Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Κολομβία: Παρατείνεται ο τρίτος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών κυβέρνησης-ELN στο Κίτο


Κολομβία: Παρατείνεται ο τρίτος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών κυβέρνησης-ELN στο Κίτο

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) αποφάσισαν να παρατείνουν ως και σήμερα Σάββατο τον τρίτο κύκλο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγουν, καθώς προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την κήρυξη μιας προσωρινής, αμοιβαίας εκεχειρίας πριν από την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη χώρα, την επόμενη εβδομάδα.

«Ο τρίτος κύκλος του διαλόγου μεταξύ της @EquipoPazGob (σ.σ. των διαπραγματευτών της κυβέρνησης) και της @ELN_Paz (σ.σ. των διαπραγματευτών των ανταρτών) θα παραταθεί ως το Σάββατο 2α Σεπτεμβρίου», ανέφερε σε μια ανάρτησή της στο Twitter η κυβερνητική αποστολή, χωρίς να εξηγήσει τον λόγο γι' αυτό.

Η αντιπροσωπεία του ELN, της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών η δράση της οποίας συνεχίζεται στην Κολομβία, δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Η αποπεράτωση του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεξάγονται στο Κίτο, την πρωτεύουσα του γειτονικού Ισημερινού, προβλεπόταν για χθες.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι είναι «αποφασισμένοι» να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την κήρυξη προσωρινής, αμοιβαίας εκεχειρίας πριν από την επίσκεψη του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην Κολομβία την επόμενη εβδομάδα (6η-10η Σεπτεμβρίου).

Η παράταση των συνομιλιών γνωστοποιήθηκε την επομένη μιας επίθεσης εναντίον σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού που έπλεε σε ποτάμι, την ευθύνη για την οποία το επιτελείο επέρριψε στον ELN. Ένας στρατιωτικός αγνοείται μετά την επίθεση, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση επέρριψε επίσης στους μαχητές του ELN την ευθύνη για μια άλλη επίθεση, στην Αράουκα, με στόχο έναν από τους σημαντικότερους πετρελαιαγωγούς της Κολομβίας, η οποία προκάλεσε διαρροή καυσίμων, τη μόλυνση υδάτινων πόρων και την αναστολή της άντλησης αργού.
Οι επιθέσεις αυτές, για τις οποίες ο ELN δεν ανέλαβε την ευθύνη, υπάρχει ενδεχόμενο να θέσουν σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον Φεβρουάριο.

Ο ELN, ο οποίος διαθέτει περίπου 1.500 αντάρτες σύμφωνα με την Μπογοτά, είναι η μοναδική οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, μετά την υπογραφή τον Νοέμβριο της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου