Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ lockdown

 


Άγριο ξύλο από τα γαλλικά ΜΑΤ σε Σύριο φωτορεπόρτερ του AFP – Τον έστειλαν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο (Photos)

 Από άγρια καταστολή σημαδεύτηκαν οι μεγάλες διαδηλώσεις του Σαββάτου στο Παρίσι ενάντια στον νέο νόμο που θέτει δρακόντειους περιορισμούς, ουσιαστικά απαγορευτικούς, στη βιντεοσκόπηση των πράξεων αστυνομικών οργάνων.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τα γαλλικά ΜΑΤ έπεσε ο Ameer al Halbi, freelance φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Όπως ανέφερε το ίδιο το πρακτορείο σε μια σειρά tweets, ο Συριακής καταγωγής φωτορεπόρτερ χτυπήθηκε στο πρόσωπο με γκλοπ από αστυνομικούς, όπως και αρκετοί άλλοι διαδηλωτές, ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις ενάντια στον αυταρχικό νόμο κοντά στην πλατεία της Βαστίλης.

Η φωτορεπόρτερ Gabrielle Cezard, που ήταν επίσης παρούσα στην επίθεση των ΜΑΤ, ανέφερε ότι τον έχασε από το οπτικό της πεδίο κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας σε έναν μικρό δρόμο. «Ήμασταν αναγνωρίσιμοι ως δημοσιογράφοι και μας είχαν στριμώξει σε έναν τοίχο. Φωνάξαμε: Τύπος! Τύπος! Η αστυνομία εκτόξευε βλήματα προς την πλευρά των διαδηλωτών. Τότε τα ΜΑΤ μας επιτέθηκαν με τα γκλοπ στο χέρι», είπε.

Ο νεαρός Σύριος φωτορεπόρτερ το 2017 είχε καλύψει για το Γαλλικό Πρακτορείο την μάχη για το Χαλέπι, από όπου και κατάγεται, ενώ είχε διακριθεί αρκετές φορές για τη δουλειά του. Ωστόσο, μία από τις μέρες με τη μεγαλύτερη βία εναντίον του έμελλε να είναι στο Παρίσι.

Ο διευθυντής ειδήσεων του AFP δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση στον Ameer al Halbi και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα. Πρόσθεσε ότι εκείνη τη στιγμή ο φωτορεπόρτερ εκτελούσε το νόμιμο δικαίωμά του ενώ βρισκόταν με μία ομάδα συναδέλφων του που ήταν εύκολο να αναγνωριστεί ότι επρόκειτο για φωτορεπόρτερ.

Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

http://www.topontiki.gr/article/417989/agrio-xylo-apo-ta-gallika-mat-se-syrio-fotoreporter-toy-afp-ton-esteilan-aimofyrto



Σαν σήμερα το 1943 οι γερμανοτσολιάδες εκτελούν 283 αγωνιστές με αναπηρία

 

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ:

Σαν σήμερα, στις 30 Νοέμβρη 1943 τη νύχτα, υπό τις εντολές και παρουσία του Φον Στρόουπ, -επικεφαλής της Γκεστάπο στην Ελλάδα-  οι γερμανοτσολιάδες έκαναν επίθεσή ενάντια στα 19 νοσοκομεία, που οι 15.000 ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου, τα είχαν μετατρέψει σε κάστρα της Εθνικής Αντίστασης.

Μπήκαν μέσα ουρλιάζοντας και με βρισιές, χτυπήματα με τους υποκόπανους και πολλές φορές με λογχισμούς και πυροβολισμούς, έπεσαν πάνω στους ανάπηρους και τραυματίες.

Η αγριότητα των γερμανοτσολιάδων ξεπέρασε κάθε όριο. Έσερναν ανάπηρους με κομμένα και τα δυο πόδια στο χώμα μέχρι που μάτωναν. 
Δεν άφηναν τις νοσοκόμες να τους βοηθήσουν.
Άρπαζαν τα τεχνητά μέλη των αναπήρων και τα έσπαζαν, ενώ δεν δίσταζαν να τους χτυπάνε με αυτά στο κεφάλια.

Μετά απ' αυτές τις κτηνωδίες, οι ταγματασφαλίτες στοιβάζουν τους αναπήρους σε καμιόνια με προορισμό τις φυλακές Χατζηκώστα και το στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Τα ξημερώματα μικτά εκτελεστικά αποσπάσματα από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες εκτελούν 283 αγωνιστές με αναπηρία.

Ο «εγκέφαλος» που σχεδίασε την έφοδο στα νοσοκομεία και το άγριο χτύπημα των αναπήρων ήταν ο γνωστός και σαν «μαύρος» άνθρωπος Στ. Γονατάς, φυσικά μαζί με τον Ράλλη το δοσίλογο πρωθυπουργό, κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Γκεσταπίτη Φον Στρόουπ.


http://tsak-giorgis.blogspot.com/2020/11/1943-283.html

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Διαμέρισμα από χαρτόνι

 Το «Casa de Karton», δηλαδή σπίτι από χαρτόνι, είναι ένα έργο του Ισπανού καλλιτέχνη Don Lucho.

Το διαμέρισμα έχει όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα που θα περίμενε κανείς να δει σε οποιοδήποτε σπίτι με τη μόνη διαφορά ότι είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από χαρτόνι, από τα ρούχα και το κρεβάτι μέχρι τις ηλεκτρικές συσκευές και το μπάνιο.
Εκτός από το σπίτι, ο Don Lucho κατασκέυασε και ένα αυτοκίνητο από χαρτόνι, το οποίο τοποθέτησε με έξυπνο τρόπο στο δρόμο για να μοιάζει πιο ρεαλιστικό.

Perierga.gr - Ένα διαμέρισμα από χαρτόνι

Perierga.gr - Ένα διαμέρισμα από χαρτόνι

Perierga.gr - Ένα διαμέρισμα από χαρτόνι

Perierga.gr - Ένα διαμέρισμα από χαρτόνι

Perierga.gr - Ένα διαμέρισμα από χαρτόνι

Perierga.gr - Ένα διαμέρισμα από χαρτόνι

Perierga.gr - Ένα διαμέρισμα από χαρτόνι

Perierga.gr - Ένα διαμέρισμα από χαρτόνι

Perierga.gr - Ένα διαμέρισμα από χαρτόνι

Από το perierga.gr

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Δακρυγόνα σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στο Παρίσι

 

Δακρυγόνα σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στο Παρίσι 

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, σε μια κινητοποίηση κατά της αστυνομικής βίας στο Παρίσι, αφού κουκουλοφόροι εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, σε πολλές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομικοί βία και υπέρ της ελευθεροτυπίας. Αφορμή στάθηκε ο πρόσφατος ξυλοδαρμός ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς, αλλά και το νομοσχέδιο περί "Καθολικής Ασφάλειας" που απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και ο οποίος θεωρείται ότι περιορίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να καταγγέλουν την αστυνομική βία.

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στο Μπορντό, τη Λιόν, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, την Γκρενόμπλ, το Κλερμόν-Φεράν και άλλες πόλεις. Στη Λιλ, περίπου 1.000-1.500 διαδηλωτές, με επικεφαλής τη δήμαρχο Μαρτίν Ομπρί, συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα "Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση". Στο Μονπελιέ, οι περίπου 4-5.000 διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως "Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί - αυτή είναι η προτεραιότητα".

Από το zoygla.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Τα δακρυγόνα συμβάλλουν στη διάδοση του κορονοϊού

 


Επιστολή για την επικινδυνότητα των δακρυγόνων η χρήση των οποίων συμβάλλει στη διάδοση του ιού κόβιντ, απέστειλε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α), ως επιστημονικός φορέας του οποίου τα μέλη –αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι κι άλλων ειδικοτήτων γιατροί και λειτουργοί υγείας– πολεμούν στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας Covid 19.

Κρούoντας τον κώδωνα του κινδύνου για πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων που θέτουν σε κίνδυνο το αγαθό της δημόσιας υγείας, με αφορμή τις επιχειρησιακές δράσεις της αστυνομίας για έλεγχο ταραχών κατά τη διάρκεια δημόσιων συναθροίσεων, που εφαρμόστηκαν και κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Δεδομένου ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων σιέλου ή βλέννας, η χρήση δακρυγόνων με τον βήχα, τα δάκρυα, την παραγωγή σιέλου και την εκροή βλέννας που προκαλεί, πολλαπλασιάζει τη μετάδοσή του ιού. Παράλληλα, οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα δακρυγόνα, ερεθίζουν τη μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή, η οποία ενδέχεται να αποδυναμώσει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αντιστέκεται στη μόλυνση.

»Επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει ερεθισμό και βλάβες στους πνεύμονες μετά από έκθεση σε υψηλές ποσότητες δακρυγόνων, υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και η πνευμονία ενώ έχουν αναφερθεί και αποβολές εμβρύων. Είναι εξάλλου γνωστό πως τα δακρυγόνα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως το άσθμα.

»Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Ελλήνων Χημικών έχει προειδοποιήσει για τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση στη χώρα μας. Ο φορέας, ο οποίος αποτελεί σύμβουλο του Κράτους, έχει τονίσει ότι η επικινδυνότητα της ουσίας CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) που περιέχεται στα δακρυγόνα ανάγκασε τον ΟΗΕ, λόγω της χρήσης της στον πόλεμο του Βιετνάμ, να καταλήξει στην απαγόρευσή της μέσω του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και της Σύμβασης του Παρισιού, η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα.

»Παράλληλα η Ένωση έχει τονίσει ότι “οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων στις αποκαλούμενες "ευαίσθητες" ομάδες πληθυσμού, μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές.»

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στους κανόνες που διέπουν τη χρήση αυτών των ουσιών στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, το κατά πόσο είναι επιτρεπόμενες ή μη αλλά και στις ενδεχόμενες σωματικές βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν ως απόρροια πράξεων αστυνομικών υπαλλήλων, ζητώντας τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών, ενώ εφιστούν την προσοχή στην αυστηρή τήρηση των επιστημονικών πρωτοκόλλων κατά τις επιχειρήσεις διατήρησης της δημόσιας τάξης, όπως και κατά τη μεταφορά αλλά και την κράτηση των προσώπων που συλλαμβάνονται.

Καλούν τέλος τον υπουργό υπό το βάρος και του αγώνα κατά της πανδημίας να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εξάλειψη της χρήσης συγκεκριμένων χημικών και τον περιορισμό της χρήσης των δακρυγόνων, όπως έπραξαν υπό την απειλή της πανδημίας αξιωματούχοι σε πόλεις των ΗΠΑ.

Από το efsyn.gr

Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις από τη βίαιη σύλληψη ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικούς

 

Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις από τη βίαιη σύλληψη ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικούς



Μια νέα υπόθεση αστυνομικής βίας στη Γαλλία, λόγω της οποίας τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αφού ξυλοκόπησαν έναν Αφροαμερικανό παραγωγό μουσικής, ένα περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο, προκαλεί αντιδράσεις στην πολιτική τάξη.

Καθώς συνεχίζεται η συζήτηση για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «καθολικής ασφάλειας», βάσει του οποίου απαγορεύεται η δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν δήλωσε ότι θα ζητήσει «την αποπομπή» των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, το οποίο καταγράφηκε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εικόνες που πρωτοδημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο Loopsider δείχνουν έναν άνδρα, τον οποίο αποκαλούν Μισέλ, να δέχεται χτυπήματα από αστυνομικούς στην είσοδο ενός στούντιο μουσικής στο Παρίσι.

«Με αποκάλεσαν "βρομοαράπη" πολλές φορές την ώρα που με γρονθοκοπούσαν» κατήγγειλε το θύμα, ο Μισέλ Ζεκλέρ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στη Γενική Επιθεώρηση της Γαλλικής Αστυνομίας (IGPN).

«Οι άνθρωποι που θα έπρεπε να με προστατεύουν μου επιτέθηκαν. Δεν έκανα κάτι για να το αξίζω αυτό» πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Θέλω απλώς αυτοί οι τρεις άνθρωποι να τιμωρηθούν από τον νόμο».

Αρχικά τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και ένας τέταρτος, που πήγε να τους ενισχύσει στη διάρκεια του περιστατικού και ο οποίος φέρεται να πέταξε ένα δακρυγόνο μέσα στο στούντιο μουσικής, όπως δήλωσε στο AFP μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

Ο Νταρμαμέν, που θα καταθέσει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ενώπιον της Νομοθετικής Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης, εκτίμησε μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ότι οι αστυνομικοί αυτοί «σπίλωσαν τη στολή της Δημοκρατίας».

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί δήλωσε «σοκαρισμένος από τις εικόνες». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι, αν δεν υπήρχε το βίντεο, «δεν θα είχαμε μάθει» για την υπόθεση αυτή και πρόσθεσε «πρέπει να τραβάμε βίντεο».

O επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λικ Μελανσόν εκτίμησε ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί «φρικτή απόδειξη του ζωτικής σημασίας χαρακτήρα του δικαιώματος να βιντεοσκοπείται η δράση των αστυνομικών».

Με αυτό τον τρόπο ο Μελανσόν αναφερόταν στο άρθρο 24 του νόμου για την «καθολική ασφάλεια» που ποινικοποιεί τη μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου από την Εθνοσυνέλευση και τώρα πρέπει να εξεταστεί από τη Γερουσία.

Το νομοσχέδιο στηρίζουν τα συνδικάτα των αστυνομικών και οι βουλευτές της δεξιάς και της ακροδεξιάς και προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης ενός έτους και προστίμου 45.000 ευρώ για τη μετάδοση «των εικόνων του προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου ταυτοποίησης» μελών των δυνάμεων ασφαλείας εν ώρα υπηρεσίας, όταν αυτή «πλήττει τη σωματική ή πνευματική τους ακεραιότητα».

Η αριστερά και οι υπέρμαχοι των ατομικών ελευθεριών θεωρούν ότι το νομοσχέδιο «πλήττει δυσανάλογα» την ελευθερία στην πληροφόρηση και αποτελεί ένδειξη των αυταρχικών τάσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 26 Νοεμβρίου το βράδυ τη δημιουργία «μιας ανεξάρτητης επιτροπής αρμόδιας να προτείνει νέα εκδοχή» του άρθρου, για το οποίο αναμένεται να αποφανθεί και το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Χτυπήματα με κλομπ

Σύμφωνα με την κατάθεση των αστυνομικών, τα τρία μέλη των δυνάμεων της τάξης επενέβησαν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου για να συλλάβουν τον Ζεκλέρ επειδή δεν φορούσε μάσκα. «Την ώρα που προσπαθούσαμε να τον συλλάβουμε, μας έσπρωξε με βία μέσα στο κτήριο» ισχυρίστηκαν.

Οι εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του στούντιο φαίνονται οι τρεις αστυνομικοί να εισέρχονται στο κτήριο αρπάζοντας το θύμα, ενώ στη συνέχεια το χτύπησαν με γροθιές, κλοτσιές και κλομπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες εικόνες, ο παραγωγός προέβαλε αντίσταση αρνούμενος να επιβιβαστεί στο αστυνομικό όχημα, όμως στη συνέχεια φαίνεται να προσπαθεί να προστατεύσει το σώμα και το πρόσωπό του από τα χτυπήματα. Το περιστατικό διαρκεί περίπου πέντε λεπτά.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα του στούντιο και έριξαν μέσα σε αυτό ένα δακρυγόνο.

Μετά τη σύλληψή του, ο άνδρας αρχικά τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας έρευνας «για επίθεση κατά των αρχών» και «ανυπακοή».

Όμως η εισαγγελία του Παρισιού έβαλε στο αρχείο την έρευνα αυτή και ξεκίνησε μια νέα, αυτή τη φορά εναντίον των αστυνομικών.

«Αν δεν είχαμε τα βίντεο, ο πελάτης μου ίσως αυτή τη στιγμή να ήταν στη φυλακή» ανέφερε η δικηγόρος του Ζεκλέρ, Χαφιντά αλ Αλί.

Πηγή: ΑΠΕ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Η καλλιτέχνις δρόμου Hyuro τιμούσε τις «αόρατες γυναίκες»

 

Η καλλιτέχνις δρόμου Hyuro τιμούσε τις «αόρατες γυναίκες»

Η Αργεντινή καλλιτέχνις δρόμου Ταμάρα Ντζούροβιτς (Tamara Djurovic), γνωστή για τον ποιητικό φεμινισμό της, δεν είναι πλέον σε αυτόν τον κόσμο. Τα τελευταία 10 χρόνια ταξίδευε, και οι μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες της στολίζουν διάφορες γωνιές του πλανήτη, από τη Βραζιλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Μαρόκο και την Τυνησία.

Η Hyuro -αυτό ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό της- συχνά απεικόνιζε γυναίκες που αγωνίζονται, αυτές που παλεύουν στην καθημερινή ζωή τους. Ελάχιστος φόρος τιμής στην Hyuro είναι κάποιες φωτογραφίες και μια ανακοίνωση από την οικογένειά της, μετά τον θάνατό της.

«Σιωπή. Οι τοίχοι μιλούν. Οι τοίχοι στον μισό κόσμο θρηνούν. Το πρωί της 19ης Νοεμβρίου, μια από τις πιο σημαντικούς νωπογράφους της εποχής μας έφυγε από τη ζωή. Η Ταμάρα Ντζούροβιτς, μια Αργεντινή καλλιτέχνις που είχε έδρα τη Βαλένθια, έχει υπερβεί αυτή την διάσταση της ύλης, αφήνοντας πίσω με τις πινελιές της μια ανυπολόγιστη κληρονομιά...

Στη Βαλένθια είναι που εξέλιξε το πιο σημαντικό μέρος της καριέρας της. Αν και πολλά από τα έργα της έχουν ξεθωριάσει με το πέρασμα των χρόνων, μπορούμε ακόμα να βρούμε κάποια στο κέντρο της πόλης, στους τοίχους οικοπέδων και σε τοίχους εγκαταλελειμμένων κτηρίων.

Τρεις από τις πιο εμβληματικές τοιχογραφίες της πόλης έχουν επίσης διατηρηθεί: ένας φόρος τιμής στην Τζέιν Τζέικομπς που φιλοτέχνησε το 2019 στη συνοικία Κάρμεν, η συμμετοχή της στο πρότζεκτ "Sense Murs" στη συνοικία Λα Πούντα, με τη γιγαντιαία γυναικεία φιγούρα που υπερασπίζεται ένα περιβόλι με ντομάτες και η παρέμβασή της στην πρόσοψη του κτηρίου La Base, στη μαρίνα, όπου παρουσίασε μια από τις πιο γνωστές σκηνές της πλήθους.

Η δουλειά της Hyuro ήταν ενδόμυχη και πολύ προσωπική. Το σύμπαν της στοιχειώνει και θέλγει. Η γλώσσα της είναι αληθινή και φιλική. Το μυαλό της ήταν τα χέρια της και η ζωγραφική της ήταν ένα δώρο για τους δρόμους της πόλης. Οι τοιχογραφίες της ξεχωρίζουν για την εσωτερική δύναμη που αντικατοπτρίζουν εκείνες οι γυναίκες, μερικές φορές χωρίς πρόσωπο, που αγωνίζονται στην καθημερινότητά τους για να πάνε μπροστά. Γυναίκες-"πολεμίστριες" που επινοούν μια ομιλία διαμαρτυρίας, πολιτική και με προοπτική που έχει να κάνει με το φύλο και που μας λέει για την καθημερινή ζωή, με ευγενικό τρόπο και με τρόπο ενός μάστορα.

Η Hyuro δεν μιλούσε για τον εαυτό της... μάλλον, μιλούσε στον εαυτό της. Χρησιμοποιούσε τον τοίχο σαν καθρέφτη μέσα στον οποίο έψαχνε και είναι εκεί, σε αυτή την ατέρμονη διαδικασία, που το έργο της διύλιζε την ηχώ αυτής της συζήτησης...

Η Hyuro δεν ζωγράφιζε στον δρόμο. Μιλούσε στον δρόμο. Και το έκανε με τόσο σεβασμό και τρυφερότητα που είμαστε εμείς εκείνοι που, όταν πλησιάσουμε, ζωγραφίζουμε τις τοιχογραφίες που μόλις έχει ψιθυρίσει...».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εκπληκτικό σκίτσο του Latuf για τον Μαραντόνα: Εσύ έλειπες από την ομάδα μας

 Από το efsyn.gr:




Στο σκίτσο ο Μαραντόνα φθάνει στον Παράδεισο και τον υποδέχονται, σπουδαίες επαναστατικές προσωπικότητες όπως ο Φιδέλ Κάστρο, ο Ούγκο Τσάβες και ο Τσε Γκεβάρα.


Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο αποχαιρέτισε τον θρύλο Ντιέγκο Μαραντόνα ο διάσημος σκιτσογράφος Latuf,  σχολιάζοντας τα ριζοσπαστικά στοιχεία του χαρακτήρα του.


Ανάμεσά τους και ο εμβληματικός επαναστάτης Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής , Σόκρατες


«Εσύ έλειπες από την ομάδα μας» λέει ο Φιδέλ στον Ντιέγκο…

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Χιλιάδες γυναίκες εγκλωβισμένες στη βία εν μέσω καραντίνας

 Περίπου τέσσερις χιλιάδες οκτακόσιες εβδομήντα γυναίκες βρήκαν κουράγιο τον τελευταίο χρόνο να καταγγείλουν ότι έπεσαν θύματα βίας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι στην Ελλάδα.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταγραφούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Αν και τις τελευταίες δεκαετίας έχουν γίνει τεράστια βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε ψυχολογικό και νομικό επίπεδο, οι συμπεριφορές παραμένουν ίδιες. Πίσω από κλειστές πόρτες και παράθυρα εκτυλίσσονται καθημερινά ιστορίες απελπισίας και πόνου.

«Είναι οριζόντιο πρόβλημα» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρυγγέλα και συμπληρώνει: «Μπορεί καμιά φορά να νομίζουμε ότι αυτό το πρόβλημα αφορά γυναίκες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν ισχύει. Δεν έχει ταξικούς περιορισμούς, ούτε μορφωτικούς περιορισμούς».

Μια γυναίκα σηκώνει την παλάμη της. Διπλώνει τον αντίχειρα και τον κλείνει μέσα στη γροθιά της. Βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρόκειται για διεθνές μη λεκτικό κώδικα και δηλώνει πως υφίσταται βία. Το σιωπηλό σινιάλο διαδόθηκε ευρέως στη διάρκεια της καραντίνας, όπου τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν σε όλη την υφήλιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στην Ελλάδα, το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, αυξήθηκαν κατά 230%. Οι ειδικοί ήξεραν ότι τα περιστατικά βίας αυξάνονται όταν τα ζευγάρια περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. «Τις νύχτες και τις αργίες γίνονται συνήθως τα περισσότερα περιστατικά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών δήμου Αγρινίου, Νατάσα Μακρυδήμα.

Στο διάστημα της καραντίνας μάλιστα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, ξενοδοχεία αποτέλεσαν έκτακτα καταλύματα. Αυτό συνέβη προκειμένου οι γυναίκες και τα παιδιά τους να ολοκληρώσουν τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται για να μπουν σε έναν από τους είκοσι ξενώνες, οι οποίοι λειτουργούν υπό την αιγίδα του κράτους.

Σύμφωνα με το καταστατικό, οι κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους μπορούν να μείνουν εκεί τρεις έως έξι μήνες. Αν υπάρχει ανάγκη και παραπάνω. «Στην αρχή ήταν το ίδρυμα. Τώρα είναι το σπίτι μας. Και το ακούω από τα παιδιά που μένουν εδώ. Λένε πάμε σπίτι μας, είμαστε σπίτι μας» περιγράφει η Ν. Μακρυδήμα.

Οι ασχολίες είναι παρόμοιες με αυτές ενός σπιτιού. Τα παιδιά όταν γυρίζουν από το σχολείο διαβάζουν και παίζουν. Οι γυναίκες ασχολούνται με την φροντίδα του ξενώνα, την μαγειρική και την ανάγνωση. Παράλληλα, ασχολούνται με την ψυχική τους ενδυνάμωση με τη βοήθεια ψυχολόγων, παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Η Αττική «κρατάει τα σκήπτρα» της κακοποίησης γυναικών, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ωστόσο, τα περιστατικά που αναφέρονται δεν είναι μόνον αυτά. Πολλές γυναίκες νιώθουν ντροπή και δεν τολμούν να αρθρώσουν αυτό που τις βασανίζει.

«Αυτές οι γυναίκες, υποτιμούν πάρα πολύ το γεγονός. Το υποβαθμίζουν. Λένε ένα χαστούκι ήταν, δεν γίνεται συχνά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κλινική ψυχολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Άννα Κανδαράκη. «Από πίσω υπάρχει ένα κομμάτι ενοχής, ότι με κάποιον τρόπο κι εγώ το προκαλώ. Η βαθύτερή τους πεποίθηση, ακόμα και αν δεν λέγεται, είναι ότι σε όλες τις σχέσεις υπάρχει βία», συμπληρώνει η ειδικός που έχει συντελέσει στην θεραπεία κακοποιημένων γυναικών στο Παρίσι.

Τόσο η κλινική εμπειρία, όσο και η βιβλιογραφία, δείχνουν ότι αυτές οι γυναίκες μέχρι να ζητήσουν βοήθεια έχουν υποστεί επανειλημμένα βία και έχουν φτάσει σε σημείο να φοβηθούν για τη ζωή τους. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι περισσότερες καταγγελίες γίνονται στην Σουηδία. Όχι γιατί εκεί οι άνθρωποι είναι πιο βίαιοι, αλλά γιατί οι γυναίκες γνωρίζουν καλύτερα τα δικαιώματά τους.

Η βία κατά των γυναικών δεν συναντάται μόνο στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και στο εργασιακό, όπου παίρνει τη μορφή της σεξουαλικής παρενόχλησης, της ταπείνωσης και του περιορισμού. Οι ειδικοί καταχωρούν και νέες μορφές βίας κατά των γυναικών που έχουν να κάνουν με τον κυβερνοχώρο. Αυτές διαχωρίζονται σε διαδικτυακή παρακολούθηση, διαδικτυακή παρενόχληση και μη συναινετική πορνογραφία.

Από το efsyn.gr

Όχι στη βία κατά των γυναικών

 

Από το THE CLOWN:

Ο aleXsandro Palombo με το "NO VIOLENCE AGAINST WOMEN", ένα project με εικονικούς χαρακτήρες cartoons, λέει με τον δικό του τρόπο Όχι στη Βια κατά των γυναικών.

oxi-sti-via-kata-ton-gynaikon5.jpg

oxi-sti-via-kata-ton-gynaikon6.jpg

oxi-sti-via-kata-ton-gynaikon1.jpg

oxi-sti-via-kata-ton-gynaikon.jpg

oxi-sti-via-kata-ton-gynaikon2.jpg

oxi-sti-via-kata-ton-gynaikon3.jpg

oxi-sti-via-kata-ton-gynaikon4.jpg


https://www.o-klooun.com/gallery/oxi-sti-via-kata-ton-gynaikon?fbclid=IwAR0KyZiNrYLwCyVQHA6zJ52h2L_mxxWz8skkmt6YZlFWY5ZwWebIfwr0tZs

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Εισαγγελική έρευνα στη Γαλλία για αστυνομικές αγριότητες σε προσφυγικό καταυλισμό

 Από το EFSYN.GR:

Σοκ και οργή έχει προκαλέσει στη Γαλλία η αστυνομική βία που ασκήθηκε όταν δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν παράνομο προσφυγικό καταυλισμό στο Παρίσι, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εσωτερικών να διατάξει εισαγγελική έρευνα για τα περιστατικά, τα οποία χαρακτήρισε «σοκαριστικά».

Όλα αυτά την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια», το οποίο θα καθιστά ποινικό αδίκημα την καταγραφή σε βίντεο ή φωτογραφίες αστυνομικών, αν αποδειχθεί ότι στόχο έχουν να τους βλάψουν σκόπιμα. η ρύθμιση έχει προκαλέσει την αντίδραση πολιτών και δημοσιογράφων που τονίζουν ότι έτσι θα παρεμποδίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.

Ωστόσο το γεγονός αποκαλύφθηκε από βίντεο στα οποία οι αστυνομικοί εμφανίζονται να τραβάνε και να σκίζουν τις σκηνές των προσφύγων, να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να κυνηγούν τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί για να καταγράψουν τα γεγονότα. Όλα αυτά ανάγκασαν τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας.

«Κάποιες από τις εικόνες, όπου διαλύονται οι σκηνές του παράνομου καταυλισμού, στην Πλατεία Δημοκρατίας είναι σοκαριστικές», έγραψε στο Twitter. «Ζήτησα λεπτομερή αναφορά για τα γεγονότα μέχρι αύριο το μεσημέρι. Μετά θα λάβω αποφάσεις».

Οι δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής εστάλησαν για να απομακρύνουν τους πρόσφυγες από το κέντρο του Παρισιού, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει καταυλισμό με τη βοήθεια της οργάνωσης Utopia 56, μέλη της οποία συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν.

Το βράδυ ξεκίνησε η επιχείρηση και οι αστυνομικοί βιντεοσκοπήθηκαν να σκίζουν και να σπάνε σκηνές, με τους πρόσφυγες να πέφτουν στο έδαφος. Δημοτικοί υπάλληλοι και δικηγόροι που προσέτρεξαν σε βοήθεια έκαναν εκκλήσεις να σταματήσουν οι βιαιότητες χωρίς αποτέλεσμα.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος του Παρισιού, Ιάν Μπορσάτ, καταδίκασε τη δράση της αστυνομίας και τόνισε ότι η μόνη λύση είναι να βρεθεί στέγη για τους ανθρώπους αυτούς.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Η Λυών είναι ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο γκράφιτι!

 

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Γαλλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου που περιορίζει τη μετάδοση εικόνων αστυνομικών

 

Γαλλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου που περιορίζει τη μετάδοση εικόνων αστυνομικώνΜερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι εναντίον του νομοσχεδίου που καθιστά εγκληματική πράξη το να κυκλοφορεί κανείς τη φωτογραφία με το πρόσωπο ενός αστυνομικού, με πρόθεση να τον βλάψει.

Υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν πως οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους χρειάζονται προστασία από την παρενόχληση, τόσο διαδικτυακά όσο και κατά πρόσωπο, όταν είναι εκτός υπηρεσίας.

Οι επικριτές, ωστόσο, του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι ο νόμος καταπατά την ελευθερία των δημοσιογράφων να καταγράφουν τα γεγονότα και καθιστά δυσκολότερο το να λογοδοτούν οι αστυνομικοί για καταχρήσεις όπως την υπέρμετρη χρήση βίας, ένα φαινόμενο που ανησυχεί τους πολίτες. Ο παραβάτης του νόμου θα βρίσκεται αντιμέτωπος με μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Στην πλατεία Τροκαντερό, στο δυτικό Παρίσι, αριστεροί ακτιβιστές, μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων και δημοσιογράφοι φώναζαν: «Όλοι θέλουν να βιντεοσκοπούν την αστυνομία!».

Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα γιλέκα του ομώνυμου κινήματος, που ξεκίνησε σειρά αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πριν από δύο χρόνια.

Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Θα κατεβάσουμε τα κινητά μας όταν κατεβάσετε τα όπλα».

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μονπελιέ, τη Ρεν και το Σεντ Ετιέν.


Από το zougla.

Βραζιλία: Διαδηλώσεις και επεισόδια μετά τον θανάσιμο ξυλοδαρμό μαύρου άνδρα από φρουρούς ασφαλείας σε σούπερ μάρκετ

 

Βραζιλία: Διαδηλώσεις και επεισόδια μετά τον θανάσιμο ξυλοδαρμό μαύρου άνδρα από φρουρούς ασφαλείας σε σούπερ μάρκετ

Ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου, το βράδυ της Πέμπτης, ενός μαύρου άνδρα από λευκούς φρουρούς ασφαλείας μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ του ομίλου Carrefour στο Πόρτο Αλέγκρε στη νότια Βραζιλία πυροδότησε ένα κύμα οργής και αγανάκτησης σε ολόκληρη τη χώρα, κατά την χθεσινή ημέρα εορτασμού της Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τους Μαύρους.

Το περιστατικό, που προκάλεσε διαδηλώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαια επεισόδια, συνέβη την Πέμπτη το βράδυ: ένα βίντεο που τράβηξε ένας μάρτυρας, και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης καταγράφει τη στιγμή που ο 40χρονος Ζοάο Αλμπέρτο Σιλβέιρα Φρέιτας δέχεται απανωτές γροθιές στο πρόσωπο από έναν φρουρό ενώ ένας άλλος τον κρατά.

Σε άλλες εικόνες φαίνονται άνδρες υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να κάνουν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στον άνδρα που κειτόταν μπροστά από την είσοδο του σούπερ μάρκετ και ο οποίος πέθανε επί τόπου.

Σύμφωνα με την στρατονομία, ο 40χρονος απείλησε μια υπάλληλο του σούπερ μάρκετ η οποία κάλεσε τους φρουρούς ασφαλείας. Οι δύο φρουροί συνελήφθησαν. Ένας από αυτούς είναι στρατιωτικός αστυνομικός που εργάζεται για την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας εκτός των ωραρίων εργασίας του.

Ένας φίλος του θύματος, που ήταν μάρτυρας του επεισοδίου, είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1 ότι ο Σιλβέιρα Φρέιτας ενώ δεχόταν την επίθεση από τους φρουρούς «φώναζε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει», μια φράση που φώναζε ο Τζορτζ Φλόιντ, ο Αφροαμερικανός που πέθανε από ασφυξία στα χέρια της αστυνομίας τον Μάιο στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, σε μια δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο και πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Ο G1 ανέφερε ότι μια αρχική ανάλυση του ιατροδικαστικού ινστιτούτου της Πολιτείας έδειξε ως ενδεχόμενη αιτία θανάτου ασφυξία.

Σε ανακοίνωση χθες, η τοπική μονάδα της γαλλικής αλυσίδας Carrefour SA εξέφρασε τη βαθιά της λύπη για αυτό που αποκάλεσε ως ένα κτηνώδη θάνατο και τόνισε ότι έλαβε αμέσως μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη. Πρόσθεσε ότι θα τερματίσει τη σύμβαση με την εταιρεία ασφαλείας, θα απολύσει τον υπάλληλο που ήταν υπεύθυνος για το κατάστημα κατά τη στιγμή του συμβάντος και θα κλείσει το κατάστημα ως ένδειξη σεβασμού.

Σε μια σειρά tweets στα πορτογαλικά, ο Γάλλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Αλεξάντρ Μπομπάρ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, σημειώνοντας πως οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίκτυα είναι «αβάσταχτες».

«Εσωτερικά μέτρα ελήφθησαν αμέσως από τον όμιλο Carrefour Brazil, κυρίως αναφορικά με τη συμβαλλόμενη εταιρεία ασφάλειας. Αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Οι αξίες μου και οι αξίες της Carrefour δεν ευθυγραμμίζονται με τον ρατσισμό και τη βία», ανέφερε το αφεντικό της παγκόσμιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Ο Μπομπάρ ζήτησε επίσης «μια πλήρη επανεξέταση των δράσεων κατάρτισης για υπαλλήλους και υπεργολάβους, όσον αφορά την ασφάλεια, τον σεβασμό της διαφορετικότητας και τις αξίες του σεβασμού και της απόρριψης της μισαλλοδοξίας».

Διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια

Στο Πόρτο Αλέγκρε, διαδηλωτές χθες το απόγευμα μοίραζαν αυτοκόλλητα που απεικόνιζαν το λογότυπο της Carrefour λεκιασμένο με αίμα και ζήταγαν μποϊκοτάζ της αλυσίδας. Κρατούσαν ένα πανό στα πορτογαλικά που έγραφε "Black Lives Matter" (Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν) και πλακάτ που ζητούσαν δικαιοσύνη για τον Μπέτο, ένα ψευδώνυμο του θύματος.

Η διαδήλωση έλαβε βίαιη τροπή το βράδυ και διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και οχήματα μεταφοράς στο χώρο στάθμευσης του σούπερ μάρκετ που συνέβη το τραγικό συμβάν. Ένας μάρτυρας του Reuters ανέφερε πως η αστυνομία έριξε δακρυγόνα ενάντια στους διαδηλωτές.

Στο Σάο Πάολο, δεκάδες διαδηλωτές έσπασαν με πέτρες τα μπροστινά παράθυρα ενός καταστήματος Carrefour, αφαίρεσαν τις μπροστινές πόρτες και εισέβαλαν στο κτήριο, πετώντας προϊόντα στους διαδρόμους. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, περίπου 200 διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα συγκεντρώθηκαν έξω από άλλη τοποθεσία ενός καταστήματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Ακόμα και την ημέρα της ευαισθητοποίησης για τους μαύρους», είπε ο Ριτσάρλισον ο μιγάς ποδοσφαριστής της Σελεσάο (εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών της Βραζιλίας) που αγωνίζεται στην αγγλική ομάδα της Έβερτον.

Την 20η Νοεμβρίου τιμάται σε πολλά μέρη της Βραζιλίας η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Μαύρους. Στην τελευταία χώρα στην αμερικανική ήπειρο που κατάργησε τη δουλεία, το 1888, περισσότεροι από τους μισούς από τους 212 εκατομμύρια κατοίκους είναι μαύροι ή μιγάδες.

«Η κουλτούρα του μίσους και του ρατσισμού πρέπει να καταπολεμηθεί στην πηγή της και ο νόμος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει εκείνους που προάγουν το μίσος και τον ρατσισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ροντρίγκο Μάϊα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, Χάμιλτον Μουράο, υποστήριξε ότι ο θάνατος του Σιλβέιρα Φρέιτας ότι δεν ήταν ρατσιστική ενέργεια, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» τη δολοφονία που διαπράχθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, από έναν «μη καταρτισμένο φρουρό ασφαλείας». «Για μένα, στη Βραζιλία, δεν υπάρχει ρατσισμός. Είναι κάτι που θέλουν να εισαγάγουν εδώ στη Βραζιλία. Δεν υπάρχει εδώ», πρόσθεσε ο απόστρατος στρατηγός Μουράο.

Σύμφωνα με τον «Άτλαντα της Βίας» που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ο αριθμός των δολοφονιών των μαύρων στη χώρα αυξήθηκε κατά 11,5% μεταξύ 2008 και 2018, ενώ μεταξύ των μη μαύρων μειώθηκε κατά 12,9%.

Οι μαύροι Βραζιλιάνοι είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία του 2019.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ΟΑΕΔ: Σε 1.043.709 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο

 Από το zougla:

ΟΑΕΔ: Σε 1.043.709 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο

Σε 1.043.709 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο του 2020 έναντι 1.030.411 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή +1,29%) και έναντι 983.200 ατόμων τον Οκτώβριο του 2019 (ποσοστιαία μεταβολή +6,15%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Οκτώβριο του 2020, ανήλθε σε 993.934 άτομα.

Από αυτά, 527.387 (ποσοστό 53,06%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 466.547 (ποσοστό 46,94%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 360.439 (ποσοστό 36,26%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 633.495 (ποσοστό 63,74%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον Οκτώβριο του 2020, ανήλθε σε 49.775 άτομα. Οι άνδρες ανήλθαν σε 15.775 (ποσοστό 31,69%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 34.000 (ποσοστό 68,31%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Οκτώβριο του 2020 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), ανήλθε σε 166.035 άτομα, από τα οποία οι 151.974 (ποσοστό 91,53%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 14.061 (ποσοστό 8,47%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανήλθαν σε 70.119 (ποσοστό 42,23%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 95.916 (ποσοστό 57,77%).

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, 137.254 (ποσοστό 82,67%) είναι κοινοί, 3.057 (ποσοστό 1,84%) είναι οικοδόμοι, 14.061 (ποσοστό 8,47%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 2.689 (ποσοστό 1,62%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 8.496 (ποσοστό 5,12%) είναι εκπαιδευτικοί και 478 (ποσοστό 0,29%) είναι λοιποί.

Θεσσαλονίκη: Νομοθετική πρωτοβουλία για την αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω Covid-19

 



Να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού εντός των καταστημάτων κράτησης, καλεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), με ψήφισμά του, το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


Εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της επικράτειας και την «ολοένα αυξανόμενη εξάπλωση της πανδημίας», η διοίκηση του Συλλόγου ζητά να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία με δεδομένο, μάλιστα, ότι, λόγω του «χρόνιου προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών», καθίσταται αδύνατη η τήρηση του μέτρου της φυσικής αποστασιοποίησης, πρωταρχικού και αναγκαίου για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.


«Η άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας [...] είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και αποτελεσματικά να αποτρέψει τη διάδοση της νόσου εντός των καταστημάτων κράτησης», όπως επισημαίνεται, παράλληλα με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ.


«Η διασφάλιση της υγείας αλλά και της ίδιας της ζωής των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας» τονίζεται στο ίδιο ψήφισμα, όπου γίνεται αναφορά και στο κατάστημα κράτησης των Διαβατών, το οποίο μετράει δύο θανάτους κρατουμένων, συνέπεια επιπλοκών της νόσου Covid-19.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Διαμαρτυρία κρατουμένων στην Αγροτική φυλακή Κασσάνδρας λόγω κορωνοϊού

 

Διαμαρτυρία κρατουμένων στην Αγροτική φυλακή Κασσάνδρας λόγω κορωνοϊού

Σταμάτησαν να εργάζονται από την Κυριακή 15/11 οι κρατούμενοι στην Αγροτική φυλακή Κασσάνδρας, εξαιτίας των ελλιπών, όπως υποστηρίζουν, μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Όπως σημειώνουν, οι «εξαγγελίες της γενικής γραμματείας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου ήταν μόνο λόγια. Ήδη στο σωφρονιστικό κατάστημα στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν 2 νεκροί απο τον ιό, καθώς σήμερα κατέληξε και δεύτερος κρατούμενος».

Συνολικά στις φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής καταγράφηκαν 5 κρούσματα κορωνοϊου σε υπαλλήλους της φυλακής. Πρόκειται για τον σωφρονιστικό υπεύθυνο μαγειρείων της φυλακής, 3 ακόμα σωφρονιστικούς και έναν υπάλληλο από τη γραμματεία.

Η ανάρτηση στο Facebook για την διαμαρτυρία των κρατουμένων: