Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Εξαπλώνεται το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

 


Εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, με κινητοποιήσεις σε πολλά πανεπιστήμια, σε διάφορες χώρες.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα λόγω των ισραηλινών επιθέσεων αυξάνεται διαρκώς, ενώ η αστυνομία των ΗΠΑ έχει συλλάβει ήδη χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώνονται σε καταυλισμούς στα πανεπιστήμια της χώρας, οι Καναδοί φοιτητές σε ένδειξη αλληλεγγύης έχουν στήσει τις δικές τους κατασκηνώσεις σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις της βορειότερης χώρας της Αμερικής.

Πιο συγκεκριμένα, χθες φοιτητές του πανεπιστημίου του Τορόντο έστησαν καταυλισμό σε έναν περιφραγμένο χώρο με γρασίδι στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, με σκοπό να παραμείνει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έως ότου η διοίκηση του πανεπιστημίου αποκαλύψει τις οικονομικές σχέσεις του και αποχωρήσει από όποιες υποστηρίζουν το ισραηλινό απαρτχάιντ, την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό της Παλαιστίνης.

Οι πανεπιστημιακές αρχές από την πλευρά τους ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε διάλογο με τους διαδηλωτές και ότι ο καταυλισμός δεν παρεμποδίζει τις καθημερινές πανεπιστημιακές δραστηριότητες. Άλλοι καταυλισμοί έχουν στηθεί στα πανεπιστήμια της Βρετανικής Κολομβίας, της Οτάβα και του Κεμπέκ.

Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου.

Επίσης σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης υπάρχουν κινητοποιήσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού, όπως στην Γαλλία, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και την Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου