Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Το 96% των παιδιών στην Λωρίδα της Γάζας αισθάνεται ότι ο θάνατος θα έρθει άμεσα

 


Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας για την κατάσταση των παιδιών που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, με το 96% από αυτά να αισθάνεται ότι ο θάνατος είναι κοντά, ενώ περίπου τα μισά θέλουν να πεθάνουν ως αποτέλεσμα του τραύματος που έχουν περάσει.

Η αξιολόγηση της κατάστασής τους, που πραγματοποιήθηκε από μια ΜΚΟ με έδρα τη Γάζα, η οποία χρηματοδοτείται από τη φιλανθρωπική οργάνωση War Child Alliance, διαπίστωσε επίσης ότι το 92% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα «δεν αποδέχονται την πραγματικότητα», το 79% υποφέρει από εφιάλτες και το 73% παρουσιάζει συμπτώματα επιθετικότητας.

«Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Γάζα είναι ένα από τα πιο τρομακτικά μέρη στον κόσμο για να είσαι παιδί», δήλωσε στον Guardian η Helen Pattinson, διευθύνουσα σύμβουλος του War Child UK. «Παράλληλα με την ισοπέδωση νοσοκομείων, σχολείων και σπιτιών, ένα μονοπάτι ψυχολογικής καταστροφής έχει προκαλέσει πληγές αθέατες αλλά όχι λιγότερο καταστροφικές στα παιδιά που δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο».

Στην έρευνα ερωτήθηκαν γονείς ή φροντιστές 504 παιδιών από οικογένειες όπου τουλάχιστον ένα παιδί είναι ανάπηρο, τραυματισμένο ή ασυνόδευτο. Το δείγμα χωρίστηκε μεταξύ της νότιας και της βόρειας Γάζας και συμπληρώθηκε με περισσότερες συνεντεύξεις σε βάθος. Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οπότε είναι πιθανό να υποεκτιμάται ο συσσωρευμένος ψυχολογικός αντίκτυπος των παιδιών της Γάζας τώρα, μετά από περισσότερους από 14 μήνες επίθεσης του Ισραήλ στην περιοχή.

Ο εκτιμώμενος απολογισμός των νεκρών στη Γάζα είναι πάνω από 44.000 και μια πρόσφατη αξιολόγηση από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το 44% των νεκρών που μπόρεσε να εξακριβώσει ήταν παιδιά.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη διεξήχθη από μια οργάνωση με έδρα τη Γάζα, το Κοινοτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με την υποστήριξη της Ολλανδικής Συμμαχίας Αρωγής καθώς και της Συμμαχίας για το Παιδί του Πολέμου.

«Το ψυχολογικό τίμημα για τα παιδιά ήταν σοβαρό, με υψηλά επίπεδα άγχους που εκδηλώθηκαν με συμπτώματα όπως φόβος, άγχος, διαταραχές ύπνου, εφιάλτες, δάγκωμα των νυχιών, δυσκολία συγκέντρωσης και κοινωνική απόσυρση», αναφέρει η έκθεση. «Τα παιδιά έγιναν μάρτυρες των βομβαρδισμών των σπιτιών και των σχολείων τους, βίωσαν την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων και εκτοπίστηκαν ή χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, ενώ έτρεχαν για να βρουν ασφαλές μέρος».

Περίπου 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, περίπου το 90% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής, έχουν εκτοπιστεί, πολλοί από αυτούς πολλές φορές. Τα μισά από αυτά είναι παιδιά που έχασαν το σπίτι τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους.

Πάνω από το 60% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν βιώσει τραυματικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του πολέμου και ορισμένα είχαν εκτεθεί σε πολλαπλά τραυματικά γεγονότα. Υπολογίζεται ότι 17.000 παιδιά στη Γάζα είναι ασυνόδευτα, χωρισμένα από τους γονείς τους, αν και η μελέτη σημειώνει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η έκθεση επίσης προειδοποιεί: «Ο αποχωρισμός από τις οικογένειές τους θέτει τα παιδιά αυτά σε αυξημένο κίνδυνο εκμετάλλευσης, κακοποίησης και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους».

«Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας έκθεσης, τα παιδιά αναπτύσσουν αντιδράσεις που μπορεί να επιμείνουν πολύ καιρό μετά τη λήξη του πολέμου, επηρεάζοντας βαθιά την καθημερινή τους ζωή», προσθέτει. «Οι τραυματικές αντιδράσεις μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως συνεχιζόμενη συναισθηματική δυσφορία, άγχος, αλλαγές στη συμπεριφορά, δυσκολίες στις σχέσεις, εφιάλτες, διαταραχές ύπνου, διατροφικά προβλήματα και σωματικά συμπτώματα όπως πόνος».

Σχεδόν όλα τα παιδιά (96%) αισθάνονταν ότι ο θάνατός τους ήταν επικείμενος και το 49% επιθυμούσε πραγματικά να πεθάνει, ένα συναίσθημα που ήταν πολύ πιο διαδεδομένο στα αγόρια (72%) απ’ ότι στα κορίτσια (26%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου