Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

10 ρομπότ που μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο

Η προβοσκίδα ενός ελέφαντα ήταν η έμπνευση για τον Βιονικό Βοηθό Χειρισμών. Σχεδιασμένο να είναι ένα τρίτο χέρι με ελευθερία κινήσεων, ο βοηθός είναι φτιαγμένος από ελαφρύ πλαστικό αντί για μέταλλο. Σε αντίθεση, ας πούμε, με τον Εξολοθρευτή ή ένα κυκλικό πριόνι, δεν θα σας κάνει κακό εάν έρθει σε επαφή με κάποιο μέρος της σάρκας σας. Αντιθέτως θα «μαζευτεί», αφήνοντάς σας άθικτους. Μπορεί να επιμηκυνθεί από 70 εκατοστά μέχρι 1.1 μέτρο, μία πολύ μεγαλύτερη απόσταση από την προβοσκίδα του ομόλογού του, βλέπε ελέφαντας. Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε γραμμές συναρμολόγησης ή μέσα στο σπίτι.

Μέχρι σήμερα τα μοναδικά πράγματα που έχουν εμπνεύσει οι σαύρες, είναι τατουάζ για τα οποία κάποιοι μετάνιωσαν στη συνέχεια και logos για T-shirt. Πλέον τα ρομπότ προστέθηκαν σ' αυτή την επιφανή λίστα, χάρη στους ερευνητές του πανεπιστημίου Simon Fraser.
Το μηχάνημά τους έχει την ικανότητα να σκαρφαλώνει σε τοίχους χρησιμοποιώντας κινήσεις που θυμίζουν τανκ. Μία ειδική κόλλα αναπαράγει τα κολλώδη δάχτυλα της σαύρας, μία μεγάλη βελτίωση από τις βεντούζες, τα νύχια ή τους μαγνήτες. Διαθέτει επίσης σένσορες που του επιτρέπουν να ανιχνεύει το περιβάλλον του και να αλλάζει κατεύθυνση. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε κανένα νέο εάν η μικροσκοπική γλώσσα ερπετού θα είναι διαθέσιμη ως έξτρα επιλογή.

Το BigDog είναι τρομακτικό. Εάν δεν μας πιστεύετε απλώς αναζητήστε ένα online video αυτού του ρομποτικού σκύλου εν κινήσει. Είδατε; Τρομακτικό. Μοιάζει ασυγκράτητο, ασταμάτητο, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και αρχικά είχε σχεδιαστεί για στρατιωτική χρήση. Στην πραγματικότητα είναι ένα μακρύ και λεπτό μουλάρι παρά ένας σκύλος, ικανό να κουβαλάει στρατιωτικό υλικό σε δύσκολο έδαφος. Μέχρι που μπορεί να ξαναβρεί την ισορροπία του όταν το κλωτσήσουν από το πλάι. Τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει ξανά τις αισθήσεις του. Τότε, αφού ισορροπήσει ξανά, εκδικείται, ξεσκίζοντας το πρόσωπό σου.


 Όπως λέγεται, οι κατσαρίδες θα είναι τα μοναδικά πλάσματα που θα επιζήσουν μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο. Θα μιλάμε για τεράστιες, μεταλλαγμένες κατσαρίδες με τρία κεφάλια, αναλόγως πόση ραδιενέργεια θα έχουν ρουφήξει.

Η ανίκητη φύση τους, τις καθιστά το τέλειο αντικείμενο για μία ρεπλίκα ρομπότ. Αυτή η 10 εκατοστών ρομπο-κατσαρίδα, που έχει το ψευδώνυμο Dash (εν συντομία για το Dynamic Autonomous Sprawled Hexapod) σχεδιάστηκε από μηχανικούς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Προσθέτοντας φτερά σ' ένα προηγούμενο μοντέλο αυτό βελτίωσε την κίνησή του, δίνοντάς του την ικανότητα να κινείται ταχύτερα, αν και ακόμα δεν μπορεί να φτάσει τις κατάλληλες ταχύτητες που απαιτούνται για να πετάξει.

 Φανταστείτε να ξυπνάτε και να βρίσκεται ένα ρομπότ γιατρό με πολλά χέρια, να ανοίγει το στέρνο σας με μία μεγάλη επιλογή από νυστέρια. Μοιάζει κάτι που βγήκε από το χειρότερο κερδοφόρο όνειρο όλων των εποχών, στην πραγματικότητα όμως το da Vinci Si είναι ένας απόλυτα ικανός αντικαταστάτης χειρούργος, όπου ήδη στην Αμερική επιτρέπεται να κάνει έναν αριθμό από επεμβάσεις. Ο χειρισμός του γίνεται από έναν πραγματικό γιατρό μέσω μίας κονσόλας, που του επιτρέπει να κινεί τα ένα από τα τέσσερα διαδραστικά ρομποτικά χέρια. Αυτά μιμούνται τις ακριβείς κινήσεις των χεριών του γιατρού. Έτσι οποιαδήποτε λάθη οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, παρά τις άστοχες προσπάθειες του ρομπότ να βελτιώσουν τα εσωτερικά σας όργανα.

Φίδι Ρομπότ. Δύο λέξεις που είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει φόβο στην καρδιά οποιουδήποτε λογικά σκεπτόμενου ατόμου. Ωστόσο, αυτό το έξυπνο μηχάνημα έχει κι αυτό τη χρησιμότητά του: μπορεί να φτάσει σε μέρη που οι άνθρωποι, που δεν θα διαθέτουν «λεπτή» φιγούρα, δεν μπορούν.
Έχοντας το παρατσούκλι Uncle Sam, αυτό το φίδι ρομπότ είναι ιδιαίτερα καταρτισμένο και γι' αυτό μπορεί να κάνει μία ποικιλία από ενδιαφέρουσες μανούβρες, όπως το να σκαρφαλώνει σε δέντρα και γενικότερα να συμπεριφέρεται, φιδίσια. Οι δημιουργοί του πιστεύουν πως μία μέρα θα χρησιμοποιείται για να εντοπίζει άτομα που έχουν εγκλωβιστεί από σεισμούς. 

Δεν είναι μόνο τα ζώα αυτά που μιμούνται τα ρομπότ αυτές τις μέρες. Τα καταφέρνουν μια χαρά να κοπιάρουν και τις κινήσεις μας. Το Asimo, το ανθρωποειδές ρομπότ που δημιούργησε η Honda, μπορεί να περπατήσει και να τρέξει σχεδόν το ίδιο καλά όπως ένα άτομο. Είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο εξελιγμένο ρομπότ στον κόσμο σήμερα, μάλιστα τόσο διάσημο, που εμφανίστηκε στο show QI, πετυχαίνοντας ένα συνολικό σκορ 32 πόντων. Το Asimo έχει κάνει μία σειρά από εμφανίσεις σε εκθέσεις και πλέον ετοιμάζεται για το show του ημιχρόνου του Super Bowl της επόμενης χρονιάς. Εντάξει, το τελευταίο το βγάλαμε από το μυαλό μας.

Αχ τα κολιμπρί, τα ελικόπτερα του κόσμου των πουλιών. Όπως τα πλάσματα που μιμείται, αυτό το πρωτότυπο ιπτάμενο ρομπότ, είναι επίσης ικανό να αιωρείται σταθερά όπως και το να κινείται μπροστά με ακρίβεια.
Κατασκευασμένο από την AeroVironment, έχει άνοιγμα φτερών 16 εκατοστών και ζυγίζει μόλις 19 γραμμάρια, ελαφρώς μεγαλύτερο και βαρύτερο από το μέσο κολιμπρί. Σε αντίθεση με ένα πραγματικό πουλί, έχει ένα εύκολα αποσπώμενο σώμα, και κατευθύνεται μέσω video feed από μία μικροσκοπική videocam που είναι ενσωματωμένη μέσα του.
Δεν είμαστε αρκετά σίγουροι πόσο χρήσιμο θα είναι αυτό το ρομπότ στην Darpa, την Αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία που χρηματοδότησε την εξέλιξή του. Πάντως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φανταστικό παιδικό παιχνίδι.

Μία ομάδα από ερευνητές του MIT έφτιαξαν όχι ένα ψάρι ρομπότ, αλλά ένα ολόκληρο σχολείο απ' αυτά. Κινούνται με την ίδια χάρη όπως ενός πραγματικού ψαριού, αν και όχι τόσο γρήγορα μέσα στο νερό. Το ψάρι ρομπότ είναι σχεδιασμένο να πηγαίνει εκεί όπου τα άλλα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα δεν μπορούν, και μία ημέρα θα χρησιμοποιείται για να επιθεωρεί αγωγούς πετρελαίου και αερίου, λίμνες και ποτάμια, μέχρι και σκάφη περιπολίας των λιμανιών.

Το ψάρι ρομπότ υπάρχει από τα 1994, όταν οι σπουδαστές της μηχανικής των ωκεανών του MIT, παρουσίασαν το Robotuna, ένα μηχάνημα με έξι μοτέρ. Τα νέα μοντέλα παίρνουν ισχύ από ένα και μοναδικό μοτέρ και έχει λιγότερα από 10 ξεχωριστά μέρη, συμπεριλαμβάνομένου ενός εύκαμπτου πλαισίου που προστατεύει όλα τα εξαρτήματα. Προφανώς, δεν πρέπει να έχει καλή γεύση.

Το να περπατάς στο νερό είναι αρκετά δύσκολο, όμως πλέον τα ρομπότ είναι ικανά να κάνουν αυτά που δεν μπορούν οι άνθρωποι και να βηματίζουν δίχως κόπο κατά μήκος της επιφάνειας της θάλασσας.
Εμείς βέβαια λέμε «βηματίζουμε», την ίδια ώρα που αυτό το έξυπνο ρομπότ στην πραγματικότητα πετάει στην επιφάνεια σαν ένα έντομο.
Και όταν λέμε «θάλασσα», εννοούμε «λιμνούλα». Όμως, παραμένει ένα πολύ εντυπωσιακό μηχάνημα. Εκμεταλλευόμενο την υψηλή επιφανειακή τάση του νερού, το μικροσκοπικό 15 εκατοστών ρομπότ μπορεί να φτάσει ταχύτητες που φτάνουν τα 15 εκατοστά το δευτερόλεπτο. Υποστηρίζεται από 10 πόδια που απωθούν το νερό, και παίρνει ώθηση από δύο σαν κουπιά που παίρνουν ενέργεια από μικροσκοπικά μοτέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου