Για Αθλητικά

ΣΆΒΒΑΤΟ, 6 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2014

Κωφίδης: "Νιώθω πολύ μικρός μπροστά στον Ρωμανό"


Ο παλαίμαχος άσος του Ηρακλή και του Ολυμπιακού και μέλος της πρωτοβουλίας Hasta La Victoria Siempre, Σάββας Κωφίδης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο" για την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού και τη στάση της κυβέρνησης.
 

Ιδού όλα όσα τόνισε: «Η αλήθεια είναι πως απέναντι σε αυτό το παιδί νιώθω πολύ μικρός. Απέναντι σε αυτό το παιδί που αγωνίζεται για τις ιδέες του και το δικαίωμά του για μόρφωση, νιώθω πολύ αδύναμος, πολύ μικρός καθώς δεν μπορώ ούτε να επέμβω, να βοηθήσω. Τα μηνύματα αλληλεγγύης είναι όλα δεκτά αλλά αν δεν πάρουμε πιο ενεργές αποφάσεις, θα έχουμε πρόβλημα.  
Αυτό που με εξοργίζει πέρα από το συναίσθημα αυτό της αδυναμίας μου να βοηθήσω είναι γι αυτούς που μπορούν και δεν το κάνουν. Δηλώνουν κάτι αλλά η συμπαράστασή τους με αυτόν τον τρόπο δε μου λέει τίποτα. Από την αντιπολίτευση περιμένω, δεν περιμένω από τους κυβερνώντες. 
Αλλά και ο αθλητικός κόσμος θα έπρεπε να έχει πάρει πρωτοβουλίες, έχει τεράστια απήχηση στο λαό.  Σαν Hasta La Victoria Simpre σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι, ήδη έχουμε αργήσει. Αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο τον Νίκο, αφορά την κοινωνία, έχει αντίκτυπο σε εμάς, σε όλους, πόσο αίμα πρέπει να χυθεί;»

ΠΈΜΠΤΗ, 2 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2014

Μοντέλο γδύθηκε σε γήπεδο για… στοίχημα


Μοντέλο γδύθηκε σε γήπεδο για… στοίχημα


Απίστευτο… θέαμα πρόσφερε μοντέλο από την Βρετανία κατά την διάρκεια του μεγάλου τελικού football στην Αυστραλία, καθώς έμεινε γυμνή μετά τη νίκη της Hawthorn επί της Sydney Swans.

Συγκεκριμένα, η 26χρονη Χίδερ Μακ Κάρντεϊ αποφάσισε να προσφέρει… πλούσιο θέαμα σε χιλιάδες οπαδούς του αθλήματος που έδωσαν το «παρών» στον τελικό που φιλοξενήθηκε στο Cricket Club της Μελβούρνης, καθώς μετά την λήξη του αγώνα, έβγαλε τα ρούχα της και πανηγύρισε έξαλλα την κατάκτηση του τίτλου από την Hawthorn.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η κίνησή της προκάλεσε τα βλέμματα πολλών οπαδών, οι οποίοι… ξέχασαν τι είχε γίνει στον αγωνιστικό χώρο και είχαν στρέψει την προσοχή τους στις σουίτες του σταδίου.

Ωστόσο, η… δράση της Χίδερ Μακ Κάρντεϊ δεν… περιορίστηκε εκεί, μια και μόλις η Αστυνομία προσπάθησε να την σταματήσει, αυτή επιτέθηκε στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, κάτι που έφερε την σύλληψή της και την παραμονή της στο κρατητήριο. Μάλιστα, οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη και αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από εγγύηση που ορίστηκε.

Κατά την έξοδό της, η 26χρονη Σκοτσέζα, δεν έδειξε μετανιωμένη για την στάση της, μια και όπως τόνισε, η απώλεια των ενδυμάτων έγινε έπειτα από στοίχημα. Ποιο ήταν αυτό; Η Hawthorn να κατακτήσει τον τίτλο, όπως και έκανε, με αποτέλεσμα, το μοντέλο να κρατήσει την… υπόσχεσή της και να προσφέρει καλύτερο… θέαμα από τους θριαμβευτές.






Από το zoygla.


ΠΈΜΠΤΗ, 24 ΙΟΥΛΊΟΥ 2014

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψαν αγώνα της ισραηλινής Μακάμπι Χάιφα



Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων διέκοψαν φιλικό αγώνα προετοιμασίας μεταξύ της ισραηλινής Μακάμπι Χάιφα και της γαλλικής Λιλ. Ο αγώνας που διεξαγόταν σε προπονητικό κέντρο στο Σάλτσμπουργκ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Πέντε λεπτά πριν τη λήξη κι ενώ οι «λιλουά» προηγούνταν 2-0 το παιχνίδι διακόπηκε από την εισβολή διαδηλωτών στο γήπεδο, αυστριακής και τουρκικής καταγωγής, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι περίπου 20 διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας που μετρά πάνω από 700 θύματα κατά τη 17η ημέρα διεξαγωγής της.

Ακολούθησαν επεισόδια, καθώς κάποιοι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με παίκτες της Μακάμπι Χάιφα, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να διακόψει την αναμέτρηση μετά την επέμβαση της αστυνομίας.

Από το tvxs.

ΠΈΜΠΤΗ, 24 ΙΟΥΛΊΟΥ 2014

ΠΑΟΚ... Τώρα και σε παγωτό!



Σίγουρα έχετε δει το σήμα ή τα χρώματα του ΠΑΟΚ σε λαμπάδες, πετσέτες, κούπες, μπάλες, πινακίδες, τοίχους. Τώρα ήρθε η στιγμή που θα δείτε ή, πιο σωστά, θα γευτείτε τον ΠΑΟΚ σε παγωτό!

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, η οποία κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στη Χαλκιδική, προφανώς οπαδός του ΠΑΟΚ, έδωσε σε μια γεύση από τα παγωτά που έχει το όνομα της αγαπημένης του ομάδας.

Από Zoygla.

ΣΆΒΒΑΤΟ, 5 ΙΟΥΛΊΟΥ 2014

Το άλλο «πέταλο»: Οπαδικά φεστιβάλ με κοινωνικό μήνυμα



Με τρία οπαδικά φεστιβάλ ξεκινά ο Ιούλιος, καθώς οι οπαδοί διαφόρων ομάδων από όλη την Ελλάδα οργανώνουν σε διάφορα σημεία της χώρας συναυλίες, εκθέσεις, τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ και πολλές ακόμα δράσεις με αθλητικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των  Radical Fans United, μια ανοιχτή πρωτοβουλία οπαδών από διάφορες ομάδες, κοινό σημείο όλων των οπαδικών φεστιβάλ είναι δημιουργία μιας κερκίδας με συνείδηση που θα παίρνει θέση και για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

PURE N' LOCAL FEST VOL. 1 από τους Fentagin του Περιστερίου

Οι Fentagin από το Περιστέρι, , διοργανώνουν, το Σάββατο 5 Ιουλίου, το 1o PURE N' LOCAL FESTIVAL με συναυλία, έκθεση φωτογραφίας και after party. Καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει πάγκος με υλικό του συνδέσμου και των συγκροτημάτων, μπαρ και φαγητό.

4th All Colours Are Beautiful Festival

Το διήμερο 05-06 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 4ο καθιερωμένο πια All Colours Are Beautiful festival του group της Αυτόνομης Ζώνης. Ένα φεστιβάλ που εναντιώνεται στο ρατσισμό, στο φασισμό, στην αστυνομοκρατία, στους αθλητικούς τρομονόμους, στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, στους ιδωτικούς "οπαδικούς" στρατούς, στις μαφίες της νύχτας. To festival θα πραγματοποιηθεί στις 05 και 06 του Ιούλη (από τις 18.30) στα γηπεδάκια κάτω από το άλσος Αγ. Χριστοφόρου.

Σάββατο 05 Ιουλίου:
* Τουρνουά 5Χ5 ποδοσφαίρου
* Τουρνουά 3Χ3 μπάσκετ
* Διαγωνισμός τριπόντων

Κυριακή 06 Ιουλίου
* Τελικός γύρος τουρνουά 5Χ5 ποδοσφαίρου
* Τελικός γύρος τουρνουά 3Χ3 μπάσκετ

Σε όλη τη διάρκεια του 2μέρου θα υπάρχουν:
* Διανομή & έκθεση fanzines/εντύπων δρόμου
* Αυτοοργανωμένη ψησταριά με σουβλάκια και κάβα
* Dj sets (ska, reggae,dub, ska punk, punk, stoner, hip hop, d'n'b, dubstep etc) από τη de_control

Τα έσοδα από τη κάβα και τη ψησταριά θα διατεθούν τόσο για τα δικαστικά έξοδα των διωκόμενων οπαδών του Παναιτωλικού όσο και για αυτά των Αγρινιωτών αντιφασιστών που διώκονται από κράτος και παρακράτος.
2nd Antifa Football Festival (Πάτρα, 4-5-6 Ιουλίου 2014)        


Το δεύτερο ANTIFA FOOTBALL FESTIVAL ξεινά στις 4 Ιουλίου, με τη συμμετοχή των οικοδεσποτών της Αυτόνομης Ποδοσφαιρικής Ομάδας,  των Σαλονικιών της Προοδευτικής/ Έκρηξης Τούμπας, των πρωτευουσιάνων του Αστέρα Εξαρχείων και του Ελευθεριακού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Liberta. Εκτός από τους αγώνες στο τριήμερο θα υπάρξει και πολιτισμική πένα. Την Παρασκευή θα γίνει προβολή ταινίας για το Μουντιάλ και για το θέμα "Φασισμός και Ποδόσφαιρο" και μετά θα πραγματοποιηθεί συναυλία. Το Σάββατο μετά τους αγώνες θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι. Την Κυριακή θα κάνει και μία εμφάνιση έκπληξη το Athens Antifa League, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα σχετικά με το "ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και αυτοοργανωμένες ομάδες.
Από το tvxs.

ΤΡΊΤΗ, 17 ΙΟΥΝΊΟΥ 2014

Τι κάνει σήμερα ο Μαραντόνα



Ο Αντώνης Καρπετόπουλος μιλάει για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και αναφέρει το τι κάνει σήμερα στη ζωή του. Η σύγκριση με τον Λιονέλ Μέσι και το μίσος για τον Κουν Αγκουέρο.
Ακόμα κι όταν, όπως κόντρα στη Βοσνία, πετυχαίνει ένα γκολ από τα δικά του, ένα από αυτά που έχει σημειώσει δεκάδες φορές εφορμώντας κατά μέτωπο και σημαδεύοντας την απέναντι γωνία, πάλι, όταν αυτό το πετυχαίνει στο μουντιάλ το γκολ του αποκαλείται «μαραντόνιο» κι ας είναι το σήμα κατατεθέν της δικής του καριέρας.
Ο,τι και να κάνει ή να μην κάνει ο Μέσι, η σύγκριση με τον Μαραντόνα στις μέρες του Μουντιάλ τον περιμένει σαν ένα είδος δικαστικής έρευνας: η τελική ετυμηγορία θα έχει να κάνει με το αν είναι η δεν είναι καλύτερος από τον Ντιέγκο. Παλιά, χωρίς ποτέ του να κρύψει το σεβασμό στο Μαραντόνα, έλεγε «είμαι απλά ο Μέσι». Τώρα το λέει όλο και πιο σπάνια, αφού δεν τον ακούει κανείς.
Ενώ ο άσος της Μπαρτσελόνα δίνει τη μάχη του στο δύσκολο πεδίο της σύγκρισης, αξίζει να σας πω τι κάνει σήμερα ο Μαραντόνα. Κατά κάποιο τρόπο είναι κι αυτός ακόμα στην Αργεντινή και στο Μουντιάλ αφού είναι σχολιαστής των αγώνων για το τηλεοπτικό κανάλι Telesur που καλύπτει όλη την Λατινική Αμερική. Πριν ξεκινήσει το μουντιάλ έκανε ένα είδος προσωπικής σταυροφορίας με σκοπό να μην κληθεί στην εθνική ο Κουν Αγκουέρο.
Θυμίζω ότι ήταν παντρεμένος με την κόρη του Ντιέγκο, την Τζιαννίνα, την οποία και χώρισε για το χατίρι μιας ξανθιάς τραγουδίστριας από το Μπουένος Άιρες που λέγεται Καρίνα Τεχέρα. Ο Ντιέγκο ισχυρίζονταν ότι ο Αγκουέρο δεν έχει μυαλό για να παίξει μπάλα, πόσο μάλλον για να παίξει στην εθνική ομάδα και στο ραδιοφωνικό σταθμό της εφημερίδας Clarin τον αποκάλεσε «δειλό γιατί κρύβεται πίσω από δικηγόρους». Όταν μάλιστα του επεσήμαναν ότι ερωτικές περιπέτειες ως παντρεμένος είχε κι ο ίδιος, είπε το εκπληκτικό ότι «ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να έχει γκόμενες, αφού είναι δημοφιλής και ωραίος, αλλά δεν μπορεί να χωρίζει την γυναίκα του όταν παίζει ακόμα ποδόσφαιρο γιατί τα διαζύγια είναι σκληρά, αποσπούν την προσοχή και σε κάνουν χειρότερο άνθρωπο»!
Ως σχολιαστής ο Ντιέγκο δεν είναι κακός, κυρίως γιατί δεν μασάει τα λόγια του και δεν διεκδικεί απολύτως καμία αντικειμενικότητα. Ξεκίνησε το μουντιάλ του με μια ακόμα επίθεση στη FIFA λέγοντας ότι είναι μια πολυεθνική που «δαγκώνει» το ποδόσφαιρο και ζει σε βάρος των εθνικών ομάδων και όταν του επεσήμαναν ότι ο πρώην πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας χαρακτήρισε τον Μπλάτερ Δον Κορλεόνε, είπε ότι «έχει δει μαφιόζους κι αυτοί είναι πολύ κύριοι»! Εξίσου καυστικός είναι και με τους ποδοσφαιριστές πάντως.
Σχολιάζοντας το ματς της Ισπανίας με την Ολλανδία, διέλυσε τον Κασίγιας αποκαλώντας τον σχεδόν τελειωμένο ποδοσφαιριστή. «Σήμερα έκανε μια εμφάνιση που είναι ντροπή για τον ίδιο, τον προπονητή που τον επέλεξε και τη Ρεάλ Μαδρίτης, που στον περσινό του καυγά με το Μουρίνιο τον στήριξε κι έδιωξε το φίλο μου τον Ζοζέ» είπε και πρόσθεσε ότι «ο Μουρίνιο δεν κάνει ποτέ λάθος στην εκτίμηση για τους ποδοσφαιριστές και ότι όταν κάποιον διώχνει αυτός δεν κάνει ποτέ καριέρα».      
Εκτός από σχόλια κάνει και διαφημίσεις, αφού παραμένει δημοφιλής και όχι μόνο στην Αργεντινή. Έχει κάνει μια ωραία διαφήμιση για έπιπλα που παίζεται στη Βραζιλιάνικη τηλεόραση. Σε ένα σπίτι μαζεύονται διάφοροι Βραζιλιάνοι φίλοι για να δουν την «σελεσάο» και μέσα από ένα καναπέ εμφανίζεται ως φάντασμα ο Μαραντόνα και λέει ότι κάθε φορά που έρχεται το μουντιάλ θα τον θυμούνται όλοι»! Μετά γελώντας χάνεται και οι τυπάδες τρέχουν ν αλλάξουν καναπέδες, πετώντας τους στοιχειωμένους.
Είναι αδυνατισμένος, ηλιοκαμένος, μοιάζει καλά. Τα έβαλε με τους Βραζιλιάνους που αποδοκιμάζουν την πρωθυπουργό και προσωπική του φίλη Ντίλμα Ρούσεφ λέγοντας πως δεν γίνεται να είσαι Βραζιλιάνος και να μην θες τη διοργάνωση του Παγκοσμίου κυπέλλου κι ότι αν βρίζουν τη Ντίλμα δεν θα ξαναδεί ματς της «σελεσάο» σε γήπεδο. Μιλάει για όλους και όλα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πει κουβέντα για το Μέσι. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι νοιώθει λίγο προδομένος από αυτόν αφού οι μέτριες εμφανίσεις του στη Νότιο Αφρική στάθηκαν αιτία να χάσει τη θέση του ομοσπονδιακού.
Είχε στηρίξει την ομάδα στον τότε 22χρονο Μέσι κι αυτός δεν έκανε όσα ο Ντιέγκο περίμενε – ίσως μια ψύχρα στη σχέση να οφείλεται και στο ότι ο Λίο παραμένει ο καλύτερος φίλος του Κουν Αγκουέρο. Άλλοι πάλι λένε ότι οι σχέσεις τους είναι καλές, οι συμβουλές του είναι σε αυτόν σχεδόν πάντα πατρικές κι αν μιλάει σπάνια για αυτόν είναι για να μην τον φορτώσει με ακόμα περισσότερη πίεση. Προτιμώ σαν εξήγηση τη δεύτερη, αν και περιμένω τα σημερινά του σχόλια στο Τelesur αφού στο Μαρακανά θα πήγαινε ως καλεσμένος του Ρονάλντο και μου μοιάζει δύσκολο να μην πει κάτι….
*Ο «Ντιεγκίτο» έπιασε στο στόμα του και τον Τζόελ Κάμπελ, μιλώντας με άκρως εγκωμιαστικά σχόλια για τον Κοσταρικανό άσο μετά και την εξαιρετική του εμφάνιση με την Ουρουγουάη. «Ο Κάμπελ παίζει καλά. Παίζει πολύ καλά», ανέφερε για το νεαρό άσο και τα λόγια του σίγουρα αποτελούν τίτλο τιμής για τον Κάμπελ!
Από το SPORT24.

ΤΡΊΤΗ, 17 ΙΟΥΝΊΟΥ 2014

Μουντιάλ: Η μπάλα γυρίζει και ο κόσμος αλλάζει



Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου δεν είναι μόνο μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Σε πολλές περιπτώσεις έχει συνδεθεί με τις πολιτικές εξελίξεις και τις σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας. Με άλλα λόγια η ιστορία του τουρνουά αντανακλά το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που επικρατεί. Κάτι τέτοιο γίνεται και τώρα στη Βραζιλία όπου η μπάλα βρίσκεται στη σέντρα και τα βλέμματα εδώ και τέσσερα χρόνια στις διαμαρτυρίες των Βραζιλιάνων που αντί για στάδια ζητούν σχολεία και νοσοκομεία.

Παγκόσμιο Κύπελλο και Ναζισμός

Αν το μουντιάλ του 2014  είναι το «μουντιάλ της κρίσης» και της διαμαρτυρίας τα παγκόσμια Κύπελλα της δεκαετίας του 1930 προμήνυαν, την πιο μαύρη περίοδο στην παγκόσμια ιστορία. Την άνοδο του φασισμού και του ναζισμού.

Το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1934, διεξήχθη στην Ιταλία του Μουσολίνι και ο Ντούτσε φάνηκε αρκετά πρόθυμος στο να χρησιμοποιήσει τους αγώνες για να παρουσιάσει τα επιτεύγματα του ολοκληρωτικού του καθεστώτος. Στον τελικό του τουρνουά το 1934, η Ιταλία κέρδισε την Τσεχοσλοβακία στην παράταση δίνοντας στο φασιστικό καθεστώς να γιορτάζει την επιτυχία ενός Μουντιάλ.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, η ναζιστική Γερμανία φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη δεκαετία του ’30, ο αθλητισμός ήταν άμεσα συνδεδεμένος με το ναζιστικό καθεστώς, και αν κάποιος που αγαπούσε τα σπορ δε συμφωνούσε με τη συγκεκριμένη ιδεολογία, δε μπορούσε να βρε διαφυγή ούτε καν στην ομάδα της Αγγλίας, η οποία χαιρετούσε ναζιστικά στο Βερολίνο το 1938.

To 1938 το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται στη Γαλλία. Ο φασισμός και ο ναζισμός δεν περιορίζεται πλέον μόνο στο ποδόσφαιρο. Στην Ισπανία οι δημοκρατικές δυνάμεις συγκρούονται με το στρατό του δικτάτορα Φράνκο, ο οποίος είχε τη στήριξη Ιταλία και Γερμανίας. Η Ιταλία έχει εισβάλλει στην Αβησσυνία και η Αυστρία έχει προσαρτηθεί από τη Γερμανία, γεγονός που συνεπάγεται τη μη συμμετοχή της στην παγκόσμια ποδοσφαιρική διοργάνωση. Οι Ιταλοί χαιρετούν φασιστικά πριν την έναρξη του προημιτελικού αγώνα με τους οικοδεσπότες Γάλλους, πριν τους αποκλείσουν με 3-1. Στον τελικό νικούν και την Ουγγαρία κατακτώντας το δεύτερο διαδοχικό τρόπαιο. Ένα χρόνο αργότερα ο κόσμος βυθίζεται σε πόλεμο. Οι διοργανώσεις του 1942 και 1946 δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Η κυριαρχία των ΗΠΑ

Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το Παγκόσμιο Κύπελλο επιστρέφει το 1950. Η κομμένη στα δύο Γερμανία απουσιάζει. Ωστόσο το αποτέλεσμα της διοργάνωσης με τον μεγαλύτερο συμβολισμό ήταν αυτό μεταξύ των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Οι σύμμαχοι «συγκρούονται» σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα με νικητή τις ΗΠΑ (1-0), που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Δεδομένου του βρετανικού πολεμικού χρέους και της οικονομικής υποταγής της Βρετανίας στις ΗΠΑ, που αναδεικνύονται σε απόλυτο κυρίαρχο της μεταπολεμικής εποχής, η νίκη της πρωτοεμφανιζόμενης Αμερικής απέκτησε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Όσο για αποτέλεσμα του αγώνα αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει «σοκ» στη Βρετανία. Μάλιστα μερικές εφημερίδες πίστεψαν πως πρόκειται για τυπογραφικό λάθος και έγραψαν πως το σκορ ήταν 10 – 1 υπέρ της Αγγλίας.

Το «θαύμα» της Βέρνης

Η διοργάνωση του 1954 καταγράφεται ως η πρώτη που μια κομμουνιστική χώρα φτάνει στον τελικό. Η πανίσχυρη ποδοσφαιρικά Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολύ κατώτερή της Δυτική Γερμανία. «Ως εκ θαύματος» η Δυτική Γερμανία κερδίζει την Ουγγαρία με 3 – 2, ενώ στη φάση των ομίλων η Ουγγαρία την είχε συντρίψει με 8 – 3.
Πρόκειται για έναν αγώνα που καταγράφηκε ως η προσπάθεια επιστροφής της Δυτικής Γερμανίας στη διεθνή κοινότητα καθώς μέχρι τότε η χώρα ήταν συνδεδεμένη με το Χίτλερ και τη σβάστικα. Στο διάστημα που ακολούθησε οι Γερμανοί αξιωματούχοι επέστρεψαν σε θέσεις κλειδιά για τον παγκόσμιο αθλητισμό και πολιτικά η χώρα – μετά τη διαγραφή του χρέους της – άρχισε την ανοικοδόμησή της. Ωστόσο το «θαύμα της Βέρνης» έμεινε στην ιστορία και για κάτι ακόμη...

Πολλοί έκαναν λόγο για ευνοϊκή διαιτησία υπέρ της Δυτικής Γερμανίας, όμως το «κλειδί της επιτυχίας» φαίνεται πως κρυβόταν αλλού. Μετά από 50 χρόνια ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανέφεραν πως το πιθανότερο είναι ότι οι ποδοσφαιριστές της Δυτικής Γερμανίας είχαν κάνει χρήση μεθαμφεταμίνης, βασικό συστατικό του pervitine.

Πολλοί ποδοσφαιριστές επιβεβαίωσαν πως κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ είχαν κάνει ενδοφλέβιες ενέσεις ωστόσο ανέφεραν πως νόμιζαν ότι πρόκειται για βιταμίνη C. Οι παίκτες της δυτικής Γερμανίας, που συμμετείχαν στο Μουντιάλ του 1954, προσβλήθηκαν τα επόμενα χρόνια από ίκτερο και είχαν προβλήματα με το συκώτι τους.

Η ώρα της Αγγλίας

Το 1966 η Αγγλία κέρδισε για πρώτη  φορά - και μέχρι στιγμής μοναδική - ένα παγκόσμιο κύπελλο. Εκείνη την περίοδο, το γενικότερο ηθικό της χώρας βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς το βιοτικό επίπεδο αυξάνονταν, η κοινωνική κινητικότητα ήταν υψηλή, ενώ Βρετανία κυριαρχούσε και μουσικά με «ναυαρχίδα» τους Beatles. Η «βρετανική κυριαρχία» καταγράφηκε και στο γήπεδο. Ο τότε πρωθυπουργός, Χάρολντ Γουίλσον, ο οποίος ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου, βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να συνδέσει τον εαυτό του με την ιστορική νίκη της Αγγλίας.
Ήταν τέτοια η σχέση των Βρετανών με το ποδόσφαιρο που πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου επηρέασε και τις πολιτικές εξελίξεις Η δημοτικότητα του Χάρολντ Γουίλσον εκτοξεύτηκε το 1966. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι Εργατικοί θα χάσουν στις εκλογές από τους Συντηρητικούς. Πολλοί υποστήριξαν τότε πως ο Χάρολντ Γουίλσον πλήρωσε το τίμημα της δραματικής ήττας της Αγγλίας από τη Δυτική Γερμανία με 3-2 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε έναν αγώνα που διεξήχθη τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σημειώνεται πως στην ίδια διοργάνωση εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το Ισραήλ. Ήταν και η τελευταία φορά καθώς από τότε μέχρι σήμερα το Ισραήλ δεν έχει ξαναβρεθεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το κομμουνιστικό μπλοκ

Η παρουσία των ομάδων από το πρώην κομμουνιστικό μπλοκ είχε έντονη παρουσία στο παγκόσμιο κύπελλο. Μάλιστα, το 1974, 4 από τις 16 ομάδες που συμμετείχαν, ανήκαν σε ευρωπαϊκές κομουνιστικές χώρες. Η διοργάνωση έχει καταγραφεί ως μια από τις ιστορικές. Νικήτρια ήταν η Δυτική Γερμανία που βρέθηκε απέναντι σε εύκολους αντιπάλους. Ωστόσο, η αξέχαστη αναμέτρηση ήταν αυτή μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και την Ανατολικής Γερμανίας στους ομίλους. Και σε αυτήν νικήτρια ήταν η δεύτερη.

Και αν η Ανατολική Γερμανία πήρε έναν συμβολικά «βαρύ» αγώνα ομάδες όπως οι Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία και η Ουγγαρία βρίσκονταν ανάμεσα στις μεγάλες «ποδοσφαιρικές δυνάμεις». Αναμφίβολα, οι πολιτικές αλλαγές στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η μείωση του των κρατικών ενισχύσεων για το ποδόσφαιρο και τα άλλα αθλήματα, επηρέασε και την τύχη των ομάδων της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα Παγκόσμια Κύπελλα της δεκαετίας του '90 δείχνουν, επίσης, τις πολιτικές μεταβολές στο παγκόσμιο χάρτη. Η Σοβιετική Ένωση, όπως και η Τσεχοσλοβακία, έκαναν την τελευταία εμφάνισή της το 1990, ενώ το 1994 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι ομάδες της Ρωσίας και της Κροατίας. Αντανακλώντας τις πολιτικές αλλαγές στην περιοχή των Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δώδεκα ετών, οι Σέρβοι είχαν τρεις ομάδες με διαφορετική ονομασία: τη Γιουγκοσλαβία το 1998, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο το 2006, και τη Σερβία το 2010.

Η ώρα της Αργεντινής

Αν το 1966 ήταν η ώρα της Αγγλίας είκοσι χρόνια αργότερα ήρθε η ώρα της Αργεντινής. Δεν μιλάμε για ποδοσφαιρική αναφορά καθώς η Αργεντινή έχει πληθώρα από τέτοιες. Πρόκειται για πολιτική αναφορά. Και οι Άγγλοι είναι ξανά στο προσκήνιο. Οι «μπιανκοσελέστε» για πρώτη φορά δεν ενδιαφέρονται τόσο για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου όσο για τη νίκη σε έναν συγκεκριμένο αγώνα που έμελε να μείνει στην ιστορία.

Το 1986 έχουν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο των νησιών Φώκλαντς ή Μαλβίνας, όπως θέλουν οι Αργεντίνοι. Από την εχθροπραξία μεταξύ Άγγλων και Αργεντίνων - που κατά πολλούς μια προσπάθεια της χούντας της λατινοαμερικανικής χώρας να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από την οικονομική κρίση και τις κοινωνικές αναταραχές που είχαν ξεσηκωθεί εναντίον της – νικητές βγήκαν οι πρώτοι.
Τέσσερα χρόνια μετά την εχθροπραξία που άφησε πίσω της 907 νεκρούς (258 Βρετανούς και 649 Αργεντινούς) καμία από τις δυο χώρες δεν είχε ξεχάσει. Οι συγκυρίες τους έφεραν αντιμέτωπους στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 1986. Ήταν η πρώτη συνάντηση των δυο ομάδων και ο αγώνας έχει καταγραφεί ως ένας από τους πιο πολιτικά φορτισμένους στην ποδοσφαιρική ιστορία.

Ενδεικτική της κατάστασης η δήλωση του πρώην διεθνή Αργεντίνου Ρομπέρτο Περφούμο που είχε δηλώσει: «Το 1986, το να κερδίσουμε το ματς κόντρα στην Αγγλία ήταν αρκετό. Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν δευτερευούσης σημασίας για εμάς. Η νίκη επί της Αγγλίας ήταν ο πραγματικός μας στόχος».

Η αναμέτρηση τελικά έμεινε στην ιστορία για το «χέρι του Θεού»... Μαραντόνα που έδωσε στην Αργεντινή την ευκαιρία για μια μικρή αθλητική ρεβάνς. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ακούμπησε με το χέρι του αντί με το κεφάλι του την μπάλα στο 51' και την έστειλε στα δίχτυα του Σίλτον σημειώνοντας το 1-0. «Λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού» δήλωσε μετά το πέρας του αγώνα. Τέσσερα λεπτά αργότερα έβαλε ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ και έδωσε στη χώρα του την πολυπόθητη νίκη.
Τα Φώκλαντς ακόμη και σήμερα δεν έχουν ξεχαστεί για τους Αργεντίνους. Οι «μπιανκοσελέστε» λίγο πριν την έναρξη του φετινού Μουντιάλ σήκωσαν πανό το οποίο έγραφε: «Τα Φώκλαντς είναι Αργεντινή». Οι Βρετανοί έγιναν έξαλλοι και η FIFA εξετάζει το ενδεχόμενο τιμωρίας.

Ποδόσφαιρο και οικονομία 

Ο ρόλος της οικονομίας στο ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται όλο και πιο σαφής όσο πλησιάζουμε στο 2000. Για παράδειγμα η πρόοδος και η αύξηση συμμετοχής των ομάδων από την Ασία και την Αφρική σημάδι του τρόπου με τον οποίο μετατοπίζεται η παγκόσμια δύναμη και οικονομική επιρροή. Ομάδες που δεν υπήρχαν καν πριν από σαράντα χρόνια είναι πλέον σε θέση να φθάσουν στα τελευταία στάδια του τουρνουά. Το 2002, το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη στην Ασία για πρώτη φορά, και η Νότια Κορέα, που ήταν και συν-διοργανωτής, έφτασε στα ημιτελικά.

Η εμπορευματοποίηση, το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση του αθλήματος από τα οικονομικά συμφέροντα αρχίζει και απασχολεί τον κόσμο. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας αυτό γίνεται εντελώς σαφές. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο για να πουν σε όλο τον κόσμο ότι η Βραζιλία δεν είναι μόνο μια χώρα ποδοσφαίρου και ότι οι προτεραιότητές τους είναι οι κοινωνικές παροχές και όχι οι ακριβές διοργανώσεις. Μετά το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής αλλά και το ελληνικό παράδειγμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μένει να φανεί αν οι Βραζιλιάνοι που βγήκαν στους δρόμους θα κάνουν τις κυβερνήσεις και τη FIFA να ακούσουν.
Από το tvxs.

ΚΥΡΙΑΚΉ, 8 ΙΟΥΝΊΟΥ 2014

Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ)

6O ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ (ΣΟΥΗΔΙΑ, 1958)










Οι παίκτες της Βραζιλίας πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Οι παίκτες της Βραζιλίας πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου


Το εναρκτήριο λάκτισμα του 6ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου δόθηκε στις 8 Ιουνίου 1958 και τα φώτα της γιορτής χαμήλωσαν στις 29 Ιουνίου, με τον μεγάλο τελικό και το θρίαμβο της Βραζιλίας. Στο Μουντιάλ της Σουηδίας πήραν μέρος 16 ομάδες από τις 53 που δήλωσαν συμμετοχή στον προκριματικό γύρο.
Η Ελλάδα συμμετείχε στον 7ο προκριματικό όμιλο, με αντιπάλους τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία. Με μία ισοπαλία, 3 ήττες και τέρματα 2-9, τερμάτισε τελευταία, ενώ την πρόκριση πήρε η Γιουγκοσλαβία. Η Εθνική συγκροτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από παίκτες των τριών μεγάλων του Κέντρου, όπως οι Θεοδωρίδης, Λινοξυλάκης, Νεστορίδης, Υφαντής, Πολυχρονίου, Παπάζογλου και Πετρόπουλος.
Από τις 16 ομάδες της τελικής φάσης, οι 12 προέρχονταν από την Ευρώπη και οι 4 από τη Λατινική Αμερική. Ομάδες από την Αφρική και τη Ασία δεν συμμετείχαν, επειδή αρνήθηκαν να αγωνισθούν με το Ισραήλ, για πολιτικούς λόγους. Το 1956 Αίγυπτος και Ισραήλ ήλθαν σε πόλεμο, ως επακόλουθο της κρίσης στο Σουέζ. Την ίδια χρονιά, οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη Βουδαπέστη και οι μεγάλοι άσσοι της περίφημης Εθνικής Ουγγαρίας (Πούσκας, Λόραντ, Κότσις, Μπόζικ κ.α.) ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ισπανία. Έτσι, οι Μαγυάροι, φιναλίστ στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, παρουσιάσθηκαν αποδυναμωμένοι στα γήπεδα της Σουηδίας. Με ενδεκάδα ανάγκης παρουσιάσθηκε η Εθνική Αγγλίας, αφού οι περίφημοι «μπέμπηδες» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν βρει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο, στις 6 Φεβρουαρίου 1958, επιστρέφοντας από το Βελιγράδι.

Η αφίσα της διοργάνωσης
Η Βραζιλία έδειξε από την αρχή ότι θα είναι το φαβορί. Παίχτες, όπως οι Βαβά, Ντιντί, Ζίτο, Ζαγκάλο και Γκαρίντσα, διψούσαν να σηκώσουν το τρόπαιο για πρώτη φορά και να ξεπλύνουν τη ντροπή του 1950, όταν η «σελεσάο» έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο, μέσα στο σπίτι της, το περίφημο «Μαρακανά», από τη γειτόνισσά της Ουρουγουάη. Στο πλαίσιο του τετάρτου ομίλου νίκησε την Αυστρία με 3-0, αναδείχθηκε ισόπαλη της Αγγλίας με 0-0 και επικράτησε με 2-0 της Σοβιετικής Ένωσης του κορυφαίου τερματοφύλακα όλων των εποχών Λεβ Γιασίν.

Στο παιγνίδι αυτό έκανε την εμφάνισή του ένας 17χρονος πιτσιρικάς, ονόματι Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, που ως Πελέ θα γράψει ιστορία και μαζί με τον Μαραντόνα εναλλάσσονται στα δημοψηφίσματα για τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Στον προημιτελικό γύρο, η Βραζιλία νίκησε την Ουαλία με 1-0 και στον ημιτελικό αντιμετώπισε τη μεγάλη Γαλλία των Κοπά και Φοντέν, την οποία συνέτριψε με 5-2. Στον άλλον ημιτελικό, η Σουηδία νίκησε την κάτοχο του τίτλου Δυτική Γερμανία με 3-1.
Και φθάσαμε στις 29 Ιουνίου, όταν στο στάδιο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης έγινε ο μεγάλος τελικός, με αντιπάλους τη Σουηδία και τη Βραζιλία, παρουσία 52.000 θεατών και με διαιτητή τον γάλλο Μορίς Γκιγκ. Οι «γαλαζοκίτρινοι» του ιταλοβραζιλιάνου τεχνικού Βιτσέντε Φέολα δεν χαρίστηκαν στους οικοδεσπότες της διοργάνωσης και τους συνέτριψαν με 5-2. Τα τέρματα σημείωσαν οι: Λίντχολμ (4'), Βάβα (10', 32'), Πελέ (56'), Ζαγκάλο (68'), Σίμονσον (80') και Πελέ (89').

Οι συνθέσεις των δύο φιναλίστ:

  • ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Βινσέντε Φεόλα): Γκίλμαρ, Σάντος Ντ., Σάντος Ν., Ζίτο, Μπελίνι, Ορλάντο, Γκαρίντσα, Ντίντι, Βάβα, Πελέ, Ζαγκάλο.
  • ΣΟΥΗΔΙΑ (Τζορτζ Ρέινορ): Σβένσον, Μπέργκμαρκ, Αξμπομ, Μπέριεσον, Γκούσταφσον, Πάρλινγκ, Χάμριν, Γκρεν, Σίμονσον, Λίντχολμ, Σκόγλουντ.
Ήταν το πρώτο από τα πέντε Κύπελλα, που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα η Βραζιλία και το μοναδικό Μουντιάλ με νικήτρια oμάδα από άλλη ήπειρο. Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του '58 αντέχουν ακόμη δύο ρεκόρ: Του πρώτου σκόρερ, που κατέχει ο γάλλος Ζιστ Φοντέν με 13 γκολ και των περισσοτέρων γκολ σε τελικό.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

ΠΈΜΠΤΗ, 29 ΜΑΪ́ΟΥ 20

Η ιστορία της ΑΕΚ












Αθλητικό σωματείο, που ίδρυσαν Κωνσταντινοπολίτες πρόσφυγες στην Αθήνα το 1924. Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος σύλλογος στο Κέντρο, μετά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης, στίβου, ξιφασκίας, πυγμαχίας, ποδηλασίας και ζατρικίου.
Για τους μικρασιάτες πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια στη μητέρα πατρίδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή ήταν πραγματικά πέτρινα. Οι συνθήκες προσαρμογής δύσκολες και οι θύμησες έντονες γι' αυτά που άφησαν πίσω τους. Οι αθλητές (οι περισσότεροι με έντονη δράση και φήμη στην Πόλη) εντάχθηκαν αρχικά στους κόλπους του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού. Η δημιουργία, όμως, του δικού τους συλλόγου ήταν θέμα χρόνου...
«Κάτι πρέπει να γίνει» ήταν η φράση που ακουγόταν όλο και πιο συχνά στο μικρό μαγαζάκι αθλητικών ειδών Λουξ του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην οδό Βερανζέρου. Η συζήτηση έγινε πίστη και η πίστη σκοπός ζωής για τη μικρή αυτή παρέα, που οραματιζόταν να συγκεντρώσει κάτω από τον δικέφαλο αετό όλους τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους που προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη.
Στις 13 Απριλίου του 1924 και ύστερα από πoλύωρη συζήτηση, η παρέα πήρε την τελική απόφαση για την ίδρυση ενός συλλόγου με την επωνυμία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Ως έμβλημα επελέγη ασφαλώς ο Δικέφαλος Αετός και χρώματα το χρυσό και το μαύρο, όλα εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη αθλητική παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης.
Το καινούργιο σωματείο βολεύτηκε πρόχειρα στα γραφεία τις ΧΑΝ στην οδό Μητροπόλεως, που παραχώρησε ο καθηγητής του Athens College Νίκος Ελεόπουλος. Συντάχτηκε το καταστατικό και στις 29 Μαΐου 1924 εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Κώστα Σπανούδη, μετέπειτα βουλευτή και υπουργό στην κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το συμπλήρωσαν οι Νίκος Ελεόπουλος (αντιπρόεδρος), Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης, Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Αμίλιος Ιωνάς.

Η πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, 1925
Πριν συμπληρωθεί ένα δίμηνο, η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ ήταν αξιόμαχη και έτοιμη να κατεβεί στα γήπεδα. Στον πρώτο της φιλικό αγώνα που έγινε στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (νυν Γήπεδο Καραϊσκάκη) νίκησε την ομάδα επιλέκτων του Πειραιά με 3 - 2. Η πρώτη αυτή ομάδα απαρτιζόταν από τους Κίτσιο, Ιερεμιάδη, Ασδένη, Κεχαγιά, Παρασκευά, Δημόπουλο, Καραγιαννίδη, Μπαλτά, Μήλα, Ηλιάδη και Γεωργιάδη.

Οι πρώτες προπονήσεις γίνονταν στο χώρο του Ολυμπίου Διός, μπροστά σε μικρές συγκεντρώσεις φιλάθλων. Οι υψηλές διασυνδέσεις του νεοσύστατου συλλόγου, τον βοήθησαν να ξεχωρίσει από τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα, που διεκδικούσαν την υποστήριξη του προσφυγικού στοιχείου της πρωτεύουσας και του χαρίσουν πανελλήνια εμβέλεια. Αργότερα, παραχωρήθηκε στην ΑΕΚ το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να της παραχωρηθεί η έκταση στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί όπου για 79 χρόνια ήταν το γήπεδο της ομάδας.
Ο πρώτος τίτλος για την ΑΕΚ ήλθε το 1932, όταν κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό τον Άρη με 5-3. Μέχρι τον πόλεμο πρόσθεσε στη συλλογή της ένα νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο) το 1939 και ένα πρωτάθλημα τον επόμενο χρόνο. Σταρ της ομάδας ήταν οι Κώστας Νεγρεπόντης, Κλεάνθης Μαρόπουλος, Τρύφων Τζανετής, Μιχάλης Δελαβίνιας, Γιώργος Μάγειρας και Σπύρος Σκλαβούνος.
Η δεκαετία του '40, με τον Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο, απέφερε στην ΑΕΚ ένα κύπελλο, ενώ η δεκαετία του '50 μόνο δύο κύπελλα, δεδομένης της κυριαρχίας του Παναθηναϊκού του Ολυμπιακού. Το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα ήλθε για την ΑΕΚ το 1963 με προπονητή τον ουγγρογερμανό Γένε Τσάκναντι. Ήταν μια χρυσή πενταετία για την Ένωση μέχρι το 1968, με δύο κύπελλα κι ένα ακόμη πρωτάθλημα. Την κιτρινόμαυρη φανέλα εκείνης της περιόδου φόρεσαν παίκτες, όπως οι Κώστας Νεστορίδης, Στέλιος Σεραφείδης, Ανδρέας Σταματιάδης, Αλέκος Σοφιανίδης, Στέλιος Σκευοφύλακας, Μίμης Παπαϊωάννου, Γιώργος Καραφέσκος, Παναγιώτης Βεντούρης, Ανδρέας Παπαεμαννουήλ, Σπύρος Πομώνης και Αλέκος Ιορδάνου.

Η ΑΕΚ Κυπελλούχος Ευρώπης
Το 1968 η ΑΕΚ έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την μπασκετική ομάδα του συλλόγου, στον αλησμόνητο τελικό του Καλλιμάρμαρου κόντρα στη Σλάβια Πράγας. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για τον ελληνικό αθλητισμό σε επίπεδο συλλόγων.

Τη δεκαετία του '70 η ποδοσφαιρική ΑΕΚ έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία της, με τρία πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο. Στο τιμόνι της από το 1974 ήταν ο επιχειρηματίας Λουκάς Μπάρλος, ίσως ο πιο επιτυχημένος πρόεδρός της. Με προπονητή τον τσεχο-ολλανδό Φράντιτσεκ Φάντρονκ δημιούργησε μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της. Την κιτρινόμαυρη φανέλα φόρεσαν παίκτες, όπως οι Γιώργος Δέδες, Χρήστος Αρδίζογλου, Γιώργος Σκρέκης, Μίμης Δομάζος, Τάκης Νικολούδης, Χρήστος Ιντζόγλου, Νίκος Χρηστίδης, Πέτρος Ραβούσης, Θωμάς Μαύρος Λάκης Νικολάου, Βάλτερ Βάγκνερ, Τίμο Τσανλάιτερ και Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Την αγωνιστική περίοδο 1976-1977 η ΑΕΚ πέτυχε την υψηλότερη ευρωπαϊκή της διάκριση, φθάνοντας ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Απέκλεισε κατά σειρά τη Δυναμό Μόσχας (2-0, 1-2), την Ντέρμπι Κάουντι (2-0, 3-2), τον Ερυθρό Αστέρα (2-0, 1-3) και την Κουήν Παρκ Ρέιντζερς [0-3, 3-0 (7-6 στα πέναλτι)]. Στα ημιτελικά αποκλείστηκε με δύο ήττες (1-4, 0-1) από τη μεγάληΓιουβέντους εκείνης της περιόδου, η οποία κατέκτησε στη συνέχεια το Κύπελλο.
Η επταετία 1989-1996 ήταν η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της ΑΕΚ. Υπό την τεχνική καθοδήγηση του παλιού της παίχτη Ντούσαν Μπάγεβιτς, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, ένα Σούπερ Κάπ κι ένα Λιγκ Καπ. Την περίοδο αυτή αγωνίσθηκαν στην ΑΕΚ παίκτες ,όπως οι Τόνι Σαβέβσκι, Ντανιέλ Μπατίστα, Αλέκος Αλεξανδρής, Ρέφικ Σαμπανάζοβιτς, Γιώργος Σαββίδης, Βασίλης Δημητριάδης και οι νεαροί Ντέμης Νικολαίδης, Χρήστος Κωστής, Βασίλης Τσιάρτας, Μιχάλης Κασάπης, Ανδρέας Ζήκος, και Χρήστος Μαλαδένης.
Η φυγή του Μπάγεβιτς και η έλλειψη σταθερού διοικητικού σχήματος έφεραν την ΑΕΚ σε θέση κομπάρσου στο πρωτάθλημα, ενώ οι διακρίσεις περιορίσθηκαν σε τρία Κύπελλα Ελλάδας και δύο προκρίσεις στον προημιτελικό γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (1996/97 και 1997/98). Η ομάδα έφθασε στα όρια της πτώχευσης και σώθηκε χάρη στη συνδρομή της Πολιτείας με το περίφημο «άρθρο 44», καθώς και στην προσπάθεια μιας ομάδας προσώπων υπό τον Ντέμη Νικολαΐδη, που προσπάθησε να ξαναδώσει στην ομάδα τη χαμένη αίγλη της.
Το 2008 η ΑΕΚ έφθασε κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά το έχασε "στα χαρτιά" από τον Ολυμπιακό (Υπόθεση Βάλνερ). Το 2011 κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας, νικώντας στον τελικό τον Ατρόμητο με 3-0. Το 2013 η ομάδα ποδοσφαίρου υποβιβάζεται στη Β' Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της και εν συνεχεία στη Γ' Εθνική, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

ΤΊΤΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΌΣΦΑΙΡΟ

  • Πρωταθλήματα Ελλάδας (11): 1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994.
  • Κύπελλα Ελλάδας (14): 1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002, 2011.
  • Σούπερ Καπ (2): 1989, 1996.
  • Λιγκ Καπ (1): 1990.

ΤΊΤΛΟΙ ΣΤΟ ΜΠΆΣΚΕΤ

  • Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης/Σαπόρτα (2): 1968, 2000.
  • Πρωταθλήματα Ελλάδας (8): 1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002.
  • Κύπελλα Ελλάδας (3): 1981, 2000, 2001.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

ΔΕΥΤΈΡΑ, 12 ΜΑΪ́ΟΥ 20

Έλενα Κόστα, η πρώτη γυναίκα προπονητής στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο


Η 36χρονη Έλενα Κόστα από την Πορτογαλία σπάει το άβατο των ανδρών προπονητών στο ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Η Κόστα αναλαμβάνει να ηγηθεί της ομάδας της Κλερμόν στην δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας (Ligue 2) και γράφει ιστορία καθώς γίνεται η πρώτη γυναίκα προπονητής σε επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα στην Ευρώπη. Η Ελένα Κόστα μέχρι σήμερα έχει καθίσει στους πάγκους των γυναικείων ομάδων της Εθνικής Κατάρ, του Ιράν και της Μπενφίκα.

“Η πρόσληψη της Ελένα Κόστα μπορεί να οδηγήσει την Κλερμόν σε μια νέα εποχή. Η ομάδα θα στηρίζεται σε ένα σύνολο 17 έμπειρων παικτών και το ρόστερ θα συμπληρωθεί με παίκτες από τις ακαδημίες του συλλόγου”, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ομάδας. Η Κόστα, που είναι γνωστή ως “ο Μουρίνιο με φούστα”, θα αναλάβει τα καθήκοντά της το καλοκαίρι ώστε να προετοιμάσει τους παίκτες της για την επόμενη σεζόν.

“Όταν η πρώτη γυναίκα διορίστηκε στο στρατό ήταν παράξενα. Ήταν ένα πολύ ανδρικό περιβάλλον ωστόσο σήμερα είναι συνηθισμένο να βλέπεις γυναίκες στο στρατό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο ποδόσφαιρο”, δήλωσε ο αμυντικός της ομάδας Άντονι Λιπινί στη γαλλική L' Equipe και πρόσθεσε:

“Ανυπομωνώ να ξεκινήσει η νέα σεζόν. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία να είμαι μέλος της πρώτης επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου με γυναίκα προπονητή. Είναι ωραίο. Ταράζει τα νερά”

“Συγχαρητήρια Κλερμόν που κατάλαβες πως οι γυναίκες είναι το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου”, έγραψε στο Twitter η Νατζάτ Μπελκασέμ, υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών. 
Από το tvxs.

ΠΈΜΠΤΗ, 8 ΜΑΪ́ΟΥ 20

Καθηγητής «βούτηξε» αυτοκόλλητα χαρτάκια του Μουντιάλ από τους μαθητές του για τη συλλογή του


Καθηγητής «βούτηξε» αυτοκόλλητα χαρτάκια του Μουντιάλ από τους μαθητές του για τη συλλογή του

Την ίδια ημέρα που το Reuters φιλοξένησε αφιέρωμα στη συλλογή αυτοκόλλητων Panini του Μουντιάλ 2014, στη Μπουκαραμάνγκα της Κολομβίας καθηγητής κατηγορείται ότι «βούτηξε» τα χαρτάκι μαθητών για να συμπληρώσει τη δική του συλλογή.


Ναι καλά διαβάσατε... Σύμφωνα με δημοσίευμα της «El Espectador» ένας 13χρονος κατήγγειλε ότι είδε τον καθηγητή στην αίθουσα προσωπικού του σχολείου, να κολλάει χαρτάκια τα οποία λίγο νωρίτερα είχε κατασχέσει από μαθητές.

Το θέμα απέκτησε διαστάσεις και ο ραδιοφωνικός σταθμός RCN επικοινώνησε με τη μητέρα ενός εκ των μαθητών του συγκεκριμένου καθηγητή, η οποία επιβεβαίωσε το συμβάν και δήλωσε: «Δεν είναι τρόπος αυτός. Τί παράδειγμα δίνει στα νέα παιδιά, όταν αρπάζει τα αυτοκόλλητά τους προς δικό του όφελος;».

Ο νομικός εκπρόσωπος της ομοσπονδίας καθηγητών διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο καθηγητής «υφάρπαξε» τα χαρτάκια. Δέχθηκε, όμως, ότι τα κατάσχεσε από αρκετούς μαθητές, «διότι είχε δημιουργηθεί εμπορική συναλλαγή μεταξύ τους κι αυτό τους αποσπούσε από τα μαθήματά τους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από Zoygla.

ΤΡΊΤΗ, 29 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2014

Φάντασμα σε αγώνα ποδοσφαίρου;



Κατά την διάρκεια της μετάδοσης ενός αγώνα ποδοσφαίρου, το τηλεοπτικό δίκτυο FOX κατέγραψε ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά που έχουν γίνει σε κερκίδα ποδοσφαίρου.

Κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στις 17 Απριλίου ανάμεσα στις ομάδες The Strongest και Defensor Sporting, έκανε την εμφάνιση του ένα... φάντασμα!
Πιο συγκεκριμένα, λίγα λεπτά πριν από το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα, η κάμερα εστίασε σε ένα σημείο της κερκίδας και τότε εμφανίστηκε μία φιγούρα που έτρεξε από την μία άκρη στην άλλη, ενώ πέρασε και το διαχωριστικό πλέγμα.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για φάντασμα καθώς το γήπεδο έχει χτιστεί σε σημείο που παλαιότερα βρίσκονταν ένα νεκροταφείο. Μάλιστα, ενισχύουν την θεωρία τους αναφέροντας πως την δεκαετία του '50 κατέρρευσε ένα τμήμα της κερκίδας, παρασύροντας στον θάνατο 500 θεατές.
Από το T Ragiko.net

ΔΕΥΤΈΡΑ, 28 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2014

Motoball: Ποδόσφαιρο με μοτοσικλέτες!

Το Motoball είναι ένα μηχανοκίνητο άθλημα ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Ρωσία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που απαιτεί ικανότητες στην οδήγηση μοτοσικλέτας αλλά και στο σκοράρισμα! Πρόκαιται για ποδόσφαιρο με μοτοσικλέτες όπου σκοπός βέβαια των ομάδων είναι να τερματίσουν νικήτριες, βάζοντας τα περισσότερα γκολ στα δίχτυα. Ένας αγώνας Motoball παίζεται σε ένα κλασικό γήπεδο ποδοσφαίρου, από δύο ομάδες των πέντε παικτών η καθεμία – τέσσερις αναβάτες και έναν τερματοφύλακα, ο οποίος είναι ο μόνος που δεν κινεί μοτοσικλέτα.


perierga.gr - Motoball: Ποδόσφαιρο με μοτοσικλέτες!
Οι παίκτες στις μοτοσικλέτες οφείλουν να κυνηγούν μια μεγάλη μπάλα, 40 εκατοστά σε διάμετρο και 1 κιλό περίπου σε βάρος με σκοπό όταν φτάσουν στο σωστό σημείο να επιβραδύνουν την ταχύτητα και με το πόδι τους να σκοράρουν.  Ο αγώνας χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους των 20 λεπτών με διαλείμματα ανάμεσά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο παιχνίδι Motoball παίχτηκε το 1929 στη γαλλική πόλη της Ντιζόν, ενώ κατέληξε να είναι τόσο δημοφιλής ώστε εξαπλώθηκε μέσα σε μια δεκαετία στην Αγγλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι έλαβε χώρα το 1963 στην τότε Σοβιετική Ένωση.
perierga.gr - Motoball: Ποδόσφαιρο με μοτοσικλέτες!
Από το perierga.gr

ΣΆΒΒΑΤΟ, 26 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2014

Στον κουρέα μετά από 11 χρόνια… λόγω Λίβερπουλ


Ο Ούκε Κρασνίκι είχε υποσχεθεί στον εαυτό του να μην πατήσει το πόδι του στον κουρέα έως ότου η Λίβερπουλ κόψει πρώτη το νήμα του πρωταθλήματος...

Έκτοτε, πέρασαν 11 ολόκληρα χρόνια και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα που θα περάσει την είσοδο του κουρείου για να αποχωριστεί τις μπούκλες του.



Η ομάδα είναι αρκετούς βαθμούς μπροστά στην Πρέμιερ Λιγκ και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια για πρώτη φορά από το 1989.

Από το Zoygla.

ΠΈΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2014


Απέβαλαν προπονητή γιατί φλέρταρε με την 25χρονη επόπτη του αγώνα

Για τις ικανότητές του στο φλερτ κατάφερε να γίνει γνωστός ο προπονητής της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας «Santa Catarina», που αγωνίζεται στις μικρές κατηγορίες της χώρας.

Ο Celso Teixeira την ώρα του αγώνα επέλεξε να σταματήσει να δίνει εντολές στην ομάδα του και άρχισε να φλερτάρει με την 25χρονη επόπτη Maira Americano Labes.



Η ερωτική του διάθεση όμως έγινε αντιληπτή από τους άνδρες ασφαλείας του γηπέδου με αποτέλεσμα να τον «τσακώσουν» και να τον αποβάλουν από τον αγώνα.

Ο άτυχος προπονητής κινδυνεύει επίσης να τιμωρηθεί και με απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για αρκετές ημέρες.

Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου