Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Νεκρό ένα 12χρονο αγόρι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

 


Από το zoygla:

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα ένα 12χρονο Παλαιστίνιο αγόρι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.


Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε άμεσα το συμβάν, το οποίο συνέβη καθώς το αγόρι επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο με τον πατέρα του στην πόλη Μπέιτ Ομάρ, κοντά στη Χεβρόνα στη νότια Δυτική Όχθη.


Το αγόρι, ο 12χρονος Μοχάμαντ αλ Αλάμι δέχθηκε πυρά στο στήθος, σύμφωνα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και υπέκυψε αρκετές ώρες αργότερα αφού είχε μεταφερθεί εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο.


Δεν υπήρχαν ταραχές στην περιοχή τη στιγμή του περιστατικού, ανέφεραν κάτοικοι.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Νέες κυρώσεις και απειλές για ακόμη πιο σκληρό εμπάργκο θέλει ο Μπάιντεν για την Κούβα

 


Νέες κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα, με τον Αμερικάνο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποστηρίζει ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

Στόχοι των κυρώσεων είναι ένας κουβανός κυβερνητικός αξιωματούχος και μία κουβανική μονάδα εσωτερικής ασφαλείας. Ο Μπάιντεν στην ανακοίνωση του ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τους παραπάνω ως «υπεύθυνους για την καταπίεση του κουβανικού λαού».

Ως απάντηση στις κυρώσεις, ο κουβανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγεζ σε μήνυμα του στο Twitter τις κατήγγειλε ως «αβάσιμες και συκοφαντικές», υπογραμμίζοντας την «συστηματική καταστολή και αστυνομική κτηνωδία» που υπάρχει στις ΗΠΑ.

Δεν είναι λίγες πλέον οι χώρες -τόσο της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής όσο και διεθνείς δυνάμεις- που φαίνεται να επιζητούν την άρση του εμπάργκο στην Κούβα.

Συγκεκριμένα, σε μία κίνηση αλληλεγγύης το Μεξικό απέστειλε δύο πλοία με οξυγόνο, σύριγγες και τρόφιμα (ρύζι και φασόλια). Η Ρωσία, από τη μεριά της, απογείωσε δύο στρατιωτικά αεροπλάνα από τη Μόσχα, μεταφέροντας 88 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (φαγητό, μάσκες κ.α.).

 Η Κίνα έχει αναλάβει τη διπλωματική υποστήριξη των κουβανικών θέσεων τόσο στο Σ.Α. του ΟΗΕ, όσο και στη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, ως εκ τούτου δεν θέλει να προκαλέσει περαιτέρω τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τη Κούβα με πιο υλικό τρόπο. Ωστόσο, πρόκειται για πράξη που ενισχύει την κινεζική διείσδυση στη «πίσω γειτονιά» των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι αντιδράσεις τόσο από κοινωνικά κινήματα, όσο και από διεθνείς προσωπικότητες εναντίον του αμερικανικού εμπάργκο και της επιθετικότητας τους.

Ταυτόχρονα, πάνω από 400  διεθνείς προσωπικότητες πολιτικοί (μεταξύ αυτών και πρώην επικεφαλής κρατών), διανοούμενοι, καλλιτέχνες και ακτιβιστές υπέγραψαν γράμμα  ζητώντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν την άρση και των 243 κυρώσεων κατά της Κούβας. 

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Νεκρός Παλαιστίνιος έφηβος από ισραηλινά πυρά στην Δυτική Όχθη

 


Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν παλαιστίνιο έφηβο κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.


Τα επεισόδια ξέσπασαν σε διαδήλωση εναντίον εβραϊκών οικισμών, ειδικά του αυθαίρετου οικισμού Εβιατάρ, κοντά στη Ραμάλα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πλήθος νεαρών πέταξε πέτρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων, σφαιρών με επικάλυψη από καουτσούκ και πραγματικών πυρών.


Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταμέτρησε 146 τραυματίες, εννιά που τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες, 34 που χτυπήθηκαν από βλήματα με επικάλυψη από καουτσούκ και πάνω από 80 που τραυματίστηκαν ή παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Κούβα: Προσφέρει τα εμβόλια που παράγει χωρίς πατέντες για όλο τον κόσμο

 H Κούβα δρομολογεί πλέον την αδειοδότηση δύο εμβολίων, προτείνοντας την παραγωγή τους χωρίς δικαιώματα για τις φτωχές χώρες και δίνοντας ένα ράπισμα στις πολυεθνικές του φαρμάκου και τις μεγάλες κυβερνήσεις του πλανήτη, που στοχεύουν στην αποκόμιση κερδών σε βάρος της δημόσιας υγείας, και μάλιστα τη στιγμή που η το νησί της Επανάστασης βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Soberana 2 φτάνει στο 91,2% εναντίον της εμφάνισης των συμπτωμάτων του κορωνοϊού και κατά 100% στην αντιμετώπιση σοβαρών ή θανατηφόρων συνεπειών με την εφαρμογή τριών δόσεων, δύο κανονικών δόσεων και μίας δόσης του Soberana Plus» τόνισε την Πέμπτη 8 Ιουλίου ο Βισέντε Βέρες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φίνλαϊ Εμβολίων της Κούβας, πάνω από το όριο του 50% που έχει θέσει ο ΠΟΥ για την ανάδειξη ενός νέου εμβολίου.

Την επομένη ημέρα, την Παρασκευή 9 Ιουλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του avgi.gr το Κέντρο Μηχανικής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) και τα «Εργαστήρια Άικα» της Κούβας ανακοίνωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Abdala φθάνει στο 92,28%, μετά τη χορήγηση των τριών δόσεων σε 28 ημέρες σε 48 χιλιάδες εθελοντές μεταξύ 19 και 80 ετών, και ότι δόθηκε η άδεια χορήγησής του από το Κέντρο Δημοσίου Ελέγχου Φαρμάκων (Cecmed), που λειτουργεί με την άδεια του ΠΟΥ, για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού στο νησί, αποτελώντας το πρώτο εμβόλιο της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που έφτασε στο σημείο της άμεσης χορήγησής του στον πληθυσμό.

Την Κυριακή, τη στιγμή που υπήρχαν διαδηλώσεις στην Αβάνα, το Ινστιτούτο Φίνλαϊ και το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο για τη μεταφορά της τεχνολογίας για την παραγωγή του Soberana 2 στην Τεχεράνη, μετά την κλινική δοκιμή του εμβολίου σε 44 χιλιάδες στην Κούβα και 23 χιλιάδες άτομα στο Ιράν, ενώ η Κούβα διαπραγματεύεται τη χορήγηση του Soberana 2 στην Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και άλλες χώρες.

Ο Εντουάρντο Μαρτίνες, ο πρόεδρος του ομίλου των δημοσίων εταιρειών παραγωγής φαρμάκων βιοτεχνολογίας BioCubaFarma, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να παράγει έως και 100 εκατ. δόσεις του Soberana 2 έως το τέλος του έτους και ότι η Κούβα, που έστειλε 39 «Ταξιαρχίες Ένρι Ρέεβε», γιατρών και νοσοκόμων, σε 39 χώρες αντιστοίχως για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θα διευκολύνει την παραγωγή των εμβολίων στις φτωχές χώρες που τα έχουν ανάγκη χωρίς τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας τους, ενώ δεν απέκλεισε την κυκλοφορία του Abdala ακόμη και στις ΗΠΑ, γεγονός όμως που θα δημιουργούσε πιθανά προβλήματα στην Pfizer και τη Μoderna, δεδομένου του χαμηλού κόστους κατασκευής των εμβολίων της Κούβας και του γεγονότος ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διαδικασίες συντήρησης και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια λήξης.

Η Κούβα, με πληθυσμό 11,33 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής λιγότερα από 230 χιλιάδες κρούσματα, λιγότερα από το 50% από τα πάνω από 450 χιλιάδες που έχει καταγράψει η Ελλάδα των 10,7 εκατομμυρίων, ενώ τα θύματα πλησιάζουν μόλις στα 1.500, στη χειρότερη περίπτωση το εν δέκατο (1/10) σε σχέση με τα 12.789 θύματα που είχε η χώρα μας την Πέμπτη. Και να φανταστεί κανείς ότι στην «ανεπτυγμένη» Ελλάδα κάποιοι, κυρίως εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να παράγει τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ακόμη και εάν οι ευρωπαϊκές αρχές προχωρούσαν στην άρση των πατεντών, ενώ η Κούβα παράγει ήδη το 80% των εμβολίων που καταναλώνει. Η Κούβα δεν ζήτησε τη στήριξη του μηχανισμού Covax του ΠΟΥ για την προμήθεια εμβολίων στις χώρες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και δεν αγόρασε εμβόλια από τις πολυεθνικές του φαρμάκου.

Ο πρωθυπουργός της Κούβας Μανουέλ Μοντέρο ανακοίνωσε ότι ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει εμβολιαστεί πριν από τα τέλη του 2021 και ότι από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει τον εμβολιασμό των ανηλίκων μεταξύ 3 και 18 ετών με τα δύο εμβόλια. Το 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τα τέλη Αυγούστου και το 80% θα έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη από τις τρεις δόσεις που προβλέπονται.

Αυτά συμβαίνουν στο νησί της επάναστασης. Στη χώρα που οι ιμπεριαλιστές έχουν αποκλείσει αλλά ο λαός της συνεχίζει να παλεύει με πείσμα. Εκεί σε αυτό το νησί το φάρμακο και η υγεία δεν είναι εμπορεύματα…

Από το ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ.gr

https://www.imerodromos.gr/koyva-prosferei-ta-emvolia-poy-paragei-choris-patentes-gia-olo-ton-kosmo/?fbclid=IwAR0VFNs3j9RUyPCuKv-6nm8glpMm2FU_wCpxRu0E8qYYC4G7UN-5dF-6NFI

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Βούρλα, Ιούλης του '55: Η θρυλική απόδραση των 27 κομμουνιστών

 Πριν από 63 χρόνια, στις 17 Ιουλίου του 1955, 27 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι δραπετεύουν μετά από τέσσερις μήνες επικίνδυνης προετοιμασίας, από τις φυλακές των Βούρλων.

Η απόδραση εκείνη υπήρξε μια από τις θεαματικότερες στα διεθνή χρονικά και, μολονότι χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα μέσα και αυτοσχέδια εργαλεία, εξευτέλισε τους δεσμώτες της εποχής.

Η ιστορία των Βούρλων ξεκινά όμως πολύ νωρίτερα. Όταν για πρώτη φορά χτίζεται σε λιμάνι της Μεσογείου ένα δημόσιο πορνείο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες ναυτικών και εργατών. Είναι ο χώρος που ενέπνευσε τον Μάρκο Βαμβακάρη, τη Γαλάτεια Καζαντζάκη τη Λιλίκα Νάκου, τον Μ. Καραγάτση και πολλούς άλλους ακόμα. Είναι ο χώρος που στέγασε απελπισμένες γυναίκες και εξελίχθηκε σε μια φρικτή φυλακή.

Βούρλα: Η μεγάλη απόδραση

Τον Ιούλιο του 1955 είκοσι επτά κομμουνιστές δραπετεύουν από τις φυλακές των Βούρλων, στην περιοχή της Δραπετσώνας του Πειραιά. Η εκπληκτική απόδραση των 27 κρατούμενων κομμουνιστών επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στην Ασφάλεια, η οποία αντιδρά με δρακόντεια μέτρα για τη σύλληψή τους και οι δραπέτες επικηρύσσονται με τον ν.1871 «περί ληστοκρατείας» και με σημαντικά για την εποχή χρηματικά ποσά, ως «λίαν επικίνδυνοι δια την δημοσίαν ασφάλειαν». H επικήρυξη δεν απέδωσε. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι συνελήφθησαν αργότερα. Οι συνθήκες όμως κάτω από τις οποίες σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η απόδραση των 27 κρατούμενων κομμουνιστών από τις φυλακές στα Βούρλα, την καθιστούν μια από τις θεαματικότερες αποδράσεις στα διεθνή χρονικά. Ο εξευτελισμός για τους δεσμώτες είναι μεγάλος.

Τα Βούρλα της Δραπετσώνας πήραν την ονομασία τους από το ελώδες έδαφος και τα βούρλα που φύονταν εκεί. Δεν ήταν μια τοποθεσία που θα επέλεγε για να κατοικήσει κανείς. Σε αυτόν τον τόπο εγκατάλειψης και παρακμής στήθηκαν, τον 19ο αιώνα, αρχικά οι εγκαταστάσεις των πορνείων με σκοπό να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πληρωμάτων, ελληνικών και ξένων πλοίων. Την περίοδο της Κατοχής, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί μετέτρεψαν το συγκρότημα των οίκων ανοχής σε φυλακές που το 1995 θεωρούνταν πλέον φυλακές υψίστης ασφαλείας υπό την ονομασία Δικαστικές Φυλακές Πειραιώς.

Οι φυλακές των Βούρλων αρθρώνονταν σε τρεις πτέρυγες. Από τις τρεις πτέρυγες, η πρώτη και η δεύτερη χρησιμοποιούνταν για τους ποινικούς κρατούμενους και η τρίτη πτέρυγα για τους πολιτικούς. Κάθε πτέρυγα είχε 24 κελιά των πέντε ατόμων. Το 1954, και με βάση τον... περίφημο Μεταξικό νόμο 375/36, η κυβέρνηση του «Ελληνικού Συναγερμού», υπό τον Αλέξανδρο Παπάγο, προχώρησε σε ομαδικές συλλήψεις στελεχών του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της χώρας.

Στα τέλη του 1954, γεννήθηκε η ιδέα της απόδρασης στους κομμουνιστές που βρίσκονταν κρατούμενοι στα Βούρλα. Οι δραπέτες τήρησαν αυστηρά τους νόμους της συνωμοτικότητας, βασίστηκαν στην εφευρετικότητά τους και ευνοήθηκαν από τις συμπτώσεις. Διέφυγαν μέσα από σήραγγα που κατασκευάστηκε από τους κρατούμενους, σε τέσσερις μήνες, και ξεκίνησε κάτω από το κρεβάτι κρατούμενου στο κελί 13, το οποίο βρισκόταν κοντύτερα από κάθε άλλο στον εξωτερικό τοίχο των φυλακών, απέναντι από το εργοστάσιο «Ντεστρέ». Οι πολιτικοί κρατούμενοι έπρεπε να τρυπήσουν το τσιμεντένιο δάπεδο, να σχηματίσουν «πηγάδι» βάθους τριών μέτρων, από όπου θα ξεκινούσε η σήραγγα με διάμετρο 80 εκατοστά και μήκος 18-19 μέτρα. Η υπόγεια σήραγγα θα περνούσε κάτω από τα θεμέλια του τοίχου της φυλακής και του εξωτερικού μαντρότοιχου, θα διέσχιζε την οδό Δογάνη, θα περνούσε τον εξωτερικό τοίχο του εργοστασίου «Ντεστρέ» και θα κατέληγε στους λουτήρες του εργοστασίου. Τα εργαλεία για την απόδραση ήταν αρχικά ένα κοπίδι και ένα τσαγκαράδικο σφυρί, αργότερα προστέθηκε σε αυτά ένα σκεπάρνι. Για την όλη επιχείρηση «στρατολογήθηκαν» δύο γυναίκες που συνδέονταν αισθηματικά με τους κρατούμενους, και τους έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τις συνθήκες γύρω από τις φυλακές, την απόσταση μέχρι την Νεστρέ, τις σκοπιές κ.λπ.

Για την προετοιμασία απαιτήθηκαν τρεις μήνες. Άλλους τέσσερις μήνες πήρε το σκάψιμο της σήραγγας. Ακούγεται απλό; Για τις συνθήκες που επικρατούσαν και τα διαθέσιμα μέσα, ήταν μια ασύλληπτη επιχείρηση, κάτω από τραγικά δύσκολες συνθήκες κινδύνου. Η σήραγγα μήκους 18 μέτρων υποστυλώθηκε με επάρκεια. Για να κρύψουν τα μπάζα, οι κρατούμενοι ζήτησαν άδεια να φτιάξουν παρτέρι με άνθη στο εσωτερικό προαύλιο, η άδεια τους δόθηκε και σε λίγο καιρό το σημείο γέμισε άνθη μέσα σε γκαζοτενεκέδες που είχαν το χώμα και χαλίκια από το άνοιγμα της σήραγγας. Όσο το έργο προχωρούσε τόσο δυσκολότερη γινόταν η κατάσταση μέσα στη σήραγγα από τη ζέστη και την έλλειψη αέρα. Γι’ αυτό κάθε τέταρτο άλλαζαν και οι βάρδιες του σκαψίματος.

Το μεσημέρι της Κυριακής 17 Ιουλίου 1955, μετά το συσσίτιο, οι κρατούμενοι φορούν πιτζάμες πάνω από τα ρούχα τους, κάλτσες πάνω από τα παπούτσια τους, μαντήλια στα κεφάλια τους. Κατά ομάδες διασχίζουν τη σήραγγα και φτάνουν στο εργοστάσιο «Ντεστρέ», κάνοντας το βήμα προς την ελευθερία...

Τα νέα μαθεύτηκαν στις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής, όταν μπήκαν στην Γ΄ Πτέρυγα ο υπαρχιφύλακας με τρεις φύλακες για την καθιερωμένη καταμέτρηση των κρατουμένων. Στα τελευταία κελιά της πτέρυγας - τα κελιά 13,14 και 15 - δεν υπήρχε κανένας.

Οι 27 δραπέτες ήταν οι: Βαρδής Βαρδινογιάννης, φοιτητής Νομικής 33 ετών, Ανδρέας Βελλής, φοιτητής Πολυτεχνείου, 26 ετών, Γκαστόν Βερναρδής, τελειόφοιτος Ιατρικής, 31 ετών, Γιώργος Γεωργίου, εργάτης, 55 ετών, Αριστοτέλης Γεωργούλιας, έμπορος, τελειόφοιτος Νομικής, 38 ετών, Βασίλης Δουκάκης, μεταφραστής, 30 ετών, Χαράλαμπος Καλατζής, έμπορος, 28 ετών, Σταύρος Καρράς, σπουδαστής Πολυτεχνείου, 30 ετών, Βασίλης Κάτρης, εργάτης, 30 ετών, Παντελής Κιουρτζής, έμπορος, 42 ετών, Ζήσιμος Κόκλας, δημόσιος υπάλληλος, 40 ετών, Μιχάλης Κολοκοτρώνης, αρτεργάτης, 30 ετών, Κώστας Λιναρδάτος, δημοσιογράφος, τελειόφοιτος Νομικής, 33 ετών, Αλέκος Λογαράς, γεωπόνος, 29 ετών, Ανδρέας Μπαρτζώκας, λογιστής, 28 ετών, Δημήτρης Μυριανθόπουλος, εργάτης, 42 ετών, Δημήτριος Πανουσόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος, ετών 26, Αλέκος Παπαλεξίου, φοιτητής Ιατρικής, 36 ετών, Αλέξης Παπούλιας, δικηγόρος, 41 ετών, Στέλιος Πάσιος, σιδηροδρομικός, 31 ετών, Περικλής Ροδάκης, μεταφραστής, 30 ετών, Σταύρος Σιδέρης, πτηνοτρόφος, 30 ετών, Σωτήρης Σωτηρόπουλος, κτηματίας, 35 ετών, Λεωνίδας Τζεφρώνης, τελειόφοιτος Πολυτεχνείου, 35 ετών, Κυριάκος Τσακίρης, φοιτητής Νομικής, 39 ετών, Κώστας Φίλης, καθηγητής Φιλολογίας, 28 ετών και Γεώργιος Χατζηπέτρου, υδραυλικός, 33 ετών.

Η κινητοποίηση των αρχών είναι αστραπιαία, κλείνουν αμέσως οι δρόμοι με μπλόκα και έλεγχο των περαστικών. Σε λίγη ώρα τις φυλακές των Βούρλων επισκέπτονται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο αρχηγός της Χωροφυλακής, ο διοικητής της Γενικής Ασφάλειας, ο εισαγγελέας και ο διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών Πειραιά. Οι ανώτεροι απειλούσαν για άμεσα στρατοδικεία. Ο εξευτελισμός ήταν μεγάλος. Το χτύπημα για τους δεσμώτες ήταν τρομερό.

Στις 21 Ιουλίου 1955 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύεται απόφαση με την οποία οι δραπέτες επικηρύσσονται με τον νόμο «περί ληστοκρατείας» με χρηματικές αμοιβές έως 30.000 δραχμές για τον φόνο ή τη σύλληψη των δραπετών και έως 15.000 δραχμές για την αποτελεσματική κατάδοσή τους «εις τας αρμόδιας Αρχάς». Αυστηρές ποινές προβλέφθηκαν και για όσους τους έκρυβαν. Τα μέτρα δεν απέδωσαν. Δεκαπέντε από τους δραπέτες συνελήφθησαν αρκετό καιρό αργότερα, από αυτούς οι 13 μετά από κατάδοση, και οι άλλοι δύο τυχαία. Δέκα κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Ένας, ο Γεωργίου, σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού αποσπάσματος «επιχειρώντας να εξέλθη παρανόμως των ελληνικών συνόρων», σύμφωνα με σχετικό αστυνομικό δελτίο.

 

Η απόδραση από τις φυλακές των Βούρλων απασχόλησε για ημέρες τον ελληνικό Τύπο. «Τι προκύπτει από την μεγάλην απόδρασιν 27 κομμουνιστών της Κυριακής - Ολόκληρον τμήμα του παράνομου μηχανισμού του Κ.Κ. Ελλάδος παραμένει ανέπαφον και συνεχίζει την ανατρεπτικήν δράσιν του, πιθανώς υπό την αρχηγία του Ακριτίδη» έγραψε η εφημερίδα Απογευματινή. «Η καταπληκτική ομαδική απόδρασις των κομμουνιστικών στελεχών - Μέχρις ώρας ουδείς συνελήφθη από τους 27 κομμουνιστάς τους δραπετεύσαντας από τας φυλακάς Βούρλων το απόγευμα της Κυριακής υπό μυθιστορηματικάς συνθήκας», ανέφερε η εφημερίδα Ακρόπολις.

«Υπό τα βλέμματα της "ισχυράς" κυβερνήσεως - 27 κομμουνισταί απέδρασαν εκ των φυλακών Βούρλων υπό μυθιστορηματικάς συνθήκας - Από διανοιγείσαν υπόγειον σήραγγα διέφυγον εις παρακείμενον εργοστάσιον», έγραψε η εφημερίδα Ελευθερία.

Σήμερα τα Βούρλα έχουν δώσει τη θέση τους σε πολυώροφες πολυκατοικίες που δεν υποψιάζουν για το ιστορικό βάρος αυτής της περιοχής...

Κρατικό πορνείο

Αρκετές δεκαετίες πριν από τη μεγάλη απόδραση, τα Βούρλα είχαν άλλη αποστολή. Προκειμένου να σταματήσει τις διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων του Πειραιά για τα χαμαιτυπεία που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια για να καλύπτουν τις ανάγκες ναυτικών και εργατών και τις διαμαρτυρίες για τη διασπορά των ιερόδουλων στην πόλη, η δημοτική αρχή του Πειραιά το 1867 λαμβάνει την απόφαση ανέγερσης ομαδικών οίκων ανοχής σε απομακρυσμένο σημείο. Την 1η Ιουλίου του 1875 ο δήμος Πειραιά, με ψήφισμά του, αναθέτει την κατασκευή κρατικών πορνείων στον εργολάβο Νικόλαο Μπόμπολα. Το έργο ολοκληρώθηκε την 1η Ιανουαρίου 1876 και το συγκρότημα των Βούρλων τέθηκε σε λειτουργία.

Εκείνη την εποχή ο Πειραιάς δεν κατοικούνταν μόνο από εργάτες και ναυτικούς. Συγκέντρωνε και μια σειρά από νταήδες και όσο κατευθυνόταν κανείς προς τη συνοικία των Βούρλων, η κατάσταση χειροτέρευε με τον νόμο της «δίκοπης» στα στέκια του υποκόσμου.

Από τον Απρίλιο του 1873 η κυβέρνηση, με Διάταγμα, είχε απαγορεύσει ρητά την κατοίκηση των κοινών γυναικών του Πειραιά σε οποιοδήποτε άλλο μέρος πλην του προβλεπόμενου στα Βούρλα, γεγονός που ανήγαγε το συγκρότημα πορνείων των Βούρλων ως τον απόλυτο, νόμιμο χώρο άσκησης της πορνείας και άρα τον κατεξοχήν Σεξουαλικό Τόπο.

Τα Βούρλα δεν έμοιαζαν με κανένα άλλο πορνείο στα λιμάνια της Μεσογείου γιατί ήταν τα μόνα πορνεία υπό την προστασία της Χωροφυλακής και του κράτους. Το συγκρότημα τοποθετούνταν σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και καταλάμβανε έκταση περίπου 12 στρεμμάτων. Το οικόπεδο ήταν περίκλειστο και είχε μία μοναδική είσοδο, που δεν βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο αλλά στην πλαϊνή πλευρά της οδού Ψαρρών. Αριστερά της πόρτας βρισκόταν ένα θυρωρείο-φυλάκιο με όργανο υπηρεσίας για έλεγχο της εισόδου. Τα Βούρλα ήταν οργανωμένα σε πτέρυγες, οι οποίες διατάσσονταν περιμετρικά σε σχήμα Π γύρω από μια κεντρική αυλή. Κατά μια εκδοχή στο κέντρο της αυλής υπήρχε ένα διώροφο κτίσμα, όπου στο ισόγειο βρισκόταν το καφενείο των προαγωγών και στον όροφο η Αστυνομία. Η κατάταξη των κοριτσιών γινόταν σύμφωνα με τη ηλικία τους: στην πρώτη πτέρυγα (αριστερή) διέμεναν οι γυναίκες που ήταν από 40-50 χρονών αλλά και μεγαλύτερες. Στη μεσαία βρίσκονταν οι γυναίκες από 18 μέχρι 40 ετών, ενώ στην τελευταία (δεξιά) πτέρυγα έβαζαν τις νεοφερμένες νεαρές, από ηλικίας 14 έως 18 ετών.

Εντός του συνοικισμού στεγαζόταν και μαγέρικο. Η Αστυνομία, μέσα στα πολλά καθήκοντά της είχε και την προστασία των ιερόδουλων από πιθανούς καβγάδες ανάμεσα σ’ αυτές, τους πελάτες, τους προαγωγούς. Συχνά οι πόρνες διατηρούσαν δεσμούς με κάποιους από τους πελάτες τους, κάνοντάς τους «αγαπητικούς». Τότε οι ρόλοι αντιστρέφονταν και, αντί οι αγαπητικοί να πληρώνουν για τη συνεύρεση, οι πόρνες τους χάριζαν ρούχα ή χρήματα από τα δεδουλευμένα τους, εις ένδειξη της αναβάθμισης της σχέσης τους. Οι αγαπητικοί στα Βούρλα ήταν αρκετοί. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος επισκεπτόταν το συγκρότημα των Βούρλων συχνά και, όπως και ο ίδιος έχει αποκαλύψει, μια από τις αγάπες του αυτές ήταν και η Ζιγκοάλα. Οι ενδιαφερόμενοι για τις κοπέλες των Βούρλων ήταν πολλοί, και γι’ αυτό δεν έλειπαν και οι αντιδικίες για τα μάτια της ίδιας κοπέλας. Στη θέση της αντιζηλίας βρέθηκαν και Μάρκος Βαμβακάρης με τον άλλο μεγάλο ρεμπέτη της εποχής του, τον Νίκο Μάθεση. Από την αντιζηλία αυτή ο Μάρκος εμπνεύστηκε και το γνωστό «Μαύρα μάτια μαύρα φρύδια, κατσαρά μαύρα μαλλιά, άσπρο πρόσωπο σαν κρίνος και στο μάγουλο ελιά».

Η Γαλάτεια Καζαντζάκη αναφέρθηκε στις γυναίκες των Βούρλων στο ποίημά της «Το αμαρτωλό» που γράφει ανάμεσα στα άλλα: «Στη Σμύρνη Μέλπω. Ηρώ στη Σαλονίκη./ Στο Βόλο Κατινίτσα έναν καιρό./ Τώρα στα Βούρλα τη φωνάζουνε Λέλα./ Ο τόπος μου ποιος ήταν; Ποιοι οι δικοί μου;/ Αν ξέρω, ανάθεμά με./ Σπίτι - πατρίδα έχω τα μπορντέλα” και συνεχίζει: “ Πνιγμένου καραβιού σάπιο σανίδι,/ Όλη η ζωή μου του χαμού./ Κι από την κόλασή μου στο φωνάζω:/ Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω».

Το 1934 η κυκλοφορία της εφημερίδας «Ακρόπολις» εκτινάσσεται, όταν η σπουδαία συγγραφέας Λιλίκα Νάκου, ως νέα τότε δημοσιογράφος, κλήθηκε να ερευνήσει τα Βούρλα. Η Λιλίκα Νάκου πήγε στα Βούρλα παριστάνοντας στην αρχή τη μοδίστρα. Όταν γνωρίστηκε με τις κοπέλες των Βούρλων και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, τότε τους αποκάλυψε την ιδιότητά της.

Το ρεπορτάζ παρουσιάστηκε στην πρώτη σελίδα της «Ακρόπολις» σε συνέχειες και ανέβασε σημαντικά την κυκλοφορία της εφημερίδας.

Στα πορνεία των Βούρλων αναφέρεται και ο Καραγάτσης στο μυθιστόρημα του «το 10»:

«Ήταν οι Δικαστικές Φυλακές, τα παλιά Βούρλα, ο απαισιότερος οίκος ανοχής που υπήρξε στην Ελλάδα [...] Μόνον όποια δεν την ήθελαν τα οργανωμένα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις "σπίτια" καταντούσε στα Βούρλα. Νοίκιαζε μια καμαρούλα και δούλευε για λογαριασμό της, δίχως "μαμά". Από πρώτη όψη η εικόνα φαίνεται ευχάριστη: Ελεύθερη η γυναίκα, δίχως εκμετάλλευση μεσαζόντων, είχε τους πελάτες της κι έβγαζε το ψωμί της. Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική. Μολονότι την τάξη την κρατούσε ιδιαίτερο αστυνομικό τμήμα, εγκαταστημένο μέσα στον πορνοσυνοικισμό, οι κάθε λογής ρουφιάνοι και σωματέμποροι είχαν εκεί το στέκι τους, κι εκμεταλλεύονταν τις γυναίκες με τον εκβιασμό και την τρομοκρατία, κάνοντάς τους το βίο αβίωτο. Ένεκα τούτου, καταπώς είπαμε, μόνον οι απόκληρες της δουλειάς κατέληγαν στα Βούρλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων: Fake εικόνες για τις διαδηλώσεις στην Κούβα

 Από το tvxs:

Δύο από τις εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις ιστορικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Κούβα στις 11 Ιουλίου, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις κινητοποιήσεις και χρησιμοποιήθηκαν με στόχο την παραπληροφόρηση.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο έχει μια ξεχωριστή ενότητα, το «Factuel», αφιερωμένη στην διασταύρωση των ειδήσεων και στη διερεύνηση των πηγών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν οι δημοσιογράφοι της ισπανόφωνης έκδοσης του γαλλικού πρακτορείου, οι δύο φωτογραφίες οι οποίες συνοδεύουν δημοσίευση μιας ομάδας ονομαζόμενης «Αργοναύτες» που γράφει «Τελευταία Ενημέρωση. Ιστορική.... Τελειώνει ο φόβος στην Κούβα. Χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους κατά της κυβέρνησης. Κουράστηκαν από τον κομμουνισμό και απαιτούν ελευθερία...» είναι προηγούμενων ετών και δεν αφορούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα.

Η πρώτη, όπου εν μέσω ενός πλήθους που διαδηλώνει βράδυ ξεχωρίζει ένας άντρας που υψώνει σημαία η οποία γράφει «Ελεύθερη Κούβα», είχε δημοσιευτεί στις 26 Νοεμβρίου του 2016 στην Huffington Post, φέρει την υπογραφή του φωτογράφου Τζον Πάρα του πρακτορείου Getty Images και στην (αυθεντική) λεζάντα της γράφει: «Κουβανο-Αμερικανοί γιορτάζουν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του επί πολλά έτη ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο στη συνοικία Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι, Φλόριντα, στις 26 Νοεμβρίου του 2016».

Η δεύτερη φωτογραφία, συνεχίζει το AFP, με ένα πλήθος ανθρώπων να διαδηλώνουν φορώντας μάσκες, είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Δοιμινικανής Δημοκρατίας Listín Diario στις 30 Νοεμβρίου 2020, φέρει την υπογραφή του φωτογράφου Γιαμίλ Λαγκ του AFP, έχει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2020 και σύμφωνα με την (επίσης αυθεντική) λεζάντα της πρόκειται για υποστηρικτές της κυβέρνησης της Κούβας που διαδηλώνουν εναντίον των καλλιτεχνών του Κινήματος Σαν Ισίδρο.

 Από το tvxs.

https://tvxs.gr/news/kosmos/galliko-praktoreio-eidiseon-fake-eikones-gia-tis-diadiloseis-stin-koyba


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Κασέτα Super Mario πωλήθηκε 1,56 εκατομμύρια δολάρια - Τιμή ρεκόρ

 

Μια σφραγισμένη κασέτα του θρυλικού "Super Mario" της κονσόλας Nintendo 64 πωλήθηκε χθες Κυριακή έναντι 1,56 εκατομμυρίων δολαρίων, μια τιμή ρεκόρ για ένα βιντεοπαιχνίδι, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο δημοπρασιών Heritage Auctions.

«Αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι που δημοπρατήθηκε ποτέ σε τιμή πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έρικ Μπράντλεϊ, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού οίκου, που εδρεύει στο Ντάλας του Τέξας.

Η Heritage είχε ήδη καταγράψει ένα πρώτο ρεκόρ την Παρασκευή: μια κασέτα της σειράς βιντεοπαιχνιδιών "The Legend of Zelda" της κονσόλας του Nintendo NES πουλήθηκε για 870.000 δολάρια.

Η κασέτα του "Super Mario 64" χρονολογείται από το 1996 και χρησιμοποιούσε 3D για πρώτη φορά.

Είναι «το μόνο γνωστό αντίγραφο που λαμβάνει βαθμολογία 9,8 A ++» από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Wata που αξιολογεί την κατάσταση των κασετών, δήλωσε ο Μπράντλεϊ, διευκρινίζοντας ότι αυτή η βαθμολογία ήταν «η υψηλότερη που θα μπορούσε να λάβει ένα ρετρό βιντεοπαιχνίδι»

Ο Μάριο, ένας αεικίνητoς μουστακαλής μικροκαμωμένος υδραυλικός με κόκκινο καπέλο, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών, η δημιουργία του οποίου συνέβαλε στην παγκόσμια επιτυχία της Nintendo.

Εμφανίστηκε το 1981 ως ο χαρακτήρας "Jumpman" στο βιντεοπαιχνίδι "Donkey Kong", μετονομάστηκε σε "Mario" το 1985 και είχε πολλές περιπέτειες, είτε με τον αδελφό του Λουίτζι είτε οδηγώντας το αγωνιστικό του αυτοκινητο.

Τα τελευταία χρόνια, τα ρετρό βιντεοπαιχνίδια έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία ανάμεσα στους νοσταλγούς λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών.

Τον περασμένο Απρίλιο, μια κασέτα Super Mario Bros του 1986 της κονσόλας Nintendo NES πουλήθηκε έναντι 660.000 δολαρίων σε μια δημοπρασία που διοργάνωσε πάλι η Heritage Auctions.

Από το tvxs.

https://tvxs.gr/news/life/kaseta-super-mario-polithike-156-ekatommyria-dolaria-timi-rekor

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Το μάτι μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό…

 Τα σκίτσα του καλλιτέχνη Alessandro Diddi είναι διαφορετικά καθώς έχει τη μοναδική ικανότητα να τα κάνει να… «ζωντανεύουν».

Δημιουργώντας σκιές και γωνίες ο καλλιτέχνης ξεγελά τον ανθρώπινο νου και οι ζωγραφιές του γίνονται τρισδιάστατες.

Perierga.gr - Το μάτι μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό...

«Μέσω των σκίτσων μου θέλω να περάσω το μήνυμα ότι το μάτι μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό και να σε κάνει να πιστέψεις σε διαστάσεις που δεν υπάρχουν», λέει ο ίδιος.

Με μόνο του «όπλο» τα ταλαντούχα χέρια του και διάφορα αντικείμενα που τον βοηθούν να δημιουργήσεις γωνίες, δίνει ζωή σε ό,τι ζωγραφίζει.

Μερικά από τα σκίτσα του περιλαμβάνουν ένα φίδι να έρπεται στο χαρτί, δύο κίονες, ένα δελφίνι, μια γέφυρα, ένας άνδρας να σπρώχνει ένα τοίχο, και ένα χέρι που κρατά ένα δαχτυλίδι.

«Όταν ο κόσμος βλέπει τα έργα μου συχνά ξαφνιάζεται ευχάριστα και δεν καταλαβαίνει πως ακριβώς κατάφερα να τα κάνω να δείχνουν τόσο ζωντανά», σημειώνει και τονίζει πως όταν κατανοήσει κανείς το αναμορφικό σχέδιο θα δει πως δεν είναι και τόσο δύσκολο.

«Ο στόχος μου είναι να ζωγραφίζω νέες και πρωτότυπα σχέδια που ο κόσμος θα τα κοιτάει και θα τον ιντριγκάρουν», αναφέρει και προσθέτει πως το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι ένα μολύβι και κάτι για να ζωγραφίσεις πάνω του και μπορεί να δημιουργηθεί κάτι μαγικό.


Perierga.gr - Το μάτι μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό...

Perierga.gr - Το μάτι μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό...

Perierga.gr - Το μάτι μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό...

Perierga.gr - Το μάτι μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό...

Perierga.gr - Το μάτι μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό...

Perierga.gr - Το μάτι μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό...

πηγή: news247.gr και το perierga.gr

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Καλλιτέχνες δημιούργησαν το ψηλότερο κάστρο από άμμο στη Δανία


Από το tvxs:

 Ομάδα καλλιτεχνών συγκεντρώθηκε στη Δανία για να χτίσει αυτό που πιστεύεται ότι είναι το ψηλότερο κάστρο από άμμο στον κόσμο, ύψους 21,6 μέτρων.

Η ομάδα αποτελούμενη από 30 γλύπτες, από διάφορες χώρες, από την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και το Βέλγιο με επικεφαλής τον Ολλανδό καλλιτέχνη Wilfred Stijger, χρησιμοποίησε περισσότερους από 5.000 τόνους άμμου για να κατασκευάσει το κάστρο, στην πόλη Μπλόκχους.


Το μείγμα άμμου περιείχε 10% άργιλο για να είναι πιο σταθερό και οι καλλιτέχνες είπαν ότι το τελικό υλικό επικαλύφθηκε με κόλλα για να διατηρηθεί το σχήμα του κάστρου μέχρι το χειμώνα.

Oxfam: 11 άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα κάθε λεπτό

 


Από το Zoygla:

Η πείνα στον κόσμο επιδεινώθηκε σε τρομακτικό βαθμό το 2020, αποκαλύπτει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα (9/7).


Συνολικά 155 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με διατροφική ανασφάλεια, με άλλα λόγια δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα τροφής, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αριθμός αυτός είναι «ίσος με τον πληθυσμό της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου μαζί» κι είναι αυξημένος κατά 20 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019.


Αιτία, το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που δημιούργησαν «οι ένοπλες συρράξεις, η πανδημία του νέου κορωνοϊού και η κλιματική αλλαγή». Αν δεν αναληφθεί «άμεσα δράση», ως το τέλος της χρονιάς θα πεθαίνουν από πείνα 11 άνθρωποι κάθε λεπτό. Πρόκειται για αριθμό «υψηλότερο από αυτόν της τρέχουσας θνητότητας» της COVID-19, που είναι «επτά άνθρωποι το λεπτό», τονίζει η ΜΚΟ.


Οι ένοπλες συρράξεις παραμένουν μολαταύτα «η κύρια αιτία του λιμού αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία», που ώθησαν «πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε συνθήκες που προσιδιάζουν σε λιμό, δηλαδή εξαπλάσιους» από ό,τι το 2019, σύμφωνα με την Oxfam.


Ανάμεσα στις εστίες ακραίου λιμού που κατονομάζει η οργάνωση, το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η περιοχή του Σαχέλ στη δυτική Αφρική, το Νότιο Σουδάν και η Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων είδαν την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο το 2020. «Βλέπουμε σήμερα τη μια κρίση πάνω στην άλλη: ατελείωτες ένοπλες συρράξεις, τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και την κλιματική κρίση, που έχει αρχίσει να επιταχύνεται με τρελό ρυθμό», έναν συνδυασμό «ο οποίος ώθησε πάνω από 520.000 ανθρώπους σε καταστροφική κατάσταση λιμού», επισήμανε η Ελέν Μποτρό, αρμόδια για ζητήματα διατροφικής ασφάλειας και γεωργίας στο παράρτημα της Oxfam στη Γαλλία.


Ανάμεσα στους 155 εκατ. ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάσταση διατροφικής κρίσης, οι δύο στους τρεις ζουν σε χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι ή εκτυλίσσονται συγκρούσεις.


Σε αυτό προστίθεται «ο τεράστιος αντίκτυπος» των οικονομικών σοκ «που επιτάθηκαν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, με αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον» να είναι αντιμέτωποι με την πείνα.


Εν μέσω μαζικής ανεργίας, τα προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων και στις αλυσίδες εφοδιασμού «προκάλεσαν αύξηση κατά 40% των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια», υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.


Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα και να υποστηρίξουν τη δημιουργία παγκόσμιου ταμείου αφιερωμένου στην κοινωνική πρόνοια, ώστε να εξασφαλιστεί ανθρωπιστική πρόσβαση σε εμπόλεμες ζώνες και να μη χρησιμοποιείται πλέον η πείνα σαν πολεμικό όπλο.


Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα τη δική της έκθεση για την κατάσταση ως προς τη διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Ανακαλύφθηκε το μικρότερο άστρο λευκός νάνος που έχει ποτέ βρεθεί

 

*Φωτογραφία (καλλιτεχνική απεικόνιση) από τους ερευνητές

Από το tvxs:


Αμερικανοί και άλλοι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον μικρότερο και με μεγαλύτερη μάζα λευκό νάνο που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν έως τώρα. Έχει μάζα κατά 35% μεγαλύτερη του Ήλιου, παρόλο που ξεπερνά ελάχιστα σε μέγεθος τη Σελήνη, έχοντας διάμετρο μόνο 4.300 χιλιομέτρων (έναντι 3.475 χλμ. του φεγγαριού).

Πρόκειται για ένα βαρύ άστρο, σε απόσταση 130 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο έχει προέλθει από τη συγχώνευση δύο άλλων μικρότερων λευκών νάνων. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την αστροφυσικό Ilaria Caiazzo του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη τόσο με επίγεια τηλεσκόπια της Καλιφόρνια και της Χαβάης, όσο και με διαστημικά (το ευρωπαϊκό Gaia και το αμερικανικό Neil Gehrels Swift).

Ο εν λόγω λευκός νάνος ZTF J1901+1458 διαθέτει ένα πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο φορές ισχυρότερο από εκείνο του Ήλιου. Το άστρο, που έχει ηλικία μόνο 100 εκατομμυρίων ετών σε αυτή τη μορφή, περιστρέφεται με αστραπιαία ταχύτητα γύρω από τον άξονα του, διαγράφοντας μια πλήρη περιστροφή κάθε επτά λεπτά (έναντι 27 ημερών του Ήλιου).

Οι λευκοί νάνοι είναι τα απομεινάρια της βαρυτικής κατάρρευσης άστρων που κάποτε είχαν έως οκτώ ηλιακές μάζες. Ο δικός μας Ήλιος, αφού διογκωθεί σε ερυθρό γίγαντα σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, τελικά θα αποβάλει τα εξωτερικά στρώματα του και θα συρρικνωθεί σε ένα πυκνό λευκό νάνο. Σχεδόν το 97% των άστρων καταλήγουν λευκοί νάνοι. Μόνο οι μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίων έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από τους λευκούς νάνους.

https://tvxs.gr/news/sci-tech/anakalyfthike-mikrotero-astro-leykos-nanos-poy-exei-pote-brethei

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Nάπολη: «Μέχρι και η διευθύντρια των φυλακών συμμετείχε στην οργανωμένη επίθεση σε βάρος μας», δηλώνει ανάπηρος κρατούμενος

 

Nάπολη: «Μέχρι και η διευθύντρια των φυλακών συμμετείχε στην οργανωμένη επίθεση σε βάρος μας», δηλώνει ανάπηρος κρατούμενος

Η υπόθεση του βάρβαρου ξυλοδαρμού 300 κρατουμένων στις φυλακές της Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτερε συνεχίζει να απασχολεί έντονα την ιταλική κοινή γνώμη.

Σε δηλώσεις του στα ιταλικά ΜΜΕ, ο ανάπηρος κρατούμενος Βιντσέντσο Κακάτσε τόνισε ότι «στόχος της επίθεσης ήταν να χάσουν οι φυλακισμένοι την αξιοπρέπειά τους» και ότι «ακόμη και η διευθύντρια των φυλακών είχε γκλομπ στο χέρι».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θέλει να υποβάλει μήνυση κατά των φυλακών για να του καταβληθεί αποζημίωση», ενώ θεωρεί ότι «οι περισσότεροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πρέπει να είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών».

Στις 6 Απριλίου 2020, πολλοί από τους δεσμοφύλακες των συγκεκριμένων φυλακών επιτέθηκαν με οργανωμένο τρόπο κατά των κρατουμένων. Τους ανάγκασαν να γονατίσουν, τους χτύπησαν σε όλο τους το σώμα, ενώ έτρεχαν στους διαδρόμους και στις σκάλες των φυλακών.

«Οι εικόνες αυτές προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των φυλακισμένων, αλλά και το σώμα της σωφρονιστικής αστυνομίας», τόνισε η υπουργός δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπρια, η οποία διέταξε νέα πειθαρχική έρευνα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και η εισαγγελική έρευνα. Σύμφωνα με τα ιταλικά MME, εκτός από τους 52 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν ήδη παυθεί από τα καθήκοντά τους, μπορεί σύντομα να λάβουν κλήση σε απολογία και άλλοι συνάδελφοί τους.

Από το zoygla.

Stop στο delivery εν μέσω καύσωνα – Αίτημα «κραυγή» από το συνδικάτο επισιτισμού

 



Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι σε συνθήκες καύσωνα απαιτεί το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, καθώς η θερμοκρασία επιμένει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όπως σημειώνει: «οι διανομείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς».

«Ολες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού συνεχίζουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα στον καύσωνα και όχι υπό σκιά μέχρι και 10 ωρες», αναφέρει επίσης το Συνδικάτο.

«Η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν στην κυριολεξία εγκληματικές ευθύνες για το ότι επιβάλλουν δουλειά για τους διανομείς σε συνθήκες καύσωνα, χιονιά και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», καταγγέλλει, ενώ υπενθυμίζει ότι απορρίπτουν μονίμως τα αιτήματά του αλλά και των σωματείων στις ταχυμεταφορές σχετικά με τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των διανομέων και την ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Το Συνδικάτο διεκδικεί:

– Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.
– Ενταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
– Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας.
– Εταιρικά μηχανάκια, αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας ο έλεγχος και η συντήρησή τους.
– Αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική ΣΣΕ με 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο.

Από το ATHENS FINEST

https://www.athensfinest.com/news/stop-sto-delivery-en-meso-kausona-aitima-kraugi-apo-to-sindikato-episitismou/?fbclid=IwAR2E3LPYFOw8lYYzsi0vxW3R5Qqm1qJZIrYyVtF0xq8IZRRoSARtFjcIr9w