Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Πόρτλαντ: Μετά τις παρακρατικές μεθόδους, η απαγόρευση διαδηλώσεων

Επιμέλεια: Κατερίνα Κουτσελάκη


Νέα επεισόδια, μετά τη συμφωνία της περασμένης Τετάρτης, μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αρχών της πολιτείας του Όρεγκον, για τη σταδιακή απομάκρυνση των ομοσπονδιακών πρακτόρων, σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, έξω από το κτίριο της Αστυνομίας, στο Πόρτλαντ, όταν οι αρχές κήρυξαν παράνομη εκδήλωση του κινήματος Black Lives Matter και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του κτιρίου της αστυνομίας και πέταξαν μπουκάλια προς τους αξιωματικούς που είχαν παραταχθεί στο προαύλιο, όπως ανέφερε η αστυνομία.
Από την περασμένη Πέμπτη και μέχρι τη διαμαρτυρία χθες το απόγευμα, ομοσπονδιακοί πράκτορες, πολιτοφυλακή και μέλη των τοπικών σωμάτων ασφαλείας απουσίαζαν από τις εκδηλώσεις των ακτιβιστών. Οι διαδηλώσεις - που για εβδομάδες τελείωναν με βροχή από δακρυγόνα, μολότοφ εναντίον κτιρίων, ομοσπονδιακούς πράκτορες στο δρόμο και τραυματισμούς μεταξύ διαδηλωτών και αξιωματικών - είχαν πρόσφατα καταλήξει σε ευχολόγια και πολιτισμένες συνομιλίες.
Ακτιβιστές και αξιωματούχοι του Όρεγκον προέτρεψαν τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή στο Πόρτλαντ, να επικεντρωθούν εκ νέου στους σκοπούς του κινήματος Black Lives Matter, τρεις ημέρες αφότου η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε να μειώσει την παρουσία ομοσπονδιακών πρακτόρων.
Ομάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα σε διάφορες περιοχές γύρω από το κέντρο του Πόρτλαντ για να ακούσουν ομιλίες και να συμμετέχουν σε πορεία προς το ομοσπονδιακό δικαστήριο.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ακτιβιστές, ο γερουσιαστής της πολιτείας Τζεφ Μέρκλεϊ και η επίτροπος της πόλης Τζοάν Χάρντεστι.  Οι δύο τελευταίοι μίλησαν για τις πολιτικές που προωθούν, μεταξύ αυτών η μείωση χρηματοδότησης της αστυνομίας και η απαγόρευση των λαβών στο λαιμό.
«Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ψηφίσετε, σα να εξαρτάται η ζωή σας από αυτό, γιατί μαντέψτε, εξαρτάται», είπε η Χάρντεστι.
Ήταν η πρώτη φορά από τότε που η παρουσία ομοσπονδιακών πρακτόρων άρχισε να μειώνεται στο Πόρτλαντ, που διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της τάξης.
Καθώς μια ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο, μια άλλη κατευθύνθηκε προς τον περίβολο του γραφείου του Σερίφη της Κομητείας Μαλτνόμαχ και προς το κτίριο της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές πέταξαν γυάλινα μπουκάλια και στόχευαν με ακτίνες λέιζερ τους παρατεταγμένους αξιωματικούς. Λίγο πριν τις 10 μ.μ., η αστυνομία του Πόρτλαντ κήρυξε παράνομη τη συγκέντρωση και ζήτησε από τον κόσμο να διαλυθεί, ειδάλλως ενδέχετο να υποστεί χρήση βίας ή να συλληφθεί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί επιτέθηκαν αρκετές φορές εναντίον διαδηλωτών.  
Διαφορετική ήταν η εικόνα έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο, με τους συγκεντρωμένους να παρακολουθούν τις ομιλίες. 
Για πάνω από δύο μήνες, το Πόρτλαντ «έβραζε» με καθημερινές, επεισοδιακές διαδηλώσεις, μετά τη δολοφονία από αξιωματικούς της αστυνομίας του Τζορτζ Φλόιντ. 
Στις αρχές Ιουλίου, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε περισσότερους ομοσπονδιακούς πράκτορες στην πόλη για την προστασία του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παρουσία τους έκανε τα πράγματα χειρότερα.
 
Από το efsy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου