Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ένα τατουάζ που αλλάζει όσο συχνά θέλετε



Τα τατουάζ σταματούν να είναι πια δεσμευτικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του τατουάζ που αλλάζει ανάλογα με τις επιθυμίες σας και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα
Αν έχετε βαρεθεί το τατουάζ που κάνατε πριν μερικά χρόνια ή και πριν μερικές μέρες, μπορείτε να αλλάξετε την εικόνα του με μια από τις εκατομμύρια εικόνες που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο Internet. Μπορεί το τατουάζ αυτό να μην είναι ακόμα εμπορικά διαθέσιμο, αλλά μάλλον δε θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ.
O John Rogers είναι ένας από τους εκατοντάδες ερευνητές που εργάζονται στο πανεπιστήμιο του Illinois και ο τομέας εξειδίκευσής του είναι τα επιδερμικά ηλεκτρονικά. Μπορούμε να φανταστούμε μια τέτοια συσκευή σαν ένα τσιρότο που έχουμε κολλήσει στο δέρμα μας και πάνω του είναι τοποθετημένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που του προσδίδουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα, μια από τις συσκευές του Rogers μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 100 kilobytes δεδομένων, τα οποία μπορεί να είναι κωδικοί πρόσβασης, το ιστορικό μας ιατρικό ή τα στοιχεία ταυτότητας. Είναι δηλαδή σαν να έχουμε ένα USB stick κολλημένο στο δέρμα μας.
Οι εφαρμογές των επιδερμικών συσκευών είναι απεριόριστες. Η εταιρεία L' Oreal συνεργάζεται με το εργαστήριο του Rogers για τη δημιουργία ενός αισθητήρα, ο οποίος θα συλλέγει διαρκώς δεδομένα από το ανθρώπινο δέρμα, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας και της υγρασίας, προκειμένου να αναγνωρίζει πότε το δέρμα είναι υγιές ή χρειάζεται κάποιο συστατικό για να βελτιωθεί η υγεία του.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης εργάζεται ήδη πάνω σε προϊόντα, τα οποία θα συνδυάζουν προϊόντα περιποίησης και επιδερμικές συσκευές. Οπότε, είναι αρκετά πιθανό, σύντομα να δούμε στα ράφια κάποια προϊόντα, όπως μια κρέμα ενυδάτωσης, η οποία θα συνοδεύεται και από την αντίστοιχη επιδερμική συσκευή μέτρησης.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των επιδερμικών ηλεκτρονικών, όπως χρυσός και σιλικόνη, είναι δοκιμασμένα εδώ και χρόνια στη συμβατότητα με το ανθρώπινο δέρμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα χρειαστούν αρκετές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, προκειμένου να εντοπιστούν προβλήματα. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Apple Watch που δε λειτουργούσε σωστά όταν κάποιος το τοποθετούσε πάνω από τατουάζ.
 
Πολύ χρήσιμες αναμένεται να είναι και οι εφαρμογές στον τομέα της υγείας. Ερευνητικά κέντρα δοκιμάζουν ήδη επιδερμικά ηλεκτρονικά για τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας και τη μέτρησης του σακχάρου στο αίμα. Τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση στέλνονται στο smart phone του χρήστη μέσω ασύρματης σύνδεσης.
Κάποιοι μιλούν ήδη για το επόμενο βήμα με συσκευές ακόμα μικρότερου μεγέθους, κατασκευασμένες για παράδειγμα από γραφένιο, οι οποίες θα μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το δέρμα.  Φανταστείτε τη μητέρα που βάζει το χέρι της στο μέτωπο του παιδιού της για να δει αν έχει πυρετό να έχει κάτω από το δέρμα της έναν αισθητήρα θερμοκρασίας, ο οποίος έχει ακρίβεια ηλεκτρονικού θερμομέτρου.

Απο το news247.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου