Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

 


Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός στις 6 Δεκέμβρη του 2008, στις 9.00 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, έχοντας δεχτεί μια σφαίρα που διαπέρασε την καρδιά του. Δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.


Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή ξεσήκωσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην κρατική καταστολή. Χιλιάδες διαδήλωναν, κόντρα στην κρατική βία. Το αιματηρό περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.


Η δολοφονία Γρηγορόπουλου προκάλεσε ένα νεανικό( κι όχι μονο ) κύμα διαμαρτυρίας, που όμοιό του δεν είχε ξαναζήσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου αλλα και τις ακόλουθες μέρες πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας.


Μαθητές γυμνασίων και λυκείων, και απλός κόσμος, κυρίως από την Αριστερά και τον Αναρχικό χώρο, προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και Πανεπιστημίων. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και κρατικά αυτοκίνητα. 

Οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής ήταν καθημερινές, με "βροχή" από πέτρες και δακρυγόνα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πολλές συλλήψεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου