Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Συνδέεται ο ιός Ζίκα και η μικροκεφαλία με τη Μοσάντο;


To εντομοκτόνο


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Paris Match, ομάδα ερευνητών συνδέει τη μικροκεφαλία των νεογνών περισσότερο με το εντομοκτόνο Pyriproxyfen παρά με τον ιό Ζίκα.
Γιατροί από την Αργεντινή και τη Βραζιλία απορρίπτουν τη σύνδεση του τον ιού Ζίκα με τις περιπτώσεις μικροκεφαλίας θεωρώντας υπεύθυνο για την «επιδημία» της μικροκεφαλίας ένα εντομοκτόνο που παράγεται απόεταιρεία -παρακλάδι της Monsanto (εντομοκτόνο το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει από τον δάγκειο πυρετό).
Από τις 4.000 περιπτώσεις μικροκεφαλίας που έχουν συνδεθεί με τον ιό στη Βραζιλία, μόνο οι 400 έχουν επιβεβαιωθεί ως πραγματικά περιστατικά της ανωμαλίας και ο ιός Ζίκα έχει βρεθεί μόνο σε 17 από αυτά τα νεογνά.
Η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον δρ. Avila Vazquez, παιδίατρο - νεογνολόγο, παρουσίασε τη σχετική έκθεση στις 3 Φεβρουαρίου.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό Ζίκα, που μεταδίδεται από το κουνούπι Aeges aegypti στη Βραζιλία. Οι πρώτες εκτιμήσεις από την έξαρση του φαινομένου ήταν ότι, ο ιός Ζίκα ευθύνεται για δύο νευρολογικές παθήσεις, τη συγγενή μικροκεφαλία και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ (μια εξαιρετικά σπάνια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα και προκαλεί δυνητικά θανατηφόρο μυϊκή αδυναμία).
Εντομοκτόνο Pyriproxyfen  στο πόσιμο νερό
Μία έκθεση έρχεται ωστόσο, να ανατρέψει τις πρώτες εκτιμήσεις.
«Το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των νεογνών με μικροκεφαλία οι μητέρες ζούσαν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους σε περιοχές όπου το υπουργείο Υγείας προσθέτει το εντομοκτόνο Pyriproxyfen  στο πόσιμο νερό, δεν είναι σύμπτωση», είπαν οι γιατροί που διενήργησαν την έρευνα.
Ο «στρατηγικός εταίρος» της Μονσάντο
Το Pyriproxyfen είναι φάρμακο που καταστρέφει τις προνύμφες των κουνουπιών. Η χρήση του συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του δάγκειου πυρετού. Το εντομοκτόνο προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα κουνούπια ικανές να τα σκοτώσουν ή να τα καταστήσουν στείρα, μειώνοντας τον αριθμό τους.
Το Pyriproxifen παρασκευάζεται από τον «στρατηγικό εταίρο» της Μονσάντο, Sumitomo Chemical, καιχρησιμοποιείται στη Βραζιλία τους τελευταίους 18 μήνες.
Απο το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου