Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Μία ακόμα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικό που πέρασε στα ψιλά

Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Εκατοντάδες συνελήφθησαν. Όλοι φώναξαν ότι «η ζωή των μαυρών έχει αξία».

Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία δύο Αφροαμερικανών την προηγούμενη εβδομάδα στη Λουιζιάνα και τη Μινεσότα, που προκάλεσαν για άλλη μια φορά τηνπαγκόσμια κατακραυγή.
Στις 5 Ιουλίου, ο Άλτον Στέρλινγκ, πλανόδιος πωλητής CDέπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στη μέση του δρόμου στη Λουιζιάνα. Οι δυο αστυνομικοί φέρεται να κλήθηκαν από πολίτη που υποστήριξε ότι ο άντρας τον είχε απειλήσει με όπλο. Είχαν ήδη ρίξει τον Στέρλινγκ στο έδαφος και τον είχαν ακινητοποιήσει όταν τον πυροβόλησαν.
Στις 6 Ιουλίου, ο 32χρονος Φιλάντο Καστίλ πυροβολήθηκε από αστυνομικούς μέσα στο αυτοκίνητό του, μπροστά στη γυναίκα του και την τετράχρονη τους, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στη Μινεσότα. Η αστυνομία τους σταμάτησε επειδή είχαν σπασμένο φλας. Ο Καστίλ ανέφερε στους αστυνομικούς ότι είχε άδεια οπλοφορίας και ότι είχε όπλο μαζί του. Σύμφωνα με την σύζυγο του, όταν ο Καστίλ πήγε να πιάσει το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας για να την δείξει στον αστυνομικό, αυτός τον πυροβόλησε. Η σύζυγος κατέγραφε με το κινητό της τμήμα του περιστατικού και το μετέδωσε σε ζωντανό χρόνο στο διαδίκτυο.
Των δύο αυτών δολοφονιών που πυροδότησαν κύμα οργής στις ΗΠΑ όμως είχε προηγηθεί μία ακόμη αναίτια δολοφονία, που στα αμερικάνικα ΜΜΕ πέρασε στα ψιλά.
Στις 4 Ιουλίου ο αστυνομικός Wayne Isaacs, όντας εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο Αφροαμερικανό στη Νέα Υόρκη. Θύμα ο 37χρονος Delrawn Small. Αρχικά ο αστυνομικός υποστήριξε ότι ο Small βγήκε από το αυτοκίνητο του και τον χτύπησε στο πρόσωπο, πριν εκείνος τον πυροβολήσει. Όμως το βίντεο από κάμερα ασφαλείας που έρχεται στο φως της δημοσιότητας δείχνει τον Wayne Isaacs να πυροβολεί τον 37χρονο Αφροαμερικανό με το που εκείνος προσεγγίζει το όχημα.
Σημειώνεται ότι 574 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χέρι αστυνομικού μέσα στο 2016 στις ΗΠΑ. Και η μακρά λίστα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα...
Απο το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου