Χωρίς δώρο Πάσχα φαίνεται πως θα μείνουν και φέτος δεκάδες διανομείς στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday.gr, καθώς οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης είτε δεν προχώρησαν στην καταβολή του ποσού είτε ζήτησαν να τους επιστραφούν τα χρήματα.
Η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους ήταν μέχρι τη Μ.Τετάρτη, 20 Απριλίου και η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων είχε προειδοποιήσει, με σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της να μην δεχτούν την επιστροφή των χρημάτων στους εργοδότες.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Βασίλης Κεφαλάς, διανομέας και μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, μέχρι και την Μ. Τετάρτη δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από διανομείς οι οποίοι εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την μη καταβολή του ποσού που δικαιούνται.
«Εκατοντάδες διανομείς της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν για ακόμη μια χρονιά ότι δεν έχουν λάβει το δώρο Πάσχα από τους εργοδότες τους ενώ το δικαιούνται όπως ορίζει ο νόμος», σημείωσε.
Τα τεχνάσματα των εργοδοτών
Μετρημένες στα δάχτυλα είναι πλέον οι επιχειρήσεις εστίασης στη Θεσσαλονίκη που εφαρμόζουν τον νόμο και δίνουν κανονικά το δώρο Πάσχα στους διανομείς. Η δικαιολογία που ακούγεται, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά, από το στόμα των υπολοίπων όταν ερωτώνται για ποιον λόγο δεν δίνουν τα χρήματα είναι η εξής: «Δεν σου δίνω δώρο Πάσχα, αυτή ήταν η συμφωνία» αναφέροντας, ακόμη ότι με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί η αγορά. «Η συμφωνία αυτή προφανώς δεν υπάρχει πουθενά αλλά και ακόμη να υπάρχει είτε γραπτώς είτε προφορικώς είναι παράνομη», εξήγησε.
Παράλληλα, ένα άλλο ποσοστό εργοδοτών προκειμένου να φαίνονται νόμιμοι, καταθέτουν το πενιχρό δώρο Πάσχα, όπως ισχυρίζονται οι διανομείς, και στη συνέχεια απαιτούν να το επιστρέψουν εξαπολύοντας απειλές για απόλυση. Όσοι το διεκδικούν μάλιστα, καταλήγουν να αναζητούν εργασία.
«Είναι ένας φαύλος κύκλος δίχως τέλος. Οι εργοδότες δεν φοβούνται πλέον τις κυρώσεις καθώς δεν πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι από το κράτος. Έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια κάποιον εργοδότη να καταλήγει στο αυτόφωρο επειδή δεν πληρώνει. Ακόμη και καταγγελίες που κάνουμε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η διαδικασία που απαιτείται για να δώσει εν τέλει ο εργοδότης το δώρο Πάσχα κρατά έως και τρία χρόνια. Συχνό φαινόμενο είναι και τα περιστατικά ξυλοδαρμών των διανομέων επειδή διεκδικούμε το δώρο που δικαιούμαστε από τον νόμο», τόνισε ο κ. Κεφαλάς.
Δώρο Πάσχα μόνο για τις δηλωμένες ώρες
Στον κλάδο των διανομέων οι πιο πολλές δηλωμένες ώρες εργασίας δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες. Επομένως, οι εργοδότες επιλέγουν να πληρώσουν το δώρο μόνο για τις ώρες που έχουν δηλωθεί χωρίς να υπολογίζεται αν ο διανομέας εργάζεται παραπάνω. «Δουλεύουμε για παράδειγμα 40-50 ώρες την εβδομάδα και ο εργοδότης μας έχει ασφαλισμένους ως μερική απασχόληση με 16-20 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε δώρο Πάσχα που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ώρες εργασίας», επισήμανε ο κ. Κεφαλάς.
Εντατικοποίηση των ελέγχων
Με διαρκείς διαμαρτυρίες και προσπάθειες, απαιτούν να εντατικοποιηθούν οι κρατικοί έλεγχοι ώστε να λαμβάνουν από τους εργοδότες τους όλα όσα δικαιούνται. «Ζητάμε ελέγχους, αυστηρή νομοθεσία και να γίνει πιο απλή και γρήγορη η διαδικασία που απαιτείται να ακολουθήσουμε ώστε να προχωρήσουμε σε μια καταγγελία εις βάρος των εργοδοτών. Το σύστημα αυτήν τη στιγμή είναι αποτρεπτικό για έναν εργαζόμενο με αποτέλεσμα ο κάθε εργοδότης να έχει τα χρονικά περιθώρια και να τα εκμεταλλεύεται», δήλωσε.
30%-40% αύξηση στα καύσιμα
Αντιμέτωποι, επίσης και με την αύξηση στα καύσιμα βρίσκονται οι εκατοντάδες διανομείς οι οποίοι όχι μόνο παρατήρησαν 30% άνοδο στα έξοδά τους αλλά καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους το δυσβάσταχτο κόστος. «Στην πραγματικότητα έχει γίνει περικοπή του μισθού μας αφού η πλειοψηφία των εργοδοτών αδιαφορεί και δεν καλύπτει τα επιπλέον έξοδα με αποτέλεσμα να τα επωμιζόμαστε εμείς», σχολίασε με δυσαρέσκεια ο διανομέας.
Πηγή: thesstoday.gr