Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ασάτα Σακούρ: Η Μαύρη Πάνθηρας που ζητάει ο Τραμπ από την Κούβα

Ο θάνατος του Φιντέλ και η νίκη του Τραμπ έχουν επιπτώσεις και σε όσους Αμερικανούς είχαν ζητήσει άσυλο στην Κούβα. H μόνη γυναίκα που μπήκε στην λίστα τρομοκρατών του FBI, η μαύρη ακτιβίστρια Ασάτα Σακούρ, που τυγχάνει και θεία του Τούπακ, κινδυνεύει να βρεθεί ξανά στις αμερικάνικες φυλακές.


Στις 2 Νοεμβρίου του 1979, τρεις άνδρες, δύο μαύροι και ένας λευκός, πέρασαν με πλαστές ταυτότητες από τους φρουρούς της πύλης και μπήκαν στην αίθουσα επισκεπτηρίου των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Κλίντον του Νιου Τζέρσι. Οι τρεις άγνωστοι έως σήμερα άνδρες είχαν ζητήσει επισκεπτήριο με την φυλακισμένη Ασάτα Σακούρ. Κατευθύνθηκαν προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κρατούσαν μεταλλικούς ανιχνευτές προκειμένου να τους ψάξουν. Τότε ο ένας τράβηξε όπλο και κράτησε όμηρο έναν φρουρό.
Ο άλλος είχε ήδη φτάσει στην αίθουσα επισκεπτηρίου όπου πίσω από ένα παχύ τζάμι βρισκόταν η Σακούρ και η δεσμοφύλακας που την συνόδευε. Ο άνδρας έβγαλε δύο πιστόλια, έβαλε τις κάννες στο τζάμι και, σημαδεύοντας την, ζήτησε από τη δεσμοφύλακα να ανοίξει την πόρτα προς την αίθουσα επισκεπτηρίου. Η δεσμοφύλακας υπάκουσε.
Οι τρεις άνδρες και η Ασάτα πήραν την δεσμοφύλακα και δύο φρουρούς ομήρους, επιβιβάστηκαν σε ένα βαν της φυλακής και, καθώς ο φράχτης της φυλακής δεν ήταν τελειωμένος, πέρασαν από το πάρκινγκ στην αυλή ενός σχολείου. Εκεί παράτησαν το βαν και τους ομήρους, μπήκαν σε δύο αυτοκίνητα που οδηγούσαν συνεργοί τους και εξαφανίστηκαν.
Η αστυνομία και το FBI εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Το 1984 η καταζητούμενη Ασάτα Σακούρ κατάφερε να φτάσει στην Αβάνα. Εκεί ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο. Υπολογίζεται ότι σήμερα 70 Αμερικανοί καταζητούμενοι"Τhe American Fugitives of Havana", The New Yorker έχουν βρει πολιτικό άσυλο στην Κούβα.
Assata taught me
«Δεσμεύομαι πως θα πιέσω με κάθε τρόπο στα πλαίσια και των διμερών σχέσεων [με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο] και των συμμάχων μας στην Λατινική Αμερική ώστε να παραδοθούν όλοι οι φυγάδες στην αμερικάνικη δικαιοσύνη». Αυτή ήταν η δήλωση"Trump’s Secretary of State Wants Assata Shakur Re-Imprisoned", Τelesur του Ρεξ Τίλερσον, υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, που ξύπνησε πολλές αναμνήσεις από μια ταραγμένη περίοδο των ΗΠΑ. Και άγγιξε ιδιαίτερα τις συνειδήσεις όσων είχαν αγωνιστεί τη δεκαετία του ’60 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα παράλληλα με το κίνημα ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ.
Ο Τίλερσον, στη δήλωση του κατά την διάρκεια συνέντευξης στο site Latin America Goes Global, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην Ασάτα Σακούρ, την Μαύρη Πάνθηρα που βρίσκεται στην Κούβα ως πολιτική πρόσφυγας εδώ και τρεις δεκαετίες.​ Στην ιστορία της Ασάτα Σακούρ συμπυκνώνεται η άνοδος και η καταστολή εκείνων των κινημάτων που έγραψαν την ιστορία της σύγχρονης Αμερικής. 
Η Τζόαν ΤσέσιμαρντAssata Shakur, όπως είναι το αληθινό της όνομα, συνελήφθη τραυματισμένη το 1973 σε ένα περιστατικό ανταλλαγής πυροβολισμών με τους αστυνομικούς. Το πλήρωμα ενός περιπολικού είχε σταματήσει το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε για τυπικό έλεγχο σε αυτοκινητόδρομο του Νιου Τζέρσι. Στη συμπλοκή που ακολούθησε, έχασαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τη ζωή τους το μέλος του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού (BLA) Ζαΐντ Μαλίκ Σακούρ (συνωνυμία) και ο αστυνομικός Bέρνερ Φέρστερ, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός τραυματίστηκε βαριά. Μια σφαίρα καρφώθηκε κάτω από τη μασχάλη της Ασάτα και η ίδια ισχυρίστηκε ότι την πυροβόλησαν ενώ είχε τα χέρια της ψηλά και λόγω του τραύματος δεν θα μπορούσε να εκτελέσει τον αστυνομικό με μια σφαίρα στο κεφάλι, όπως έγινε. Η Aσάτα καταδικάστηκε σε ισόβια, χωρίς αποδείξεις, για τη δολοφονία του Φέρστερ, αλλά και για ένοπλες ληστείες, απαγωγή και απόπειρα δολοφονίας.
Τα γεγονότα
1973Περιπολικό του Νιου Τζέρσι σταματά ένα αυτοκίνητο με την Ασάτα και δύο μέλη του ΒLA επειδή δεν δουλεύει το φλας τους. Κατά τη συμπλοκή χάνουν τη ζωή τους ο ένας αστυνομικός και το ένα μέλος του BLA. Μια σφαίρα καρφώθηκε κάτω από τη μασχάλη της Ασάτα και η ίδια ισχυρίστηκε ότι πυροβολήθηκε ενώ είχε τα χέρια της ψηλά.
1977H Ασάτα καταδικάζεται σε ισόβια για τη δολοφονία του αστυνομικού.
1979Δραπετεύει από φυλακές Κλίντον στο Νιου Τζέρσι.
1984Το σκάει στην Κούβα που της προσφέρει πολιτικό άσυλο.
2013Το FBΙ την βάζει στη λίστα με τους 10 most wanted τρομοκράτες.
Το όνομα της ξαναήρθε στην επικαιρότητα το Mάιο του 2013, σαράντα χρόνια ακριβώς από το συμβάν στο Νιου Τζέρσι, όταν το FBI την έβαλε, τη μόνη γυναίκα και τη μόνη πολίτη αμερικανικής υπηκοότητας, στη λίστα του με τους Δέκα Πιο Καταζητούμενους ΤρομοκράτεςMost Wanted Terrorists, FBI. Το ποσό της επικήρυξης της είναι 2 εκατομμύρια δολάρια ώστε, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Γραφείου, «να έρθουν στο φως νέες πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να δράσουμε για να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει, στη φυλακή».

assata-fbi_1.jpg

Η επικήρυξή της το 1983 και το 2013.
Τον ίδιο ακριβώς καιρό ιδρύονταν η οργάνωση Black Lives Matterblacklivesmatter.comύστερα από την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για την εν ψυχρώ δολοφονίαShooting of Trayvon Martin του δεκαεφτάχρονου Τρέιβον Μάρτιν στη Φλόριντα. Για τον Ζίμερμαν, που έκανε εθελοντικά περιπολία στη “λευκή” γειτονιά, ο μαύρος έφηβος που επισκεπτόταν το σπίτι της φίλης του πατέρα του έμοιαζε ύποπτος για κλοπές. Η οργάνωση δήλωσε πως είναι απόλυτα σύμφωνη με τις ιδέες της Ασάτα Σακούρassatashakur.org σχετικά με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ και την καταστολή των μαύρων.

assata_4.gif

Πορεία στο Cal Day του 2015 στο Μπέρκλεϊ. [RACHAEL GARNER/dailycal.org]
Σε άρθρο της"Cuba still harbors one of America’s most wanted fugitives. What happens to Assata Shakur now?", The Washington Post τον Δεκέμβριο του 2016, η Washington Post, αφού ανέλυσε μία διπλωματική διελκυστίνδα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα υπονοώντας ότι ο Ραούλ Κάστρο μπορεί να την εκδώσει αλλά με ανταλλάγματα, αποκαλούσε την Ασάτα λαϊκή ηρωίδα για την αφροαμερικάνικη κοινότητα. Δεν είναι μόνο οι ράπερς από τον CommonCommon - A SonG for Assata Shakur μέχρι τους Public EnemyPublic Enemy - Rebel Without A Pause και τους Asian Dub FoundationReluctant Warrior (Commited to Life) - Assata Shakur & Asian Dub Foundation που έχουν γράψει δεκάδες τραγούδια γι αυτήν –με πρώτο τον ανιψιό και αναδεξιμιό της, Τούπακ Σακούρ (το τραγούδι του Words of WisdomTupac - Words Of Wisdom *Lyricsτελειώνει με τον στίχο «Assata Shakur, America’s Nightmare»). Είναι και ιστορικές μορφές όπως η Άντζελα ΝτέιβιςAngela Davis που εξαίρουν την προσφορά της στο κίνημα που διεκδικεί την ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου και φυλής.
Το ημερολόγιο μίας εξεγερμένης
«Φώτα και σειρήνες με κύκλωναν από παντού. Ο Ζάιντ ήταν νεκρός. Καταλάβαινα ότι ο Ζαΐντ ήταν νεκρός. Ο αέρας έμοιαζε με παγωμένο γυαλί. Πελώριες φυσαλίδες φούσκωναν και έσκαγαν. Κάθε μια την ένιωθα σαν μία έκρηξη στο στήθος μου. Το στόμα μου ήταν γεμάτο αίμα και σκόνη. Tο αυτοκίνητο στριφογύρισε δίπλα μου και αισθάνθηκα να χάνω τις αισθήσεις μου. Κάπου μακριά άκουγα ήχους σαν πυροβολισμούς. Αλλά ένιωθα να λιποθυμάω...»
Αυτή είναι η εισαγωγή της αυτοβιογραφίας «Assata: An AutobiographyΣτην Πολιτεία» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αntifa/Sisterhood. Η ακτιβίστρια την έγραψε το 1987 στην Αβάνα. Ξεκινάει με την σύλληψη της και συνεχίζει με τη διήγηση της ταραχώδους ζωής της, από τα παιδικά της χρόνια στη Βόρειο Καρολίνα του αμερικανικού Nότου και την εφηβεία της στη Νέα Υόρκη μέχρι την ενεργοποίηση της στο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σύλληψη και την απόδραση της.
Η Ασάτα Σακούρ ήταν μέλος των Μαύρων Πανθήρων, αλλά για το FBI παραμένει «η ψυχή του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού». Είναι γεγονός ότι στην ιστορία των αγώνων των μαύρων στις ΗΠΑ, το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων έχει αποκτήσει μία κυρίαρχη θέση. Το μιλιταριστικό στυλ, η στολή με το μαύρο μπερέ και το δερμάτινο σακάκι, οι καραμπίνες που πάντα κράδαιναν τα μέλη της πολιτοφυλακής, έδιναν την αίσθηση της ισχύος στις γειτονιές των μαύρων. Και φυσικά υπήρχαν και οι δράσεις, η εκδίωξη των εμπόρων ναρκωτικών από τα γκέτο, η διοργάνωση συσσίτιων για τα παιδιά και η σύσταση σχολείων πέρα από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα.

screen-shot-2015-09-07-at-4.55.31-am-800x430.jpg

Mαύροι Πάνθηρες έξω από δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο, 1966.
Για την Ασάτα όμως, της οποίας το όνομα της σημαίνει «μαχήτρια», οι Μαύροι ΠάνθηρεςBlack Panther Party ήταν στην πλειοψηφία τους απαίδευτοι πολιτικά. Γρήγορα διαπίστωσε πως το «μόνο που έχουν διαβάσει είναι το Κόκκινο Βιβλίο του Μάο, ενώ δεν γνωρίζουν τα ονόματα των μαύρων που ηγήθηκαν στους αγώνες ενάντια στη δουλεία και πιστεύουν ακόμα πως ο εμφύλιος ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο ξέσπασε για την κατάργηση της δουλείας. Κάνουν λόγο για την παγκόσμια κομμουνιστική επανάσταση, αλλά δεν μπορούν να συνεργαστούν με τις υπόλοιπες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η ρήξη της με το ισχυρό κόμμα έγινε το 1971. Η Ασάτα Σακούρ προσχώρησε στις τάξεις του Μαύρου Απελευθερωτικού ΣτρατούBlack Liberation Army. Μία –σχεδόν άγνωστη– οργάνωση που ουσιαστικά γεννήθηκε μέσα από την παρακμή των Μαύρων Πανθήρων και ήθελε να προωθήσει την ένοπλη πάλη με επιθέσεις κατά στρατηγικών στόχων που θα έπλητταν την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ήταν μία βίαιη απάντηση στις μεθόδους του FBI , το οποίο με το πρόγραμμα παρακολούθησης COINTERPLOCOunter INTELligence PROgramπροσπάθησε και συχνά κατάφερε να δυσφημίσει και να υπονομεύσει κάθε ριζοσπαστική ομάδα που δρούσε εκείνη την εποχή.
Η Ασάτα έγινε μέλος των πυρήνων του BLA περνώντας στην παρανομία ενώ συντάχθηκε και με τη Δημοκρατία της Νέας ΑφρικήςRepublic of New Afrika, την οργάνωση που, εμπνευσμένη από τον μαύρο εθνικισμό του Μάλκολμ ΧMalcolm X, οραματίζονταν και πάλευε για μία νέα δημοκρατία στον Νότο των ΗΠΑ όπου πλειοψηφούσε ο μαύρος πληθυσμός. Στο βιβλίο «Black Liberation Army: Κείμενα και χρονικό του Μαύρου Αντάρτικου ΗΠΑ 1970-1981Στην Πολιτεία» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δαίμων Του Τυπογραφείου, υπάρχουν αρκετά κείμενα που δείχνουν τη φιλοσοφία της ένοπλης ομάδας. Πέρα από την ξύλινη γλώσσα της εποχής, οι αντάρτες αυτοπαρουσιάζονται με γλαφυρό τρόπο: «Eίμαστε μικρές μονάδες αντάρτικου πόλης που διεξάγουμε ένοπλη πάλη ενάντια στους πράκτορες του θανάτου, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δρώντας σε όλη την Βαβυλώνα. Είμαστε αράπηδες που, έχοντας βαρεθεί την αμυντική στάση του παρελθόντος, αποφασίσαμε να αντισταθούμε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».
Η στρατιωτική αντιπαράθεση κάποιων ακτιβιστών με ένα ισχυρό κρατικό μηχανισμό κατέληξε φυσικά στην ήττα τους. Μέχρι το 1975 τα στελέχη του BLA ήταν στην πλειοψηφία τους νεκροί ή φυλακισμένοι. Η Ασάτα ήταν από τους ελάχιστους που κατάφερε να διαφύγει. Αλλά όπως φαίνεται, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σκοπό να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς της με τους αρνητές της. Ενώ η υπόθεση της έμοιαζε να ξεχνιέται, στις αρχές Απριλίου ο κυβερνήτης της πολιτείας του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως ο Τραμπ είναι ενήμερος για την υπόθεση, την παρακολουθεί από τα σέβεντις (δύσκολο). Αφού άσκησε κριτική στον Ομπάμα που αμέλησε την έκδοση της «δολοφόνου αστυνομικών», τόνισε πως ο Τραμπ «έχει δεχτεί πρόθυμα την υποχρέωση να φέρει την εξόριστη Ασάτα στο εδώλιο ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου