Τεχνολογία

ΣΆΒΒΑΤΟ, 19 ΙΟΥΛΊΟΥ 2014

Ρομποτικά δάχτυλα προεκτείνουν τη λαβή


Φοριούνται στον καρπό και ενισχύουν καθημερινές δραστηριότητες
 Ρομποτικά δάχτυλα προεκτείνουν τη λαβή
Τα υπερδάχτυλα του ΜΙΤ τοποθετούνται χωριστά δίπλα από τον αντίχειρα και το μικρό δαχτυλάκι του χρήστη. Στο βίντεό τους, οι επιστήμονες επιδεικνύουν την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν σε καθημερινές δραστηριότητες


Μασαχουσέτη 
Ενα ζευγάρι ρομποτικών δαχτύλων που φοριούνται ως επέκταση στο ανθρώπινο χέρι, ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης(ΜΙΤ).

Τοποθετούμενα στον καρπό του χρήστη, τα υπερδάχτυλα μιμούνται τις κινήσεις του άκρου του, υποβοηθώντας δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λαβή και αφήνοντας το χέρι του ελεύθερο για την εκτέλεση άλλων εργασιών.
Με τη βοήθεια υπερευαίσθητων αισθητήρων που βρίσκονται ενσωματωμένοι σε ένα κεντρικό γάντι, τα ρομποτικά δάχτυλα είναι σε θέση να υπολογίζουν τη θέση των πραγματικών δακτύλων του χρήστη κάθε φορά. Παράλληλα, ένας ειδικός αλγόριθμος αναλύει τα συλλεχθέντα δεδομένα οδηγώντας στην συγχρονισμένη κίνησή τους.
«Φορετή» χείρα βοηθείας
«Καθημερινά πιάνουμε στα χέρια μας διαφορετικά εργαλεία ή αντικείμενα, π.χ. μαχαίρι και πιρούνι, ένα τιμόνι αυτοκινήτου κ.ά. Όταν λοιπόν τα χρησιμοποιούμε για πολύ καιρό, είναι σαν να γίνονται προέκταση του εαυτού μας» εξηγεί ο καθηγητής δρ Χάρι Ασάντα, από το τμήμα Μηχανικής Μηχανολογίας.
«Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε με τη βοήθεια της ρομποτικής – είναι σαν να προσθέτουμε επιπλέον δάχτυλα και χέρια. Και σε αυτήν την περίπτωση, όταν έχουμε τον έλεγχο, μπορούμε να επικοινωνήσουμε πολύ καλά με αυτά και νιώθουμε ότι αποτελούν μια προέκταση του εαυτού μας» προσθέτει ο ίδιος.
Τα ρομποτικά δάχτυλα κρατούν το ποτήρι, ενώ τα πραγματικά ανακατεύουν το ρόφημα
Τα ρομποτικά δάχτυλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τοποθετούνται χωριστά στο χέρι – ένα δίπλα από τον αντίχειρα και ένα δίπλα από το μικρό δαχτυλάκι.
«Πρόκειται για έναν καινοτόμο και παράλληλα φυσιολογικό τρόπο κίνησης των ρομποτικών δαχτύλων. Δεν χρειάζεται καν να τους δίνουμε εντολές. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να κουνάει τα δάχτυλά του φυσιολογικά. Τα ρομποτικά δάχτυλα αντιδρούν στις κινήσεις του, υποβοηθώντας τα πραγματικά δάχτυλα» τονίζει ο δρ Ασάντα.
Η φοιτήτρια Φέι Γου που παρουσίασε το καινοτόμο πρότζεκτ στο πλαίσιο του συνεδρίου ρομποτικής «RoboticsScience and Systems» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια (12-16 Ιουλίου), υπογράμμισε ότι η σταθερή λαβή βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, γεγονός που αποτελεί το επόμενο στάδιο της μελέτης των ειδικών.
«Στην περίπτωση ενός αντικειμένου με μικρό μέγεθος το οποίο είναι  βαρύ ή γλιστράει, τα ρομποτικά δάχτυλα μπορεί να έχουν την ίδια θέση με εκείνη που θα είχαν αν έπιαναν ένα άλλο αντικείμενο. Ωστόσο η δύναμη που ασκούν είναι διαφορετική. Πως θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε κάτι τέτοιο; Αυτό είναι το επόμενο βήμα το οποίο πρόκειται να εξετάσουμε» λέει η Γου.
Φουτουριστικά γκάτζετ κρύβουν… χέρια
Τα σχετικά ογκώδη ρομποτικά δάχτυλα, πρόκειται ακόμα να υποβληθούν σε «λίφτινγκ» καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλουν να δώσουν τη θέση τους σε μια πιο «λάιτ» εκδοχή τους.
«Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τα συρρικνώσουμε στο 1/3 του μεγέθους που έχουν τώρα, κάνοντάς τα παράλληλα πιο οικονομικά» παραδέχεται ο δρ Ασάντα. «Ισως θα μπορούσαμε για παράδειγμα, να τα ενσωματώσουμε σε ένα hi-tech βραχιόλι ή ρολόι απ’ όπου θα βγαίνουν τα δάχτυλα όταν τα χρειαζόμαστε και όπου θα καταλήγουν όταν η εργασία τους ολοκληρωθεί. Τα “φορετά” ρομπότ άλλωστε θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν τρόπο να βάλουμε τα ρομπότ στην καθημερινότητά μας» καταλήγει ο ίδιος.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

  

ΠΈΜΠΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2014


«Πονηρά» γυαλιά αντικαθιστούν τα μάτια

Δημιουργούν κινούμενες εικόνες παραπλανώντας όσους βρίσκονται κοντά στον χρήστη τους

«Πονηρά» γυαλιά αντικαθιστούν τα μάτια
Τα AgencyGlass αντικαθιστούν τα μάτια

Τόκιο 
Tα «έξυπνα» γυαλιά της Google μπορεί να έχουν τραβήξει την προσοχή του κοινού, όμως Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν κάτι ακόμη πιο «πονηρό»: γυαλιά-υπολογιστές, με την ονομασία AgencyGlass, που δημιουργούν κινούμενες εικόνες, οι οποίες αντικαθιστούν τα πραγματικά μάτια του χρήστη. Έτσι, κάποιος που φοράει τα «πανέξυπνα» γυαλιά, μπορεί να έχει κλείσει τα μάτια του και να έχει πάρει ένα σύντομο υπνάκο, αλλά οι γύρω του νομίζουν ότι έχει κανονικά ανοικτά τα μάτια του και τους κοιτάζει!

Οι μορφές της παραπλάνησης

Η παραπλάνηση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να είναι θυμωμένος, αλλά τα τεχνητά μάτια του που δημιουργούν τα γυαλιά, δείχνουν τα ακριβώς αντίθετα θετικά συναισθήματα - ή το αντίστροφο.
Ο δημιουργός των γυαλιών καθηγητής Χιροτάκα Οσάβα δήλωσε ότι τα γυαλιά του μπορούν να φανούν χρήσιμα σε διάφορους επαγγελματίες που συχνά έρχονται σε επαφή με πελάτες και γενικά με ανθρώπους, όπως νοσοκόμες, σερβιτόρους, δασκάλους, κάθε είδους θεραπευτές κ.α., που θα ήθελαν να δείχνουν στους άλλους συγκεκριμένες συναισθηματικές αντιδράσεις, την ώρα που στην πραγματικότητα είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο ή απλώς αφηρημένοι (φυσικά τα γυαλιά θα ήσαν εξίσου χρήσιμα στους πελάτες ή στους μαθητές, που θα ήθελαν επίσης να ξεγελάσουν τους άλλους σχετικά με το τι νιώθουν ή κάνουν τη συγκεκριμένη στιγμή).

Από το ΒΗΜΑ.

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 14 ΜΑΡΤΊΟΥ 2014


Ένα σπίτι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από… τρισδιάστατο εκτυπωτή!

Ένα σπίτι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από… τρισδιάστατο εκτυπωτή!


Αρχιτεκτονική εταιρεία στην Ολλανδία επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά στον τομέα των κατασκευών.

Η DUS Architects ξεκίνησε την προσπάθειά της να κατασκευάσει στο Άμστερνταμ ένα ολόκληρο σπίτι, τα μέρη του οποίου θα έχουν όλα εκτυπωθεί από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Αν το καταφέρει, θα πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά αλλά και πρωτοτυπία.

Το σπίτι ανεγείρεται δίπλα σε ένα κανάλι της πόλης από την τοπική αρχιτεκτονική εταιρεία η οποία, σύμφωνα με το New Scientist, χρησιμοποιεί τον 3D-εκτυπωτή «The KamerMaker» («κατασκευαστής δωματίων» στα ολλανδικά), ο οποίος είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο ναυτιλιακό εμπορευματοκιβώτιο ύψους έξι μέτρων.

Το μηχάνημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας επιτραπέζιος τρισδιάστατος εκτυπωτής, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, εκτυπώνοντας με διαδοχικά στρώματα τα μέρη που έχουν προηγουμένως σχεδιαστεί σε έναν υπολογιστή. Ήδη οι περίεργοι περαστικοί μπορούν να πληρώσουν εισιτήριο δυόμισι ευρώ για να παρακολουθήσουν από κοντά το «χτίσιμο» - και παράλληλα να βοηθήσουν στην χρηματοδότησή του.

Κάθε δωμάτιο θα εκτυπωθεί ξεχωριστά και μετά το ένα δωμάτιο θα τοποθετηθεί πάνω ή δίπλα στο άλλο - όπως γίνεται με τα τουβλάκια «λέγκο». Το σπίτι, όταν -και αν- ολοκληρωθεί, εντός τριετίας με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα μοιάζει εξωτερικά με ένα τυπικό παραδοσιακό ολλανδικό σπίτι των καναλιών. Το κτίριο θα είναι ανοικτό για επισκέψεις στο κοινό ως μουσείο σχεδιασμού και τα 12 δωμάτιά του θα είναι αφιερωμένα σε διαφορετικά είδη τρισδιάστατης οικοδομικής εκτύπωσης.

Μέχρι τότε όμως, όπως δήλωσε ο Στέφεν Έρβιν του Εργαστηρίου Κατασκευών του Χάρβαρντ, θα πρέπει να αποδειχτεί ότι όλα θα πάνε καλά στην πορεία. «Πράγματα που δουλεύουν θαυμάσια στον υπολογιστή ή στο εργαστήριο, ξαφνικά δεν δουλεύουν καθόλου καλά όταν γίνονται σε μεγαλύτερη κλίμακα» όπως είπε.

Από Zoygla.

 

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014


Ρομπότ… μασίστας


Να σηκώνεις πάνω από 50 κιλά σε κάθε χέρι σου επιτρέπει το μηχανικό «κοστουμάκι» που κατασκεύασε η Perceptual Robotics Laboratory (Percro) της Πίζα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε εξερευνητικές και διασωστικές αποστολές.Ο εξωσκελετός διαθέτει χέρια και πόδια, τα οποία φορά ο κάτοχος παίρνοντας έτσι τον έλεγχο του ρομπότ το οποίο ανιχνεύει τις κινήσεις του σώματος και επεμβαίνει ακριβώς για να μεγεθύνει τα αποτελέσματά τους, αυξάνοντας την ενέργεια και τη δύναμη του χρήστη. 
Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.


Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014


Δαχτυλίδι ανάγνωσης σκανάρει και διηγείται κείμενο

Σε μια εποχή όπου η επικοινωνία μοιάζει να ξεπηδά από τις οθόνες των smartphones και των ταμπλετών, τα άτομα με προβλήματα όρασης μάλλον δεν ευνοούνται ιδιαίτερα.

Αυτόν τον προβληματισμό είχαν αμερικανοί ερευνητές από το εργαστήριο Fluid Interfaces του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και ανέπτυξαν το FingerReader: ένα δαχτυλίδι ανάγνωσης το οποίο επιτρέπει σε τυφλούς να παίζουν τις πληροφορίες στα… δάχτυλα.
Η πληροφορία στα… δάχτυλα
Το hi-tech αξεσουάρ φοριέται στον δείκτη του χρήστη και διηγείται με ανδρική φωνή το κείμενο που υποδεικνύει εκείνος κάθε φορά. Για παράδειγμα, όταν εκείνος τοποθετεί το δάχτυλό του επάνω στη σελίδα ενός βιβλίου, στην επιφάνεια μιας ταμπλέτας ή ενός ebook, κινώντας το προς τα δεξιά, το δαχτυλίδι ανάγνωσης σαρώνει το κείμενο, μεταφράζοντας τους χαρακτήρες σε φωνή. Με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού το FingerReader διηγείται την ιστορία που ξετυλίγεται σιγά-σιγά μπροστά στον αναγνώστη. Προκειμένου ο χρήστης να διατηρεί τη σωστή πορεία με το δάχτυλό του, το «εργαλείο» ανάγνωσης διαθέτει δόνηση ώστε ο ίδιος να καταλαβαίνει εύκολα π.χ. ότι έχει απομακρυνθεί από το σημείο του κειμένου.
Το FingerReader, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε μελλοντικά να αντικαταστήσει υπάρχοντα συστήματα ανάγνωσης τα οποία απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης και συχνά προσφέρουν περιορισμένες δυνατότητες ενώ παρουσιάζουν ανακρίβειες κατά τη λειτουργία τους.
Η εύχρηστη συσκευή βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα μερικά «ψεγάδια» τα οποία χρήζουν βελτίωσης, όπως π.χ. η ταχύτητα της ανάγνωσης, το γεγονός ότι είναι ενσύρματη κ.ά.
πηγή: tovima.gr


ΠΈΜΠΤΗ, 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2014


Τεχνητό χέρι με αίσθηση αφής


Μια διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε ένα βιονικό χέρι, το οποίο επιτρέπει για πρώτη φορά σε έναν άνθρωπο που έχει υποστεί ακρωτηριασμό του άκρου του, να ξανανιώσει την αίσθηση της αφής στα τεχνητά δάχτυλά του.

 Ήδη, ένας Δανός, ο Ντένις Άαμπο Σόρενσεν, ο οποίος είχε χάσει το αριστερό χέρι του σε ένα ατύχημα με πυροτεχνήματα πριν σχεδόν μια δεκαετία, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο τοποθετήθηκε το εξελιγμένο τεχνολογικά χέρι και του επανέφερε -σε ένα βαθμό τουλάχιστον- την χαμένη αίσθηση αφής. Το τεχνητό κάτω άκρο συνδέθηκε με τα νεύρα του ασθενούς που υπήρχαν στο πάνω τμήμα του βιολογικού χεριού του.

Μέσω χειρουργικής επέμβασης, η οποία έγινε στο νοσοκομείο Γκεμέλι της Ρώμης, τέσσερα ηλεκτρόδια (που αναπτύχθηκαν στο πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ της Γερμανίας) εισήχθησαν και προσαρτήθηκαν στα νεύρα του άνω μέρους του χεριού του ασθενούς.

Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονταν μέσω συρμάτων με τους βιονικούς αισθητήρες στα δάχτυλα του προσθετικού χεριού και αποτελούσαν τον μεσάζοντα που επέτρεπαν στον εγκέφαλο να «νιώθει» ξανά αισθήματα αφής.

Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

ΣΆΒΒΑΤΟ, 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2014

Εκτυπωτής νερού για εξοικονόμηση χαρτιού

Την κατασκευή ενός εκτυπωτή που μπορεί και τυπώνει μόνο με νερό γνωστοποίησαν Κινέζοι ερευνητές. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο οι εκτυπωμένες σελίδες φαίνονται καθαρά για αρκετές ώρες, αλλά μέσα σε μια ημέρα το πολύ έχουν ξεθωριάσει τελείως. Έτσι τα κενά χαρτιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές.
Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος εκτυπωτής είναι μόνο για χρήστες που δεν τους ενδιαφέρει να κρατήσουν αυτό που τυπώνουν, από την άλλη όμως ο χρήστης μπορεί να κάνει μεγάλη οικονομία σε μελάνι και χαρτιά εκτύπωσης (ενώ βοηθά και το περιβάλλον).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σεν Ξιάο-Αν Ζανγκ, καθηγητή χημείας του πανεπιστημίου Ζιλιίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσαν ότι η δημιουργία του εκτυπωτή έγινε με δεδομένο ότι, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, περίπου το 40% των εκτυπώσεων στους χώρους εργασίας καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων μετά από μία και μόνη ανάγνωσή τους.
Η εκτύπωση σβήνει μόνη της μετά από περίπου 22 ώρες, σε θερμοκρασία χώρου κάτω των 35 βαθμών Κελσίου. Το νερό-μελάνι εξαφανίζεται ταχύτερα αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη (μάλιστα στους 70 βαθμούς Κελσίου το χρώμα εξαφανίζεται σε μόλις 30 δευτερόλεπτα).
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η τεχνολογία τους είναι φθηνή. «Με επαναχρησιμοποίηση του ίδιου χαρτιού 50 φορές, το κόστος είναι μόλις το 1% περίπου των εκτυπώσεων των κανονικών εκτυπωτών ψεκασμού μελάνης», ανέφερε ο Σεν Ξιάο-Αν Ζανγκ. Αλλά ακόμα κι αν το ίδιο χαρτί δεν χρησιμοποιηθεί πάνω από δέκα φορές, το κόστος είναι περίπου το ένα δέκατο έβδομο της συμβατικής εκτύπωσης.
Για να χρησιμοποιήσει κάποιος χρήστης αυτήν τη νέα μέθοδο, δεν χρειάζεται να αλλάξει τον εκτυπωτή του παρά μόνο να εγκαταστήσει το μελάνι με νερό και να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο χαρτί εκτύπωσης, που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία. Συγκεκριμένα, την επικάλυψή του με μια σχετικά άγνωστη αόρατη χρωστική ουσία (την οξαζολιδίνη), η οποία χρωματίζεται μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, μόλις εκτίθεται στο νερό της εκτύπωσης, και έτσι εμφανίζεται το εκτυπωμένο κείμενο. Αυτή η επεξεργασία του χαρτιού αυξάνει ελαφρά το κόστος της νέας εκτυπωτικής μεθόδου, αλλά όχι πάνω 5%, ποσό που εξοικονομείται με το παραπάνω από το γεγονός ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται πια να αγοράζει μελάνια.
Τεχνικές εκτύπωσης με μελάνια που σβήνουν μόνα τους  είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, μόνο που παρήγαγαν εκτυπώσεις χαμηλότερης ποιότητας, μεγαλύτερου κόστους και με χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών. Αντίθετα «το νερό είναι ανανεώσιμη πηγή και προφανώς δεν αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον» τόνισαν οι Κινέζοι ερευνητές, οι οποίοι έχουν μέχρι τώρα κατορθώσει να τυπώνουν σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα (μπλε, ματζέντα, χρυσό και μοβ) αλλά μόνο με ένα κάθε φορά.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι η περαιτέρω βελτίωση τόσο της ανάλυσης της εκτύπωσης όσο και της ταχύτητάς της. Ακόμα, οι ερευνητές ήδη εργάζονται για την κατασκευή ενός μηχανήματος που θα θερμαίνει απότομα τις εκτυπωμένες σελίδες, έτσι ώστε αυτές να σβήνουν αμέσως και να είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ξανά. Επίσης, αν και, σύμφωνα με τον Ζανγκ, η τεχνική θεωρείται «πολύ ασφαλής», ξεκίνησαν τα σχετικά τεστ τοξικότητας σε ποντίκια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΆΒΒΑΤΟ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2014

Τρισδάστατη εκτύπωση με Photoshop

Την αναβάθμιση του Photoshop, ανακοίνωσε η εταιρεία Adobe, δίνοντας στους χρήστες του προγράμματος την δυνατότητα να εκτυπώσουν τρισδιάστατα τα σχέδιά τους.
Η εικόνα του αντικειμένου προς τρισδιάστατη εκτύπωση ψηφιοποιείται στον υπολογιστή και στη συνέχεια περνά με άλλο πρόγραμμα στον 3D εκτυπωτή - διαθέτει μηχανισμό και υλικά για το «χτίσιμο» του τελικού προϊόντοςΗ εικόνα του αντικειμένου προς τρισδιάστατη εκτύπωση ψηφιοποιείται στον υπολογιστή και στη συνέχεια περνά με άλλο πρόγραμμα στον 3D εκτυπωτή - διαθέτει μηχανισμό και υλικά για το «χτίσιμο» του τελικού προϊόντοςΌπως έγινε γνωστό, προς το παρόν η εκτύπωση είναι δυνατή από το Photoshop σε συμβατούς τρισδιάστατους εκτυπωτές (όπως οι MakerBot και Shapeways). Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σύντομα το πρόγραμμα θα υποστηρίζει αρκετούς ακόμη τρισδιάστατους εκτυπωτές.
Επίσης, σύμφωνα με την Adobe οι χρήστες του Photoshop θα μπορούν να «κατεβάζουν» έτοιμα σχέδια από το διαδίκτυο και να δημιουργούν δικά τους αποστέλλοντάς τα μετά για τρισδιάστατη εκτύπωση.
Μετά την ολοκλήρωση ενός σχεδίου, το λογισμικό προχωρά αυτόματα σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να διασφαλίζεται πάντα η αξιοπιστία της εκτύπωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2014

Έρχονται οι φακοί επαφής-τηλεόραση!


Ονομάζεται iOptik και είναι ένα σύστημα φακών επαφής νέας γενιάς, που σε ρόλο οθόνης υψηλής ευκρίνειας, προβάλλει εικόνα απευθείας σε κάθε μάτι. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Innovega που βρίσκεται πίσω από τον φακό-τηλεόραση, το φουτουριστικό σύστημα είναι σε θέση να προβάλλει ψηφιακά δεδομένα όπως π.χ. οδηγίες οδήγησης και βιντεοκλήσεις. Οι φακοί λειτουργούν από μόνοι τους ή σε συνδυασμό με ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά, προσφέροντας στον χρήστη εμπειρία αντίστοιχη με εκείνη της παρακολούθησης σε τηλεοπτικό δέκτη 240 ιντσών από απόσταση τριών μέτρων. Για την ώρα, τα συνοδευτικά γυαλιά είναι εξοπλισμένα με μικροπροτζέκτορες, ωστόσο μελλοντικά η εταιρεία σχεδιάζει να ενσωματώσει σε αυτά μικροσυστήματα ήχου, δυνατότητες ελέγχου διά της αφής, κάμερα και επιταχυνσιόμετρο.
perierga.gr - Έρχονται οι φακοί επαφής-τηλεόραση!
«Ο φακός είναι μοιρασμένος σε δύο κύκλους με ειδικά φίλτρα διαχείρισης του εισερχόμενου φωτός: ο εξωτερικός, καλύπτει τις ανάγκες όρασης του χρήστη ενώ ο εσωτερικός κύκλος, διαθέτει το έξυπνο σύστημα το οποίο του επιτρέπει να διακρίνει εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε απόσταση αναπνοής από το μάτι» αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας, Στίβεν Γουίλι. Το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με smartphones και φορητές κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, προσδίδοντας μια χροιά «επαυξημένης πραγματικότητας».
Το πρότυπο του συστήματος φακών-τηλεόρασης είχε παρουσιαστεί πριν από έναν χρόνο στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας CES 2013, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας, στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της εφετινής έκθεσης, η εταιρεία δεσμεύθηκε να παρουσιάσει ένα ακόμη πιο προηγμένο ζευγάρι πλήρως λειτουργικών φακών.
πηγή: tovima.gr

ΤΡΊΤΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2013

Έρχεται ο εκτυπωτής κινητού


Έρχεται ο εκτυπωτής κινητού

Tη δεύτερη και βελτιωμένη έκδοση του φορητού της εκτυπωτή φωτογραφιών Pocket Photo που κυκλοφόρησε πέρυσι ανακοίνωσε η LG, τεχνολογίας ZINK (δεν απαιτεί μελάνι) και μεγέθους που να χωρά στην τσέπη του χρήστη.

Σύμφωνα με το techgear, το Pocket Photo 2 είναι ακόμη λεπτότερο από την πρώτη έκδοση, έρχεται με μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας που επιτρέπει την εκτύπωση 30 φωτογραφιών με μια πλήρη φόρτιση, εκτυπώνει στα 600DPI και είναι συμβατό με iOS, Android και Windows Phone συσκευές (σύνδεση μέσω Bluetooth ή NFC).

Ο mobile εκτυπωτής θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο στην Κορέα (σε χρώματα ροζ, άσπρο και lime) και στη συνέχεια θα διατεθεί στον υπόλοιπο κόσμο.

Από το Zoygla.

ΣΆΒΒΑΤΟ, 7 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2013

Ερχεται η θήκη-αερόσακος για το κινητό

undefinedΟι ειδικοί της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Honda, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια προστατευτική θήκη για smartphones με ενσωματωμένο αερόσακο.Η ιδέα πίσω από την Case N, όπως ονομάζεται, βασίζεται σε έξι μαξιλαράκια τα οποία ξεδιπλώνονται, φουσκώνουν και αγκαλιάζουν τη συσκευή μόλις εκείνη βρεθεί στον αέρα.

Η θήκη Case N αποτελεί για την ώρα ένα concept και για τον λόγο αυτόν είναι ακόμα αρκετά ογκώδης, αν όμως η εταιρεία αποφασίσει να προχωρήσει στην εμπορευματοποίησή της, ενδεχομένως να καταλήξει σε έναν πιο κομψό σχεδιασμό.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Honda δεν έχει αποκαλύψει τα μελλοντικά της σχέδια.

Το σίγουρο είναι πάντως, ότι η αποτελεσματική προστασία των τσιμπημένων σε τιμή «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων αποτελεί την «καυτή πατάτα» για τις κατασκευάστριες εταιρείες, καθώς με τον τρόπο αυτόν θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να απολαμβάνουν πραγματικά τη συσκευή τους χωρίς το άγχος της ενδεχομένως καταστροφικής πτώσης.

Από το Zoygla.

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013


Σκληρός δίσκος θα αποθηκεύει δεδομένα για 1 εκατ. χρόνια

Μέχρι στιγμής οι μαγνητικοί σκληροί δίσκοι μπορούν να αποθηκεύσουν δεδομένα για λίγο περισσότερο από μια δεκαετία. Εξάλλου η τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητικούς δίσκους υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 χάρη στην IBM.
Αυτό θέτει ένα ενδιαφέρον πρόβλημα. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε πληροφορίες για τον πολιτισμό μας σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα επικρατήσει αυτού; Με άλλα λόγια, ποια τεχνολογία μπορεί να αποθηκεύσει αξιόπιστα στοιχεία για 1 εκατομμύριο χρόνια ή και περισσότερο;
Την απάντηση έρχεται να δώσει μια ομάδα επιστημόνων και νανο-τεχνολόγων από το πανεπιστήμιο του Twente της Ολλανδίας, που άλλαξε αυτήν τη συνισταμένη του χρόνου καθότι σχεδίασε και κατασκεύασε ένα δίσκο που μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα για ένα εκατομμύριο χρόνια τουλάχιστον.
Ξεκίνησαν με κάποια θεωρία σχετικά με τη γήρανση. Σαφώς, δεν είναι πρακτικό να προβείς σε πείραμα γήρανσης σε πραγματικό χρόνο, ιδίως όταν οι περίοδοι που εμπλέκονται μετριούνται σε εκατομμύρια χρόνια. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η διαδικασία της γήρανσης.
Για να το καταφέρουν αυτό, επινόησαν έναν τρόπο ώστε κάθε bit από τις πληροφορίες που υπάρχουν στον δίσκο να μην έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα bits. Να είναι δηλαδή “συνεργάσιμο” με τα υπόλοιπα bits, αλλά και προστατευμένο ταυτόχρονα.
Οι Ολλανδοί επιστήμονες δοκίμασαν σε ακραία υψηλές συνθήκες θερμοκρασίας τον δίσκο τους (φοβούμενοι, προφανώς την υπερθέρμανση του πλανήτη στο μέλλον) και όλα πήγαν μια χαρά. Ο νόμος του Αρρένιους λέει ότι για να επιβιώσει ένα υλικό για 1 εκ. χρόνια, πρέπει να αντέξει μία ώρα στους 171,85 βαθμούς Κελσίου. Ο δίσκος από το Τβέντε πέρασε τη δοκιμασία με ευκολία και μάλιστα στους 575 βαθμούς Κελσίου!
Υπάρχουν επιφυλάξεις, φυσικά. Η θεωρία πίσω από την επιταχυνόμενη γήρανση ισχύει μόνο σε πολύ ειδικές συνθήκες και δεν λέει τίποτα για την ικανότητα επιβίωσης σε άλλες περιπτώσεις. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ο νέος αυτός δίσκος να επιζήσει από μια σύγκρουση με μετεωρίτη, για παράδειγμα. Πράγματι, θα ήταν απίθανο να αντέχει σε θερμοκρασίες που μπορεί κανείς να συναντήσει σε μια συνηθισμένη σπιτική φωτιά.
Αλλά η ομάδα της Ολλανδίας είναι σίγουρη ότι μπορεί να φτιάξει ακόμη πιο ισχυρά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων. Το έργο τους είναι ένα ενδιαφέρον βήμα για τη διατήρηση των δεδομένων μας, για τους μέλλοντες πολιτισμούς.

Το κείμενο είναι γραμμένο από τη συντακτική ομάδα του hdblog.gr

Από Enet.gr 


 

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013


Ρομπότ-τσοπάνης στο Σίδνεϊ!


Ένα νέο τεχνολογικό κατασκεύασμα επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να... ελαφρύνουν το καθημερινό τους εργασιακό πρόγραμμα. Ο λόγος για το ρομπότ που δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, το οποίο οδηγεί τις αγελάδες από το λιβάδι στο γαλακτοκομείο.

Πρόκειται για ένα τετράτροχο ρομπότ ονόματι Rover. Οι επιστήμονες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ευκολία με την οποία... πείθει τις αγελάδες να το ακολουθήσουν.Το ρομπότ κατασκευάστηκε από ερευνητές του Κέντρου Ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Για την κίνησή του το πρωτότυπο ρομπότ απαιτεί ανθρώπινο χειρισμό, αλλά οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα αυτόνομο μοντέλο.Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, στο μέλλον αντίστοιχα ρομπότ θα μπορούν να παρακολουθούν το κοπάδι κατά τις βραδινές ώρες, να καταγράφουν αντιδράσεις, ακόμα και να ειδοποιούν τους κτηνοτρόφους εάν συμβεί κάποιο απρόοπτο γεγονός ή εάν κάποια αγελάδα γεννάει.

«Ακόμη πραγματοποιούμε τα πρώτα μας βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά σίγουρα η έρευνα για την ανάπτυξη της ρομποτικής στον τομέα της κτηνοτροφίας έχει πολύ μέλλον» δήλωσε η δρ Κέντρα Κέρισκ, καθηγήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Από Zoygla.


 

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013


Ηλιακό laptop βάζει τέλος σε καλώδια και μπαταρίες

Το SOL είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς υπολογίζεται ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εξοικονομεί περίπου έναν τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αφού δεν συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο
Είστε από αυτούς που κουβαλούν πάντα μαζί τους το laptop και μονίμως ψάχνουν για πρίζα να το φορτίσουν, μόλις πέσει η μπαταρία του; Σύντομα, αυτό μπορεί να αποτελέσει παρελθόν και να απαλλαγείτε από τα περιττά καλώδια και τις μπαταρίες, χάρη σε έναν υπολογιστή που φορτίζεται με τον ήλιο.
Η καναδέζικη εταιρεία WeWi Telecommunications τοποθέτησε σε ένα φορητό υπολογιστή ηλιακά πάνελ, που ξεδιπλώνονται και φορτίζουν τη συσκευή, συγκεντρώνοντας ηλιακή ενέργεια.
Το SOL, όπως ονομάζεται ο υπολογιστής, χρειάζεται δύο ώρες για να φορτιστεί με ηλιακή ενέργεια, ενώ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εταιρεία, μία και μόνο φόρτιση αρκεί για 10 ώρες λειτουργίας. Η συγκεκριμένη συσκευή θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη και να «επιταχύνει την εκπαίδευση» σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οπως παραδέχεται ο CEO της WeWi, David Μ. Snir, η ιδέα του SOL γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στην Γκάνα, μία χώρα με σοβαρές διακοπές ρεύματος, αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογία και δίψα για μάθηση.
Ανθεκτικό
Το εξωτερικό περίβλημα του υπολογιστή είναι κατασκευασμένο από σκληρό και ανθεκτικό υλικό, πράγμα που το καθιστά «παντός καιρού και εδάφους», έτοιμο να αντέξει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Τρέχει με λειτουργικό Ubuntu, ενώ όταν η μπαταρία πέσει αρκετά, τα ηλιακά πάνελ ξεδιπλώνονται και αρχίζουν να συλλέγουν ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το SOL είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς υπολογίζεται ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εξοικονομεί περίπου έναν τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αφού δεν συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Το SOL αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρία μοντέλα: το SOL Marine, με αδιάβροχο κάλυμμα νανοτεχνολογίας, που επιτρέπει στο μηχάνημα να βυθιστεί άφοβα στο νερό, το SOL Χ, ένα μηχάνημα αιχμής, του οποίου όμως οι προδιαγραφές δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, και το SOL Basic, με επεξεργαστή Intel Atom D2500, σκληρό δίσκο Seagate 2.5'' SATA HDD, χωρητικότητας 320GB, οθόνη LCD 13.3'' με ανάλυση 1366x768, κάμερα 3ΜΡ, Wi-Fi, Bluetooth και αποσπώμενα ηλιακά πάνελ. Η διάθεση του ηλιακού laptop θα ξεκινήσει από την Γκάνα, την Κένυα, τη Νιγηρία και τη Ζιμπάμπουε, ενώ θα ακολουθήσουν η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη, με την τιμή του να κυμαίνεται από τα 300 έως τα 400 δολάρια.
Η WeWi, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη εταιρεία που ενσωματώνει την ηλιακή ενέργεια σε ένα προϊόν. Ο κάδος BigBelly Solar, που δοκιμάζεται ήδη στο Λονδίνο, συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο και συμπιέζει τα απορρίμματα στο ένα όγδοο του μεγέθους τους, ενώ πριν από λίγο καιρό, ένας Σκοτσέζος ξεκίνησε μία καμπάνια στην ιστοσελίδα Kickstarter, με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα και να καταφέρει να κυκλοφορήσει στην αγορά τα ηλιακά ακουστικά OnBeat.

Τεχνικές προδιαγραφές

CPU: Intel Atom D2500 1.86 GHz Duo Core, Intel 945GSE + ICH7Μ
Σκληρός δίσκος: Seagate 2.5'' SATA HDD 320GB
Μνήμη: Kingston 2-4GB DDRIII SDRAM
Κάρτα γραφικών: 1080p HD Vide, Built-In Intel GMA3600 Graphics
Διάρκεια μπαταρίας σε λειτουργία: 8-10 ώρες
Οθόνη: 13.3'' LCD, WXGA, 1366 x 768
Κάμερα: 3 Megapixels
Ηχος: Realtek ALC661 HD Audio, Built-in 2
Modem: 3G/4G World/multimode LTE
GPS: gpsOne Gen8Α
Wi-Fi: ΜΙΜΟ 802.11b/gn (2.4/5GHz)
Bluetooth: Integrated Digital Core ΒΤ4.0

Από το Enet.gr


 

Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013


Το ηλιακό αεροπλάνο κερδίζει το στοίχημα

Η ιστορία του Solar Impulse, του πρώτου αμιγώς ηλιακού αεροπλάνου, είναι πολύ διδακτική αφού δείχνει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο ότι μια εναλλακτική ιδέα μπορεί να έχει προοπτική εάν παίρνει σάρκα και οστά με ρεαλιστικά και σταθερά βήματα, χωρίς να υπόσχεται ότι η κοσμογονία θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη.
Και η διαδρομή του Solar Impulse το επιβεβαιώνει.

Το 2010 πέταξε για 350 μέτρα, το 2012 έκανε διηπειρωτικό ταξίδι από τη Μαδρίτη μέχρι το Ραμπάτ του Μαρόκου και στις 7 Ιουλίου ολοκλήρωσε με επιτυχία το ιστορικό ταξίδι από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι τη Νέα Υόρκη! Ένα ταξίδι εμβληματικό αφού το γύρο των ΗΠΑ  έχουν κάνει ή προσπάθησαν να κάνουν όλοι οι πρωτοπόροι του 20ου αιώνα. Ένα ταξίδι - πρόβα τζενεράλε για το γύρο του κόσμου που θα επιχειρήσει το 2015.

Όταν πριν από τρία χρόνια  ο Bertrand Piccard παρουσίαζε για πρώτη φορά το όραμά του για το Solar Impulse, το πρώτο αεροπλάνο που θα κινούνταν μόνο με τη δύναμη του ήλιου, η αλήθεια είναι η επιτυχία του εγχειρήματός του αμφισβητήθηκε σθεναρά. Όπως αμφισβητείται οτιδήποτε χτυπάει ευθέως την κυρίαρχη αντίληψη για το πώς πρέπει να κινείται ο κόσμος, την κυρίαρχη αντίληψη για την απόλυτη επικράτηση στους αιώνες των αιώνων των συμβατικών – βρώμικων καυσίμων.

Θα καταφέρει άραγε κάποια στιγμή στο μέλλον να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για ασφαλείς και φιλικές προς την τσέπη μας και το περιβάλλον αερομεταφορές;
Το ερώτημα ασφαλώς και δεν μπορεί να απαντηθεί σήμερα γιατί ο δρόμος που έχει να διανύσει ο  Bertrand Piccard και το Solar Impulse είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος.

Και δυστυχώς, υπάρχει ακόμα ένα κρίσιμο ερώτημα… Θα αφήσουν τον Bertrand και την επιστημονική ομάδα του να συνεχίσει ή ελλείψει κονδυλίων και με πρόσχημα την επίτευξη του «ακατόρθωτου» η προσπάθεια θα μείνει στη μέση;

Φωτοβολταϊκά κύτταρα

Το «Solar Impulse» είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, έχει βάρος 1600 κιλά,  όσο ένα μικρό αυτοκίνητο, ενώ το άνοιγμα των φτερών του είναι όσο και ενός Boeing 747.

Η φιλοσοφία του είναι βασισμένη στις αρχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στα φτερά του έχουν τοποθετηθεί 12.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα τα οποία συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, η οποία στη συνέχεια αποθηκεύεται σε μια συστοιχία μπαταριών ιόντων-λιθίου. Από τις μπαταρίες η ενέργεια μεταφέρεται και δίνει κίνηση στους τέσσερις κινητήρες του ηλιακού αεροπλάνου.

Οι επιστήμονες με συνεχείς παρεμβάσεις και τροποποιήσεις που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να αυξήσουν εντυπωσιακά τη χρονική διάρκεια που μπορεί να πετάει και τώρα δίνουν βάρος στη δυνατότητα να πετά ακόμα και κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων.
Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.


Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013


Milky Way 2: ο δυνατότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο αγγίζει τις 54,9 τετράκις εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο

Ένα σύστημα που αντλεί ισχύ από χιλιάδες επεξεργαστές και συνεπεξεργαστές της κορυφαίας εταιρείας Intel, ανακοινώθηκε ως ο ταχύτερος υπερ-υπολογιστής παγκοσμίως στην 41η έκδοση της λίστας των 500 κορυφαίων υπερυπολογιστών.
Το σύστημα γνωστό ως «Milky Way 2», περιλαμβάνει 32.000 επεξεργαστές Intel Xeon και 48.000 συνεπεξεργαστές Intel Xeon Phi, λειτουργεί με μέγιστη απόδοση στα 54,9 PetaFLOPS (54,9 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς αριθμών κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο) – υπερδιπλασιάζοντας τις επιδόσεις του αντίστοιχου κορυφαίου συστήματος στην προηγούμενη έκδοση της λίστας Top500 (Νοέμβριος 2012). Το νέο σύστημα είναι το πρώτο, βασισμένο αμιγώς σε τεχνολογία Intel, το οποίο κατακτά την κορυφή από το 1997.

Η Intel ανακοίνωσε επίσης, την επέκταση της σειράς των συνεπεξεργαστών Intel Xeon Phi και αποκάλυψε λεπτομέρειες της δεύτερης γενιάς των προϊόντων Intel Xeon Phi με κωδική ονομασία «Knight Landing». Τα νέα προϊόντα και οι τεχνολογίες τους, θα συνεχίσουν την επαναστατική αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και ισχύος των υπερυπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του κλάδου των υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό 36%, από 11 δις δολάρια σε 15 δις δολάρια τα επόμενα 4 χρόνια. Η δραματική αύξηση και ανάπτυξη των υπερυπολογιστών συνεχίζει να οδηγείται από την ανάγκη πραγματοποίησης ταχύτατων υπολογισμών, προσομοιώσεων και ενημερωμένης λήψης αποφάσεων σε μια σειρά κλάδων.

Οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται για την αύξηση της ακρίβειας των μετεωρολογικών προβλέψεων, τη διερεύνηση πιο αποτελεσματικών ενεργειακών πόρων, την ανάπτυξη ιατρικών θεραπειών, τη μελέτη της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος και την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων.

«H Intel συμβάλλει στη χάραξη ενός δρόμου που οδηγεί σε νέες καινοτομίες, ανακαλύψεις και ανταγωνιστικότητα, μέσω του οράματος και των προϊόντων της για τον τομέα των υπερυπολογιστών» δήλωσε ο Raj Hazra, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Technical Computing Group. «Υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για περισσότερη υπολογιστική ισχύ ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνονται νέα επίπεδα ενεργειακής αποδοτικότητας. Με τις υφιστάμενες και μελλοντικές γενιές των συνεπεξεργαστών Intel Xeon Phi, των επεξεργαστών Intel Xeon, των fabric και του λογισμικού Intel «TrueScale», η Ιntel είναι εξαιρετικά εξοπλισμένη για να προσφέρει μια συνολική λύση για τους πελάτες, χωρίς συμβιβασμούς.»Από την εισαγωγή των Intel Xeon Phi πριν έξι μήνες, οι επεξεργαστές Intel Xeon και οι συνεπεξεργαστές Intel Xeon Phi έχουν καταστεί ένας πανίσχυρος συνδυασμός ο οποίος παρέχει ισχύ σε πολλούς από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο. Οι συνεπεξεργαστές Intel Xeon Phi βασιζόμενοι στην αρχιτεκτονική Intel Many Integrated Core (Intel MIC), ικανοποιούν την ανάγκη για τεχνολογία φιλική στο χρήστη, με υψηλότερες επιδόσεις και μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα.

«Milky Way 2» - Ο Ταχύτερος Υπερυπολογιστής στον Κόσμο

Κατασκευασμένος για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών στο Guangzhou της Κίνας, ο υπερυπολογιστής «Milky Way 2» αντλεί ισχύ από 32.000 από τους επερχόμενους δωδεκαπύρηνους (12 «εγκεφάλων») επεξεργαστές Intel «Xeon E5-2600 v2» που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Ivy Bridge, και 48.000 συνεπεξεργαστές Intel Xeon Phi, με συνολική ηλεκτρική ισχύ του συστήματος 17,8 MW (MegaWatt). Δεν είναι μόνο το ταχύτερο, αλλά και ένα από τα συστήματα με την καλύτερη ενεργειακή απόδοση στη λίστα Top500. Το σύστημα χρησιμοποιεί την ονομαζόμενη «νεο-ετερογενή αρχιτεκτονική»( «neo-heterogeneous architecture»), σύμφωνα με την οποία η αρχιτεκτονική hardware χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κατηγορίες υπολογιστικών δυνατοτήτων, που είναι προσβάσιμες από ένα κοινό μοντέλο προγραμματισμού, δρομολογώντας την ανάπτυξη και τις διαδικασίες βελτιστοποίησης. Αυτό το πλεονέκτημα δεν θα ήταν δυνατό σε μια διαφορετική αρχιτεκτονική όπως για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός επιταχυντών CPU και GPU.

Οι κορυφαίες επιδόσεις και ενεργειακή απόδοση του συστήματος, επιτεύχθηκαν με τη χρήση των επερχόμενης οικογένειας επεξεργαστών Intel Xeon E5-2600 v2, που βασίζονται στην κορυφαία τεχνολογία ολοκλήρωσης 22nm (νανομέτρων) της Intel. Εκτός από την παροχή ισχύος στο «Milky Way 2», οι επεξεργαστές παρέχουν επίσης ισχύ, σε άλλα δύο συστήματα στη λίστα Top500 από την «Bull»: το σύστημα που κατέλαβε την 54η θέση 557 TeraFLOPS (τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο) κι εκείνο που κατέλαβε την 329η θέση με 139 TFLOPS, ως μέρος ενός προγράμματος «πρώιμων απόστολων» (early ship) που χρησιμοποιεί η Intel, για να εξοπλίσει τους πελάτες που χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές. Τα προϊόντα θα είναι ευρέως διαθέσιμα το επόμενο τρίμηνο, θα διαθέτουν μέχρι 12 πυρήνες και έως 2.7GHz ταχύτητας ρολογιού, παρέχοντας 259 GFLOPS (δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο) ανά υποδοχή, μία αύξηση 56% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Περισσότερο από το 80% (403 συστήματα) των υπερυπολογιστών που περιλαμβάνονται στην 41η έκδοση της λίστας Top500, αντλούν ισχύ από επεξεργαστές Intel. Από τα συστήματα που πραγματοποίησαν την πρώτη εμφάνισή τους στη λίστα, τα συστήματα με την ισχύ της Intel απαρτίζουν το 98%. Η έκδοση Ιουνίου του καταλόγου περιελάμβανε 11 συστήματα που βασίζονται στο συνεπεξεργαστή Intel Xeon Phi, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων της κατηγορίας PetaFLOPS, όπως ο «Milky Way 2» (με μέγιστη απόδοση 54,9 PFLOPS) και ο «Stampede» (μέγιστη απόδοση 8,5 PFLOPS).

Η εξαμηνιαία λίστα των 500 κορυφαίων υπερυπολογιστών, είναι έργο του Hans Meuer του πανεπιστημίου του Mannheim, του Erich Strohmaier και του Horst Simon από το Εθνικό Ερευνητικό Επιστημονικό Υπολογιστικό Κέντρο Ενέργειας του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας και Jack Dongarra του Πανεπιστημίου του Τενεσί. Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο http://www.top500.org/.

Οι νέες οικογένειες συνεπεξεργαστών Intel Xeon Phi 3000 και 7000

Η Intel ανακοίνωσε επίσης την επέκταση της τωρινής γενιάς συνεπεξεργαστών, Intel Xeon Phi, με την προσθήκη πέντε νέων προϊόντων που διαθέτουν διάφορες επιλογές απόδοσης, χωρητικότητας μνήμης, ενεργειακής αποδοτικότητας και συντελεστές μορφής, που είναι διαθέσιμα άμεσα.Η οικογένεια συνεπεξεργαστών Intel Xeon Phi 7100, έχει σχεδιαστεί και βελτιστοποιηθεί για να παρέχει την καλύτερη απόδοση και να προσφέρει τα υψηλότερα επίπεδα χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων 61 πυρήνων χρονισμένων στα 1.23GHz, 16 GB χωρητικότητας μνήμης (η διπλάσια ποσότητα επιταχυντών και συνεπεξεργαστών από την προηγούμενη έκδοση) και πάνω από 1,2 ΤFLOPS επίδοσης σε υπολογισμούς διπλής ακρίβειας (double precision). Η οικογένεια συνεπεξεργαστών Intel Xeon Phi 3100, είναι σχεδιασμένη για υψηλή απόδοση σε σχέση με το κόστος.

Η οικογένεια διαθέτει 57 πυρήνες χρονισμένους στο 1,1 GHz και επίδοση 1TFLOPS σε υπολογισμούς διπλής ακρίβειας.


Τέλος, η Intel πρόσθεσε ένα άλλο προϊόν στην οικογένεια συνεπεξεργαστών Intel Xeon Phi 5100 που ανακοινώθηκε το προηγούμενο έτος. Ο συνεπεξεργαστής με την ονομασία Intel Xeon Phi «5120D», είναι βελτιστοποιημένος για περιβάλλοντα υψηλής υπολογιστικής πυκνότητας με τη δυνατότητα να παρέχει υποδοχές επεξεργαστή, για απευθείας σύνδεση σε ένα mini-board και χρήση σε μορφή blade.


«Knights Landing» - Μια επιλογή ανάμεσα σε συνεπεξεργαστή ή κύριο επεξεργαστή

Η Intel αποκάλυψε λεπτομέρειες των προϊόντων Intel Xeon Phi δεύτερης γενιάς, με στόχο να αυξήσει περαιτέρω τις υπερυπολογιστικές δυνατότητές τους. Με την κωδική ονομασία «Knights Landing», η επόμενη γενιά των προϊόντων της Intel που βασίζεται στην αρχιτεκτονική MIC (Many Integrated Core), θα είναι διαθέσιμη ως συνεπεξεργαστής ή κεντρικός επεξεργαστής και θα κατασκευάζεται με τεχνολογία 14 νανομέτρων της Intel, διαθέτοντας δομή 3-D tri-gate στα τρανζίστορ δεύτερης γενιάς.
Ως ένας συνεπεξεργαστής που βασίζεται σε κάρτα PCIe, o «Knights Landing» θα χειριστεί φορτία εργασίας από τους επεξεργαστές Intel Xeon του συστήματος, αποφορτίζοντάς τους και παρέχοντας έτσι, μία δίοδο αναβάθμισης για τους χρήστες της τωρινής γενιάς συνεπεξεργαστών.

Ωστόσο, ως ένας κεντρικός επεξεργαστής εγκατεστημένος στην υποδοχή της μητρική πλακέτας, θα λειτουργήσει ως κύριος επεξεργαστής, επιτρέποντας το επόμενο άλμα στην υπολογιστική επεξεργαστική πυκνότητα και την απόδοση ανά watt, με διαχείριση όλων των καθηκόντων του κύριου επεξεργαστή και του εξειδικευμένου συνεπεξεργαστή ταυτόχρονα. Επίσης, όταν χρησιμοποιείται ως κύριος επεξεργαστής, ο «Knights Landing» θα παρέχει απλοποίηση της προγραμματιστικής πολυπλοκότητας της μεταφοράς δεδομένων διαμέσου PCIe, που παρατηρείται συχνά σε επιταχυντές.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της απόδοσης για φορτία εργασίας των υπολογιστών υψηλής απόδοσης, η Intel θα αυξήσει σημαντικά το εύρος (bandwidth) της μνήμης για όλα τα προϊόντα της οικογένειας «Knights Landing», με την εισαγωγή του ενσωματωμένου πακέτου μνήμης. Αυτό, θα επιτρέψει στους πελάτες να επωφεληθούν πλήρως από τη διαθέσιμη υπολογιστική δυναμικότητα, χωρίς να αντιμετωπίζουν τις δυσχέρειες του bandwidth της μνήμης που παρουσιάζονται σήμερα.

Από Zoygla.


 

Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013


Επιστήμονες κατασκεύασαν ρομπότ-μύγα

Αμερικανοί επιστήμονες κατασκεύασαν το πρώτο ρομπότ - μύγα, σύμφωνα με το BBC.Το πρωτοποριακό ρομπότ μπορεί να εκτελεί όλες τις εναέριες μανούβρες μιμούμενο τις μύγες.
Είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, ζυγίζει λιγότερο από ένα γραμμάριο και χάρη στους ηλεκτρονικούς του "μύες" μπορεί να πετάει.
Μάλιστα, τα μικροσκοπικά μηχανικά του "φτερά" έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν 120 κινήσεις το δευτερόλεπτο, προσδίδοντάς του τεράστια ευελιξία.
Το ρομπότ - μύγα κατασκευάστηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπό τον Δρ. Ρόμπερτ Γουντ. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, μελλοντικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές διάσωσης κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να περιηγηθεί σε μικροσκοπικούς χώρους, ανάμεσα σε συντρίμμια κτιρίων.
Η τεχνολογική ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Απο το news247.


Τρίτη, 30 Απριλίου 2013


ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΕ ΠΡΙΖΑ!!!

Μία νέα εφεύρεση υπόσχεται να μετατρέψει το παράθυρο σε... πρίζα, η οποία φορτίζει τις συσκευές με ενέργεια από τον ήλιο. Το Window Socket μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε – στο σπίτι, στο γραφείο ή ακόμη και στο αυτοκίνητο – αρκεί να είναι εκτεθειμένο στο ηλιακό φως.
Το concept παρουσίασαν οι σχεδιαστές Κιούχο Σονγκ και Μπόα Ο από τη Νότια Κορέα. Το Window Socket μοιάζει εξωτερικά με μία στρογγυλή υποδοχή πρίζας, στη βάση της οποίας υπάρχουν μίνι ηλιακοί συλλέκτες και μια μεγάλη βεντούζα που διασφαλίζει την αποτελεσματική προσκόλησή της σε οποιαδήποτε διαφανή επιφάνεια. Τα πάνελ απορροφούν ηλιακή ενέργεια, η οποία μετατρέπεται σε ηλεκτρική χάρη σε έναν ενσωματωμένο μετατροπέα.

Μόλις φορτιστεί πλήρως, σε διάστημα πέντε έως οκτώ ωρών, μπορεί να αφαιρεθεί από το παράθυρο και να μεταφερθεί οπουδήποτε, τροφοδοτώντας μια συσκευή ακόμη και εν κινήσει. Η υποδοχή σχεδιάστηκε για μπαταρία 1000mAh, κατάλληλη για τη φόρτιση κινητού τηλεφώνου. Από τη στιγμή που γεμίζει πλήρως, παραμένει φορτισμένη για περίπου 10 ώρες, όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές της.
«Αυτό το προϊόν σχεδιάστηκε για να σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ενέργεια ελεύθερα και άνετα σε χώρους, όπου η κατανάλωση ηλεκτρισμού είναι περιορισμένη, για παράδειγμα σε ένα αεροσκάφος, σε ένα αυτοκίνητο ή σε εξωτερικούς χώρους», αναφέρουν οι δύο σχεδιαστές. «Προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε μια φορητή υποδοχή, ώστε ο κόσμος να την χρησιμοποιεί ενστικτωδώς και χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση.» 

Απο: http://www.naftemporiki.gr/
ΠΡΕΖΑ TV


 

  Κυριακή, 7 Απριλίου 2013


Επιστήμονες «βλέπουν» τα όνειρά μας μέσω υπολογιστή!


perierga.gr - Επιστήμονες "διαβάζουν" τα όνειρά μας μέσω υπολογιστή!Ιάπωνες νευροεπιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να «δουν» σε ένα βαθμό τα όνειρα ανθρώπων με τη βοήθεια υπολογιστών, κάνοντας ένα ακόμα βήμα για αυτό που μερικοί θεωρούν μεγάλο επίτευγμα και άλλοι μεγάλο εφιάλτη: κάποια στιγμή τα μηχανήματα θα μπορούν να «διαβάζουν» τα όνειρα του καθενός. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουκιγιάσου Καμιτάνι των Εργαστηρίων Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης ATR στο Κιότο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν την απεικονιστική τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή, και κατόρθωσαν να «διαβάσουν» με ποσοστό ακρίβειας 60% τις ονειρικές εικόνες που οι εθελοντές του πειράματος έβλεπαν, καθώς κοιμούνταν.
Μπορεί ο «πατέρας» της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόιντ να έδινε τεράστια σημασία στα όνειρα, όμως το γιατί ονειρεύονται οι άνθρωποι παραμένει ακόμα μυστήριο για την επιστήμη. «Δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτε για τη λειτουργία του ονείρου» παραδέχτηκε η νευροεπιστήμονας Μασάκο Ταμάκι. «Είχα την ισχυρή πεποίθηση όμως πως η αποκωδικοποίηση των ονείρων θα ήταν εφικτή, τουλάχιστον για ορισμένες πλευρές των ονείρων. Δεν εξεπλάγην από τα αποτελέσματα, αλλά ενθουσιάστηκα» δήλωσε ο Καμιτάνι.
Οι Ιάπωνες ερευνητές συνεργάστηκαν με τρεις εθελοντές που κοιμούνταν και ονειρεύονταν σε συνθήκες εργαστηρίου. Μόλις οι εθελοντές φαινόταν πως ονειρεύονταν (πριν το πρώτο στάδιο ύπνου REM), οι επιστήμονες τους ξυπνούσαν και τους ζητούσαν να περιγράψουν τι είχαν δει στον ύπνο τους. Αυτό επαναλήφθηκε πάνω από 200 φορές με καθέναν από τους τρεις συμμετέχοντες στο πείραμα. Η παραμικρή ονειρική εικόνα, όσο εξωπραγματική και αν ήταν, καταγραφόταν από τους ερευνητές οι οποίοι στη συνέχεια ζήτησαν από τους εθελοντές, ενώ αυτή τη φορά ήταν ξύπνιοι, να δουν σε μια οθόνη υπολογιστή τις ίδιες εικόνες. Έτσι, οι επιστήμονες κατάφεραν να συσχετίσουν κάθε εικόνα με ένα νευρωνικό «αποτύπωμα» στον εγκέφαλο των εθελοντών. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησαν μια μεγάλη βάση ψηφιακών-νευρωνικών δεδομένων, στην οποία παρόμοιες εικόνες ήταν ενταγμένες στην ίδια κατηγορία (π.χ. όνειρα σπιτιών, ξενοδοχείων και κάθε άλλου κτίσματος ταξινομήθηκαν ως «οικοδομές»).
Στο επόμενο στάδιο, οι εθελοντές έπεσαν ξανά για ύπνο, μόνο που τώρα πλέον οι εικόνες που δημιουργούσε ο εγκέφαλός τους στη διάρκεια του ονείρου (δηλαδή τα εναλλασσόμενα νευρωνικά μοτίβα), ήταν δυνατό να συσχετιστούν από το λογισμικό του υπολογιστή με συγκεκριμένες εικόνες που ήδη περιείχε η βάση δεδομένων. Επειδή οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν κανείς βλέπει την ίδια εικόνα, είτε είναι ξύπνιος, είτε ονειρεύεται, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι επιστήμονες μπορούσαν να «μαντέψουν» σε σημαντικό βαθμό τι περίπου ονειρεύονταν οι εθελοντές, πριν καν αυτοί ξυπνήσουν και περιγράψουν το όνειρό τους.
Οι Iάπωνες ερευνητές προτίθενται να εμβαθύνουν την έρευνά τους στο πεδίο που λαμβάνει χώρα ο βαθύς ύπνος, στο μέσον της νύχτας, όπου οι άνθρωποι συνήθως βλέπουν και τα πιο ζωντανά όνειρά τους (στάδιο REM). Επιπλέον, θέλουν να προχωρήσουν κι άλλο την έρευνά τους για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο είναι δυνατό, μέσα από την καταγραφή, απεικόνιση και ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, να προβλέψουν άλλες πλευρές των ονείρων, πέρα από τις εικόνες, όπως τα συναισθήματα, τις μυρωδιές, τα χρώματα κ.α. που βιώνει κάποιος όταν ονειρεύεται.
Ο γνωσιακός νευροεπιστήμονας δρ Μαρκ Στόουκς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκανε λόγο για «συναρπαστική έρευνα», η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην εποχή που τα μηχανήματα θα διαβάζουν τα ανθρώπινα όνειρα, όμως επεσήμανε πως κάτι τέτοιο απέχει ακόμα πολλά χρόνια εωσότου γίνει πραγματικότητα. «Δεν υπάρχει πάντως κατ’ αρχήν κάποιος λόγος που να μην μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Η δυσκολία έγκειται κυρίως στη συστηματική συσχέτιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας με τα φαινόμενα των ονείρων» είπε.
Προειδοποίησε όμως πως θα είναι σχεδόν αδύνατο στο μέλλον το ίδιο μηχανικό σύστημα αποκωδικοποίησης των ονείρων να μπορεί να «διαβάσει» τα όνειρα του καθενός: «Ποτέ δεν θα μπορούσαμε πραγματικά να φτιάξουμε ένα μηχάνημα που θα διαβάζει τα όνειρα του οποιουδήποτε. Τα όνειρα έχουν ένα ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα για τον καθένα, συνεπώς η (ονειρική) εγκεφαλική δραστηριότητα ποτέ δεν θα είναι ομοιόμορφη για όλους».

πηγή: in.gr


Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013


Ξεχάστε τα κλειδιά, ανοίξτε με το… χέρι!


perierga.gr - Ξεχάστε τα κλειδιά, ανοίξτε με το χέρι!Αμερικανική εταιρεία ανέπτυξε ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα κλειδιά του σπιτιού, καθώς χρησιμοποιεί το σώμα και συγκεκριμένα το χέρι του χρήστη ως «πομπό» για το ξεκλείδωμα της εξώπορτας. Το σύστημα BodyCom, όπως ονομάζεται, αποτελείται από μια βάση επεξεργασίας δεδομένων και αναγνώρισης του χρήστη και από φορητά τσιπάκια υπό μορφή μπρελόκ τα οποία μεταδίδουν στη βάση τον κωδικό-«κλειδί» εισόδου στο κτίριο.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του συστήματος Microchip Inc, με έδρα στην Αριζόνα, αυτό χρησιμοποιεί το σώμα ως πομπό για τη μετάδοση ενός ηλεκτρικού σήματος του κωδικού του ηλεκτρονικού μπρελόκ, που κουβαλά ο χρήστης π.χ. στην τσέπη του, με ένα μόνο άγγιγμα στην επιφάνεια αναγνώρισης. Το ηλεκτρονικό μπρελόκ λειτουργεί χωρίς μπαταρίες, καθώς τα δεδομένα που κουβαλά «ταξιδεύουν» μέσα από το σώμα του χρήστη και φτάνουν στη βάση αναγνώρισης.
Οι επινοητές της υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία BodyCom θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το ξεκλείδωμα εισόδων, χρηματοκιβωτίων, αυτοκινήτων, όπως επίσης και για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση συναγερμών, ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ακόμη και όπλων. Ιταλική εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην ενσωμάτωση του εν λόγω συστήματος σε κράνη, προκειμένου να διασφαλίσει τη χρήση τους από τους κατόχους μηχανών. Αν δηλαδή, ο οδηγός δεν φοράει το κράνος η μηχανή δεν θα ανταποκρίνεται.
Η εταιρεία σχεδιάζει τώρα την κατασκευή νέων ακόμη πιο προηγμένων μοντέλων, τα οποία θα είναι σε θέση να «διαβάζουν» και προσωπικά χαρακτηριστικά της «συνδεσιμότητας» του κάθε χρήστη με αποτέλεσμα το ηλεκτρονικό μπρελόκ να μην μπορεί να λειτουργήσει σε περίπτωση που κλαπεί και χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον. «Το εύρος των εφαρμογών της τεχνολογίας BodyCom είναι πολύ μεγάλο. Η ασύρματη επικοινωνία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία διαφόρων συστημάτων και το ανθρώπινο σώμα αποτελεί τον πλέον ασφαλή τρόπο μετάδοσής της» εξηγεί εκπρόσωπος της Microchip.

Από το perierga.gr


 Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013


To πιο...πτυσσόμενο σκούτερ. Σε μέγεθος βαλίτσας!

Η έλλειψη χώρων στάθμευσης αλλά και ο τυχαίος και συχνά ανορθόδοξος τρόπος που επιλέγουν οι μοτοσικλετιστές να σταθμεύσουν τα ...
μηχανάκια τους στους δρόμους και τα πεζοδρόμια των μεγαλουπόλεων αποτελούν ένα βασικό κίνητρο δημιουργίας πρωτοποριακών και καινοτόμων οχημάτων που διευκολύνουν οδηγούς αλλά και πεζούς.

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα Andro δημιούργησε ένα ηλεκτρικό πτυσσόμενο… σκούτερ, το περίφημο Moveo, το οποίο διπλώνει στα δύο και μεταφέρεται σαν βαλίτσα από τον χρήστη. Με βασικό σκοπό την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορικών μέσων, η ομάδα ανέπτυξε ένα πρωτότυπο σκούτερ το οποίο είναι εύκολο στη χρήση και ακόμα ευκολότερο στο… παρκάρισμα.

To Moveo ζυγίζει 25 κιλά, έχει τελική ταχύτητα των 45 χλμ/ώρα και μια μπαταρία η οποία αποδίσει 35 χιλιόμετρα ανά φόρτιση (που διαρκεί 1 ώρα), ενώ η τιμή του ξεκινά από 3.000-4.800 δολάρια. Ωραία ιδέα!Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013


Εξόρυξη ορυκτών σε αστεροειδείς


Εάν οι δεινόσαυροι είχαν ένα διαστημικό πρόγραμμα θα ήταν ακόμα εδώ, σχολίαζε ένας επισκέπτης στο twitter της αμερικανικής εταιρείας Deep Space Industries όταν την Τρίτη το βράδυ ανακοίνωσε πως μέχρι το 2015 θα έχει στείλει στο διάστημα ένα σκάφος για τη συγκέντρωση δεδομένων από αστεροειδείς για δημιουργία ορυχείων εξόρυξης μετάλλων.
 
Δείτε σε ΒΙΝΤΕΟ την ανακοίνωση της εταιρείας - twitte: @GoDeepSpace

Ο νεοεμφανιζόμενος κλάδος εκμετάλλευσης αστεροειδών προβάλλεται ως το νέο Ελντοράντο του μεταλλευτικού τομέα που βλέπει τις τιμές να απογειώνονται αλλά η παραγωγή να περιορίζεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης διεθνώς. Ειδικοί του χώρου λένε ότι αναμένεται να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες με αντίστοιχα φιλόδοξα σχέδια μέσα στο 2013, αλλά το ζήτημα του οικονομικού δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ακροβασίας στο διάστημα.
Ωστόσο η Deep Space Industries είναι από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η εξόρυξη 1 τόνου ορυκτού υλικού από αστεροειδείς σε τροχιά θα ανέρχεται σε ένα 1 εκατ. δολάρια.
Η Deep Space Industries κατασκευάζει ένα μικρό μη επανδρωμένο σκάφος το οποίο έχει ονομάσει Firefly, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Τα σκάφη θα είναι δεμένα ως «βαγόνια» σε κάποιον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που θα εκτοξευθεί στο Διάστημα μέσα στην επόμενη διετία. Ο στόλος θα περιμένει το πέρασμα κοντά από τη Γη κάποιου μικρού αστεροειδή τον οποίο και θα κυνηγήσει. 
Η Deep Space Industries ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία Planetary Resources που ιδρύθηκε πρόσφατα από επώνυμους λάτρεις του Διαστήματος και θιασώτες της δημιουργίας διαστημικών ορυχείων όπως ο σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον και ο συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ.
Φυσικά δεν πρόκειται για ένα απλό και εύκολο εγχείρημα . Ο Φρεντ Τέιλορ, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης."Η προοπτική σωστής έρευνας και τελικής εξόρυξης βρίσκεται πολύ πιο μακριά από ό,τι νομίζουμε, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και εξαιρετικά δαπανηρή. Πιθανώς η πλατίνα κι άλλα σπάνια σχετικά ορυκτά υλικά να είναι στο στόχαστρο (μετά και την κρίση της Anglo American Platinum στη Ν. Αφρική) και ενδεχομένως μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα είναι τόσο πολύτιμα και να θεωρείται λογικό να ψάξουν στους αστεροειδείς, αλλά δεν μπορώ φανταστώ ότι μπορούν να είναι εμπορικά βιώσιμη οποιαδήποτε ενέργεια σύντομα".
Ομως τα ποσά που αναφέρουν οι ειδικοί κυριολεκτικά ζαλίζουν όποιον τα ακούει. Στον αστεροειδή 241 Germania εκτιμάται ότι υπάρχει ορυκτός πλούτος αξίας 95.8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!
Δείτε τη λίστα με τους πέντε καλύτερους «στόχους» 
Πρόκειται για τους αστεροειδείς:
162385 (2000 ΒΜ19): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 6.4 τρισ. δολάρια
4034 Vishnu: εκτίμηση ορυκτού πλούτου 5.28 τρισ. δολάρια
5143 Heracles (1991 VL): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 2.33 τρισ. δολάρια
65679 (1989 UQ): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 1.74 τρισ. δολάρια
7753 (1988 XB): εκτίμηση ορυκτού πλούτου 1.31 τρισ. δολάρια
Σε πρώτη φάση οι κυνηγοί του διαστημικού θησαυρού θα τον αναζητήσουν σε αστεροειδείς που κινούνται σε περιοχές κοντινές στη Γη. Ομως δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο, με κυρίαρχο ζήτημα την ιδιοκτησία των αστεροειδών. δηλαδή το αν και σε ποιόν ανήκουν. Η Παγκόσμια Συνθήκη Διαστήματος που είχε υπογραφεί το 1967 αναφέρει ότι οι αστεροειδείς αποτελούν «παγκόσμια περιουσία» και δεν έχει γίνει ακόμη σαφές τι τελικά θα ισχύσει. 
Οποιος καταφέρνει να φτάσει πρώτος σε έναν αστεροειδή θα αποκτά αυτοδικαίως κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτόν ή θα πρέπει να πάρει πρώτα άδεια από κάποια επίσημη αρχή.
Τις κατασκευαστικές δραστηριότητες της Deep Space θα βοηθήσει το MicroGravity Foundry, ένας πρωτοποριακός τρισδιάστατος εκτυπωτής για σύνθεση ανθεκτικών μεταλλικών εξαρτημάτων ακόμα και σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Επίσης, μεγάλη θα είναι η σημασία και της εξόρυξης νερού, το οποίο θα διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο για την παραγωγή καυσίμων για διαστημόπλοια. Στις πρώτες ύλες που μπορούν να βρεθούν σε αστεροειδείς συμπεριλαμβάνονται νίκελ, πυρίτιο, πλατίνα και παλλάδιο.

Από Enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.


Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013


Έρχονται τα κινεζικά ηλεκτρικά λεωφορεία

Τον ερχόμενο μήνα, η κινεζική εταιρεία BYD αναμένεται να λανσάρει το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο στην Ευρώπη, ένα 12μετρο όχημα, ιδανικό για κίνηση στα αστικά κέντρα, με αυτονομία 250 χιλιομέτρων.

Η BYD είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αμιγώς ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και έχει ήδη λάβει παραγγελία 50 μονάδων από τη Βρετανία, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες σε Φιλανδία, Ολλανδία και Δανία.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η BYD έχει συμφωνήσει με τη βουλγαρική εταιρεία Bulmineral για την κατασκευή εγκαταστάσεων στην πόλη Μπρέζνικ. Το εργοστάσιο από την επόμενη κιόλας χρονιά θα μπορεί να παράγει 60 λεωφορεία τον μήνα, με την παραγωγή το 2015 να αυξάνεται στις 50.000 μονάδες.

Από Zoygla.


 Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013


APPLICATION - «ΥΠΕΡΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ» ΣΕ SMARTPHONES

Μία εφαρμογή - «υπερκατάσκοπο», για smartphone με Android, η οποία καταγράφει το περιβάλλον του χρήστη και στη συνέχεια το αναδημιουργεί ως ένα τρισδιάστατο virtual μοντέλο παρουσίασε το Naval Surface Warfare Center των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της ανόδου των smartphones και των tablets, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και το malware που «στοχεύει» αυτές τις συσκευές. Κάποια από τα πλέον σύγχρονα κακόβουλα λογισμικά περιλαμβάνουν προγράμματα που παρακολουθούν με στόχο τον εντοπισμό αριθμών καρτών, είτε μέσω καταγραφής των πλήκτρων που πατιούνται, είτε μέσω ακρόασης.


Ο Ρόμπερτ Τέμπλμαν, του Naval Surface Warfare Center, και συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα αναπτύσσουν μία νέα γενιά malware, που είναι σε θέση να καταγράφει και να δημιουργεί τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του περιβάλλοντος του χρήστη, επιτρέποντας την κλοπή στοιχείων όπως οικονομικά δεδομένα, πληροφορίες σε οθόνες υπολογιστών κ.α.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, το εν λόγω λογισμικό αποκαλείται PlaceRaider, και έχει αναπτυχθεί ως εφαρμογή που τρέχει στο background των smartphones με Android 2.3. Η κεντρική ιδέα είναι ότι το malware εγκαθίσταται σε εφαρμογή για κάμερα, την οποία ο χρήστης κατεβάζει και τρέχει, μία διαδικασία που δίνει στο λογισμικό τη δυνατότητα λήψης και αποστολής φωτογραφιών. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψιν δεδομένα όπως η ώρα λήψης, η θέση και ο προσανατολισμός του τηλεφώνου, επιτρέπει τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου χώρου (μετά την αποστολή του «πακέτου» των δεδομένων σε έναν κεντρικό server), αποκλείοντας παράλληλα φωτογραφίες που είναι υπερβολικά θολές ή σκοτεινές. Το εν λόγω λογισμικό επίσης καθιστά αθόρυβη τη λήψη φωτογραφιών, που θα έκανε αντιληπτή την κατασκοπευτική δραστηριότητα από το χρήστη.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό paper, το PlaceRaider είναι ένα «πρωτοποριακό οπτικό malware, που επιτρέπει σε απομακρυσμένους εισβολείς να προβούν σε αναγνώριση και αυτό που θα αποκαλούσαμε virtual κλοπή. Μέσω ξεκάθαρα οπορτουνιστικής χρήσης της κάμερας στο τηλέφωνο και άλλων αισθητήρων, το PlaceRaider δημιουργεί πλούσια, τρισδιάστατα μοντέλα εσωτερικών περιβαλλόντων. Απομακρυσμένοι διαρρήκτες μπορούν έτσι να ʽκατεβάσουνʼ το φυσικό χώρο, να μελετήσουν το περιβάλλον και να κλέψουν εικονικά αντικείμενα, όπως οικονομικά αρχεία, πληροφορίες σε οθόνες υπολογιστών και προσωπικά στοιχεία».

Οι δοκιμές αυτές μέχρι τώρα έχουν αποδειχτεί επιτυχείς, καθώς έχουν οδηγήσει σε δημιουργία ακριβών τρισδιάστατων μοντέλων των χώρων όπου κινούνταν οι 20 χρήστες στους οποίους δόθηκαν μολυσμένα κινητά. Όπως αναφέρει ο Τέμπλμαν, μπορεί η εφαρμογή αυτή να είναι προς στιγμήν για Android, αλλά τίποτα δεν αποκλείει να εμφανιστούν αντίστοιχα λογισμικά για κάθε λειτουργικό φορητών συσκευών.

Από: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
και ΠΡΕΖΑ TV


 Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012


10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!


Οι «εκκωφαντικές» προβλέψεις για τους 3D εκτυπωτές -θα επαναστατικοποιήσουν τη βιομηχανική παραγωγή, θα αλλάξουν τις εφαρμογές, μέχρι και το πάτωμα θα καθαρίζουν- κλέβουν δυστυχώς τη μαγεία από τα καθημερινά πράγματα που μπορούν και κάνουν ήδη. Οι αναλυτές περιμένουν ότι η 3D εκτύπωση θα μετατραπεί σε βαριά βιομηχανία των 3,1 δισ. δολαρίων μέχρι το 2016, αφορώντας όλους σχεδόν τους κλάδους της βιομηχανίας, από παπούτσια μέχρι και αυτοκίνητα! Ας δούμε λοιπόν τους τρόπους που επαναπλαισιώνει για την ώρα η 3D εκτύπωση την αγορά, αναδιαμορφώνοντας άρδην τον βιομηχανικό σχεδιασμό.

1. Καθημερινά χρηστικά αντικείμενα
perierga.gr - 10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!
Η ισραηλινή εταιρία Objet πιέζει ήδη τα όρια του βιομηχανικού σχεδιασμού με μηχανικά πρωτότυπα που είναι άκρως λειτουργικά. Η τεχνολογία στο 3D printing είναι υψηλής ανάλυσης, ενώ τα μηχανήματα μπορούν πλέον να χειρίζονται πολλαπλά υλικά.

2. Λειτουργικές μασέλες
perierga.gr - 10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!
Μια βόλτα στον γιατρό ή τον ορθοδοντικό δεν είναι συνήθως χωρίς πόνο. Ευτυχώς, κάποιες καινοτόμες εταιρίες επινοούν νέους τρόπους για να μας απαλλάξουν από το βάσανο του οδοντίατρου. Η Align Technology (ALGN) της Invisalign, που ειδικεύεται στα ορθοδοντικά σιδεράκια, έχει ήδη δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό τμήμα μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων τυπώνοντας τρισδιάστατα μοντέλα μιας σειράς από ορθοδοντικά βοηθήματα, που βασίζονται σε σκαναρισμένα δεδομένα δοντιών! Αντί λοιπόν να φορά κάποιος τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια, διατίθεται πλέον στην αγορά μια σειρά από επιλογές σε σιδεράκια καθαρών υλικών, επιδιορθώνοντας το προβληματικό χαμόγελο χωρίς τη γνώριμη μεταλλική όψη στο στόμα…

3. Το σπίτι των ονείρων μας
perierga.gr - 10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!
Οι μελλοντικές γενιές θα γελάνε κάποτε που στα δικά μας χρόνια οι αρχιτέκτονες ήταν αναγκασμένοι να οραματίζονται τις κατασκευές τους χρησιμοποιώντας σχεδιαγράμματα. Ο αρχιτέκτονας μπορεί ήδη να τυπώνει 3D μακέτες του οικοδομήματός του και να τις παρουσιάζει στον πελάτη με πάσα επισημότητα. Εταιρίες όπως η iMaterialise τυπώνουν τρισδιάστατα μοντέλα του νέου μας σπιτιού για 400-700 δολάρια, ανάλογα με το μέγεθος…

4. 3D κοσμήματα
perierga.gr - 10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!
Οι αργυροχρυσοχόοι φιλοτεχνούν τα πρωτότυπά τους σκαλίζοντας στο χέρι μοντέλα από κερί, που χρησιμοποιούνται ως καλούπια για τα πολύτιμα υλικά, διαδικασία ιδιαιτέρως επίπονη και χρονοβόρα. Ο κοσμηματοποιός μπορεί σήμερα να σχεδιάσει ένα κόσμημα στον υπολογιστή του, με προγράμματα όπως το JewelStudio, και να τυπώσει τη μορφή του σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Θέλετε κι άλλο; Η MJSA, το σωματείο των αμερικανών κοσμηματοποιών, εκδίδει ήδη επιθεωρήσεις που βοηθούν τον τεχνίτη να κατανοήσει τις νέες τεχνολογίες παραγωγής και να εστιάσει στις προκλήσεις του βιομηχανικού σχεδιασμού…

5. Υψηλή ραπτική
perierga.gr - 10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!
Κι όμως, ο χώρος της μόδας ήταν από τους πρώτους που καλωσόρισαν και υιοθέτησαν τη 3D εκτύπωση. H σχεδιάστρια από την Ολλανδία, Iris van Herpern, χρησιμοποιεί ευρέως την τρισδιάστατη εκτύπωση στην υψηλή ραπτική που δημιουργεί για τη Björk και τη Lady Gaga. Οι Freedom of Creation και Naim Joseji εφαρμόζουν το 3D printing στην παραγωγή παπουτσιών και φαντεζί τακουνιών. Και βέβαια υπάρχει και η Continuum Fashion που δημιούργησε πρόσφατα το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο μπικίνι (και ασορτί γυαλιά!)…

6. Το «hall of fame» των videogames
perierga.gr - 10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!
Πίσω στα χρόνια που κυριαρχούσαμε στο Space Invaders, η φήμη μεταφραζόταν στο να γράψουμε το όνομά μας στον πίνακα των high scores. Σήμερα, τα ανδραγαθήματα στα videogames μπορούν να απαθανατιστούν σε τρεις διαστάσεις! Η Figure Prints δημιουργεί τρόπαια από τα World of Warcraft και Minecraft χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Zcorp, τη μόνη μέθοδο τρισδιάστατης εκτύπωσης που μπορεί να τυπώσει πολύχρωμα τμήματα.

7. Τυπωμένες ιατρικές συνταγές
perierga.gr - 10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!
Οι τρισδιάστατα τυπωμένες αρθρώσεις και κόκαλα χαρίζουν πλέον σε πάνω από 30.000 ασθενείς την κίνηση, την ώρα που 10 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ακουστικά βοηθήματα καμωμένα από την ίδια 3D τεχνική. Η συνέχεια; Η 3D εκτύπωση φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμάκων! Η τρισδιάστατη μηχανική συμβολή στην ιατρική δεν τελειώνει εδώ, καθώς εκπαιδευόμενοι χειρουργοί εξοικειώνονται πλέον στις εγχειρητικές διαδικασίες με τρισδιάστατα μοντέλα οργάνων, την ίδια στιγμή που μελετάται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο 3D εκτύπωσης ζωντανού ιστού!

8. Σχέδια σε πλατφόρμες χρηματοδότησης
perierga.gr - 10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!
Οι περισσότεροι 3D printers χρησιμοποιούνται ακόμα στα αρχικά κατασκευαστικά στάδια ενός project, μπορούν ωστόσο να παράγουν και ολοκληρωμένα προϊόντα, ιδιαίτερα όταν ο δημιουργός σκοπεύει να κατασκευάσει περιορισμένο αριθμό τελικού προϊόντος. Το «Crania Anatomica Filigre» είναι το τρίτο καλλιτεχνικό project με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην ιστορία της δημοφιλούς πλατφόρμας Kickstarter και απαίτησε από τον καλλιτέχνη Joshua Harker να κατασκευάσει 894 πλαστικά κρανία χρησιμοποιώντας φυσικά τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Και οι εφαρμογές του 3D printing δεν σταματούν εδώ…

9. Εκπαιδευτικές τεχνικές: η τρισδιάστατη εκτύπωση στα σχολεία
perierga.gr - 10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!
Η αγορά ενός 3D printer είναι βέβαια ακριβή, όχι ωστόσο απαγορευτική για τον προϋπολογισμό ενός σχολείου. Εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αμερική διαθέτουν ήδη τρισδιάστατους εκτυπωτές και ελεύθερα -άρα δωρεάν- λογισμικά για υπολογιστές, εκπαιδεύοντας τους μαθητές τους στη μηχανολογία. Τα πιτσιρίκια γίνονται εξπέρ στο βιομηχανικό σχέδιο πριν μάθουν να καβαλάνε ποδήλατο! Πρόσφατο κονδύλι μάλιστα της αμερικανικής κυβέρνησης κατευθύνεται στη δημιουργία τρισδιάστατων εργαστηρίων εκτύπωσης σε πάνω από 1.000 σχολεία της χώρας…

10. Αναδιαμόρφωση επιστημονικών μοντέλων
perierga.gr - 10 απίστευτα πράγματα που κάνουν οι 3D εκτυπωτές!
Οι Watson και Crick είναι διάσημοι για την ανακάλυψη της μοριακής δομής του DNA. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι ότι την ώρα που οι συνάδελφοί τους επιδίδονταν σε πειράματα, οι δύο επιστήμονες περνούσαν τον καιρό τους κατασκευάζοντας μοντέλα με ξυλάκια και μπαλάκια! Σήμερα βέβαια οι συνάδελφοι των Watson και Crick έχουν στη διάθεσή τους την τρισδιάστατη εκτύπωση για να κατανοήσουν καλύτερα τις βιολογικές δομές που είναι δύσκολο να οπτικοποιηθούν, όπως συμβαίνει ήδη στο Beckman Institute for Advanced Science and Technology του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. Την ώρα λοιπόν που οι επιστήμονες εξοικειώνονται με τον νέο αυτό τρόπο παρουσίασης πολύπλοκων δομών, η σημαντικότερη συμβολή του 3D printing στην επιστήμη δεν είναι τα πλαστικά μέλη, αλλά η ριζική αναθεώρηση του ίδιου του πυρήνα της επιστημονικής έρευνας – άρα και γνώσης…

πηγή: alfavita.gr


Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012


Ρομπότ θα ψήνουν τα χάμπουργκέρ σας!

Στην Αμερική, (που αλλού;) αναμένεται να ανοίξει το πρώτο εστιατόριο στον κόσμο όπου το φαγητό θα είναι μαγειρεμένο εξ ολοκλήρου από... ρομπότ!

Μια ομάδα σχεδιαστών από το Σαν Φρανσίσκο έχει δημιουργήσει μια μηχανή που μπορεί να παράγει περίπου 400 χάμπουργκερ την ώρα.

Το τεχνολογικό μηχάνημα που φαίνεται να μας έρχεται κατ' ευθείαν από το μέλλον, επιτρέπει να προσαρμόσει ο κάθε πελάτης τον τρόπο που θέλει να απολαύσει το χάμπουργκέρ του, αυξομειώνοντας την ποσότητα του κρέατος στο μπιφτέκι καθώς και την αναλογία σε χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας.

Για να εξασφαλίζεται η φρεσκάδα των χάμπουργκερ που θα διατίθενται στο φουτουριστικό φαστ-φουντ, τα λαχανικά όπως οι ντομάτες και τα αγγουράκια τουρσί θα είναι συσκευασμένα και θα κόβονται λίγο πριν την παραγγελία του πελάτη.

Σύμφωνα με τους εφευρέτες της σούπερ μηχανής η εφεύρεσή τους θα κάνει κουζίνες καθαρότερες και θα βελτιωθεί η ποιότητα των χάμπουργκερ αφού θα εξοικονομούνται τα χρήματα που θα δαπανούσαν στην μισθοδοσία του προσωπικού.

Το εγχείρημα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο έτος ενώ αναμένεται να έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου στο 95%.


 

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012


Αυτοκίνητο «βλέπει» τους πεζούς και φρενάρει!


Πλέον τα αυτοκίνητα θα μπορούν να «βλέπουν» τους πεζούς και να φρενάρουν έγκαιρα αποφεύγοντας το ατύχημα χάρη στη νέα τεχνολογία που χαρίζει «όραση» στα οχήματα. Το σύστημα θα αποτελείται από δύο κάμερες τοποθετημένες στο παρμπρίζ, οι οποίες θα δίνουν στο όχημα τη δυνατότητα να «βλέπει» στερεοσκοπικά. Δηλαδή οι κάμερες θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν το μέγεθος του αντικειμένου που βρίσκεται μπροστά από το όχημα καθώς και την απόσταση που το χωρίζει από το αυτοκίνητο.
perierga.gr - Αυτοκίνητο "βλέπει" τους πεζούς και φρενάρει!
Επιπλέον ένα ειδικό ραντάρ με αισθητήρες θα εντοπίζει αντικείμενα σε απόσταση που θα ξεπερνά τα 180 μέτρα. Το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι θα βγει στην αγορά εντός του 2013, και ειδικοί από το χώρο του αυτοκινήτου, τονίζουν ότι το κόστος τοποθέτησης του συστήματος στερεοσκοπικής κάμερας θα είναι πολύ υψηλό, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.

πηγή: iefimerida.gr


  Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012


Δημιουργήθηκαν τηλεκατευθυνόμενες κατσαρίδες - διασώστες!

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο, με τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής μικροσκοπικής συσκευής που προσαρτάται στις κατσαρίδες, να τις ελέγχουν και να τις κατευθύνουν εξ αποστάσεως. Στόχος των επιστημόνων δεν είναι να οδηγήσουν τις απεχθείς κατσαρίδες στην… αυτοκτονία, αλλά να βρουν μία μέθοδο «επικοινωνίας» με τα πανταχού παρόντα έντομα, ώστε να τα αξιοποιήσουν προς το συμφέρον των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλπερ Μπόζκουρτ, που έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ), έκαναν ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ασύρματης ηλεκτρονικής-βιολογικής διεπαφής (interface) με τις κατσαρίδες.

Ο απώτερος στόχος είναι να τις χρησιμοποιήσουν ως τηλεκατευθυνόμενους «έξυπνους» αισθητήρες, καθώς τα εν λόγω έντομα μπορούν να τρυπώνουν και να συλλέγουν πληροφορίες μέσα στα χαλάσματα, βοηθώντας π.χ. στην ανεύρεση επιζώντων έπειτα από έναν καταστροφικό σεισμό (ο επιζών δυστυχώς δεν θα ξέρει ότι οι κατσαρίδες που τον περιτριγυρίζουν είναι για το καλό του!).

Όπως είπε ο Μπόζκουρτ, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη η κατασκευή μικροσκοπικών ρομπότ που να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα αβέβαιο και δυναμικό περιβάλλον ύστερα από μία φυσική ή άλλη καταστροφή. Γι’ αυτό, οι ερευνητές στράφηκαν στην εναλλακτική λύση των «βιο-μποτικών» κατσαρίδων.

Οι Αμερικανοί μηχανικοί ανέπτυξαν ένα φθηνό και ελαφρύ (βάρους μόλις 0,7 γραμμαρίων) ολοκληρωμένο κύκλωμα («τσιπάκι»), που περιλαμβάνει έναν ασύρματο δέκτη και πομπό και το οποίο τοποθετείται στην πλάτη των κατσαρίδων σαν σακίδιο. Το τσιπ περιέχει και έναν μικροελεγκτήρα που παρακολουθεί συνεχώς τη διεπαφή ανάμεσα στα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια (που συνδέονται με το τσιπ) και τους βιολογικούς ιστούς της κατσαρίδας, ώστε η τελευταία να μην υποστεί νευρική βλάβη.

Το τσιπ συνδέεται ηλεκτρονικά με τις αντένες και με αισθητήρια όργανα στην κοιλιά της κατσαρίδας, δίνοντας ηλεκτρικές ωθήσεις, ώστε αυτή να κινείται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Οι ερευνητές, όπως έδειξαν πειραματικά, κατάφεραν να οδηγήσουν τις κατσαρίδες να κινηθούν κατά μήκος μίας γραμμής που ελισσόταν και δεν ήταν ευθεία.

Από Zoygla.


Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012


ΕΝΤΟΠΙΣΤΕ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ

Ερευνητής κατάφερε να ανακαλύψει μέθοδο με την οποία εντοπίζεται ο υπολογιστής οποιουδήποτε χρήστη κοινωνικών δικτύων που διασπείρει μία φήμη. Βρίσκει το άτομο που την κυκλοφόρησε  πρώτο, ακόμα και μεταξύ 500 μελών ενός δικτύου, παρατηρώντας τα μηνύματα 15 έως 20 επαφών μόνο! 


O πορτογάλος ερευνητής της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), εφάρμοσε ένα μαθηματικό σύστημα που επιτρέπει τον εντοπισμό της προέλευσης μιας πληροφορίας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, μιας επιδημίας, ίσως και μιας απόπειρας επίθεσης!

Ο Πέτρο Πίντο που εργάζεται για το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Επικοινωνιών της EPFL, εφάρμοσε δηλαδή ένα σύστημα “που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχος” για όσους πρέπει να διενεργήσουν ποινικές έρευνες ή αναζητούν την προέλευση μιας πληροφορίας στο διαδίκτυο .

«Με τη μέθοδό μας, μπορούμε να ανατρέχουμε στην πηγή όλων των ειδών των πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο “βλέποντας μόνο έναν περιορισμένο αριθμό μελών“, εξήγησε ο Πέντρο Πίντο και πρόσθεσε: “Ο αλγόριθμός μας μπορεί να ξαναδιασχίσει από την ανάποδη τη διαδρομή που διένυσε η πληροφορία και να ανατρέξει στην πηγή του»!

Ο Πέτρο Πίντο, έκανε ήδη το πείραμά του σε σχέση με τις προετοιμασίες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: «Αναδομώντας εκ νέου το δίκτυο των τρομοκρατών αυτών μόνο στη βάση των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, το σύστημά μας, μάς έδωσε τρεις εν δυνάμει ύποπτους, εκ των οποίων ένας ήταν ο αρχηγός των επιθέσεων αυτών, σύμφωνα με την επίσημη έρευνα». Οι λεπτομέρειες του αλγόριθμου αυτού δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Physical Review Letters».

Πηγή: nooz.gr


Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012


Το 2015 η νέα γενιά επεξεργαστών

Το 2015 η νέα γενιά επεξεργαστώνΟι επεξεργαστές Intel Ivy Bridge που μόλις κυκλοφόρησαν κατασκευάζονται με τη μέθοδο ολοκλήρωσης των 22 νανομέτρων, η οποία θεωρείται (και είναι) μεγάλη πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη γενιά επεξεργαστών στα 32nm. Δε σταματά εδώ, όμως, η εξέλιξη.
Σύμφωνα με το e-pcmag, το επόμενο βήμα της Intel είναι τα 14 νανόμετρα, μια τεχνολογία που θα κάνει ντεμπούτο με τους επεξεργαστές Broadwell το 2014. Από εκεί και πέρα, έρχονται τα δύσκολα. Η Intel θέλει να κατέβει σε μονοψήφιο αριθμό νανομέτρων μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, οι πρώτοι επεξεργαστές στα 10 νανόμετρα θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο 2015. Στη συνέχεια, ο στόχος είναι τα 7nm και μετά περνάμε στα 5nm. Εδώ, όμως, υπάρχει σοβαρό ζήτημα, καθώς το πυριτίο που χρησιμοποιείται όλα αυτά τα χρόνια στην παραγωγή επεξεργαστών δεν ενδείκνυται για τέτοια μικροκλίμακα. Η λογική λέει ότι θα αναζητηθούν άλλα υλικά που θα αντικαταστήσουν το πυρίτιο.
Η IBM έχει κάνει εργαστηριακές δοκιμές με transistors από νανοσωλήνες άνθρακα στα 9nm. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και η Intel τον ίδιο δρόμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πυρίτιο θα αποτελέσει παρελθόν κάποια στιγμή…

Από το  tsantiri.gr

 Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012


Το ανοιχτήρι που μετράει πόσο ήπιες

Το ανοιχτήρι που μετράει πόσο ήπιεςΈνα βασικό πρόβλημα που έχουν οι λάτρεις της μπίρας, εκτός βέβαια από το κεφάλι-καζάνι την επόμενη μέρα και την μπιροκοιλιά, είναι ότι χάνουν το μέτρημα του τι ήπιαν. Με αποτέλεσμα να παραπονιούνται συνεχώς το πρωί που θα ξυπνήσουν, «εγώ μερικές μπιρίτσες ήπια, πώς έγινα έτσι»;
Ευτυχώς πλέον υπάρχει λύση. Πρόκειται για το το Beer Tracker Bottle Opener. Τοεξυπνότερο ανοιχτήρι του κόσμου!
Τι κάνει όμως το Beer Tracker Bottle Opener; Είναι πολύ απλό: κρατάει λογαριασμό με τον αριθμό των μπουκαλιών που ανοίγει. Με άλλα λόγια μπορείς να ξέρεις με βεβαιότητα πλέον ότι οι «μερικές μπιρίτσες» που ήπιες ήταν κάτι περισσότερο από 1.5 καφάσι. Δεν είναι κι άσχημα!

ΠΗΓΗ: real.gr


Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012


Υποβρύχιο ξενοδοχείο

thumb
Όπως για µια από τις κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνο­λογίας και σχεδιασµού, την Deep Ocean Technology (DOT), που το όραµά της για την κατασκευή του πρώτου υποβρύχι­ου υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στον κόσµο µπορεί να γίνει πραγµατικότητα µετά τη συµφωνία που υπεγράφη µε µια από τις εταιρείες - κολοσσούς της ναυπηγικής, µε έδρα το Ντουµπάι.
Η πρόταση της DOT για το υποθαλάσσιο πολυτελέστατο ξε­νοδοχείο µε το όνοµα «Water Discus» είναι φουτουριστική. Μοιάζει λες και είναι βγαλµένη από κάποια ταινία επιστηµονι­κής φαντασίας όπου όλα είναι δυνατά, όµορφα και εντυπω­σιακά. Μόνο που οι επιστήµονες της DOT δεν είναι εξπέρ στα ειδικά εφέ, αλλά σε extreme πρωτοποριακές κατασκευές.

Ο «υδάτινος δίσκος»

Το πρωτότυπο σχέδιό τους για το υποβρύχιο ξενοδοχείο προ­βλέπει τη δηµιουργία ενός συγκροτήµατος που θα στηρίζε­ται σε δυο δίσκους, εκ των οποίων ο ένας θα βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα και συγκεκριµένα σε βάθος δέκα µέτρων, ενώ ο άλλος θα βρίσκεται σε ύψος πέντε µε επτά µέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα δυο κεντρικά τµήµατα του συγκροτήµατος θα ενώνονται µε τρεις βραχίονες, οι οποίοι θα αποτελούν και τα θεµέλια στον βυθό της θάλασσας, καθώς και µε έναν κάθετο άξονα, όπου θα βρίσκονται το ασανσέρ και το κλιµακοστάσιο. Σε πρώτη φάση στο υποβρύχιο τµήµα του ξενοδοχείου θα κατασκευαστούν είκοσι µία σουίτες που θα έχουν θέα, µέσω των τεράστιων γυάλινων ειδικών παραθύρων, κατευθείαν στον βυθό της θάλασσας.
Σε κάθε δωµάτιο της σουίτας θα υπάρχει ενσωµατωµένο ει­δικό εξωτερικό σύστηµα φωτισµού, το οποίο θα δίνει τη δυ­νατότητα στον ένοικο να φωτίζει όποιο σηµείο θέλει µέσα στη θάλασσα. Στο ίδιο επίπεδο θα υπάρχει υποβρύχιο κέντρο κα­ταδύσεων και πλήρως εξοπλισµένο µπαρ.
Στον δεύτερο δίσκο, που θα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, θα κατασκευαστούν εστιατόρια, σπα και γενι­κά χώροι αναψυχής, καθώς και ένα φουτουριστικό λόµπι που θα είναι κτισµένο µέσα σε µια τεράστια πισίνα και θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βλέπουν το κέντρο του υπο­θαλάσσιου δίσκου.
Έτσι θα µπορεί κάποιος να έχει θέα στο υποθαλάσσιο τµήµα του συγκροτήµατος και στις καταδυτικές δραστηριότητες µέσα από τις οθόνες που κρέµονται στο λόµπι. Στην οροφή του δί­σκου θα υπάρχουν ρουφ γκάρντεν και ελικοδρόµιο.

Ασφάλεια – περιβάλλον

Η ασφάλεια των επισκεπτών και των ενοίκων καθώς και οι επιπτώσεις µιας τέτοιας κατασκευής στο θαλάσσιο περιβάλ­λον είναι τα δυο ζητήµατα που απασχολούν περισσότερο τους σκεπτικιστές. Οι σχεδιαστές του φουτουριστικού ξενοδο­χείου επιμένουν ότι η κατασκευή είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να αντέχει σε όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αφού η ασφάλεια είναι παράγοντας υψίστης προτεραιότητας. Και όπως λένε, ακόμα και σε περίπτωση κινδύνου, ο υποβρύχιος δίσκος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε μέσω ειδικών μηχανι­σμών να αναδύεται αμέσως στην επιφάνεια της θάλασσας. Το άλλο σοβαρό ερώτημα είναι αυτό των επιπτώσεων στο θα­λάσσιο περιβάλλον από τη μεταφορά τέτοιων δραστηριοτήτων ακόμα και στον βυθό. Οι εμπνευστές του σχεδίου υποστηρί­ζουν ότι οι κατασκευές δεν θα είναι ογκώδεις και θα σχεδιάζο­νται ανάλογα με την κλίμακα και τα ιδιαίτερα στοιχεία της κάθε περιοχής. Λένε ακόμα ότι στην περίπτωση που θα παρατηρη­θούν επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στην περίπτωση που επη­ρεαστεί η οικονομική ζωή ενός τόπου που συνδέεται με θα­λάσσιες δραστηριότητες, η κατασκευή έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται σε άλλο σημείο.
Το μοναδικό ερώτημα, βέβαια, στο οποίο δεν μπορούν να απαντήσουν όσοι επιστήμονες και σχεδιαστές βρίσκονται σε κατάσταση «μέθης» από την έμπνευση και τις δυνατότητες που προσφέρει η υψηλή τεχνολογία, είναι εάν υπάρχει λόγος και ανάγκη να μεταφερθούν τέτοιου είδους δραστηριότητες ακό­μα και στον βυθό της θάλασσας μετά την καταστροφή των πα­ράκτιων περιοχών.

Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.


Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012


Η ανθρωπότητα θα σωθεί από τους μετεωρίτες με... λέιζερ!

Επιβεβαιώνονται όσοι ισχυρίζονται ότι οι ιδέες του Χόλιγουντ δεν απέχουν και τόσο πολύ απο την πραγματικότητα και ίσως μερικές φορές... την προοιωνίζουν κιόλας! Μια έρευνα από δύο μηχανικούς αεροδιαστημικής του πανεπιστημίου της Γλασκόβης, που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, αναλύει επιστημονικά το πώς θα μπορέσουμε να παρεκτρέψουμε την πορεία των αστεροειδών που κατευθύνονται προς τον πλανήτη μας, χρησιμοποιώντας λέιζερ!

Αν και η πιθανότητα να χτυπηθεί ο πλανήτης μας από ένα σώμα από το μακρινό διάστημα είναι αμελητέα, τουλάχιστον για τις επόμενες γενιές, η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποδειχτεί πράγματι αποτελεσματική και για έναν λόγο ακόμη. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν στο άμεσο μέλλον την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου των αστεροειδών και η χρήση του λέιζερ -που θα ενεργοποιείται με την ηλιακή ενέργεια- είναι μια λύση... εκμετάλλευσης τους! Γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε τις επιχειρήσεις να ενδιαφέρονται πρώτες για αυτή την τεχνολογία -που ήδη υπάρχει- πριν από τα κράτη που θα «στόχευαν» στη διάσωση του πλανήτη, έναντι μιας απειλής που εξαφάνισε τους προηγούμενους κατοίκους της γης, τους δεινόσαυρους...

Πηγή: BBC


Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012


Μετατρέψτε το iPhone σε …γραμμόφωνο!

Μετατρέψτε το iPhone σε …γραμμόφωνο!Όταν ο Steve Jobs οραματιζόταν το iPhone, σίγουρα δεν φανταζόταν πόσο θα γονιμοποιούσε τη φαντασία των σχεδιαστών ανά τον κόσμο. Τελευταίο τους δημιούργημα ένα gadget που κάνει το iPhone γραμμόφωνο.
Το πρωτότυπο gadget είναι κατασκευασμένο από ειδικά επεξεργασμένο ξύλο και χρησιμοποιεί αυθεντικά ηχεία παλαιών γραμμόφωνων.
Κάθε κομμάτι φτιάχνεται στο χέρι κατόπιν παραγγελίας και για τη χρήση του δεν απαιτείται σύνδεση με το ρεύμα ή μπαταρίες. Το κόστος του κυμαίνεται από 60 έως 600 δολάρια ανάλογα με το τι ακριβώς θα επιλέξετε.
Αν λοιπόν θέλετε να εξηγήσετε στη γιαγιά σας τι είναι το iPhone, τώρα ξέρετε τι θα της πείτε. Είναι αυτό με το οποίο αντικαθιστούμε το δίσκο από το γραμμόφωνο όταν χαλάσει.

ΠΗΓΗ: proho.gr


  Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012


Στον "Κόκκινο Πλανήτη", ο ουρανός γίνεται μπλε!


Ηλιοβασίλεμα κυριολεκτικά από άλλο πλανήτη δείχνουν εικόνες που τραβήχτηκαν στον Πλανήτη Άρη από το ρομπότ της NASA Opportunity Rover, όπως διακρίνεται και από τη σκιά κάτω δεξιά.

Η εικόνα δόθηκε επίσημα στην δημοσιότητα λίγες μέρες πριν, αλλά τραβήχτηκε από το εξερευνητικό όχημα τον περασμένο Μάρτιο, κατά την 2888η ημέρα του στον Άρη.

Συνήθως τα ηλιοβασιλέματα στον Άρη έχουν μια γαλαζωπή απόχρωση γύρω από τον ήλιο, γιατί σκόνη διαθλά το μπλε φως προς την κατεύθυνση του παρατηρητή περισσότερο από ό,τι την ακτινοβολία στο φάσμα του κόκκινου. Μερικές φορές όμως εμφανίζονται και άλλα χρώματα.

  Το Opportunity Rover που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, εξακολουθεί να στέλνει εκπληκτικές φωτογραφίες από τον Άρη στη Γη, 8 χρόνια μετά την προσγείωσή του το 2004.

Πάντως όσο εκπληκτικές και αν είναι οι εικόνες από τον Άρη, στο TechNews προτιμούμε το γήινο ηλιοβασίλεμα...

Από το TachNews. 


Σάββατο, 26 Μαΐου 2012


"ΥΒΡΙΔΙΚΟ" ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ AUDI!


Το Wörthersee της Audi με την ενίσχυση του ηλεκτρικού κινητήρα μπορεί να «πιάσει» μέχρι και τα 80km/h!

  Δίνει τη δυνατότητα επιλογής ώστε να το οδηγείτε μόνο με τα πεντάλ σαν ένα κλασικό ποδήλατο ή να σας "οδηγήσει" αυτό με την ηλεκτρική ενέργεια, στηρίζοντάς σας ώστε να εκτελέσετε εντυπωσιακά κόλπα. Έτσι η Audi που μας είχε συνηθίσει μόνο σε τετράτροχα, ανοίγει μια νέα σελίδα και μια νέα κατηγορία στα ηλεκτρικά ποδήλατα.

  Ο ηλεκτρικός κινητήρας

Το Wörthersee έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από μηχανικούς της Audi μέχρι και την παραμικρή του λεπτομέρεια - από το τιμόνι ως τις ζάντες. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ για το είδος του (ο σκελετός από ανθρακόνημα ζυγίζει μόλις 1,6 κιλά ενώ το συνολικό βάρος του ποδηλάτου με όλα τα εξαρτήματα είναι 21 κιλά) και διαθέτει κινητήρα 2,3 kW – τον πιο ισχυρό που υπάρχει σε ποδήλατο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του.

Η ισχύς αυτή προσφέρει έξτρα ώθηση για ισορροπία και ταχύτητα 50 χλμ την ώρα στο αυτόματο πρόγραμμα – όταν δηλαδή ο αναβάτης νιώθει κουρασμένος και αφήνει το ποδήλατο να κινηθεί μόνο του. Αν ο ποδηλάτης χρησιμοποιήσει την ηλεκτροκίνηση παράλληλα με τα πεντάλ, η μέγιστη ταχύτητα μπορεί να φθάσει τα 80km/h, ικανή να του... χαρίσει μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα με ποδήλατο σε πολλούς δρόμους.

   Η ηλεκτρική ισχύς του νέου e-bike της Audi στηρίζεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου η οποία μπορεί να επαναφορτισθεί πλήρως σε 2,5 ώρες ή να αντικατασταθεί εύκολα με μια ήδη φορτισμένη «αναπληρωματική» μπαταρία. Η αυτονομία του, όταν κινείται με το μέγιστο της ταχύτητας, κυμαίνεται από 50 ως 70 χλμ.

Από το TechNews. 


 Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012


10 ρομπότ που μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο

Η προβοσκίδα ενός ελέφαντα ήταν η έμπνευση για τον Βιονικό Βοηθό Χειρισμών. Σχεδιασμένο να είναι ένα τρίτο χέρι με ελευθερία κινήσεων, ο βοηθός είναι φτιαγμένος από ελαφρύ πλαστικό αντί για μέταλλο. Σε αντίθεση, ας πούμε, με τον Εξολοθρευτή ή ένα κυκλικό πριόνι, δεν θα σας κάνει κακό εάν έρθει σε επαφή με κάποιο μέρος της σάρκας σας. Αντιθέτως θα «μαζευτεί», αφήνοντάς σας άθικτους. Μπορεί να επιμηκυνθεί από 70 εκατοστά μέχρι 1.1 μέτρο, μία πολύ μεγαλύτερη απόσταση από την προβοσκίδα του ομόλογού του, βλέπε ελέφαντας. Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε γραμμές συναρμολόγησης ή μέσα στο σπίτι.

Μέχρι σήμερα τα μοναδικά πράγματα που έχουν εμπνεύσει οι σαύρες, είναι τατουάζ για τα οποία κάποιοι μετάνιωσαν στη συνέχεια και logos για T-shirt. Πλέον τα ρομπότ προστέθηκαν σ' αυτή την επιφανή λίστα, χάρη στους ερευνητές του πανεπιστημίου Simon Fraser.
Το μηχάνημά τους έχει την ικανότητα να σκαρφαλώνει σε τοίχους χρησιμοποιώντας κινήσεις που θυμίζουν τανκ. Μία ειδική κόλλα αναπαράγει τα κολλώδη δάχτυλα της σαύρας, μία μεγάλη βελτίωση από τις βεντούζες, τα νύχια ή τους μαγνήτες. Διαθέτει επίσης σένσορες που του επιτρέπουν να ανιχνεύει το περιβάλλον του και να αλλάζει κατεύθυνση. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε κανένα νέο εάν η μικροσκοπική γλώσσα ερπετού θα είναι διαθέσιμη ως έξτρα επιλογή.

Το BigDog είναι τρομακτικό. Εάν δεν μας πιστεύετε απλώς αναζητήστε ένα online video αυτού του ρομποτικού σκύλου εν κινήσει. Είδατε; Τρομακτικό. Μοιάζει ασυγκράτητο, ασταμάτητο, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και αρχικά είχε σχεδιαστεί για στρατιωτική χρήση. Στην πραγματικότητα είναι ένα μακρύ και λεπτό μουλάρι παρά ένας σκύλος, ικανό να κουβαλάει στρατιωτικό υλικό σε δύσκολο έδαφος. Μέχρι που μπορεί να ξαναβρεί την ισορροπία του όταν το κλωτσήσουν από το πλάι. Τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει ξανά τις αισθήσεις του. Τότε, αφού ισορροπήσει ξανά, εκδικείται, ξεσκίζοντας το πρόσωπό σου.


 Όπως λέγεται, οι κατσαρίδες θα είναι τα μοναδικά πλάσματα που θα επιζήσουν μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο. Θα μιλάμε για τεράστιες, μεταλλαγμένες κατσαρίδες με τρία κεφάλια, αναλόγως πόση ραδιενέργεια θα έχουν ρουφήξει.

Η ανίκητη φύση τους, τις καθιστά το τέλειο αντικείμενο για μία ρεπλίκα ρομπότ. Αυτή η 10 εκατοστών ρομπο-κατσαρίδα, που έχει το ψευδώνυμο Dash (εν συντομία για το Dynamic Autonomous Sprawled Hexapod) σχεδιάστηκε από μηχανικούς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Προσθέτοντας φτερά σ' ένα προηγούμενο μοντέλο αυτό βελτίωσε την κίνησή του, δίνοντάς του την ικανότητα να κινείται ταχύτερα, αν και ακόμα δεν μπορεί να φτάσει τις κατάλληλες ταχύτητες που απαιτούνται για να πετάξει.

 Φανταστείτε να ξυπνάτε και να βρίσκεται ένα ρομπότ γιατρό με πολλά χέρια, να ανοίγει το στέρνο σας με μία μεγάλη επιλογή από νυστέρια. Μοιάζει κάτι που βγήκε από το χειρότερο κερδοφόρο όνειρο όλων των εποχών, στην πραγματικότητα όμως το da Vinci Si είναι ένας απόλυτα ικανός αντικαταστάτης χειρούργος, όπου ήδη στην Αμερική επιτρέπεται να κάνει έναν αριθμό από επεμβάσεις. Ο χειρισμός του γίνεται από έναν πραγματικό γιατρό μέσω μίας κονσόλας, που του επιτρέπει να κινεί τα ένα από τα τέσσερα διαδραστικά ρομποτικά χέρια. Αυτά μιμούνται τις ακριβείς κινήσεις των χεριών του γιατρού. Έτσι οποιαδήποτε λάθη οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, παρά τις άστοχες προσπάθειες του ρομπότ να βελτιώσουν τα εσωτερικά σας όργανα.

Φίδι Ρομπότ. Δύο λέξεις που είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει φόβο στην καρδιά οποιουδήποτε λογικά σκεπτόμενου ατόμου. Ωστόσο, αυτό το έξυπνο μηχάνημα έχει κι αυτό τη χρησιμότητά του: μπορεί να φτάσει σε μέρη που οι άνθρωποι, που δεν θα διαθέτουν «λεπτή» φιγούρα, δεν μπορούν.
Έχοντας το παρατσούκλι Uncle Sam, αυτό το φίδι ρομπότ είναι ιδιαίτερα καταρτισμένο και γι' αυτό μπορεί να κάνει μία ποικιλία από ενδιαφέρουσες μανούβρες, όπως το να σκαρφαλώνει σε δέντρα και γενικότερα να συμπεριφέρεται, φιδίσια. Οι δημιουργοί του πιστεύουν πως μία μέρα θα χρησιμοποιείται για να εντοπίζει άτομα που έχουν εγκλωβιστεί από σεισμούς.

Δεν είναι μόνο τα ζώα αυτά που μιμούνται τα ρομπότ αυτές τις μέρες. Τα καταφέρνουν μια χαρά να κοπιάρουν και τις κινήσεις μας. Το Asimo, το ανθρωποειδές ρομπότ που δημιούργησε η Honda, μπορεί να περπατήσει και να τρέξει σχεδόν το ίδιο καλά όπως ένα άτομο. Είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο εξελιγμένο ρομπότ στον κόσμο σήμερα, μάλιστα τόσο διάσημο, που εμφανίστηκε στο show QI, πετυχαίνοντας ένα συνολικό σκορ 32 πόντων. Το Asimo έχει κάνει μία σειρά από εμφανίσεις σε εκθέσεις και πλέον ετοιμάζεται για το show του ημιχρόνου του Super Bowl της επόμενης χρονιάς. Εντάξει, το τελευταίο το βγάλαμε από το μυαλό μας.

Αχ τα κολιμπρί, τα ελικόπτερα του κόσμου των πουλιών. Όπως τα πλάσματα που μιμείται, αυτό το πρωτότυπο ιπτάμενο ρομπότ, είναι επίσης ικανό να αιωρείται σταθερά όπως και το να κινείται μπροστά με ακρίβεια.
Κατασκευασμένο από την AeroVironment, έχει άνοιγμα φτερών 16 εκατοστών και ζυγίζει μόλις 19 γραμμάρια, ελαφρώς μεγαλύτερο και βαρύτερο από το μέσο κολιμπρί. Σε αντίθεση με ένα πραγματικό πουλί, έχει ένα εύκολα αποσπώμενο σώμα, και κατευθύνεται μέσω video feed από μία μικροσκοπική videocam που είναι ενσωματωμένη μέσα του.
Δεν είμαστε αρκετά σίγουροι πόσο χρήσιμο θα είναι αυτό το ρομπότ στην Darpa, την Αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία που χρηματοδότησε την εξέλιξή του. Πάντως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φανταστικό παιδικό παιχνίδι.

Μία ομάδα από ερευνητές του MIT έφτιαξαν όχι ένα ψάρι ρομπότ, αλλά ένα ολόκληρο σχολείο απ' αυτά. Κινούνται με την ίδια χάρη όπως ενός πραγματικού ψαριού, αν και όχι τόσο γρήγορα μέσα στο νερό. Το ψάρι ρομπότ είναι σχεδιασμένο να πηγαίνει εκεί όπου τα άλλα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα δεν μπορούν, και μία ημέρα θα χρησιμοποιείται για να επιθεωρεί αγωγούς πετρελαίου και αερίου, λίμνες και ποτάμια, μέχρι και σκάφη περιπολίας των λιμανιών.

Το ψάρι ρομπότ υπάρχει από τα 1994, όταν οι σπουδαστές της μηχανικής των ωκεανών του MIT, παρουσίασαν το Robotuna, ένα μηχάνημα με έξι μοτέρ. Τα νέα μοντέλα παίρνουν ισχύ από ένα και μοναδικό μοτέρ και έχει λιγότερα από 10 ξεχωριστά μέρη, συμπεριλαμβάνομένου ενός εύκαμπτου πλαισίου που προστατεύει όλα τα εξαρτήματα. Προφανώς, δεν πρέπει να έχει καλή γεύση.

Το να περπατάς στο νερό είναι αρκετά δύσκολο, όμως πλέον τα ρομπότ είναι ικανά να κάνουν αυτά που δεν μπορούν οι άνθρωποι και να βηματίζουν δίχως κόπο κατά μήκος της επιφάνειας της θάλασσας.
Εμείς βέβαια λέμε «βηματίζουμε», την ίδια ώρα που αυτό το έξυπνο ρομπότ στην πραγματικότητα πετάει στην επιφάνεια σαν ένα έντομο.
Και όταν λέμε «θάλασσα», εννοούμε «λιμνούλα». Όμως, παραμένει ένα πολύ εντυπωσιακό μηχάνημα. Εκμεταλλευόμενο την υψηλή επιφανειακή τάση του νερού, το μικροσκοπικό 15 εκατοστών ρομπότ μπορεί να φτάσει ταχύτητες που φτάνουν τα 15 εκατοστά το δευτερόλεπτο. Υποστηρίζεται από 10 πόδια που απωθούν το νερό, και παίρνει ώθηση από δύο σαν κουπιά που παίρνουν ενέργεια από μικροσκοπικά μοτέρ.

 Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012


Το πιο παράξενο πλοίο στον κόσμο!

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ναυτικών Ερευνών διαθέτει στους κόλπους της ένα πολύ παράξενο πλοίο που ονομάζεται FLoating Instrument Platform (FLIP). Πιο συγκεκριμένα το FLIP δεν είναι ακριβώς πλοίο, παρόλο που οι ερευνητές ζουν και εργάζονται σε αυτό για εβδομάδες, πραγματοποιώντας επιστημονικές μελέτες στον ανοιχτό ωκεανό.

Είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια εξειδικευμένη… σημαδούρα ή μια «πλωτή πλατφόρμα» που επινοήθηκε και αναπτύχθηκε από το Marine Physical Laboratory (MPL) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, προκειμένου να διευκολύνει την έρευνα στα βάθη των ωκεανών.Το FLIP έχει μήκος 108 μέτρα και διαθέτει τέσσερα τμήματα-δεξαμενές στο μπροστινό μέρος, ενώ στην πίσω πλευρά υπάρχουν τα έρμα. Όταν αυτές οι δεξαμενές είναι γεμάτες με αέρα, το πλοίο επιπλέει σε οριζόντια θέση, αλλά όταν γεμίζουν με θαλασσινό νερό βυθίζονται κατακόρυφα.Η όλη διαδικασία διαρκεί 28 λεπτά και όταν το FLIP βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση, το τμήμα που είναι έξω από το νερό φτάνει σε ύψος τους πέντε ορόφους μιας κατοικίας. Επιπλέον, οι καμπίνες του προσωπικού διαθέτουν δύο πόρτες, που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τη θέση που παίρνει κάθε φορά το πλοίο, ενώ τα περισσότερα έπιπλα είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να περιστρέφονται κατάλληλα.Το FLIP δημιουργήθηκε πριν από 50 χρόνια (το 1962), από δύο επιστήμονες, τους Fred Fisher και Fred Spiess, με σκοπό να ενισχυθεί η έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά των ηχητικών κυμάτων κάτω από το νερό. Αυτή απαιτούσε ένα πλοίο με σταθερότητα, που θα μπορούσε να βυθίζεται κατακόρυφα στον ωκεανό. Μετά από αρκετές δοκιμές, το FLIP ξεκίνησε με επιτυχία τις αποστολές του, οι οποίες συνεχίζονται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

Πηγή: perierga.gr


  Τρίτη, 15 Μαΐου 2012


Αυτοκίνητο που καίει… αέρα!

Όλα αυτά τα χρόνια λέγαμε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι η καλύτερη λύση προκειμένου να απαλλαγούμε από τη βενζίνη και το πετρέλαιο είναι να έχουμε ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει… αέρα! Όπως φαίνεται όμως, αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί στην πραγματικότητα.

Η ινδική εταιρεία Tata είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια επαναστατική τεχνολογία, η οποία θα προκαλέσει «σεισμούς» στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Σχεδιάζει το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με αέρα, έχοντας κάνει ήδη και τις πρώτες δοκιμές. Βασίζεται σε ένα πρωτότυπο μοντέλο που είχε παρουσιαστεί το 2010 και λειτουργούσε με συμπιεσμένο αέρα. Είχε αυτονομία περίπου 140 χιλιόμετρα και η τελική ταχύτητα έφθανε τα 80 χλμ./ώρα.

Η Tata ανακοίνωσε ότι εξέλιξε περαιτέρω την τεχνολογία MDΙ και τα επόμενα χρόνια θα λανσάρει ένα αυτοκίνητο που κινείται με αέρα, έχοντας μεγαλύτερη αυτονομία και ικανοποιητικές επιδόσεις. Το εν λόγω μοντέλο θα βγει κανονικά στην παραγωγή, θα κοστίζει λίγο πάνω από 5.000 ευρώ και θα γεμίζει με αέρα σε περίπου 120 δευτερόλεπτα. Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Από Zoygla.

 

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012


Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αρετές...μοτοσικλέτας!


Το Zagato Volpe είναι το μικρότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο, με μήκος μόλις 2,2 μέτρα και πλάτος ένα μέτρο. Φιλοξενεί αυστηρά δύο επιβάτες και μπορεί να χωρέσει ακόμα και σε ένα ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοίγουν προς τα πάνω για την άνετη είσοδο και έξοδο των επιβατών.

Το Volpe θα βγει στην παραγωγή το 2013 με την τιμή του να ξεκινά από 7.000 ευρώ περίπου. Θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, με την πρώτη να διαθέτει φωτοβολταϊκα στην οροφή για την παραγωγή ενέργειας και τη δεύτερη θερμικό κινητήρα βενζίνης η φυσικού αερίου, που θα έχει ως ρόλο να φορτίζει τη μπαταρία. Το εντυπωσιακό αυτής της έκδοσης είναι ότι έχει αυτονομία πάνω από 355 χιλιόμετρα και τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 80 χλμ./ώρα.( Από Zoygla )


Τρίτη, 10 Απριλίου 2012


Απίστευτο και... νόστιμο: Εκτυπωτής σοκολάτας!


Τελειοποιημένος και έτοιμος να βγει στην αγορά μέσα στον Απρίλιο είναι ένας πρωτότυπος εκτυπωτής που δημιούργησαν πέρυσι βρετανοί επιστήμονες.
Το «δυνατό» σημείο του συγκεκριμένου εκτυπωτή δεν είναι οι εκτυπώσεις υψηλής ευκρίνειας, αλλά οι εκτυπώσεις... σοκολάτας, οι οποίες πάντως είναι 3D.
Σύμφωνα με τον Dr Liang Hao επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, από το πανεπιστήμιο του Έξετερ και ιδρυτή της εταιρίας Choc Edge που έφτιαξε τον εκτυπωτή, το μηχάνημα δεν χρησιμοποιεί καλούπια, αλλά «τυπώνει» τη σοκολάτα σε στρώσεις, μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το μόνο που χρειάζεται, είναι να βάλει ο χρήστης στην ειδική υποδοχή του εκτυπωτή, αντί για μελάνι, λιωμένη σοκολάτα και να δημιουργήσει το σχήμα του γλυκού που θέλει.
Οι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει τον πρώτο σοκολατοεκτυπωτή πέρυσι, αλλά τώρα τον βελτίωσαν και απλοποίησαν τη χρήση του.
Ήδη αρκετοί έμποροι και ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποκτήσουν τον γλυκό εκτυπωτή.
Τονίζεται πάντως, ότι δεν είναι ο πρώτος εκτυπωτής που κάνει βρώσιμες εκτυπώσεις. Το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) έχει δημιουργήσει ένα παρόμοιο μηχάνημα, τον Digital Chocolatier.

Από το technews.


 Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012


Ρωσική αποικία στη… Σελήνη μέχρι το 2025


Τον αποικισμό της Σελήνης αποφάσισε η Ρωσία μέχρι το 2025, αλλά το όλο πρόγραμμα ξεκινά αμέσως, μέχρι το 2015, με την εκτόξευση δύο ρομποτικών οχημάτων που θα προσεδαφιστούν στους πόλους του φεγγαριού, όπου πιθανολογείται η ύπαρξη πάγου και άρα νερού. Το νερό είναι το κρίσιμο στοιχείο, αφού δεν είναι μόνο το θέμα της συντήρησης των ανθρώπων, αλλά και της δημιουργίας καλλιεργειών.

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα ξεκινήσει το 2015 με τις εκτοξεύσεις των διαστημοπλοίων που θα μεταφέρουν τα ειδικά οχήματα στους πόλους της Σελήνης. Παράλληλα θα εγκατασταθεί στη Σελήνη ένας μη επανδρωμένος σταθμός συλλογής πετρωμάτων.

Μετά το 2020 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση, με την μεταφορά ακόμα δύο, πολύ μεγαλύτερων οχημάτων στη Σελήνη τα οποία σε διάστημα 5 ετών θα εξερευνήσουν μια περιοχή εύρους 30 χλμ. περίπου από το σημείο προσεδάφισής τους. Το 2023 σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός ακόμα μη επανδρωμένου σταθμού, ο οποίος θα επανδρωθεί αργότερα, βάσει και των ευρημάτων των προηγούμενων αποστολών.

Το 2025 θα έχει εγκατασταθεί η πρώτη πενταμελής ομάδα που θα ξεκινήσει τον αγώνα της εξερεύνησης του διαστήματος, σύμφωνα πάντα με Ρώσους αξιωματούχους.

Πηγή: defencenet.gr Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Ελαστικό για να αντέχει σε συνθήκες… διαστήματοςΈνα νέο ελαστικό με την ονομασία «Spring Tire» κατασκεύασε η Goodyear, σε συνεργασία με τη NASA. Το εν λόγω ελαστικό διαθέτει 800 περιφερειακά ελατήρια φόρτωσης και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει βαριά οχήματα σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τα ελαστικά τύπου συρμάτινου πλέγματος που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως στο σεληνιακό τηλεκατευθυνόμενο όχημα Απόλλων (LRV), στη σχεδίαση και την κατασκευή των οποίων συνέβαλε επίσης η Goodyear, το 1971.

Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε για να αντέχει σε σκληρές συνθήκες. Έτσι, ενώ ένα σκληρό χτύπημα θα ανάγκαζε ένα ελαστικό με αέρα να τρυπήσει και να ξεφουσκώσει, οποιοδήποτε χτύπημα στο «Spring Tire» πιθανώς θα έβλαπτε μόνο ένα από τα 800 φέροντα ελατήρια. Παράλληλα, με αυτό το εξαιρετικό χαρακτηριστικό, το ελαστικό της Goodyear εμφανίζει έναν συνδυασμό γενικής ακαμψίας και ευελιξίας, που επιτρέπει στα εκτός δρόμου οχήματα να ταξιδεύουν γρήγορα πάνω από τραχιές επιφάνειες, με σχετικά ελάχιστη από αυτή την ενέργεια να μεταφέρεται στο όχημα.


Το ελαστικό του... διαστήματος είναι τύπου συρμάτινου πλέγματος

Στο συγκεκριμένο ελαστικό δεν έχει γίνει χρήση αέρα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ευρεία εξερεύνηση και την πιθανή ανάπτυξη μελλοντικών βάσεων στο φεγγάρι ή να επιτρέψει ενδεχομένως σε ειδικά οχήματα να ταξιδέψουν στις απόμακρες περιοχές της Γης, όπου τα σημερινά ελαστικά δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντέξουν.

Από Zoygla.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 3:25 π.μ.

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Φακοί επαφής από το μέλλον


Φακούς επαφής από το μέλλον, ικανούς να ενισχύουν την όραση με τρισδιάστατες πανοραμικές εικόνες, σχεδίασαν οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Innovega.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου (DARPA) και του Αμερικανικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF). Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν καινοτόμους φακούς επαφής, οι οποίοι «φιλοξενούν» μικροσκοπικές οθόνες έγχρωμων megapixel.
«Πρόσφατα παρουσιάσαμε φακούς επαφής που συνοδεύουν έξυπνα κινητά, φορητές κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων και οι οποίοι προσφέρουν στον χρήστη πανοραμική οπτική εμπειρία υψηλής ευκρίνειας σε επίπεδο ψυχαγωγίας, με εφαρμογές προγραμματισμένης εικονικής πραγματικότητας» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Innovega, Στιβ Γουίλι.

Το σύστημα προηγμένης όρασης iOptik, όπως ονομάζεται, αποτελείται από τους φουτουριστικούς φακούς επαφής και ένα ζευγάρι μοντέρνων γυαλιών.
Ως γνωστόν, η ικανότητα εστίασης του ανθρώπινου οφθαλμού σε υπερβολικά κοντινά σε αυτόν αντικείμενα, είναι περιορισμένη. Οι νέοι φακοί περιλαμβάνουν ένα οπτικό σύστημα το οποίο εστιάζει σε εικόνες που προβάλλονται στα γυαλιά. Αυτές στη συνέχεια «αποστέλλονται» στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού επιτρέποντας στον χρήστη να τις βλέπει καθαρά.
Σύμφωνα με τον Γουίλι, οι περισσότερες οθόνες κινητών τηλεφώνων είναι πολύ μικρές για να διαβάσει ή να απολαύσει κανείς ό,τι προβάλλεται σε αυτές. Αντίθετα, οι φακοί επαφής της αμερικανικής εταιρείας θα μπορούσαν να προσφέρουν οπτικό αποτέλεσμα αντίστοιχο μιας τηλεόρασης 240 ιντσών από απόσταση τριών μέτρων.
Ακόμα, μέσω της προβολής ελαφρώς διαφορετικών εικόνων σε κάθε μάτι, το τελικό αποτέλεσμα προσφέρει στον χρήστη την ψευδαίσθηση της τρισδιάστατης εικόνας. «Με τον τρόπο αυτόν, απολαμβάνουμε τρισδιάστατες, πανοραμικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας» προσθέτει ο διευθύνων σύμβουλος.
Ένα από τα δυνατά χαρτιά της Innovega, όπως ισχυρίζεται – μεταξύ άλλων – είναι και η αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθώς μέσω των συγκεκριμένων φακών οι διάφορεςεταιρείες θα μπορούσαν να ενισχύσουν ή ακόμη και να επεκτείνουν την εμπειρία gaming.
Η ίδια ευρεσιτεχνία περιλαμβάνει και μια δεύτερη εκδοχή εμφυτεύσιμων φακών που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης, αλλά και να εισαγάγει τους χρήστες σε έναν νέο κόσμο εικονικής πραγματικότητας ή στιγμιαίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω της όρασης.
Εάν οι διαδικασίες προχωρήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί, τότε οι φουτουριστικοί φακοί θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ευρέως στην αγορά μέχρι το 2014-2015.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 4:18 π.μ.

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

INTERNET ΚΑΙ ΣΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΧΕΙΡΟΣ!


Σιγά σιγά η δυνατότητα σύνδεσης με το Internet «ξεφυτρώνει» στα πιο απίθανα μέρη.

Η τελευταία εξέλιξη, όπως φαίνεται στη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων CES 2012 στο Λας Βέγκας, είναι η ενσωμάτωσή του στα ρολόγια χειρός, τα οποία με τη σειρά τους γίνονται «έξυπνα», όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις και άλλες συσκευές.

Τα «έξυπνα» ρολόγια, εκτός από το να λένε την ώρα, μπορούν να «σερβίρουν» στον κάτοχό τους online περιεχόμενο, αλλά και να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς συνδέονται με κινητά. Η ιαπωνική Sony και η ιταλική i'm Watch είναι δύο εταιρείες που παρουσίασαν τέτοια «γκάτζετ», τα οποία χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το «SmartWatch» της Sony, που αναμένεται στην αγορά γύρω στον Μάρτιο, θα διαθέτει οθόνη αφής και θα μπορεί να συνδέεται με κινητό τηλέφωνο ασύρματα μέσω Bluetooth. Θα δημιουργηθούν εφαρμογές ειδικά γι' αυτό, ενώ θα κοστίζει περίπου 150 δολάρια. Το αντίστοιχο ρολόι της νεοσύστατης ιταλικής εταιρείας i'm Watch είναι ήδη διαθέσιμο. «Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για ένα τέτοιο ρολόι. Όλοι θέλουν να έχουν τεχνολογία που να είναι και μόδα. Ακριβώς αυτό, άλλωστε, είναι το μυστικό επιτυχίας της Apple, να φτιάχνει συσκευές που οι άνθρωποι ερωτεύονται» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Μασιμιλιάνο Μπερτολίνι.

Η γκάμα των «έξυπνων» ιταλικών ρολογιών θα ξεκινά από μοντέλα των 350 δολαρίων (έγχρωμα με οθόνες αφής) και θα καταλήγει στα 15.000 δολάρια για ένα χρυσό μοντέλο με διαμάντια.

Από Zoygla.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 2:53 π.μ.

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

ΙΠΤΑΜΕΝΟ... ΤΡΕΝΟ "ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ" ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ!Παρά τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, η Κίνα ξεκινά τα δοκιμαστικά δρομολόγια μιας νέας υπερταχείας που φτάνει τα 500 χιλιόμετρα την ώρα, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα. Το νέο τρένο αναπτύχθηκε από θυγατρική της CSR Corp, του μεγαλύτερου κατασκευαστή τρένων στην Κίνα, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο σχεδιασμός της υπερταχείας παραπέμπει σε «αρχαίο κινεζικό σπαθί». To πρότυπο του τρένου, που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακό στο Τσινγκντάο της επαρχίας Σαντόνγκ, είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακόνημα και κράματα του μαγνησίου, προκειμένου να μειωθεί το βάρος. Σε διάστημα μικρότερο από μια δεκαετία, η Κίνα ανέπτυξε το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας σε όλο τον κόσμο.

Οι κινεζικές υπερταχείες συχνά έφταναν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα, ωστόσο το όριο ταχύτητας μειώθηκε τον Ιούλιο, έπειτα από μια σύγκρουση υψηλής ταχύτητας μεταξύ τρένων της CSR, στην οποία σκοτώθηκαν 40 άτομα. Το Φεβρουάριο είχε προηγηθεί η «καρατόμηση» του υπουργού Σιδηροδρόμων Λιου Ζιζούν, έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για τρένα ανήκει σε μια ενισχυμένη έκδοση των γαλλικών TGV, η οποία έφτασε το 2007 τα 574,8 χιλιόμετρα ανά ώρα.

ΠΗΓΗ: perierga.gr

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 2:11 π.μ.

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗΔεκάδες χιλιάδες επισκέψεις μέσα σε λίγες ημέρες έχει προσελκύσει ένα βίντεο από φωτογραφίες από τον Πλανήτη Αρη που τράβηξε η μπροστινή κάμερα του Spirit.

Το Spirit ήταν το ένα από τα δύο τζιπάκια που η ΝΑΣΑ έστειλε στον Άρη τον Ιανουάριο του 2004, με προοπτική να δουλέψουν ως ιχνηλάτες της για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Το τζιπάκι που κατέβηκε στον κόκκινο πλανήτη εξερεύνησε κομμάτια του και έστειλε πίσω δεδομένα και ενδείξεις για νερό και ζέστη στο παρελθόν του. Εργάστηκε φιλότιμα μέχρι τον Μάιο του 2009, όταν χάλασε ένας από τους έξι τροχούς του. Το ρομπότ παγιδεύτηκε τότε στην άμμο και απέτυχε να στρέψει τους συλλέκτες του προς τον ήλιο.

Χωρίς επαρκή ενέργεια για να συνεχίσει την λειτουργία του τέθηκε σε κατάσταση αναμονής μέχρι να επιστρέψει η λιακάδα.

Η μεγάλη περιπέτεια του τηλεκατευθυνόμενου Spirit έφτασε στο τέλος στις 25 Μαΐου 2011, όταν οι μηχανικοί της υπηρεσίας μελετώντας κάθε στοιχείο και πιθανότητα κατέληξαν πως το όχημα "χάθηκε εν υπηρεσία".
Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 1:17 π.μ.


Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑ ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΟ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Ένα πανομοιότυπο αλλά και…τρομαχτικό, τρισδιάστατο μοντέλο ανθρώπινου προσώπου ή και ολόκληρου του κεφαλιού υπόσχεται να... προσφέρει μια ιαπωνική εταιρεία… για όσους είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν το ανάλογο αντίτιμο! Το περίεργο, και ίσως ελαφρώς τρομακτικό αυτό αντίγραφο προσώπου, δημιουργεί εταιρεία με μια τεχνική που φέρει την ονομασία «3DPFs» (3 Dimension Photo Forms). Η ουσία που χρησιμοποιείται είναι ένα είδος ρητίνης.

Για να δημιουργηθεί η μάσκα, η εταιρεία παίρνει διάφορες εικόνες του προσώπου του ατόμου (ή του κεφαλιού) από διάφορες οπτικές γωνίες και δημιουργεί αποτυπώματα ρητίνης. Η τεχνική μοντελοποίησης επιτρέπει πληροφορίες ρεαλισμού πολύ υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς χαρτογράφησης της ίριδας, των αιμοφόρων αγγείων και τους πόρους, ενώ η «ζωντανή» μάσκα είναι ανθεκτική στο νερό και τον αποχρωματισμό. Είναι δυνατόν να παραγγείλετε απλά μια μάσκα ή ένα 3D ομοίωμα του κεφαλιού σας.

Αυτά τα αληθοφανή αντίγραφα είναι αρκετά ακριβά, όμως. Μια 3D μάσκα διατίθεται στην τιμή των 3.920 δολαρίων για το πρώτο αντίγραφο και 780 δολάρια για κάθε επιπλέον , ενώ η τιμολόγηση των κεφαλών ξεκινά από 5.875 δολάρια για το πρώτο και 1.960 δολάρια για τα επιπλέον. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να πάρετε στα χέρια σας το… πρόσωπό σας, και τρεις βδομάδες για την έκδοση του κεφαλιού.

Η ιδέα δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο μοναδική όσο φαίνεται. Μία ιστοσελίδα δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του για μια σειρά 3D γλυπτών προσώπων με βάση εικόνες που φορτώνονται στην σελίδα του ή αποστέλλονται με e-mail.

techit.gr

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 3:31 π.μ.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ...ΡΟΜΠΟΤ!


Αυτή η κομμώτρια διαφέρει από τις άλλες αφού είναι ρομπότ ! Δεν εννοούμε πως είναι γρήγορη σα ρομπότ αλλά ότι είναι στην κυριολεξία ρομπότ.
Τα ρομπότ κομμώτριες υπάρχουν εδώ και χρόνια σε πολλά κομμωτήρια στο Τόκιο και γνωρίζουν άπταιστα την κομμωτική:λούζει τους πελάτες, κάνει ανταύγειες αλλά και ιδιαίτερα χτενίσματα.
Εκτός από άψογη επαγγελματίας είναι και διακριτική, αφού δεν πιάνει ποτέ το μπούρου – μπούρου στους πελάτες!
Τώρα αν κάνει και δουλειά αισθητικού:αποτρίχωση, φρύδια και τα λοιπά δεν το ξέρουμε όμως σύντομα στην Ιαπωνία θα γίνει και αυτό!

ΠΗΓΗ: star.gr

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 4:37 π.μ.

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΛΕΪΖΕΡ

Ξεχάστε τα ασύρματα πληκτρολόγια. Πλέον έχουν έρθει τα λέιζερ πληκτρολόγια και μάλιστα στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου.Το Cube Laser … Virtual πληκτρολόγιο έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό όμως επειδή πέσαμε πάνω του είπαμε να σας το θυμίσουμε. Με το λειζεράτο αυτό πληκτρολόγιο θα έχετε ανά πάσα στιγμή ένα για τις iOS συσκευές σας, το οποίο θα συνδέεται μέσω blue-tooth . Το μόνο που θα χρειάζεστε είναι μία επίπεδη επιφάνεια και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το γράψιμο, ενώ θα ακούτε μέχρι και το κλασσικούς ήχους δακτυλογράφησης να βγαίνουν από τη συσκευή για μεγαλύτερο ρεαλισμό και χρηστικότητα.

Με 63 QWERTY πλήκτρα και με ταχύτητα που φτάνει σχεδόν ενός φυσικού πληκτρολογίου θα σας λύσει τα χέρια από το να κουβαλάτε ένα μεγαλύτερο σε περίπτωση που χρειαστεί να συντάξετε ένα e-mail ή ένα σύντομο κείμενο.Χαρακτηριστικά προϊόντος

- Προβάλλει πλήρους μεγέθους πληκτρολόγιο με laser σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια
- Επιτρέπει την ευκολία της πλήρους μεγέθους πληκτρολόγησης
- Συνδέεται ασύρματα μέσω Bluetooth με iPhone, iPad και πολλά Smartphones, καθώς και με τους περισσότερους φορητούς υπολογιστές
- Με το mouse mode σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το δάχτυλό σας ως ποντίκι, στη χρήση με laptop
- Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία διαρκεί για 150 λεπτά συνεχούς πληκτρολόγησης
- Φορτίζει μέσω USB

Προδιαγραφές προϊόντος

- Συμβατότητα: iPhone 3GS / 4, iPad (iOS4), ταμπλέτες Blackberry, με Android 2.0 και άνω, τα Windows Phone 7, Windows XP/Vista/7, Mac OS
- Διασύνδεση: Bluetooth HID και USB 2.0
- Διάταξη πληκτρολογίου: 19 χιλιοστά μέγεθος διάταξης QWERTY
- Ποσοστό ανίχνευσης: Έως και 400 χαρακτήρες ανά λεπτό
- Λειτουργικά Επιφάνεια: Οι περισσότερες αδιαφανείς επίπεδες επιφάνειες
- Διάρκεια μπαταρίας: Περίπου 150 λεπτά με την ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία 700mAh

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 7:51 π.μ.


Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑ ΕΠΙΔΕΞΙΟ ΡΟΜΠΟΤ


To Da Vinci, το «τετρα-χείρο» ρομπότ της φωτογραφίας, είναι σε θέση να εκτελεί κανονικά χειρουργικές επεμβάσεις, συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχει φτάσει τις 450 ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές και 30 αφαιρέσεις κύστεων.

Παρά την ομολογουμένως τρομακτική όψη του, το da Vinci είναι ένα εξαιρετικά επιδέξιο ρομπότ, και με την ελπίδα ότι θα ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι άντρες για τον καρκίνο του προστάτη, οι ουρολόγοι του Νοσοκομείου Southmead κυκλοφόρησαν ένα βίντεο στο οποίο ο ρομποτικός χειρουργός ξεφλουδίζει προσεκτικά ένα σταφύλι.

Στα χειριστήρια του ρομπότ, βρίσκεται ο Ramesh Thurairaja, ο οποίος είναι σε θέση να ελέγξει και τα 4 «χέρια» του μηχανήματος, συμπεριλαμβανομένου μιας ενδοσκοπικής κάμερας που έχει δύο φακούς για την παροχή στερεοσκοπικής προβολής.

Από Zoygla.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 2:02 π.μ.

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Πεκίνο


Το πρώτο της διαστημικό εργαστήριο έθεσε σε τροχιά η Κίνα. Το Τιανγκογκ-1 ή «Ουράνιο Παλάτι», όπως αποκαλείται ο νέος διαστημικός σταθμός, εκτοξεύτηκε στην κορυφή ενός τροποποιημένου πυραύλου τύπου «Μεγάλη Πορεία» από το κοσμοδρόμιο Τζιουκουάν, στην έρημο Γκόμπι: θα αποτελέσει την βάση για έναν πολύ μεγαλύτερο σε διαστάσεις επιστημονικό σταθμό, που θα ξεπερνά σε μέγεθος τον αλήστου μνήμης ρωσικό MIR και θα μπορεί να φιλοξενήσει ως και τρεις αστροναύτες.

Η εκτόξευση μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από εκατομμύρια Κινέζους, που θεωρούν το διαστημικό πρόγραμμα σαν την καλύτερη απόδειξη για την τεχνολογική, αλλά και την στρατιωτική πρόοδο της χώρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την επιτυχία της εκτόξευσης ανακοίνωσε προσωπικά ο υπεύθυνος για τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές στρατηγός Τσανγκ Γουανκουάν στον πρόεδρο της χώρας Χου Τζιντάο και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, που επισκέφθηκαν το Διαστημικό Κέντρο Ελέγχου στο Πεκίνο ειδικά για την περίσταση.

Το «Ουράνιο Παλάτι» έχει μήκος 11 μέτρα, πλάτος τριάμισι και ζυγίζει οκτώμιση τόνους. Ως εκ τούτου, είναι μικροσκοπικός σε σχέση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου και βάρος 450 τόνων, ενώ και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτόν θεωρείται ανάλογη με εκείνη των ρωσικών διαστημοπλοίων της δεκαετίας του 1980, από τα οποία άλλωστε έχει πάρει πολλά «δάνεια» το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα εν γενεί.

Έχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε να «τρέχει» το 1986, σαν απάντηση στον περίφημο «Πόλεμο των Άστρων» του Αμερικάνου πρόεδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, που είχε θορυβήσει την κινεζική ηγεσία. Και μπορεί οι Κινέζοι να άργησαν λίγο, αλλά αν όλα πάνε καλά για αυτούς θα είναι πιθανότατα η μόνη χώρα στον κόσμο που στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας θα διαθέτει τον δικό της αυτόνομο, επανδρωμένο ερευνητικό διαστημικό σταθμό.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, απαιτείται να δοκιμαστούν τόσο τα περίπλοκα συστήματα υποστήριξης του «Παλατιού», όσο και τα «διαστημικά φέρι-μπόουτ», τύπου «Σεντζού», που θα πηγαινοφέρνουν τους αστροναύτες από και προς το εργαστήριο μετά το 2012. Το «Σεντζού 8», που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ρωσικά «Σογιούζ», αναμένεται να εκτοξευτεί - χωρίς επιβάτες, αλλά με δυνατότητα τηλεχειρισμού - στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να επιχειρηθεί ένα πρώτο «ραντεβού» σε απόσταση 340 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 3:22 π.μ.

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΚΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Προϊόν συνεργασίας IBM και 3MΟ τεχνολογικός κολοσσός IBM ξεκίνησε συνεργασία με την 3Μ για να δημιουργήσουν υπολογιστές «ουρανοξύστες», τα οποία θα αποτελούνται από τσιπ πυριτίου το ένα πάνω στο άλλο.

Υπολογίζουν να δημιουργήσουν έτσι «έξυπνα» τηλέφωνα και υπολογιστές 1000 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι σήμερα και μπορεί να κυκλοφορήσουν μάλιστα στην αγορά σε δύο μόλις χρόνια.

Η εταιρεία 3Μ, κατασκεύασε θερμοανθεκτικές κόλλες, με συνθετικά στοιχεία παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική βιομηχανία, που θα μπορούσαν να φέρουν πραγματική επανάσταση στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι σημερινές προσπάθειες προσανατολίζονται στη κάθετη διάταξη γνωστή και ως 3D packaging, η οποία όμως αντιμετωπίζει προβλήματα υπερθέρμανσης. Με τις νέες αυτές κόλλες θα ήταν ίσως εφικτό να διοχετεύουμε την θερμότητα μακριά από τα κυκλώματα διαμέσου των στοιβαγμένων τσιπ. Το πρόγραμμα στοχεύει να δημιουργήσει «στοίβες» μέχρι και 100 συνεχόμενων επεξεργαστών πυριτίου. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η δυνατότητα συγκόλλησης των 100 τσιπ με τη μία και όχι της διαδοχικής του ενός πάνω στο άλλο.

Μέχρι στιγμής η αύξηση της υπολογιστικής δύναμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών βασίζεται πάνω στις εφευρέσεις του επιστημονικού κλάδου, που επιτρέπει στους κατασκευαστές τσιπ να σμικραίνουν ολοένα και περισσότερο τους επεξεργαστές σε ολοένα και μικρότερες πλακέτες. Με την νέα αυτή τεχνολογία η ταχύτητα των επεξεργαστών θα επιταχυνθεί κατά πολύ σε συσκευές όπως οι ταμπλέτες και άλλες συσκευές.

Από το Newsbeast.gr

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 2:48 π.μ.

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑΛΙΑ 3D ΑΠΟ ΤΗ SONYΕίναι μια μίνι κινηματογραφική οθόνη που «φοριέται επί κεφαλής», σαν γιαλιά-κασκέτο, και προσφέρει τόσο υψηλής ποιότητας 3D εικόνα όπως ακριβώς στο σινεμά, δηλαδή σαν να παρακολουθούσατε μια οθόνη σε απόσταση 20 μέτρων.

Το νέο προϊόν κατασκεύασε η Sony, ονομάζεται HMZ, και κοστίζει 560 ευρώ. Η προσωπική μίνι κινηματογραφική οθόνη εφάπτεται στα μάτια και γύρω από το κεφάλι με δύο ενσωματωμένες μικρές οθόνες διόδου εκπομπής οργανικού φωτός (OLED) υψηλής ευκρίνειας και ενσωματωμένα ακουστικά ήχου hi-fi.

Είναι η πρώτη φορά που προσφέρεται μία τόσο «πειστική» κινηματογραφική ποιότητα σε ατομική συσκευή. Όμως υπάρχει και ο αντίλογος. Ηδη κάποιοι σχολιαστές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι το προϊόν αυτό μάλλον θα απευθυνθεί σε περιορισμένο ειδικό κοινό, αφού η αγορά μιας συσκευής που προϋποθέτει να κάθεσαι μόνος σου και να φοράς ένα «κράνος» δεν θα φανεί δελεαστική ούτε για τους ορκισμένους γκατζετάκηδες.

«Δεν αποτελεί την καινοτομία-βόμβα που αναμενόταν ως απάντηση της Sony στο iPod και στο iPad της Apple, αλλά απλώς ένα ευφάνταστο κατασκεύασμα σερβιρισμένο με την τελευταία λέξη της μόδας στην τεχνολογία» έγραψε ένας δημοσιογράφος του ειδικού Τύπου που δοκίμασε το ΗΜΖ. Θυμίζει λίγο παιχνιδομηχανή κεφαλής, σαν το Virtual Boy της Nintendo, αλλά είναι πιο κομψό και εκλεπτυσμένο, προσφέροντας παράλληλα την εντυπωσιακή εμπειρία του σινεμά.

Ο αντιπρόεδρος της Sony ξεκαθάρισε ότι η συσκευή κινηματογραφικής προβολής 3D δεν απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 15 ετών, μιας και η έκθεση σε υπερβολικά διεγερτικές εικόνες προσβάλλει τον εγκέφαλο των εφήβων που ακόμα αναπτύσσεται. Επίσης πρόσθεσε ότι «η πρόκληση ήταν η δημιουργία μικρών οθονών χωρίς να συμβιβαστούμε ως προς την ποιότητα της εικόνας».

Το HMZ έχει τη νέα οθόνη OLED της Sony, που προσφέρει καλύτερη εικόνα συγκριτικά με τις δημοφιλέστερες οθόνες υγρού κρυστάλλου και πλάσμα, τις οποίες έχουν τα περισσότερα λάπτοπ και οι επίπεδες τηλεοράσεις.

Στα καταστήματα της Ιαπωνίας το HMZ θα διατεθεί στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στην Αμερική και στην Ευρώπη θα έρθει την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 3:00 π.μ.

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
Οι χομπίστες ίσως ήταν οι πρώτοι που ενδιαφέρθηκαν για τη 3D εκτύπωση.


Ο 3D εκτυπωτής Fortus 250 mc απευθύνεται σε κατασκευαστές που θέλουν να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα εργαλεία συγκεκριμένων προδιαγραφών. Ο 3D εκτυπωτής Fortus 250 mc απευθύνεται σε κατασκευαστές που θέλουν να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα εργαλεία συγκεκριμένων προδιαγραφών. Καθώς εκείνοι, όμως, δημιουργούσαν κοινότητες στο Διαδίκτυο για να φτιάχνουν πλαστικές φιγούρες ηρώων, οι βιομηχανικοί κατασκευαστές ανακάλυπταν πως η χρήση νέων υλικών και τεχνικών στην τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο της κατασκευής εμπορικών προϊόντων.

Ενας 3D εκτυπωτής εναποθέτει μια λωρίδα καυτού πλαστικού, το αφήνει να κρυώσει και μετά προχωρεί στην επόμενη λωρίδα, χτίζοντας ένα τρισδιάστατο αντικείμενο στρώση προς στρώση. Χρησιμοποιώντας τις αρχές του layering (διαστρωμάτωσης), οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να δημιουργήσουν νέα αντικείμενα από διάφορα είδη μετάλλων, πλαστικών και κεραμικών σε γεωμετρικά σχήματα τα οποία είναι αδύνατο να επιτευχθούν με άλλες τεχνικές κατασκευής. Επειδή ο σχεδιασμός είναι ψηφιακός, οι εταιρείες μπορούν να παραγγείλουν τα τελικά προϊόντα από οποιονδήποτε διαθέσιμο 3D εκτυπωτή.

Φέτος τον Μάιο, η General Electric ανακοίνωσε πως θα «εστιάσει εντονότερα» στην τρισδιάστατη εκτύπωση για να αναπτύξει μια σειρά προϊόντων, από ανταλλακτικά κινητήρων αεροσκαφών έως εξαρτήματα μηχανημάτων υπέρηχων. Αλλοι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή για να φτιάξουν βιομηχανικούς σαρωτές, έπιπλα και ιατρικό εξοπλισμό.

Ο Μπαρτ βαν ντε Σούερεν, αντιπρόεδρος της Materialise, μιας βελγικής εταιρείας που ειδικεύεται σε αυτή την κατασκευαστική τεχνική, εξηγεί πως η πρόοδος στη χημεία και τους εκτυπωτές επιτρέπει πλέον την εμπορική εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης, που εδώ και πολλά χρόνια ήταν μια πειραματική μέθοδος. Στη στερεολιθογραφία, για παράδειγμα, ένα λέιζερ προχωρεί στρώση προς στρώση μέσα από ένα δοχείο με υγρό πολυμερές, το οποίο σκληραίνει όταν περάσει από πάνω του η ακτίνα. Αυτό επιτρέπει στους εκτυπωτές να δημιουργούν ομαλές και λεπτομερείς επιφάνειες.

Περισσότερες από 100 εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σε έναν βαθμό την τρισδιάστατη εκτύπωση στη βιομηχανική κατασκευή, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Wohlers Associates. Ωστόσο, πολλές από αυτές χρησιμοποιούν την τεχνική σε πιλοτικό επίπεδο. Η τρισδιάστατη εκτύπωση πέρα από τις πρωτοποριακές σχεδιαστικές δυνατότητες που παρέχει έχει ορισμένους περιορισμούς: δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προϊόντα πέρα από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, δεν λειτουργεί με όλα τα υλικά και δεν μπορεί να δημιουργήσει εύκολα σύνθετα αντικείμενα με πολλά υλικά.

Επειδή όμως η παραγωγή μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης δεν απαιτεί τη συναρμολόγηση των προϊόντων και μπορεί να μετατρέψει ένα απλό αρχείο του υπολογιστή σε προϊόντα συγκεκριμένων προδιαγραφών, δίνει πολλές νέες ευκαιρίες στους επιχειρηματίες. Η CloudFab, μια νεοσύστατη εταιρεία που ξεκίνησε το 2009 με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, παρέχει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις σχεδιαστικό λογισμικό και ένα δίκτυο 3D εκτυπωτών για να κάνουν τα προϊόντα τους. Ο χρήστης στέλνει το σχέδιο και, παίρνοντας μια προμήθεια, η CloudFab στέλνει τις παραγγελίες στα κέντρα τρισδιάστατης εκτύπωσης με τα οποία συνεργάζεται.

Ο Νικ Πίνκστον, ιδρυτής της CloudFab, λέει πως η εταιρεία κάθε μήνα από την ίδρυσή της αυξάνει τις παραγγελίες της ανά 10% κατά μέσον όρο και έχει ξεπεράσει συνολικά τις 20.000 παραγγελίες. «Το κίνημα της ψηφιακής κατασκευής, και η ικανότητα που αυτή δίνει στον καθένα να δημιουργεί προϊόντα, είναι κάτι πολύ σημαντικό» λέει. «Απώτερος στόχος μας είναι να κάνουμε τους σχεδιαστές προϊόντων και τους βιομηχανικούς σχεδιαστές τους νέους web designers».

Από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 3:17 π.μ.

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011

Η ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Πραγματική επανάσταση στον τομέα της μετακίνησης αποτελεί η ηλεκτρική μηχανή Orhpiro η οποία μπορεί στην εμφάνιση να θυμίζει τις Harley Davidson της δεκαετίας του ’50 ωστόσο σε ό,τι αφορά την κατασκευή της είναι εντυπωσιακά προηγμένη τεχνολογικά.

Η Orphiro κινείται αποκλειστικά με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 75 μιλίων την ώρα.

Η μηχανή αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο ωστόσο η τιμή της παραμένει μυστική.

Από το newsbeast.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 4:35 π.μ.

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΕΚΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΒΗΝΕΙ 260 ΦΟΡΕΣ!Οι Ιάπωνες ερευνητές εκτιμούν πως η εφεύρεσή τους θα μπορούσε να αντικαταστήσει το χαρτί που χρησιμοποιείται σε διαφημιστικές αφίσες και χάρτινες επιγραφές, που σήμερα εκτυπώνονται κατά εκατομμύρια, σώζοντας δέντρα και εξοικονομώντας χρήματα.

Υο 2R e-Paper είναι συμβατό με θερμικούς εκτυπωτές, ενώ στην ουσία, πρόκειται στην ουσία για μια αυτόνομη οθόνη, αποσυνδεδεμένη από οποιαδήποτε άλλη συσκευή, η λειτουργία της οποίας βασίζεται στη θερμότητα, περίπου όπως στα παλιά fax θερμικού χαρτιού.

Όταν ο χρήστης θέλει να σβήσει το χαρτί, δεν έχει παρά να πατήσει το διακόπτη ενός ειδικά τροποποιημένου εκτυπωτή και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είναι και πάλι έτοιμο για εκτύπωση, ασπρόμαυρη ή έγχρωμη.

«Νομίζω ότι η σημαντικότερη διαφορά με τις παλαιότερες συσκευές ηλεκτρονικού χαρτιού είναι ότι εκείνες χρειάζονται συνήθως ηλεκτρική ενέργεια για να εκτυπώσουν, όμως η τεχνολογία μας είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει στο κανονικό χαρτί ως προς τη χρήση της. Καταρχάς, δεν χρειάζεται ηλεκτρόδια με σχέδια, ενώ είναι πολύ απαλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, οπότε μιλάμε για ένα πραγματικό ηλεκτρονικό χαρτί», λέει ο Τζον Τσεν, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών Βιομηχανικής Τεχνολογίας της Ταϊβάν, όπου δημιουργήθηκε το χαρτί, σημειώνοντας πάντως, ότι δεν είναι έτοιμο ακόμη για μαζική παραγωγή.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 11:25 π.μ.

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΤΥΠΩΤΗ


Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο αεροπλάνο στον κόσμο που βγήκε από ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή. Έχει άνοιγμα φτερών δύο μέτρα και μπορεί να πετάξει χωρίς πιλότο με ταχύτητα περίπου 160 χλμ. την ώρα.

Το επίτευγμα αποτελεί μια ακόμα εντυπωσιακή επίδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων της συνεχώς τελειοποιούμενης τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία, με την καθοδήγηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και με την χρήση άλλων πρώτων υλών πέραν της μελάνης, μπορεί να υλοποιήσει απρόσμενα αποτελέσματα.

Οι μηχανικοί του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, υπό τους καθηγητές Τζιμ Σκάνλον και Άντι Κιν, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», χρησιμοποίησαν ένα ειδικό νάιλον εκτυπωτή λέιζερ, που «έκτισε» το αεροπλανάκι στρώμα-στρώμα, χωρίς να χρειαστεί το παραμικρό εργαλείο. Τα επιμέρους εξαρτήματα εκτυπώθηκαν ξεχωριστά και προσαρμόστηκαν εύκολα μεταξύ τους, χωρίς την χρήση εργαλείων, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Το αεροπλάνο, που φέρει την ονομασία “SULSA”, πετάει μη επανδρωμένο χάρη σε ένα μικροσκοπικό σύστημα αυτόματου πιλότου, κινείται με ηλεκτρισμό και είναι σχεδόν αθόρυβο. Τέτοιου είδους αεροπλάνα χρησιμοποιούνται συνήθως από τις ένοπλες δυνάμεις και για επιστημονικούς σκοπούς.

Η τεχνολογία εκτύπωσης τρισδιάστατων αντικειμένων απλοποιεί δραστικά τη συμβατική παραγωγική διαδικασία, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία ενός αεροπλάνου μέσα σε λίγες μόνο μέρες (από την αρχική σύλληψη της ιδέας και τον σχεδιασμό) αντί για μήνες - και μάλιστα με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι το σκάφος μπορεί να προσαρμοστεί κάθε φορά ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις του αγοραστή. Ακόμα και ριζικές αλλαγές στο σχήμα και τις λειτουργίες του αεροσκάφους μπορούν να γίνουν χωρίς έξτρα κόστος, κάτι αδιανόητο με τις συνήθεις παραγωγικές διαδικασίες.

Από Zoygla.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 3:09 π.μ.

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

"ΜΑΓΙΚΑ" ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ

Γυαλιά που θα δίνουν τη δυνατότητα σε τυφλούς να βλέπουν κατασκεύασαν Βρετανοί επιστήμονες, όπως μεταδίδει το BBC.

Δύο μικροκάμερες, που συνδέονται με ένα μίνι ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχουν ενσωματωθεί στα κρύσταλλα των γυαλιών.

Κάθε φορά που οι κάμερες εντοπίζουν ένα αντικείμενο, ο υπολογιστής στέλνει μήνυμα σε αυτόν που φορά τα γυαλιά ότι κάποιο εμπόδιο βρίσκεται μπροστά, ώστε να το αποφύγει.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα παρουσιάσουν την εφεύρεσή τους στη θερινή έκθεση της Βασιλικής Επιστημονικής Εταιρείας.

Από Zoygla.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 2:05 π.μ.

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

PC ΜΟΝΟ ΜΕ 17 ΕΥΡΩ


Μία πρωτότυπη δημιουργία υπολογιστή που σίγουρα θα βολέψει πολλούς χρήστες αλλά και ίσως ανοίξει το δρόμο του internet στις φτωχές χώρες του πλανήτη.
Ο David Braben είναι προγραμματιστής video games και μαζί με μερικούς συναδέλφους του κατάφεραν και κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο PC του οποίου το κόστος παραγωγής δεν ξεπερνά τα 17 ευρώ.

Το μέγεθος του πρωτότυπου αυτού υπολογιστή είναι όσο ο αντίχειρας τους χεριού όμως παρόλ’ αυτά, μπορεί να εκπληρώσει όλες τις καθημερινές εργασίες που χρειάζεται ένας χρήστης.

Πάνω στο Mini-PC, υπάρχει επεξεργαστής ARM11 στα 700MHz και μνήμη RAM 128ΜΒ μνήμη ενώ για σκληρό δίσκο χρησιμοποιεί μια κάρτα μνήμης SD, στην οποία είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό Ubuntu, η σουίτα γραφείου KOffice και ο browser IceWeasel.

Τέλος, οι δημιουργοί αυτού του μικροσκοπικού PC ετοιμάζονται να το στείλουν σε μαζική παραγωγή μέσα στους 12 επόμενους μήνες με σκοπό να διατεθεί σε μαθητές για πειραματισμό και προγραμματισμό.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 2:55 π.μ.

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

JETPACK Η ΠΡΩΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


Νέα Υόρκη

Από τις ταινίες και τα κόμικς επιστημονικής φαντασίας, στην... πραγματική ζωή. Ο λόγος για το πρώτο εμπορικό «jetpack», μιας ατομικής πτητικής συσκευής, που χαρακτηρίζεται τεχνολογικό θαύμα, αφού έπειτα από 40 χρόνια ερευνών και μία επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση που διήρκεσε επτά λεπτά, θα κυκλοφορήσει σε μερικούς μήνες στην αγορά, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο αμέτρητων ανθρώπων .

Σχεδιασμένο με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφαλείας και έχοντας τη δυνατότητα να πετάξει με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα μέχρι και 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, το Martin Jetpack έχει αυτονομία 50 χιλιομέτρων στη μέγιστη ταχύτητά του, πράγμα που αναλογεί σε 30 λεπτά πτήσης, σύμφωνα με τους κατασκευαστές,.

Στην πρώτη της δοκιμή σε αεροπορικές επιδείξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συσκευή δεν κατάφερε να πετάξει για παραπάνω από 45 δευτερόλεπτα και σε ύψος μόλις δύο μέτρων. Δεδομένης της τελευταίας επιτυχημένης δοκιμαστικής πτήσης, εκτιμάται ότι το Martin Jetpack θα είναι διαθέσιμο στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου στην «τσουχτερή» τιμή των 56.000 ευρώ.

Αν σε αυτή συνυπολογίσει κανείς και τον όγκο των καυσίμων που θα καταναλώνει η δίλιτρη 200 ίππων μηχανή του jetpack, η αγορά για πολλούς μάλλον θα καθυστερήσει.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 5:13 π.μ.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ RENAULT


Χαμός… για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης της Renault
Στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, η Renault παρουσίασε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης. Ο λόγος για το Twizy, το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω του τα φλας των φωτογράφων αλλά και τα βλέμματα των επισκεπτών, βάζοντας σε σκέψεις τους ανθρώπους της γαλλικής φίρμας.

Όμως, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση από όλα είναι η ζήτηση που έχει το εν λόγω μοντέλο, καθώς έχουν γίνει 5.000 προπαραγγελίες από πελάτες της μάρκας. Το Twizy μπορεί να φιλοξενήσει δύο επιβάτες (μπρος – πίσω) και η αρχική του τιμή θα είναι τα 6.990 ευρώ. Στην τιμή αυτή δεν θα περιλαμβάνονται οι μπαταρίες, τις οποίες ο ιδιοκτήτης θα νοικιάζει, ωστόσο το κόστος τους δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ μηνιαίως. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με ανθρώπους της Renault, το κόστος συντήρησης αλλά και χρήσης δεν θα υπερβαίνει αυτό ενός scooter.

Το Twizy θα συναρμολογείται στο Valladolid (Ισπανία) και θα αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους τους πρώτους μήνες του 2012. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στα 20.000 κομμάτια.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 3:28 π.μ.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΑΠΟ... ΕΚΤΥΠΩΤΗ


Η συνεχώς βελτιούμενη τεχνολογία εκτύπωσης τρισδιάστατων αντικειμένων έκανε ένα ακόμα εντυπωσιακό βήμα εξέλιξης, καθώς Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο στον κόσμο ποδήλατο, που δεν βγήκε από κάποια εργοστασιακή γραμμή παραγωγής, αλλά...
εκτυπώθηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι επιστήμονες, της εταιρίας EADS (European Aeronautic Defence and Space) στο Μπρίστολ, σχεδίασαν το ποδήλατο στον κομπιούτερ και στη συνέχεια το έστειλαν σε ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή, που έκανε όλη τη δουλειά "ψεκάζοντας", αντί για μελάνη, αλλεπάλληλα στρώματα σκόνης λιωμένου νάιλον, ώσπου να δημιουργηθεί ένα κανονικό ενιαίο ποδήλατο.

Τα επί μέρους μέρη του ποδηλάτου, όπως οι ταχύτητες, τα πεντάλ και οι ρόδες, που στα συμβατικά ποδήλατα παράγονται σε διαφορετικά εργοστάσια και έπειτα συναρμολογούνται, στη συγκεκριμένη περίπτωση "τυπώθηκαν" κατευθείαν σε ένα ενιαίο τελικό προϊόν. Τα εξαρτήματα αυτά απλώς ενσωματώνονται διαδοχικά μέσω της "εκτύπωσης" στο ποδήλατο.

Η όλη καινοτομική διαδικασία αποκαλείται "μεταποίηση προσθετικών στρωμάτων" και το πρώτο τυπωμένο ποδήλατο πήρε την ονομασία "Airbike", σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ". Το ποδήλατο μπορεί, μάλιστα, να τυπωθεί με βάση τις εξατομικευμένες προδιαγραφές κάθε υποψήφιου αγοραστή και δεν χρειάζεται τη συνηθισμένη συντήρηση.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, εκτός από σκόνη νάιλον, μπορεί να δεχτεί ως πρώτη ύλη άλλου είδους πλαστικό, ενισχυμένο με άνθρακα, ή μέταλλο, όπως το τιτάνιο, ο χάλυβας και το αλουμίνιο. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, μετά το σχεδιασμό του προϊόντος με το κατάλληλο πρόγραμμα λογισμικού CAD (Computer-Aided Design), διαχωρίζει το τρισδιάστατο σχέδιο σε πολλά επί μέρους στρώματα δύο διαστάσεων και μια ακτίνα λέιζερ χρησιμοποιείται για να λιώσει τη "μελάνη" (πρώτη ύλη σε μορφή σκόνης) και να της δώσει το επιθυμητό σχήμα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο για κάθε διαδοχικό στρώμα, που προσθέτει, έτσι, και ένα νέο χαρακτηριστικό στο προϊόν.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του εκτυπωτή, η πρωτοποριακή μέθοδος χρησιμοποιεί περίπου το ένα δέκατο των υλικών που θα χρειαζόταν ένα συμβατικό ποδήλατο, κάνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση πρώτων υλών. Η τεχνολογία, εκτός από ποδήλατα, αναμένεται να αξιοποιηθεί σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως στην αεροδιαστημική, την παραγωγή μηχανών κ.ά.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός Άντι Χόκινς, «οι δυνατότητες της νέας μεθόδου είναι τεράστιες. Είναι μια τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού. Η ομορφιά της έγκειται στο ότι πολύπλοκα σχέδια μπορούν να παραχθούν χωρίς πρόσθετο κόστος. Το λέιζερ μπορεί να χαράξει οποιοδήποτε σχήμα επιθυμεί κανείς».

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 3:26 π.μ.

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

ΚΑΘΙΣΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ FORMULA 1 ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ


Όσοι ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με αυτοκίνητα σίγουρα θα γνωρίζουν το αγωνιστικό κάθισμα της Playseats. Πρόκειται για μία ολλανδική εταιρεία που έχει δώσει τη… χαρά σε πολύ κόσμο να ζήσει μοναδικές στιγμές, οδηγώντας ένα super car και μάλιστα από το σαλόνι του σπιτιού τους.
Πλέον, η εν λόγω εταιρεία, σε συνεργασία με τη Red Bull Racing, παρουσίασε ένα μοναδικό και εντυπωσιακό εξομοιωτή καθίσματος μονοθεσίου Formula 1. Το συγκεκριμένο είναι βαμμένο στα χρώματα της αυστριακής ομάδας και σίγουρα οι γνώστες μπορούν να διαπιστώσουν ότι πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο συνδυάζεται με κονσόλες όπως PS2, PS3, Xbox, Xbox 360 και Wii.
Το νέο κάθισμα της Playseats θα είναι διαθέσιμο από τον ερχόμενο Μάιο, αλλά σε κάπως... απαγορευτική τιμή, καθώς θα ξεκινά από τα 830 ευρώ…

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 2:59 π.μ.

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ

Η διέγερση ενός συγκεκριμένου νευρωνικού κυκλώματος, που βρίσκεται στην περιοχή του εγκεφάλου - η οποία θεωρείται έδρα του φόβου - μπορεί να καταπολεμήσει σε σημαντικό βαθμό το άγχος αλλά και το αίσθημα του φόβου.
Αυτό ανακάλυψε μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών, που έκανε πειράματα σε ποντίκια και πιστεύει ότι η ανακάλυψή της θα μπορούσε, μελλοντικά, να αξιοποιηθεί και στους ανθρώπους, σε νέες θεραπείες κατά των διαταραχών του άγχους και του φόβου.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον βοηθό καθηγητή ψυχιατρικής Καρλ Ντάισεροθ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», έδειξαν ότι η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης εγκεφαλικής περιοχής αυξάνει σημαντικά την προθυμία των ζώων να γίνουν ριψοκίνδυνα, μειώνοντας αισθητά τις αναστολές τους για την ανάληψη δράσης.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το εν λόγω νευρωνικό κύκλωμα χάρη στη νέα τεχνολογία της οπτογενετικής, που ο ίδιος ο Ντάισεροθ έχει εφεύρει και η οποία επιτρέπει στους νευροεπιστήμονες να διαχωρίζουν το πολύπλοκο «κουβάρι» των κυκλωμάτων που απαρτίζουν τον εγκέφαλο, ώστε να μελετήσουν μεμονωμένα, πλέον, τις αντιδράσεις καθενός από αυτά.

Η νέα ανώδυνη τεχνική (η οποία καθιστά πια περιττά τα ηλεκτρόδια που εισάγονται στο κρανίο) επιτρέπει στα νευρικά κύτταρα των ζωντανών οργανισμών να γίνονται φωτοευαίσθητα, έτσι ώστε η δραστηριότητά τους να μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί ανάλογα με το μήκος κύματος του φωτός που στέλνει ο ερευνητής.
Στέλνοντας παλμούς φωτός σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, μέσω οπτικών ινών, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να στοχεύσουν ακόμα και επιμέρους συνάψεις μεταξύ των νευρωνικών κυττάρων, καθώς και ολόκληρες νευρωνικές «οδούς» που συνδέουν διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό με την πιο διαδεδομένη και παλαιότερη τεχνική της διέγερσης του εγκεφάλου με ηλεκτρικό ρεύμα από ηλεκτρόδια, καθώς τα τελευταία δεν έχουν την ίδια ακρίβεια στη στόχευσή τους.

Το νέο κύκλωμα που εντοπίστηκε βρίσκεται στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, η οποία εδώ και χρόνια έχει συσχετιστεί με τον φόβο. Τα πειραματόζωα, όταν μέσω εκπομπής φωτός ενεργοποίησαν αυτό το κύκλωμα, έγιναν αμέσως πιο άνετα και χαλαρά σε καταστάσεις, τις οποίες, υπό κανονικές συνθήκες, θα τις αντιλαμβάνονταν ως επικίνδυνες και έτσι θα τους δημιουργούσαν άγχος και φόβο. Για παράδειγμα, έχασαν την παραδοσιακή επιφύλαξή τους να εξερευνήσουν ανοιχτούς επίπεδους χώρους, όπου είναι εκτεθειμένα στα αρπακτικά. Όταν όμως εστάλη στον εγκέφαλό τους φως διαφορετικού μήκους κύματος, αμέσως απέκτησαν ξανά τις παλιές αναστολές και το άγχος τους.

Με δεδομένο ότι η αμυγδαλή του εγκεφάλου έχει παρόμοια δομή στα ποντίκια και στον άνθρωπο, ο Ντάισεροθ πιστεύει ότι η νέα μέθοδος «απευαισθητοποίησης» έναντι του φόβου μπορεί μελλοντικά να εφαρμοστεί και στους ανθρώπους.

Το άγχος είναι μια συνηθισμένη ψυχική διαταραχή, με ποικίλα συμπτώματα και συνέπειες σε διάφορες πλευρές της καθημερινής ζωής του ανθρώπου (εργασία, οικογένεια, κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών κ.ά.). Πολλά από τα υπάρχοντα αγχολυτικά φάρμακα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ενώ μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως να επιφέρουν εθισμό, σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 2:09 π.μ.

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

ΨΑΡΙΑ ΡΟΜΠΟΤ

Νέα Υόρκη


Ψάρια - ρομπότ φύλακες άγγελοι θαλασσίων ειδών
Θα οδηγούν σμάρια ψαριών μακριά από κινδύνους


Μοιάζουν με παιχνίδια, αλλά αυτά τα ψάρια - ρομπότ τα οποία κατασκευάστηκαν από επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούν κάποια ημέρα να σώσουν τη ζωή χιλιάδων θαλάσσιων ειδών.

Τα ρομπότ ξεγελούν σμάρια ψαριών που πιστεύοντας ότι είναι ο ηγέτης τους το ακολουθούν αλλάζοντας κατεύθυνση μέσα στη θάλασσα ώστε να αποφύγουν πιθανούς κινδύνους.

Η επιτυχία τους δεν οφείλεται στην μάλλον κωμική εμφάνισή τους, αλλά στον τρόπο με τον οποίο μιμούνται την κίνηση των πραγματικών ψαριών.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ρομπότ θα μπορούν να αναπτύσσονται στο μέλλον σε νερά που έχουν μολυνθεί από τοξικές διαρροές και να οδηγούν τα ψάρια μακριά από κινδύνους.

Ο Δρ. Μαουρίτσιο Πορφίρι, του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που κατασκεύασε τα ρομποτικά ψάρια είπε στο Livescience.com. ότι η εφεύρεσή του έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική σε δοκιμές στο εργαστήριο.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 2:01 π.μ.

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ


Ένας διαφορετικός μαραθώνιος διοργανώθηκε από τις τοπικές αρχές, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, καθως οι πρωταγωνιστές δεν ήταν άνθρωποι αλλά ρομπότ!
Ο μαραθώνιος ήταν 42 χιλιόμετρα και ο νικητής ήταν το "Robovie Pc Robot" που τελείωσε τον αγώνα σε 2 μέρες κάνοντας κανοντας 423 γύρους, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έλαβε χώρα ο αγώνας, τρέχοντας με ταχύτητα 0.77 χιλιόμετρα την ώρα.
Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός καθώς ο "νικητής" τερμάτισε ένα δευτερόλεπτο πριν το δεύτερο που ήταν το "Robovie-PC Lite" και το προσπέρασε λίγες στροφές πριν το τέλος.
Τα ρομπότ,που είχαν υψος περίπου 40 εκατοστά και ζύγιζαν γύρω στα 2.5 κιλά, μπορούσαν να βοηθηθούν από τους ιδιοκτήτες τους μόνο αν τελείωνε η μπαταρία τους καθώς αν έπεφταν απαγορευόταν να τα σηκώσει κάποιος.
Τον αγώνα τερμάτισαν τρία ρομπότ και ένα τα παράτησε ενώ οι διοργανωτές του μαραθωνίου ελπίζουν να γίνει παγκόσμιο event.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 1:48 π.μ.

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΡΟΜΠΟΤ

Ξεκίνησε χθες στην Οζάκα της Ιαπωνίας ο πρώτος στον κόσμο Μαραθώνιος για… ρομπότ. Διαγωνίζονται πέντε μηχανικοί μαραθωνοδρόμοι που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Vstone και από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της πόλης. Τα λιλιπούτια ανθρωποειδή θα τρέξουν μία κούρσα 100 μέτρων επί 422 φορές μέσα σε τέσσερις ημέρες, ώστε στο τέλος να έχουν καλύψει την "κλασική" απόσταση των 42 χιλιομέτρων και 192μέτρων και ο αγώνας τους να θεωρείται μαραθώνιος.
«Κάντε ζέσταμα και διατάσεις για την πρόληψη τραυματισμών ! Βάλτε στόχο να τρέξετε όλο το μαραθώνιο !», παρότρυνε ένα ρομπότ, που ονομάζεται Robovie - PC, τους υπόλοιπους τέσσερις συντρόφους του.
Ο αγώνας, που διοργανώνεται από την εταιρεία Vstone Co, ονομάζεται «Robo Mara Full», θα αναδείξει νικητή το ρομπότ με την μεγαλύτερη αντοχή και την καλύτερη ικανότητα ελιγμών. Οι μηχανοκίνητοι μαραθωνοδρόμοι θα επιτρέπεται να αλλάξουν τις μπαταρίες τους και να υποβληθούν σε επισκευές, αν κριθεί απαραίτητο, αλλά σε περίπτωση ανατροπής τους θα πρέπει να σηκωθούν μόνα τους, χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.
Όσα αντέξουν, αναμένεται να τερματίσουν την 27η Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Κυριακή δηλαδή, ημέρα κατά την οποία οι ανθρώπινοι συνάδελφοί τους θα τρέξουν στον Διεθνή Μαραθώνιο του Τόκιο. Οι διοργανωτές ελπίζουν πως ο διαγωνισμός αυτός θα γίνει αρκετά δημοφιλής στο μέλλον, ώστε σε λίγα χρόνια να γίνει διεθνής και να φιλοξενήσει ρομπότ από όλο τον κόσμο.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 3:05 π.μ.

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΕ...ΜΑΤΙ

Νέα Υόρκη

Στο μάτι ασθενούς με γλαύκωμα εμφύτευσαν Αμερικανοί ερευνητές το μικρότερο ηλεκτρονικό υπολογιστή που δημιουργήθηκε ποτέ, με επιφάνεια μόλις ενός τετραγωνικού χιλιοστού.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εφηύραν ένα μικροσκοπικό κομπιούτερ που περιλαμβάνει έναν χαμηλής ενέργειας επεξεργαστή, έναν αισθητήρα πίεσης του αίματος στο μάτι, μια μνήμη, μια πολύ λεπτή μπαταρία - φιλμ, μια ηλιακή κυψέλη και μια ασύρματη κεραία, που μεταδίδει δεδομένα σε μια εξωτερική συσκευή ή σε ένα δίκτυο υπολογιστών.
Η συσκευή, που θα χρειαστεί κάποια χρόνια ακόμα για να βγει στο εμπόριο, παρακολουθεί συνεχώς την πίεση του αίματος στο μάτι του ασθενούς και την εξέλιξη του γλαυκώματος, μιας πάθησης που μπορεί να επιφέρει τύφλωση. Κάθε 15 λεπτά κάνει αυτόματα μετρήσεις, ενώ καταναλώνει κατά μέσο όρο 5,3 νανοβάτ.
Για να φορτίζεται η μπαταρία, το μάτι του ασθενούς πρέπει να εκτίθεται επί δέκα ώρες σε φωτισμό εσωτερικού χώρου ή σε μιάμιση ώρα φωτός από τον ήλιο. Ο υπολογιστής - πομπός μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα μέχρι μιας εβδομάδας προτού τα μεταδώσει σε κάποια συσκευή - δέκτη.
Μικροσκοπικοί υπολογιστές αυτού του είδους, εκτός από την ιατρική, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για την μέτρηση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, την επιτήρηση της ακεραιότητας των κτιρίων και για άλλες χρήσης.

Αναρτήθηκε από ΒΡΩΜΙΚΟ@blogspot.com στις 3:03 π.μ.