Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Στα όρια της φτώχειας πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ελλάδας το 2023

 


Στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού βρισκόταν το 2023 ένας στους τέσσερις πολίτες στην χώρα μας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (21% του πληθυσμού) διέτρεχαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους:


φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση


ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.


Ο αριθμός των ανθρώπων αυτών μειώθηκε ελαφρά το 2023 σε σύγκριση με το 2022 (95,3 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).

Τα ποσοστά των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό διέφεραν μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2023.

Οι υψηλότερες τιμές αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%), την Ισπανία (27%) και την Ελλάδα (26%).

Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (14%), τη Φινλανδία και την Πολωνία (αμφότερες από 16%).

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Οι ΗΠΑ Επιτρέπουν τη χρήση αμερικανικών όπλων από το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ

 


Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης χρήσης αμερικανικών όπλων που είχε επιβληθεί στο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, μονάδα του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με όσα αναφέρει εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να τερματίσει την απαγόρευση στην ταξιαρχία Αζόφ, που είχε επιβληθεί πριν από μια δεκαετία -αφορούσε τόσο την εκπαίδευση από αμερικανούς στρατιωτικούς, όσο και τη χρήση όπλων κατασκευασμένων στις ΗΠΑ- έπειτα από ανάλυση που συμπέρανε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη μονάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πλέον, η συγκεκριμένη ταξιαρχία θα έχει πρόσβαση στην ίδια αμερικανική στρατιωτική βοήθεια με οποιαδήποτε άλλη μονάδα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Αυξήσεις κατά 20% από 1η Ιουλίου σε γάλα, νερό, αναψυκτικά, μπύρες και χυμούς

 


Αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές από 1η Ιουλίου, καθώς αναμένεται να ανέβουν και άλλο οι τιμές στα εμφιαλωμένα προϊόντα.

Σαν επιστέγασμα της έντονης ακρίβειας που βιώνουν οι καταναλωτές την τελευταία διετία, τώρα θα πρέπει να ετοιμαστούν έτσι ώστε να αγοράζουν το εμφιαλωμένο νερό των 500 ml στα 0,60 ευρώ, από 0,50 που πωλείται σήμερα με βάση ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην ίδια ρύθμιση, μάλιστα, εντάσσονται και άλλα αφεψήματα και ποτά που πωλούνται συσκευασμένα σε αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό όπως αναψυκτικά, χυμοί, μπύρες, κρασιά και γάλα.

Η αιτία πίσω από αυτές τις αλλαγές είναι η εισαγωγή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) και στην Ελλάδα επιφέροντας ανατιμήσεις στα προϊόντα, λόγω και της αύξησης της τιμής των πλαστικών, αλουμινένιων και γυάλινων μπουκαλιών.

Βέβαια, στο ίδιο ΦΕΚ που γνωστοποιούνται οι επερχόμενες ανατιμήσεις, προβλέπεται πως η αύξηση της τιμής θα αντισταθμίζεται από voucher επιστροφής των πλαστικών δοχείων στο κατάστημα.

Ποιες συσκευασίες θα ακριβύνουν

Η νέα ρύθμιση που θα ωθήσει ψηλότερα τις τιμές, θα αφορά στις εξής συσκευασίες μιας χρήσης:


-Aλουμίνιο έως 1 λίτρο


-Γυαλί έως 1,3 λίτρα


-Πλαστικό έως 3 λίτρα.


Με λίγα λόγια, τα προϊόντα που επηρεάζονται είναι μπύρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, στιγμιαία ποτά και γάλα.

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να είναι κατά 10 με 15 λεπτά του ευρώ σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Αναλυτικά, το εγγυοδοτικό αντιστάθμισμα της τιμής καθορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε επιστροφή συσκευασίας από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως μισό λίτρο και σε 0,15 ευρώ για κάθε επιστροφή συσκευασίας από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη του μισού λίτρου και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που προβλέπει το σύστημα.

Αυτά τα ποσά θα πληρώνονται προκαταβολικά από τον καταναλωτή καθώς θα έχουν ενσωματωθεί στην τιμή, και θα του επιστρέφονται εφόσον επιστρέψει τη συσκευασία.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Δεκάδες πτώματα στους δρόμους της Γάζας

 


Ο διευθυντής του Νοσοκομείου του Κουβέιτ στη Ράφα λέει ότι στους δρόμους της πόλης υπάρχουν δεκάδες πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, ενώ τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους τραυματίες.

Η παραπάνω μαρτυρία, υπογραμμίζει την τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) για την κατάσταση στην Γάζα, σύμφωνα με την οποία, από τη Δευτέρα έως το απόγευμα της Παρασκευής, 252 Παλαιστίνιοι αναφέρθηκαν νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις σε όλη Λωρίδα και 753 τραυματίστηκαν.

Οι έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο τους προσφυγικούς καταυλισμούς Νουσεϊράτ, Μπουρέιτζ και Μαγκάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το OCHA.

Μια αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην Ντέιρ ελ Μπάλα υπέστη ζημιές την Πέμπτη, όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε παρακείμενο αλευρόμυλο, αναγκάζοντας την υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ να αναστείλει προσωρινά τις εργασίες της στην περιοχή.

Την ίδια ημέρα, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) ανέφερε ότι εννέα στα δέκα παιδιά στη Γάζα βιώνουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια και επιβιώνουν με δύο ή λιγότερες ομάδες τροφίμων κάθε μέρα.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα «έχουν αποσταθεροποιήσει σημαντικά τις ροές ανθρωπιστικής βοήθειας, αναγκάζοντας τον ΟΗΕ και τους εταίρους να αναδιοργανώσουν ολόκληρη την επιχείρηση», αναφέρει το OCHA.

Ο ΟΗΕ θα προσθέσει τον ισραηλινό στρατό στη μαύρη λίστα όσων βλάπτουν παιδιά σε συγκρούσεις, μια κίνηση που σύμφωνα με τους ηγέτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι «απόλυτα δικαιολογημένη».

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 221 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Πάνω από 15.000 παιδιά στην Παλαιστίνη έχουν σκοτωθεί


Περισσότερα από 15.000 παιδιά της Παλαιστίνης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης της ισραηλινής κατοχής κατά της Λωρίδας της Γάζας, στην πλειονότητά τους μαθητές σχολείων και νηπιαγωγείων, καθώς και 64 μαθητές από σχολεία της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας της Παλαιστινιακής Αρχής.


Το Υπουργείο Παιδείας Ανέφερε  ότι η κατοχή κατέστρεψε σχολεία και νηπιαγωγεία και στόχευσε ειδικά πολίτες με παιδιά, σκοτώνοντάς τα, εγκαταλείποντάς τα βίαια, συλλαμβάνοντάς τα, στερώντας τους τρόφιμα και υπηρεσίες υγείας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις, οι οποίες αποτελούν εγκλήματα που υπερβαίνουν τους κανόνες, τους χάρτες και το σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Το Υπουργείο επεσήμανε ότι από την έναρξη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, 620.000 μαθητές δεν μπορούν να πάνε στα σχολεία τους και 88.000 φοιτητές δεν μπορούν να πάνε στα πανεπιστήμιά τους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα και δύσκολες συνθήκες υγείας.


Το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς και τα ιδρύματα που υπερασπίζονται τα παιδιά και το δικαίωμα στην εκπαίδευση να βάλουν τέλος στις κλιμακούμενες παραβιάσεις και να σταματήσουν τα εγκλήματα που διαπράττει η ισραηλινή κατοχή εναντίον των παιδιών – μαθητών.


Ζήτησε επίσης την ανάγκη να παρέμβει επειγόντως και άμεσα για να σταματήσει η επίθεση κατά της Γάζας, καθώς και οι επιθέσεις του στρατού κατοχής και των εποίκων στη Δυτική Όχθη.