Μόλις 1μ. και 57 εκ. στο ύψος ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε έξω από την ατμόσφαιρα της γης και μπήκε στο διάστημα, σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Βασικό κριτήριο επιλογής του από τους 20 Σοβιετικούς κοσμοναύτες ήταν το... ανάστημα του. Όσο πιο κοντός, τόσο το καλύτερο, για να χωθεί στο μικρού μεγέθους Βοστόκ 1.
Στα 27 του χρόνια, το 1961, ο Γιούρι Γκαγκάριν, βγήκε βόλτα στο διάστημα χωρίς να έχει ο ίδιος τον έλεγχο του σκάφους. Τότε, ήταν άγνωστο ακόμα αν ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σε θέση να λειτουργεί σε συνθήκες εξωγήινες. Δεν γνώριζαν, άλλωστε, δεν μπορούσαν να προβλέψουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι η επιχείρηση θα είχε επιτυχία, ότι πράγματι ο Γκαγκάριν θα επέστρεφε στη Γη.
Οι Σοβιετικοί πριν από την εκτόξευση είχαν ετοιμάσει το κείμενο που θα δημοσιοποιούσαν σ' όλη την ανθρωπότητα σε περίπτωση αποτυχίας. Τελικά, όλα πήγαν καλά, επειδή λειτούργησε η «επαφή» από τη γη με το Βοστόκ 1. Ο Γκαγκάριν μέσα στο σιδερικό «ταξίδευε» με ταχύτητα 27.400 χλμ. την ώρα 25 λεπτά αφ' ότου άφησε τη γη.
Όταν δόθηκε η εντολή, όχι από τον ίδιον τον Γκαγκάριν, να πυροδοτηθούν οι κινητήρες επιβράδυνσης, ξεκίνησε η επιστροφή στην ατμόσφαιρα. Ο κοσμοναύτης δεν προσγειώθηκε με το Βοστόκ 1, αλλά με το εκτινασόμενο κάθισμα... ''το 'σκασε'' σε ύψος 7 χιλιόμετρα από τη γη και έπεσε με αλεξίπτωτο. Το ταξίδι κράτησε συνολικά 108 λεπτά για τον «Χριστόφορο Κολόμβο του διαστήματος».
Επόμενο ήταν τούτη την παγκόσμια πρωτιά οι Σοβιετικοί να την αξιοποιήσουν προπαγανδιστικά. Ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε θρύλος. Γύρισε όλον τον κόσμο. Παντού αποθέωση. Στην Αθήνα υπήρξε ένταση ανάμεσα σε αστυνομικούς και αριστερούς διαδηλωτές που φώναζαν «Ειρήνη - Γκαγκάριν». Μεγάλες τιμές η Ελλάδα, από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και τα Ανάκτορα, για την άφιξη του Γκαγκάριν στις 12 Φεβρουαρίου 1962.
Ο Γιούρι Γκαγκάριν, γεννημένος 18 Μαρτίου 1934, εκπαιδεύτηκε σε απίστευτα σκληρές συνθήκες πριν φύγει ταξίδι στον Θεό. Και επειδή για τη Σοβιετική Ένωση ήταν «εθνικό κεφάλαιο», για λόγους ασφάλειας απαγόρευαν σ' αυτόν τον άριστα εκπαιδευμένο πιλότο, τον έμπειρο «δοκιμαστή» νέων, πειραματικών αεροπλάνων(!) να πιλοτάρει μόνος του. Μην τυχόν και σκοτωθεί.
Τελικά, ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε το 1968, σαν σήμερα, 27 Μαρτίου, σε... αεροπορικό δυστύχημα(!), από αιτίες που ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί. Για να μη χάσουν άδικα τον Νο 1 κοσμοναύτη της ανθρωπότητας οι Σοβιετικοί του επέτρεπαν να πιλοτάρει μονάχα με συνοδό. Ο κοσμοναύτης, τελικά, βρήκε το τόσο άδοξο τέλος του στον αέρα μέσα σε αεροπλάνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου