Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα της αστυνομίας για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές

 Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα τα τελευταία 24ωρα, μετά τη δολοφονία του 17χρονου Νοέλ από αστυνομικό.




Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.




Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες, λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).


Σημειώνεται πως στο δυτικό παρισινό προάστιο Ναντέρ, εκεί όπου ο 17χρονος Ναέλ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό, οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν οχήματα, έκλεισαν δρόμους και πετούσαν πυροτεχνήματα κατά της αστυνομίας, που απαντούσε με ρίψεις δακρυγόνων.


Στο βορειοδυτικό προάστιο Κλισί, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο δημαρχιακό κτίριο, ενώ στις φωτιές τυλίχθηκε υπό κατασκευή ολυμπιακό κολυμβητήριο κι ένα αμαξοστάσιο της παρισινής πρωτεύουσας. Επίσης, δεν έλειψαν και οι λεηλασίες εμπορικών καταστημάτων και σούπερ-μάρκετ σε όλη τη χώρα, με επεισόδια να σημειώνονται και στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου