Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ανταπόκριση από την πολιορκημένη Τσίζρε: Η νεολαία του PKK και τα παιδιά θύματα του πολέμου του Ερντογάν



Η νοτιοανατολική Τουρκία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με τους αντάρτες του PKK, βυθίζεται με ταχύτατους ρυθμούς στο χάος, με θύματα αμάχους και μικρά παιδιά (Pics & Vid)

Στη μικρή αυλή ενός σπιτιού, στην πολιορκημένη από τον τουρκικό στρατό πόλη Τσίζρε στη νοτιοανατολική Τουρκία, μία Κούρδισα κρατά τους κάλυκες από τρεις σφαίρες στο χέρι. Η τέταρτη σφαίρα σκότωσε την κόρη της, Καμίλ. Ήταν μόλις 10 ετών.
Καθώς η πόλη είναι αποκλεισμένη εδώ και 9 μέρες, κανένα ασθενοφόρο δεν ήρθε για την μικρή Καμίλ, ενώ η οικογένειά της, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας,  δεν μπορούσε καν να βγει από το σπίτι για να τη θάψει. Κρατούσαν το άψυχο σώμα της στο ψυγείο για μέρες.
Η Καμίλ έρχεται να προστεθεί στους δεκάδες αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους απαρχής των συγκρούσεων τουρκικού στρατού με τους μαχητές του PKK.
 

Η 'συνεργασία' με το Ισλαμικό Κράτος

Τον περασμένο, Ιούλιο ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που ξεκίνησε με στόχο το Ισλαμικό Κράτος και κατέληξε να χτυπά το PKK, βάζοντας τέλος στην εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών που βρισκόταν σε ισχύ τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες ότι προκειμένου να μαζέψει τις ψήφους των εθνικιστών ενόψει εκλογών, θυσιάζει αμάχους και αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή με κίνδυνο αναβίωσης των ενόπλων συγκρούσεων του '80 και του '90 που κόστισαν τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.
Το νέο κύμα βίας στη νοτιοανατολική Τουρκία ξέσπασε με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Σουρούτς, η οποία κατοικείται κυρίως από Κούρδους. Η τουρκική κυβέρνηση απέδωσε την επίθεση στο  Ισλαμικό Κράτος, την πρώτη επίθεση του ΙΚ σε τουρκικό έδαφος. Οι Κούρδοι όμως  κατηγορούν την Άγκυρα πως συνεργάζεται με το ΙΚ και το PKK σκότωσε δύο Τούρκους αστυνομικούς για αντίποινα. Η Άγκυρα ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις του PKK και κάπως έτσι άνοιξε και πάλι ο ασκός του Αιόλου. Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές 120 μέλη των ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί, ενώ σε εκατοντάδες υπολογίζεται ο αριθμός των νεκρών ανταρτών.
Ο ανταποκριτής του BBC Μαρκ Λόουεν βρέθηκε στην αποκλεισμένη πόλη Τσίζρε, κατέγραψε τα σημάδια του πολέμου και μίλησε με μέλη της YDG-H, της αποκαλούμενης ως νεολαίας του PKK, που βρίσκεται στη γραμμή ανεφοδιασμού των ανταρτών με όπλα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
"Η αστυνομία σκοτώνει γυναικόπαιδα" λέει ένας 18χρονος στον Λόουεν. "Δεν θέλουμε να πάρουμε τα όπλα. Είμαι μαθητής, θέλω να κρατώ την πένα μου, όχι το όπλο. Μπορείς όμως να υπερασπιστείς τον εαυτό σου με την πένα; Είναι δικός τους αυτός ο πόλεμος, είναι ο πόλεμος του Ερντογάν".
Τις τελευταίες εβδομάδες ο νεαρός εκπαιδεύεται από τους αντάρτες. Ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν θα πάει να πολεμήσει με τους αντάρτες.
"Αν σκοτωθούν οι δικοί μου φυσικά και θα πολεμήσω για να εκδικηθώ για το θάνατό τους".
 

Τα κίνητρα του πολέμου

"Η Τουρκία βάλλει εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες" λέει από πλευράς του ο κυβερνήτης της επαρχίας Mardin. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση τερμάτισε την εκεχειρία με το PKK προκειμένου να κερδίσει πίσω τις χαμένες εθνικιστικές ψήφους των προηγούμενων εκλογών, εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου λέει: "Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανόητοι. Η Τουρκία ποτέ δεν έχει παίξει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος ανθρώπινων ζωών".
Στο νεκροταφείο της Τσίζρε, πάντως, τα θύματα της τελευταίας εβδομάδας θάφτηκαν δίπλα στους νεκρούς των αιματηρών συγκρούσεων του παρελθόντος.
Η Τουρκία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος. Και αν μία από τις δύο πλευρές δεν υποχωρήσει σύντομα οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου