Το φως της δημοσιότητας «βλέπει» η πρώτη εικόνα από το μακρύτερο «παρελθόν» του σύμπαντος, που έβγαλε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και δημοσιεύθηκε από τη NASA.
Πρόκειται για μία φωτογραφία ορόσημο για την επιστήμη και τον άνθρωπο, αφού η ματιά μας δεν έχει ξαναφτάσει τόσο μακριά στο διάστημα, αλλά και τόσο… «πίσω» στο χρόνο, πιο κοντά σε εκείνο το σημείο που ξεκίνησαν όλα στο σύμπαν, οπότε έγινε το Big Bang.
Η εικόνα υπέρυθρης απεικόνισης του σύμπαντος προβλήθηκε στη διάρκεια σύντομης παρουσίασης στον Λευκό Οίκο και είναι γεμάτη με πολλά αστέρια, τεράστιους και ποικιλόμορφους γαλαξίες σε μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση από τον δικό μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην εικόνα φαίνεται φως που «γεννήθηκε» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, δίνοντας έτσι την πρώτη τόσο μακρινή ματιά στο παρελθόν του σύμπαντος.
Η πλούσια σε ουράνια χρώματα και σχήματα εικόνα περιέχει εκατοντάδες κηλίδες, ραβδώσεις, σπείρες και αποχρώσεις λευκού, κίτρινου, πορτοκαλί και κόκκινου φωτός και αποτελεί μονάχα «ένα μικρό σημείο του σύμπαντος», δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον.
«Αυτό που είδαμε σήμερα είναι το πρώιμο σύμπαν», είπε ο αστρονόμος του Χάρβαρντ Ντίμιταρ Σασέλοφ σε τηλεφωνική συνέντευξη μετά την παρουσίαση.
Πέρα από αυτό όμως, σήμερα Τρίτη, πρόκειται να δημοσιευθούν τέσσερις ακόμη διαστημικές λήψεις του James Webb. Οι φωτογραφίες περιλαμβάνουν έναν γιγάντιο αέριο πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, δύο εικόνες ενός νεφελώματος όπου αστέρια γεννιούνται και πεθαίνουν με εντυπωσιακή ομορφιά και μια καλύτερη και πληρέστερη εκδοχή μιας κλασικής εικόνας πέντε σφιχτά συσπειρωμένων γαλαξιών που χορεύουν ο ένας γύρω από τον άλλο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου