Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

FAO: Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αύξηση έως 20% στις τιμές των τροφίμων

 Από το tvxs:


Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν από 8% και 20% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των υποσιτισμένων ανθρώπων παγκοσμίως, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).


Σε μια προκαταρκτική αξιολόγησή του για τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε πως είναι ασαφές αν η Ουκρανία θα μπορούσε να προχωρήσει στη συγκομιδή των καλλιεργειών εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, ενώ την ίδια ώρα αβεβαιότητα επικρατεί και γύρω από τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων.


Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία ο πέμπτος, σύμφωνα με τον FAO. Μαζί, παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου, που αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.


Ο γενικός διευθυντής του FAO, Κου Ντονγκιού, δήλωσε ότι οι πιθανές αναταραχές στις γεωργικές δραστηριότητες των δύο μεγάλων εξαγωγέων βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως.


Περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλές από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τουλάχιστον το 30% ή των προμηθειών τους σε σιτάρι, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο αριθμός των υποσιτισμένων θα μπορούσε να αυξηθεί φέτος παγκοσμίως κατά 8 έως 13 εκατομμύρια άτομα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου