Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Αστρονόμοι εντόπισαν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη

 


Δύο ομάδες αστρονόμων από τη Βρετανία και την Ιαπωνία ανακάλυψαν έναν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη σε απόσταση 40 ετών φωτός μακριά. Ο πλανήτης, ο οποίος ονομάζεται Gliese 12 b, περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του κάθε 12,8 ημέρες και είναι ελαφρώς μικρότερος από τη Γη.

Οι αστρονόμοι χαρακτήρισαν τον Gliese 12b ως τον «πλησιέστερο, πιο εύκρατο πλανήτη στο μέγεθος της Γης που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα». Εκτιμούν πως ο Gliese 12 b είναι ένας από τους λίγους γνωστούς πλανήτες όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν θεωρητικά να επιβιώσουν, καθώς η θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνειά του υπολογίζεται στους 42 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σίγουροι για την ποιότητα της ατμόσφαιράς του.

Ο Τόμας Γουίλσον, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στη Βρετανία ανέλυσε δεδομένα από τους δορυφόρους της NASA προκειμένου να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του πλανήτη και χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος, η θερμοκρασία και η απόστασή του από τη Γη.

«Αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική ανακάλυψη και θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση πλανητών που μοιάζουν με τη Γη. Δυστυχώς, αυτός ο πλανήτης είναι αρκετά μακριά για να μπορέσουμε να τον γνωρίσουμε από κοντά. Το φως που βλέπουμε τώρα χρειάστηκε 40 χρόνια για να φτάσει σε εμάς εδώ στη Γη» εξήγησε.«Υπάρχουν μόνο λίγοι (εξωπλανήτες) που έχουμε βρει ότι είναι καλοί υποψήφιοι για αυτό. Και αυτή είναι η πλησιέστερη ανακάλυψη μας και, επομένως, είναι μια αρκετά σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε στο CNN την Παρασκευή η Larissa Palethorpe, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο University College του Λονδίνου, συνεπικεφαλής της άλλης μελέτης.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία θα αναγνωρίσουν Παλαιστινιακό κράτος

 


Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν επίσημα πως θα αναγνωρίσουν τις επόμενες ημέρες το κράτος της Παλαιστίνης, εν μέσω της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και τους χιλιάδες νεκρούς.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει κι αυτή το παλαιστινιακό κράτος, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της.

Η Ιρλανδία είχε αναγγείλει στις αρχές Απριλίου πως ετοιμαζόταν για την κίνηση αυτήν και την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εντός Μαΐου.

Επίσης, και η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Πριν από την ανακοίνωση, περίπου 143 από τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνώριζαν παλαιστινιακό κράτος.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Δεύτερη στον πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη η Ελλάδα

 


Μια ακόμη απόδειξη αναφορικά με την έκρηξη της ακρίβειας στη χώρα μας έρχεται από την Eurostat, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία της οποίας η Ελλάδα είχε και τον Απρίλιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν συνολικά με ετήσιο ρυθμό 5,3%, οριακά χαμηλότερο από το 5,4% του Μαρτίου, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν 1,9% από 1,8% τον Μάρτιο.

Υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων είχε μόνο η Μάλτα (5,9%), ενώ τον αμέσως υψηλότερο μετά την Ελλάδα είχε η Ισπανία (4,8%).


Μεγαλύτερες ανατιμήσεις:


Τη μεγαλύτερη συμβολή στην ακρίβεια έχουν τα νωπά (μη κατεργασμένα) τρόφιμα, παρά τη μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησής τους στο 6,9% από 7,3% τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη, οι τιμές των νωπών τροφίμων ήταν αυξημένες κατά 1,2% μετά τη μείωσή τους κατά 0,5% τον Μάρτιο.

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων επιταχύνθηκαν ελαφρά, με ρυθμό αύξησης 4,6% έναντι 4,5% τον Μάρτιο. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν στο 2,5% από 3%.

Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα την πρώτη εκτίμηση της για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Στην Ελλάδα, ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,2% από 3,4% τον Μάρτιο και ήταν ο τέταρτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη και ο έβδομος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 2,4%.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Χιλιάδες διαδηλωτές για την Παλαιστίνη



 Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης υπέρ της Παλαιστίνης, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ελευθερίας και κατευθύνονται με πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Μεταξύ των διαδηλωτών αριστερές οργανώσεις, άνθρωποι με καταγωγή από την Παλαιστίνη, φοιτητικοί σύλλογοι και αντιεξουσιαστές.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Εξαπλώνονται και στην Ευρώπη οι φοιτητικές φωνές διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων



 Χιλιάδες φοιτητές σε τουλάχιστον 11 Ισπανικά πανεπιστήμια διαμαρτύρονται για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, κρεμώντας τεράστιες παλαιστινιακές σημαίες στις πανεπιστημιουπόλεις της χώρας, ενώ ορισμένα μαθήματα σταμάτησαν αυτή την εβδομάδα σε αρκετές σχολές, καθώς οι φοιτητές διαδηλώνουν στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Χώρα των Βάσκων και τη Μαδρίτη.

Παρόμοιες καθιστικές διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως σε πανεπιστήμια στην Ολλανδία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία, καθώς οι νέοι ενώνουν τις φωνές τους με τους συνομηλίκους τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί που οι φοιτητές αντιμετώπισαν – και αντιμετωπίζουν – την βίαιη καταστολή της αστυνομίας.

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Εξαπλώνεται το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

 


Εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, με κινητοποιήσεις σε πολλά πανεπιστήμια, σε διάφορες χώρες.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα λόγω των ισραηλινών επιθέσεων αυξάνεται διαρκώς, ενώ η αστυνομία των ΗΠΑ έχει συλλάβει ήδη χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώνονται σε καταυλισμούς στα πανεπιστήμια της χώρας, οι Καναδοί φοιτητές σε ένδειξη αλληλεγγύης έχουν στήσει τις δικές τους κατασκηνώσεις σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις της βορειότερης χώρας της Αμερικής.

Πιο συγκεκριμένα, χθες φοιτητές του πανεπιστημίου του Τορόντο έστησαν καταυλισμό σε έναν περιφραγμένο χώρο με γρασίδι στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, με σκοπό να παραμείνει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έως ότου η διοίκηση του πανεπιστημίου αποκαλύψει τις οικονομικές σχέσεις του και αποχωρήσει από όποιες υποστηρίζουν το ισραηλινό απαρτχάιντ, την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό της Παλαιστίνης.

Οι πανεπιστημιακές αρχές από την πλευρά τους ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε διάλογο με τους διαδηλωτές και ότι ο καταυλισμός δεν παρεμποδίζει τις καθημερινές πανεπιστημιακές δραστηριότητες. Άλλοι καταυλισμοί έχουν στηθεί στα πανεπιστήμια της Βρετανικής Κολομβίας, της Οτάβα και του Κεμπέκ.

Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου.

Επίσης σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης υπάρχουν κινητοποιήσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού, όπως στην Γαλλία, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και την Ελβετία.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Διαδηλωτές έριξαν κόκκινη μπογιά στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος για τη Γάζα

 


Σε μια συμβολική κίνηση για τον πόλεμο στη Γάζα προχώρησαν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την εργατική Πρωτομαγιά, ρίχνοντας κόκκινη μπογιά στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος.

Στη συνέχεια στάθηκαν μπροστά από το σιντριβάνι με χάρτινα πανό που αναφέρονται στις καταλήψεις που πραγματοποιούνται στα πανεπιστήμια του Κολούμπια στις ΗΠΑ και της Σορβόννης στη Γαλλία με αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Νωρίτερα διαδηλωτές άφησαν στον ουρανό μπροστά από τη Βουλή μπαλόνια στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας.

Η αστυνομία των ΗΠΑ εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια



 Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη το βράδυ της Τρίτης στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλειστεί στο κτήριο.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτήριο, δημοσιογράφοι είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις δεκάδων νεαρών διαδηλωτών.