Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Με βάρβαρους ξυλοδαρμούς «υποδέχεται» η Ουγγαρία τους πρόσφυγες


Έκθεση - κόλαφος


Εικόνες ντροπής διαδραματίζονται στα ουγγρικά σύνορα, με συνοριοφύλακες αλλά και ομάδες πολιτοφυλακής να «υποδέχονται» τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα με απειλές αλλά και βάρβαρους ξυλοδαρμούς.
Τα παραπάνω υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωσηΠαρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η οποία κατήγγειλε σε έκθεσή της, την«απάνθρωπη» μεταχείρισή όσων φτάνουν στα σύνορα της χώρας.
Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες κατήγγειλαν στην οργάνωση πως υπέστησαν βάρβαρους ξυλοδαρμούς από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουγγαρίας, που τους επαναπροώθησαν στη Σερβία, «χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμά τους στην προστασία», όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο.
Η ΜΚΟ επικαλέστηκε συγκεκριμένες μαρτυρίες τουλάχιστον 12 προσφύγων και μεταναστών, τις οποίες συγκέντρωσε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Οι άνθρωποι αυτοί κατήγγειλαν ότι όλοι τους υπέστησαν απειλές, ξυλοδαρμούς, ακόμη και με ρόπαλα, ότι τους ψέκασαν με σπρέι και τους επιτέθηκαν σκυλιά που άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας εξαπέλυσαν εναντίον τους.
«Δεν έχω δει τέτοιους ξυλοδαρμούς ποτέ, ούτε στις ταινίες», είπε χαρακτηριστικά ο ένας από τους μετανάστες. Ένας άλλος μετανάστης, ο οποίος επίσης απωθήθηκε προς τα σύνορα, αφηγήθηκε ότι αναγκάστηκε να συρθεί, απειλούμενος, κάτω από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα. «Μου έριχναν κλωτσιές και γροθιές», αφηγήθηκε, ακόμη και στο πρόσωπο, ενώ ένας αστυνομικός τον χτυπούσε στους γλουτούς για να συνεχίσει.
Οι μετανάστες ανέφεραν ότι υπέστησαν αυτή τη μεταχείριση από αστυνομικούς και στρατιώτες. Το  Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ωστόσο ότι μια «πολιτοφυλακή» δρα επίσης σε τμήμα των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, όπου έχουν τοποθετηθεί αγκαθωτά συρματοπλέγματα.
Η Ουγγαρία «παραβιάζει όλους τους κανόνες» και «απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τα αιτήματα» μεταναστών που επιθυμούν να τους χορηγηθεί άσυλο στην ΕΕ, επισήμανε η Λίντια Γκαλ, ερευνήτρια της ΜΚΟ.
Η ουγγρική κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αμφισβήτησε τις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου, κατηγορώντας με τη σειρά της την ΜΚΟ ότι «παρερμηνεύει» τους κανόνες που διέπουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη.
Από την 5η Ιουλίου, η ουγγρική κυβέρνηση ενέκρινε την επαναπροώθηση στα σύνορα όλων των μεταναστών που συλλαμβάνονται σε ακτίνα έως και οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα. Οι έλεγχοι ενισχύθηκαν και άδειες εισόδου δίνονται στα σύνορα με τη Σερβία όλο και πιο αραιά.
Από την Ουγγαρία διήλθαν πάνω από 400.000 μετανάστες και πρόσφυγες το 2015. Όμως ο αριθμός τους ελαττώθηκε δραματικά αφότου η Βουδαπέστη έκλεισε τα σύνορα εγείροντας έναν φράκτη και η ροή των ανθρώπων που αναχωρούσαν από την Τουρκία μειώθηκε μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα.
Χιλιάδες αιτούντες άσυλο συνεχίζουν μολαταύτα να δοκιμάζουν τις πιθανότητές τους να φθάσουν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης μέσω Ουγγαρίας και η ενίσχυση των ελέγχων έχει προκαλέσει τον αποκλεισμό πολλών εκατοντάδων στα σύνορα με τη Σερβία.

Απο το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου