Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 17ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Συνεχίζεται για πέμπτο 24ωρο η εξέγερση στην Γαλλία, με αφορμή την δολοφονία 17χρονου από πυρά αστυνομικού. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τα προάστια του Παρισιού, αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως η  Μασσαλία, τη Λυών και η Γκρενόμπλ, όπου νεαροί, κυρίως μετανάστες, καίνε και λεηλατούν καταστήματα, βανδαλίζουν δημόσια κτήρια και πυρπολούν αυτοκίνητα.

Το Σάββατο, η κυβέρνηση συνεδρίασε εκ νέου για την κρίση μετά από τέσσερις ημέρες αυξανόμενης βίας και λεηλασίας που στόχευσε επίσημα και ιδιωτικά κτίρια μαζί με λεωφορεία, τραμ, αθλητικά και ψυχαγωγικά κέντρα και σχολεία.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής και νωρίς το πρωί του Σαββάτου μετά την πυρπόληση περισσότερων από 230 κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των δημαρχείων, και 1.350 οχημάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είπε ότι η μέση ηλικία των κρατουμένων ήταν 17 ετών.

Οι αρχές ανέπτυξαν 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, 24 ελικόπτερα και πολλά τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Η αστυνομία της χώρας δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη κριτική για τη βαριά και περιστασιακά θανατηφόρα χρήση διαφόρων όπλων και των ελαστικών σφαιρών, και τις κατηγορίες για ρατσισμό.

Επιπλέον 45.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία απόψε, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Περισσότεροι από 200 αξιωματικοί έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου