Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Διεθνής Τύπος: Οργή στην Αθήνα για την ψήφιση των νέων μέτρων


undefined

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν στραμμένη η προσοχή της Ευρώπης το βράδυ της Τετάρτης. Σήμερα, ο ευρωπαϊκός και διεθνής Τύπος φιλοξενεί εκτενή δημοσιεύματα για την ψηφοφορία και τα νέα μέτρα λιτότητας, την οριακή πλειοψηφία με την οποία τελικά πέρασαν, αλλά και τη μαζική διαδήλωση και τα επεισόδια έξω από τη Βουλή.
 
«Οργή στην Αθήνα για την ψήφιση των μέτρων λιτότητας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Guardian. «Πραγματοποιήθηκε (η ψήφιση) έπειτα από μία νύχτα με βροχή, δακρυγόνα και συγκρούσεις. Αλλά μετά τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και έντονων αντιπαραθέσεων στο ελληνικό κοινοβούλιο, το αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι πέρασε το πιο "δρακονετιο" πακέτο μέτρων λιτότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραμονής στην Ευρώπη της πιο αδύναμης οικονομίας», γράφει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά από σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίχθηκαν εντός και εκτός Βουλής, 153 βουλευτές ενέκριναν το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, σε μία ψηφοφορία που θα μείνει αξέχαστη ως η πιο ηλεκτρισμένη στην ιστορία της τριετούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα.

«Η ελληνική Βουλή ψήφισε τα νέα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Όπως επισημαίνει το δίκτυο, οι Έλληνες βουλευτές με ισχνή πλειοψηφία υιοθέτησαν το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, παρά τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. «Το νέο πακέτο λιτότητας που στοχεύει στην εξασφάλιση του νέου γύρου χρηματοδότησης της Ελλάδας ψηφίστηκε από 153 βουλευτές. Το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει περικοπές μισθών και συντάξεων», αναφέρει.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρεται στην υπερψήφιση των μέτρων, «κάτι που ήταν αναγκαίο για να λάβει η χώρα μας τη νέα οικονομική βοήθεια και να διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ [...] Η ψηφοφορία συνοδεύτηκε από επεισόδια έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο».
«Η Βουλή αποφασίζει νέο πρόγραμμα περικοπών», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς μια νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων των διεθνών πιστωτών. Στη σκιά οργισμένων μαζικών διαδηλώσεων, το κοινοβούλιο ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία το νέο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης».
Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών. Κατά την ψηφοφορία στη βουλή, η κυβέρνηση απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία, εκπληρώνοντας έτσι έναν όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

«Η Ελλάδα ψηφίζει νέα μέτρα λιτότητας» γράφει και η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, ενώ και η εφημερίδα Le Monde περιγράφει τις δραματικές εξελίξεις και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην απειλή των υπαλλήλων της Βουλής να προχωρήσουν σε στάση εργασίας καθώς και στην απόσυρση της διάταξης που τους αφορούσε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις που κατάφερε να υπερψηφίσει το κρίσιμο νομοσχέδιο λιτότητας, αργά το βράδυ της Τετάρτης, καθώς τα βίαια επεισόδια συγκλόνισαν την Αθήνα με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα, τα οποία απειλούν να διαβρώσουν περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των άπορων και της μεσαίας τάξης, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου με μόλις 153 ψήφους αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την τρικομματική κυβέρνηση, προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας από τους διεθνείς δανειστές και να αποτρέψει μια άμεση πτώχευση, συνεχίζει το Reuters.

Η ελληνική βουλή επικύρωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης το νέο πακέτο περικοπών που χρειάζονται για να λάβει η χώρα την επόμενη δόση του δανείου αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Οι περικοπές εγκρίθηκαν εν μέσω οργής των Ελλήνων για τις επιπτώσεις από τη συνεχή λιτότητας με την ανεργία να ξεπερνά το 25% και την Ελλάδα να βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, επισημαίνει το δίκτυο. Το CNN αναφέρθηκε και στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία η οποία απάντησε με δακρυγόνα στις ρίψει βομβών μολότοφ, λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία.

Η ψήφιση του πακέτου ήταν το δεύτερο βήμα που έγινε για την εκταμίευση της δόσης: το τρίτο θα πρέπει να γίνει την Κυριακή με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013, σημειώνει το δίκτυο.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου