Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ιάπωνες έστειλαν μίνι ρομποτάκια σε αστεροειδή


Η ιαπωνική διαστημοσυσκευή Hayabusa 2 που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Ryugu από τα τέλη Ιουνίου έχει αποστείλει σε αυτόν δυο πολύ μικρά ρομπότ.
Η αποστολή των ρομπότ που ονομάζονται MINERVA-II 1A και MINERVA-II 1B, με διαστάσεις 18 επί 7 εκατοστά, βάρους 1,1 κιλών έκαστο έγινε ενώ η Hayabusa 2 βρισκόταν σε απόσταση 55 μέτρων από την επιφάνεια του αστεροειδούς μήκους 900 μέτρων σύμφωνα με μέλη της ομάδας αποστολής.
Οι πρώτες φωτογραφίες: 
Η ίδια διαστημοσυσκευή είναι προγραμματισμένο να αποστείλει μια ακόμη συσκευή, την MASCOT, γερμανογαλλικής κατασκευής και ένα ακόμη μικρό ρομπότ, το MINERVA-II 2, στον Ryugu. Η Hayabusa 2 θα κατέλθει επίσης στον αστεροειδή το 2019 για να πάρει δείγματα που στη συνέχεια θα αποστείλει στη Γη με ειδική κάψουλα. Αυτό αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2020.
Δυο ακόμη διαστημοσυσκευές έχουν κατορθώσει να προβούν σε ομαλή προσγείωση σε αστεροειδείς στο παρελθόν. Η μια ήταν της NASA στον αστεροειδή Eros το 2001 και η άλλη ήταν η αρχική Hayabusa στον αστεροειδή Itokawa το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική διαστημοσυσκευή OSIRIS-REx αναμένεται να μπεί σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Bennu στις 3 Δεκεμβρίου και να πάρει δείγμα του στα μέσα του 2020.
ΠΗΓΗ: JAXA, space.com/ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου