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και Πανελληνίων, είναι ο αστυνομικός που έβγαλε όπλο και απείλησε φοιτητές στο χώρο της ΑΣΟΕΕ το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο ειδικός φρουρός ήταν εκτός υπηρεσίας, όπως και οι δύο συνάδελφοι του, επίσης από τους 1.500 νεοπροσληφθέντες, που συνεπλάκησαν με πολίτες και πυροβόλησαν πρόσφατα στο Γκάζι.
Το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ έρχεται να προστεθεί σε ένα πλήθος κρουσμάτων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και προκαλεί σημαντικά ερωτήματα για τους κινδύνους που απορρέουν από τις fast track διαδικασίες πρόσληψης των εν λόγω ειδικών φρουρών, οι οποίοι εντάχθηκαν στην αστυνομία και βγήκαν στους δρόμους με ελάχιστη εκπαίδευση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και Πανελλαδικών, έφερε και πλήθος παρατυπιών και καταγγελιών για κομματικά ρουσφέτια. Είναι ενδεικτικό πως αρκετοί από τους προσληφθέντες αποδείχθηκε πως έχουν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν για διάφορα αδικήματα, ενώ κάποιοι είχαν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά και πτυχία. Ωστόσο η πρόσληψή τους έγινε με μια απλή υπεύθυνη δήλωση και τώρα οι υπηρεσίες προσπαθούν να κάνουν τις εξακριβώσεις.
Σε ό,τι αφορά στο περιστατικό της ΑΣΟΕΕ, οι σοκαριστικές και πρωτοφανείς εικόνες με τον ένοπλο κουκουλοφόρο αστυνομικό εντός του προαύλιου του Πανεπιστήμιου έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις, ενώ οι φοιτητές προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις για την ακραία καταστολή και την αστυνομική αυθαιρεσία. Οι φωτογραφίες και το βίντεο, αποκάλυψαν και την προσπάθεια που υπήρξε αρχικά να «θαφτεί» το περιστατικό με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης περί «επεισοδίου και επίθεσης κατά αστυνομικού», χωρίς καμία αναφορά στο όπλο.
Παρά τους ισχυρισμούς της αστυνομίας πως ο ειδικός φρουρός είχε δεχτεί ξαφνικά τον άγριο ξυλοδαρμό από φοιτητές και σύρθηκε από τον εξωτερικό χώρο εντός του προαυλίου, όπου και συνεχίστηκε η άγρια επίθεση σε βάρος του, τα ντοκουμέντα δείχνουν τον αστυνομικό, ακμαιότατο, με καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα «full face», να σημαδεύει κόσμο με το όπλο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι φοιτητές καταρρίπτουν και τον ισχυρισμό ότι ο αστυνομικός «σύρθηκε» εντός ΑΣΟΕΕ μετά από ξαφνική επίθεση, ενώ περίμενε να παραλάβει οικείο του πρόσωπο. Σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες φοιτητών, ο αστυνομικός φέρεται να βρέθηκε αρχικά εντός ΑΣΟΕΕ γιατί κυνήγησε να συλλάβει έναν μικροπωλητή. Όταν παρευρισκόμενοι φοιτητές αντέδρασαν τότε ο αστυνομικός έβγαλε το όπλο του εναντίον τους. Η κατάσταση ξέφυγε και ο αστυνομικός φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη κρότου λάμψης και σε ξυλοδαρμούς εντός της σχολής.
Από το tvxs.
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020
Ασφαλίτης έβγαλε όπλο μέσα στην ΑΣΟΕΕ
Νέο περιστατικό τρομοκράτησης των φοιτητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) με τους καταγγέλλοντας να αναφέρουν ότι ασφαλίτης έβγαλε όπλο σε ευθεία βολή και απείλησε τους απείλησε πριν φυγαδευτεί με τη βοήθεια των ΜΑΤ.
Το επεισόδιο έντασης έγινε γνωστό το μεσημέρι και αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στις 3:10 σε άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανή και ύστερα σε διμοιρία, που έφτασε στο σημείο, χωρίς να γίνουν προσαγωγές.
Όμως, διαφορετική εκδοχή των γεγονότων δίνουν οι ίδιοι οι φοιτητές καταγγέλλοντας ότι ένας ασφαλίτης μπήκε στο χώρο του ιδρύματος, έβγαλε όπλο και τους απείλησε, ενώ στη συνέχεια δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη κρότου λάμψης και σε ξυλοδαρμούς φοιτητών.
Φοιτητής σε ανάρτησή του σχολιάζει ότι η πραγματική τρομοκρατία αποτυπώνεται σε βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος επίσης στις επιπτώσεις της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η ενωτική πρωτοβουλία της ΑΣΟΕΕ εξηγεί πως ο άντρας αποπειράθηκε να συλλάβει μικροπωλητή και όταν φοιτητές αντέδρασαν, μπήκε στην σχολή βγάζοντας όπλο στοχεύοντας και απειλώντας τους φοιτητές ότι θα τους ρίξει. Στην συνέχεια φυγαδεύτηκε με την βοήθεια διμοιρίας των ΜΑΤ τα οποία πέταξαν κρότου λάμψης και ξυλοκόπησαν φοιτητές φτάνοντας μέχρι την είσοδο της σχολής.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο όργιο αστυνομοκρατίας και καταστολής που βιώνουν από την αρχή της χρονιάς στην σχολή τους. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο προαύλιο της σχολής και ομηρίας 200 φοιτητών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα ΜΑΤ είχανε κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών στο εσωτερικό της σχολής δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.
»Όλα αυτά έρχονται ως επακόλουθα της πολιτικής της κυβέρνησης η οποία εξαπολύει επίθεση στην παιδεία και στα συμφέροντα των φοιτητών καταργώντας το άσυλο και προσπαθώντας να επιβάλλει το δόγμα νόμος και τάξη. Για όποιον δεν είχε πειστεί μέχρι τώρα αυτή είναι η πραγματική εικόνα της κατάργησης του ασύλου δηλαδή αστυνομικοί να οπλοφορούν και να απειλούν φοιτητές ότι θα τους πυροβολήσου».
Εργαζόμενοι Amazon: «Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ!»
Συνθήκες εργασιακής «γαλέρας» επικρατούν στην Amazon, με τα υπερκέρδη για τον ιδιοκτήτη της και τους μετόχους να προκύπτουν από την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς σε όλη τη γραμμή διαλογής και μεταφοράς του εμπορικού επιχειρηματικού γίγαντα.
Ο Guardian δημοσίευσε μαρτυρίες εργαζομένων, από τις οποίες προκύπτει ότι ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου «πρωταγωνιστεί» αρνητικά ακόμη και στα ποσοστά εργατικών ατυχημάτων στις αποθήκες του.
Η Ρίνα Κάμινγκς δούλευε τρεις 12ωρες βάρδιες κάθε εβδομάδα στην τεράστια αποθήκη της Amazon στην Νέα Υόρκη, στο Staten Island, από την αρχή της λειτουργίας της στα τέλη του 2018. Ως ταξινομήτρια στην αποβάθρα, η δουλειά της ήταν να επιθεωρεί και να σκανάρει 1.800 δέματα την ώρα, δηλαδή περίπου 30 δέματα το λεπτό, προς διανομή.
Εργαζόμενοι όπως Κάμινγκς οδήγησαν την Amazon να επιτύχει τα καλύτερά της Χριστούγεννα. Η ταχύτερη διανομή εκτόξευσε τα έσοδά της στα 87 δισεκατομμύρια δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, στέλνοντας ακόμη 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια στις τσέπες του αφεντικού της, του Τζεφ Μπέζος, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 128,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Amazon έχει υπογράψει μια συμφωνία για να πάρει άλλα 40.000 τ.μ αποθηκευτικών χώρων στο νησί για να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις παραδόσεις.
Αλλά ενώ ο Μπέζος και οι μέτοχοι έχουν ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά, τον περασμένο Νοέμβριο, η Κάμινγκς ήταν μία από τους 600 εργαζόμενους της αποθήκης που συνυπέγραψε μια αναφορά προς τη διοίκηση για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν μεταξύ άλλων να ενοποιηθούν τα δύο δεκαπεντάλεπτα διαλείμματα σε 30 λεπτά,, αφού, σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζονται 15 λεπτά περπάτημα μόνο για να πάνε από τις θέσεις εργασίας τους στον προκαθορισμένο χώρο διαλείμματος. Επίσης, επέστησαν την προσοχή στις αναφορές σχετικά με τα υψηλά ποσοστά τραυματισμών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, τα οποία βρέθηκαν να είναι τριπλάσια του εθνικού μέσου όρου για τους εργαζόμενους σε αποθήκες, με βάση τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA).
Η ανησυχία των εργαζομένων μετατράπηκε σε οργή, όταν η διοίκηση της εταιρείας απάντησε στην αναφορά… τοποθετώντας οθόνες γύρω από την αποθήκη, που μετέδιδαν το μήνυμα ότι «η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί την προτεραιότητα της εταιρείας»…
Ανασφάλεια... και «μεγάλος αδελφός»
«Δεν υπήρξε πραγματική αλλαγή» λέει η Κάμινγκς στον Guardian. «Υπάρχουν ακόμα τραυματισμοί. Είπαν ότι η έκθεση (σσ. για τα ατυχήματα) δεν είναι ακριβής, αλλά ήταν απλώς ένας τρόπος για να αποφύγουν την ευθύνη».
Οι τραυματισμοί είναι πολύ συχνοί. Η ίδια κινδύνευσε να χάσει το χέρι της όταν έφυγε ένας πείρος από τον ιμάντα μεταφοράς και έσκισε το γάντι της. Μεγάλα δέματα που πέφτουν στους ιμάντες μεταφοράς μπορεί να πέσουν και στα κεφάλια των εργατών, ενώ, όταν ανοίγουν, ιδιαίτερα συσκευασίες με υγρά, το χάλι που προκαλείται πρέπει να καθαριστεί από τους εργάτες… χωρίς όμως να πέσει ο ρυθμός διαλογής!
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ψυχολογική πίεση εντείνεται και από την μεγάλη ευκολία της εταιρείας να απολύει συνεχώς προσωπικό. Αρκούν δύο ή τρία «παραπτώματα» - πολύ εύκολο να μαζευτούν σε τέτοιες συνθήκες - για απολυθείς από την Amazon.
Λόγω προβλημάτων όρασης, η Κάμινγκς δικαιούται από τον νόμο να εργαστεί σε θέσεις που να εγγυώνται την ασφάλειά της. Όταν η διεύθυνση αρχικά αμφισβήτησε και το πρόβλημά της, η αρμόδια υπηρεσία έστειλε στην εταιρεία αναλυτικό μήνυμα για την κατάσταση της υγείας της Κάμινγκς και των υποχρεώσεων της εταιρείας. Για παράδειγμα, οι διαγραμμίσεις και οι ενδείξεις στο χώρο δουλειάς, θα έπρεπε να βαφτούν με εντονότερα χρώματα για λόγους ασφαλείας. Όλα αγνοήθηκαν από την διεύθυνση.
Ο Ρέιμοντ Βελέζ εργάστηκε ως συσκευαστής στην αποθήκη της Amazon στο Staten Island. Ήταν υποχρεωμένος να συσκευάζει 700 τεμάχια ανά ώρα. Λέει ότι οι εργαζόμενοι απολύονταν πολύ συχνά όταν δεν μπορούσαν να πιάσουν αυτούς τους ρυθμούς. Ακόμη και όταν απευθύνονται στο ιατρείο της εταιρείας, τους δίνουν μια ασπιρίνη και τους στέλνουν πίσω στην γραμμή παραγωγής.
Ο Χουάν Εσπινόζα δούλεψε ως διαλογέας στην ίδια αποθήκη και έφυγε λόγω των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας. Ήταν υποχρεωμένος να διαχειριστεί 400 δέματα την ώρα, ένα ανά 7 δευτερόλεπτα. «Δεν μπορούσα να το χειριστώ. Είμαι άνθρωπος, όχι ρομπότ».
Ο Ιλιά Γκέλερ, επίσης εργάτης της εταιρείας, είπε ότι η παραγωγικότητα των εργατών παρακολουθείται και καταγράφεται από υπολογιστές. Ένας αλγόριθμος παρακολουθεί κάθε θέση εργασίας και οι εργάτες πρέπει να βρίσκονται σε αυξανόμενο ρυθμό συνεχώς, γιατί αν υπάρχει μη επιτρεπτός χρόνος μεταξύ δύο πακέτων, καταγράφεται και απολύονται.
Εκπρόσωπος της εταιρείας παραδέχθηκε, με πολύ κυνισμό, στην εφημερίδα ότι «όπως και οι περισσότερες εταιρείες, έχουμε προσδοκίες απόδοσης και μετράμε την πραγματική απόδοση ενάντια στις προσδοκίες αυτές».
Η εφημερίδα φιλοξενεί πλήθος καταγγελιών για χρόνιες παθήσεις από την εντατική δουλειά και για την απαξίωση της ασφάλειας και της υγιεινής στον χώρο εργασίας, από τη διοίκηση. Ένας συνεργάτης της Amazon που κατάρτισε νέους εργαζόμενους στην αποθήκη της Νέας Υόρκης είπε ότι τους μετέφεραν σε άλλη αποθήκη, επειδή εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ασφάλειά τους στη δουλειά.
Ενδιαφέρον έχει η αντιμετώπιση της εταιρείας στις καταγγελίες. Σε ό,τι αφορά στους τραυματισμούς, για παράδειγμα, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι είναι «ανακριβές» πως δεν υπάρχει ασφάλεια στον χώρο δουλειάς, απλά, «ενώ πολλές εταιρείες δεν καταγράφουν περιστατικά ασφάλειας για να διατηρήσουν τα ποσοστά τους χαμηλά, η Amazon κάνει το αντίθετο - παίρνουμε μια επιθετική στάση για την καταγραφή των τραυματισμών ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή μικρές».
Συνεπώς, σύμφωνα με την παραπάνω λογική, το βασικό δεν είναι να μην συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα… αλλά να καταγράφονται.
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
Η «Επανάσταση του Φλεβάρη» και η πτώση του τσάρου
Η «Επανάσταση του Φλεβάρη» του 1917 ήταν η πρώτη φάση της μεγάλης Ρωσικής επανάστασης, που οδήγησε στην πτώση του τσαρικού καθεστώτος και τελικά στις... «μέρες που άλλαξαν τον κόσμο».
Ήταν τέλη Φεβρουαρίου, εν μέσω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι εργάτες στην Αγία Πετρούπολη ξεκίνησαν τις πρώτες μεγάλες απεργίες και τις δυναμικές διαδηλώσεις, που έρχονται ως μία ιστορική συνέχεια των διεκδικήσεων και των κοινωνικών αγώνων των προηγούμενων χρόνων.
Στις 22 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στο Putilov, τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της Πετρούπολης, ανακοίνωσαν και αυτοί απεργία. Οι απεργοί απολύθηκαν, και μερικά καταστήματα έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μία μέρα μετά, εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετατρέπεται σε ένα αντικαθεστωτικό συλλαλητήριο. Οι εξοργισμένες γυναίκες εργαζόμενες άφησαν τα εργοστάσια για να διαμαρτυρηθούν κατά της έλλειψης τροφίμων.
Μέχρι το επόμενο πρωί, οι φωνές τους είχαν ενωθεί με αυτές των ανδρών απεργών, τα πλήθη είχαν διογκωθεί και σχεδόν κάθε βιομηχανία, κατάστημα ή επιχείρηση είχε πάψει να λειτουργεί, καθώς το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων είχε κατέβει σε απεργία και ενθαρρυνόταν διαρκώς από τις ανατρεπτικές πολιτικές δυνάμεις.
Στους δρόμους, εμφανίστηκαν κόκκινες σημαίες και τα πλήθη φώναζαν «Κάτω η Γερμανίδα σύζυγος (σ.σ: Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα, γερμανικής Καταγωγής)! Κάτω ο Protopopov! Κάτω ο πόλεμος!».
Για να καταστείλει τις ταραχές, ο Τσάρος Νικόλαος ΙΙ έφερε τον τακτικό στρατό. Τουλάχιστον 180.000 στρατιώτες ήρθαν στην πρωτεύουσα, αλλά οι περισσότεροι ήταν είτε ανεκπαίδευτοι, είτε τραυματισμένοι.
O ιστορικός Ian Becket πιστεύει πως περίπου μόνο 12.000 θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπιστοι, αλλά ακόμη και αυτοί αποδείχθηκαν απρόθυμοι να κινηθούν ενάντια στο πλήθος, δεδομένου ότι περιελάμβανε τόσες πολλές γυναίκες. Στις 26 Φεβρουαρίου, ο τσάρος διέταξε τον στρατό να καταστείλει την εξέγερση με τη βία, τα στρατεύματα προχώρησαν σε ανταρσία.
Όλο και περισσότεροι στρατιώτες εγκατέλειπαν και ενώνονταν με τους απεργούς, ωστόσο ορισμένοι πιστοί στον τσάρο παρέμεναν στις θέσεις τους. Η πόλη μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.
Ο Νικόλαος, στις 27 Φεβρουαρίου, φαίνεται να μην έχει καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί. Γράφει μάλιστα πως «...και πάλι, αυτός ο χοντρός ο Rodzianko (σ.σ: πρόεδρος στη Δούμα) μου έχει γράψει πολλές ανοησίες, στις οποίες εγώ δεν καταδέχτηκα καν να απαντήσω».
Εν τω μεταξύ, τα γεγονότα συνεχίζονταν στη Πετρούπολη. Οι εναπομείναντες δυνάμεις του τσάρου αδυνατούν να περιορίσουν το πλήθος. Σύμβολα του τσαρικού καθεστώτος στο κέντρο της πόλης καταστρέφονταν. Η κυβερνητική αρχή στην πρωτεύουσα καταρρέει. Ο τσάρος διαλύει τη Δούμα σε μία προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία.
Η Δούμα ως απάντηση δημιουργεί αυθημερόν μια Προσωρινή Επιτροπή για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Εν τω μεταξύ, τα σοσιαλιστικά κόμματα διαμορφώνουν το πρώτο Σοβιέτ της Πετρούπολης, το οποίο εκπροσωπούσε τους εργαζομένους και τους στρατιώτες. Και τα τελευταία στρατεύματα εγκαταλείπουν τον τσάρο και στηρίζουν το Σοβιέτ την επόμενη κιόλας ημέρα.
Υπό την πίεση του επαναστατημένου λαού το επιτελείο του τσάρου του πρότεινε να παραιτηθεί. Το έπραξε στις 2 Μαρτίου, εξ' ονόματος του εαυτού του, και στη συνέχεια, εξ' ονόματος του γιου του. Πρότεινε για κυβερνήτη τον αδερφό του, Μέγα Δούκα Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς, για να τον διαδεχθεί, ωστόσο αυτός αρνήθηκε.
Δήλωσε ότι θα αναλάβει εξουσία μόνο αν υπήρχε συναίνεση από τη ρωσική Συντακτική Συνέλευση, η οποία καθορίζει τη μορφή της κυβέρνησης στη Ρωσία. Έξι ημέρες αργότερα, στις 9 Μαρτίου, ο Νικόλαος, που δεν είναι πια Τσάρος, αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση από τους φρουρούς, που τον αποκαλούν «Νικόλαο Ρομανόφ». Ενώθηκε με την οικογένειά του στο Alexander Palace στο Tsarskoe Selo, όπου τέθηκε υπό κατ ' οίκον περιορισμό μέχρι την δολοφονία τους από τους επαναστάτες.
Η επιτυχημένη «Επανάσταση του Φλεβάρη» προκάλεσε ευφορία και ενθουσιασμό στους επαναστατημένους Ρώσους, στην Πετρούπολη. Στις 3 Μαρτίου ανακοινώθηκε μια προσωρινή κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε και η κεντροαριστερά.
Πρόεδρός της ήταν αρχικά ο φιλελεύθερος αριστοκράτης, πρίγκιπας Γκεόργκι Λβοφ Yevgenyevich, μέλος του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος. Στην αρχή το Σοβιέτ της Πετρούπολης και η Προσωρινή Κυβέρνηση ανταγωνίζονταν για την εξουσία της Ρωσίας, ωστόσο μέχρι τον Απρίλιο συνεργάστηκαν με επιτυχία. Μια ιδιότυπη συμμαχία που παίρνει τη μορφή της «δυαδικής εξουσίας».
Μέσα στο Μάρτιο, η προσωρινή κυβέρνηση έδωσε γενική αμνηστία, εξόρισε την αυτοκρατορική οικογένεια, κατάργησε τη θανατική ποινή. Το οκτάωρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και χορηγήθηκε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες.
Στις 3 Απριλίου, ο Βλαντιμίρ Λένιν επέστρεψε από την εξορία με σύνθημα την παύση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και τη νίκη της κοινωνικής επανάστασης. Ο Λένιν ηγείται των μπολσεβίκων, ξεσηκώνοντας το προλεταριάτο ενάντια στην προσωρινή κυβέρνηση, με συνθήματα όπως «Ειρήνη, ψωμί και γη», «Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ» και «Όλη η γη στους αγρότες».
Μια καινούρια εποχή ξεκινούσε για τη Ρωσία, που θα κατέληγε με τη νίκη των μπολσεβίκων, αλλάζοντας για πάντα την ιστορία αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Από το tvxs.
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
Λευκό Ρόδο: Φωνή αντίστασης στη ναζιστική Γερμανία [ΒΙΝΤΕΟ]
«Δε θα σωπάσουμε... Είμαστε η συνείδησή σας... Ποτέ δε θα κάνουμε ειρήνη μαζί σας»
Σόφι και Χανς Σολ, Κρίστοφ Πρόμπστ, Άλεξ Σμόρελ, Βίλι Γκραφ, Ίνγκε Σολ, Τράουτε Λάφρεντζ, Καταρίνα Σουέντεκοπφ, Λίζελοτ Μπερντλ, Φαλκ Χάρνακ και Κουρτ Χούμπερ.
Άνθρωποι που θέλησαν να αντισταθούν στο ναζιστικό καθεστώς. Άνθρωποι που προσπάθησαν να αφυπνίσουν τη Γερμανία. Άνθρωποι που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν γι’ αυτό. Οι άνθρωποι του «Λευκού Ρόδου».
Οι επισκέπτες στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου βλέπουν μία εικόνα που αρχικά φαντάζει παράδοξη. Αυτό που φαίνεται από μακριά σαν χαρτιά σκορπισμένα στο προαύλιο είναι στην πραγματικότητα κεραμικά πλακίδια. Πλακίδια που γράφουν τα ίδια συνθήματα που έγραφαν τα μέλη του «Λευκού Ρόδου» στις προκηρύξεις τους...
...«Ποιος από εμάς μπορεί να φανταστεί την ντροπή που θα πέσει επάνω μας και επάνω στα παιδιά μας όταν θα βγουν στο φως τα τρομερά εγκλήματα που ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία;»
Πρόκειται για ένα φόρο τιμής στους φοιτητές που εκτελέστηκαν για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Λευκό Ρόδο», μια βραχύβια διαμαρτυρία των φοιτητών κατά του Χίτλερ και του Τρίτου Ράιχ το 1942.
Μέσα στο πανεπιστήμιο, οι ανάγλυφες προκηρύξεις αποτελούν ένα μικρό μνημείο καθημερινά διακοσμημένο με φρέσκα λουλούδια. Ένα μικρό μουσείο στο πανεπιστήμιο αφηγείται την ιστορία τους.
Η αντιστασιακή ομάδα «Λευκό Ρόδο» δημιουργήθηκε στο Μόναχο από φοιτητές του Πανεπιστημίου. Αφορμή για τη δημιουργία του, το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου του Μίνστερ που καταδίκασε το 1941 την πολιτική ευθανασίας του Ναζιστικού καθεστώτος. Αφού έλαβαν την άδεια τα μέλη του «Λευκού Ρόδου» αποφάσισαν να τυπώσουν και να διαδώσουν το μήνυμά του στην πόλη. Αυτή ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης της οργάνωσης.
Τα μέλη της ομάδας, τουλάχιστον εκατό φοιτητές – εκτός του ηγετικού πυρήνα - και ο καθηγητής φιλοσοφίας και μέντοράς τους Κουρτ Χούμπερ, επέλεξαν τον δρόμο της αντίστασης μέσω της αφύπνισης των συμπατριωτών τους.
Φυλλάδια, προκηρύξεις και συνθήματα ήταν τα δικά τους όπλα. Με αυτά προσπαθούσαν να αφυπνίσουν το γερμανικό λαό προκειμένου να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην εξουσία του Χίλτερ.
Αν αυτό ακούγεται λίγο, πρέπει να επισημανθεί πως το Πανεπιστήμιο του Μονάχου αποτελούσε φρούριο των Ναζί του Χίλτερ, με τη ναζιστική νεολαία να είναι αρκετά ισχυρή στους κόλπους των φοιτητών.
Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο James Parsons, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου προέβαιναν μαζικά στην καύση βιβλίων που οι Ναζί θεωρούσαν ακατάλληλα, ενώ η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη είχε «στολιστεί» με ένα σύνθημα που απαγόρευε την είσοδο των Εβραίων...
«Μετά την κατάκτηση της Πολωνίας, 300.000 Εβραίοι δολοφονήθηκαν σ’ αυτή τη χώρα με τον πιο κτηνώδη τρόπο. Οι Γερμανοί κοιμούνται τον ηλίθιο ύπνο τους και ενθαρρύνουν τους φασίστες εγκληματίες» ήταν η απάντηση των μελών του «Λευκού Ρόδου».
Ως φοιτητές ιατρικής, τα μέλη της ομάδας που είχαν σταλεί στο μέτωπο, αντιμετώπισαν τη φρίκη. Με τα περιορισμένα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Οι προκηρύξεις τυπώνονταν διπλές και με μεγάλη μυστικότητα. Προκειμένου να διατηρηθεί απόρρητο το χαρτί και το μελάνι αγοράζονταν σε μικρές ποσότητες και από πολλά καταστήματα.
Οι προκηρύξεις δεν τυπωνόντουσαν μόνο στο Μόναχο. Τα μέλη ταξίδευαν και σε άλλες πόλεις προκειμένου να τις τυπώσουν, ώστε η κίνηση αν φαίνεται πιο διαδεδομένη και η μυστικότητα της ομάδας πιο προστατευμένη. Τουλάχιστον μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου του 1943.
Στις 18 Φεβρουαρίου 1943, η Σόφι Σολ και ο αδερφός της Χανς Σολ, αποπειράθηκαν να μοιράσουν τη νέα προκήρυξη της οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο τους. Ο φύλακας Γιάκομπ Σμιντ, μέλος του Ναζιστικού Κόμματος, ήταν εκείνος που ανακάλυψε ποιοι βρίσκονταν πίσω από την «παράνομη» δραστηριότητα. Ειδοποίησε τη Γκεστάπο.
Τα δύο αδέρφια και ο Κρίστοφ Πρόμπστ οδηγήθηκαν στο Λαϊκό Δικαστήριο για μία δίκη που χαρακτηρίστηκε παρωδία, καθώς κράτησε μόλις λίγα λεπτά. Οι τρεις νέοι κατηγορήθηκαν για ανταρσία και καταδικάστηκαν σε θάνατο διά απαγχονισμού. Εκτελέστηκαν άμεσα στις 22 Φεβρουαρίου του 1943.
Λίγες μέρες μετά συνελήφθησαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Σολ και 80 περίπου μέλη της οργάνωσης. Από αυτούς ο Άλεξ Σμόρελ και ο καθηγητής Χούμπερ εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού στις 13 Ιουλίου του 1943 και ο Βίλι Γκραφ στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Οι υπόλοιποι φυλακίστηκαν.
Η σύντομη δράση των μελών του «Λευκού Ρόδου» και η τραγική κατάληξή τους ίσως φάνηκε μάταια σε κάποιους. Η αντίσταση όμως δεν είναι πράξη μάταια... η τελευταία προκήρυξη της ομάδας – «Ένα γερμανικό φυλλάδιο - Το μανιφέστο των φοιτητών του Μονάχου» κυκλοφόρησε μετά την εκτέλεση του ηγετικού της πυρήνα, από τα μέλη που δεν φυλακίστηκαν.
Λέγεται πως αργότερα, οι Σύμμαχοι τύπωσαν την προκήρυξη σε χιλιάδες αντίτυπα με τα οποία «βομβάρδισαν» από αέρος τις πόλεις της ναζιστικής Γερμανίας.
Από το tvxs.
Αφγανιστάν: Σχεδόν 3.500 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τον πόλεμο το 2019
Από το zougla:
Σχεδόν 3.500 άμαχοι σκοτώθηκαν και 7.000 τραυματίσθηκαν πέρυσι εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την πρώτη ημέρα της ιστορικής μερικής εκεχειρίας στη χώρα αυτή.
Σύμφωνα με την Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), κατά το 2019 3.404 άμαχοι σκοτώθηκαν και 6.989 τραυματίσθηκαν.
Μολονότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων υποχώρησε κατά 5% σε σχέση με το 2018, είναι η έκτη διαδοχική χρονιά που υπερβαίνει τις 10.000, σύμφωνα με την UNAMA.
«Σχεδόν όλοι οι άμαχοι στο Αφγανιστάν έχουν επηρεασθεί προσωπικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη βία», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ Τανταμίτσι Γιαμαμότο.
«Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να επωφεληθούν απ' αυτή την ευκαιρία να σταματήσουν οι μάχες, διότι η ειρήνη άργησε πολύ. Οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να προστατεύονται και έχουν αναληφθεί προσπάθειες για την ειρήνη», συνέχισε.
Η μείωση του αριθμού των θυμάτων κατά 5% αποδίδεται στη μείωση των δραστηριοτήτων του τοπικού κλάδου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου εξολοθρεύθηκε πέρυσι σε μεγάλο βαθμό.
Η σταδιακή εκεχειρία εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (τοπική ώρα, χθες 21:30 ώρα Ελλάδας) για μια εβδομάδα ώστε να επιτραπεί η υπογραφή στις 29 Φεβρουαρίου μιας συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν που μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο.
Η συμφωνία αυτή ανοίγει την προοπτική μιας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, τα οποία διεξάγουν εκεί από το 2001 τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία τους.
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020
Όταν η ζωγραφική συναντά τα κινούμενα σχέδια
Η Σταχτοπούτα στην αγκαλιά του Έρωτα, ο γάτος Σιλβέστρος παρόντας στην διάσημη αυτοψία του Ρέμπραντ, ενώ η Ιουλιέτα αγκαλιάζει, αντί για τον Ρομέο, τον Πεπέ Λε Πιου… Η δημιουργικότητα ενώνει δυο τέχνες με τρόπο ευφυή.
πηγή: tvxs.gr
Και το perierga.gr |
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)