Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΟΗΕ: αυθαίρετες και παρατεταμένες κρατήσεις και για κρατήσεις στην απομόνωση Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές

 


Για αυθαίρετες και παρατεταμένες κρατήσεις και για κρατήσεις στην απομόνωση Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές από τον περασμένο Οκτώβριο κάνει λόγο έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλες μορφές βάναυσης, απάνθρωπης και ταπεινωτικής αντιμετώπισης, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και ανδρών.

Από τις 7 Οκτωβρίου χιλιάδες Παλαιστίνιοι, περιλαμβανουμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, γυναικόπαιδων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και μαχητών που συνελήφθησαν, μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ, συνήθως αλυσοδεμένοι και με δεμένα τα μάτια.

Χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ. Στις περισσότερες περιπτώσεις κρατούνται σε μυστική τοποθεσία χωρίς να τους έχει κοινοποιηθεί ο λόγος και χωρίς να τους έχει δοθεί το δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης, γράφει η έκθεση.

“Οι μαρτυρίες που συλλέγονται από το γραφείο μου και από άλλες οντότητες τεκμηριώνουν μια σειρά αποτρόπαιων πράξεων, όπως εικονικό πνιγμό και απελευθέρωση σκύλων πάνω στους κρατούμενους, μεταξύ άλλων, σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής Φόλκερ Τουρκ.

Τουλάχιστον 53 κρατούμενοι από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό ισραηλινή κράτηση από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την έκθεση που καλύπτει την περίοδο από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 30 Ιουνίου.

Ο Τουρκ καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου καθώς και διαφάνεια για τις όποιες παραβιάσεις.

Ο Ύπατος Αρμοστής επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. Ζήτησε επίσης άμεσες, ενδελεχείς, ανεξάρτητες, αμερόληπτες και διαφανείς έρευνες για όλα τα περιστατικά που έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι δράστες να λογοδοτήσουν και όλα τα θύματα και οι οικογένειές τους να έχουν το δικαίωμα σε ένδικα μέσα και αποζημιώσεις.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Η NASA «σκόνταψε» πάνω σε έναν βράχο

 


Στις 21 Ιουλίου, το εξερευνητικό ρόβερ της NASA στον πλανήτη Άρη, το Perseverance, «σκόνταψε» πάνω σε έναν βράχο που ίσως αποδειχθεί η πιο σημαντική διαστημική πέτρα στην εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη και την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Αυτό που κάνει το πέτρωμα μοναδικό, είναι τα μορφολογικά του στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο βράχος ίσως είχε φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η ανάλυση αποκάλυψε σημάδια οργανικού υλικού, και ιδιαίτερες επιφανειακές κηλίδες, παρόμοιες με αυτές που σχετίζονται με απολιθωμένα μικρόβια στη Γη.

Το πέτρωμα Cheyava Falls με σχήμα αιχμής, επιφάνειας σχεδόν 0,7 τετραγωνικών μέτρων, φαίνεται πως είχε έρθει σε επαφή με νερό, όταν ακόμα η βόρεια άκρη της αρχαίας Neretva Vallis διατρεχόταν από νερό που έρεε στον κρατήρα Jezero του κόκκινου πλανήτη.

Ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας της αποστολής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, χαρακτήρισε το εύρημα τον «πιο αινιγματικό, πολύπλοκο και δυνητικά σημαντικό βράχο που έχει διερευνηθεί από το Perseverance», αν οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι μη βιολογικές διεργασίες είναι πιθανό να ευθύνονται ακόμα και για αυτά τα ιδιαίτερα, εξωτερικά χαρακτηριστικά του.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για αυθαίρετη κράτηση και βασανισμούς Παλαιστινίων

 


Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για κακομεταχείριση και βασανισμούς παλαιστινίων κρατουμένων. Ο Νόμος περί Παράνομων Μαχητών παρέχει στις ισραηλινές δυνάμεις την εξουσία να συλλαμβάνουν συστηματικά Παλαιστινίους, τους οποίους κρατούν σε συνθήκες απομόνωσης, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους ή οποιαδήποτε επαφή με τις οικογένειές τους, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες Παλαιστινίων, πρώην κρατουμένων, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και ένα 14χρονο αγόρι, που κατήγγειλαν βασανιστήρια και απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση από τον ισραηλινό στρατό.

Ένας παιδίατρος – ο οποίος συνελήφθη στη διάρκεια εφόδου σε νοσοκομείο της Γάζας, τον Δεκέμβριο του 2023 – δήλωσε ότι κρατήθηκε με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια του επί 45 ημέρες σε στρατόπεδο, όπου λιμοκτονούσε και ξυλοκοπούνταν κατ’ επανάληψη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τις ισραηλινές αρχές για αυτήν την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Το Ισραήλ έχει αρνηθεί επανειλημμένως κατηγορίες για βασανισμούς και κακομεταχείριση παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Η Διεθνής Αμνηστίας επικρίνει σφοδρά τον Νόμο περί Παράνομων Μαχητών, ο οποίος επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να συλλαμβάνουν αυθαίρετα όποιον θεωρούν ύποπτο και να τον κρατούν σε συνθήκες απομόνωσης χωρίς αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Σπηλιά 100 μέτρων βάθους ανακάλυψαν επιστήμονες στη Σελήνη

 


Μια σπηλιά 100 μέτρων βάθους ανακάλυψαν  επιστήμονες στη Σελήνη σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούσε να είναι ιδανικό μέρος για να χτίσουν βάση οι άνθρωποι.


Ειδικότερα, πρόκειται για ένα μόνο από τα εκατοντάδες σπήλαια που βρίσκονται σε έναν «υπόγειο, ανεξερεύνητο κόσμο», σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Για να γίνει μόνιμη η ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη,

πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε οι άνθρωποι να προστατευτούν από την ακτινοβολία, τις ακραίες θερμοκρασίες και τον διαστημικό καιρό.


Η Helen Sharman, η πρώτη βρετανίδα αστροναύτης που ταξίδεψε στο διάστημα, δήλωσε στο BBC ότι το εν λόγω σπήλαιο δείχνει κατάλληλο για μια βάση και ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζουν σε σεληνιακές σπηλιές τα επόμενα 20-30 χρόνια.


Ωστόσο, όπως είπε, το σπήλαιο είναι τόσο βαθύ που οι αστροναύτες ίσως χρειαστεί να κάνουν αναρρίχηση και να χρησιμοποιήσουν «αεριωθούμενα πακέτα ή ανελκυστήρα» για να βγουν στην επιφάνεια.


Οι Lorenzo Bruzzone και Leonardo Carrer του Πανεπιστημίου του Τρέντο στην Ιταλία ανακάλυψαν το σπήλαιο χρησιμοποιώντας ραντάρ για να διεισδύσουν στο άνοιγμα ενός λάκκου σε μια βραχώδη πεδιάδα που ονομάζεται Mare Tranquillitatis. Είναι ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη και είναι επίσης το σημείο όπου προσγειώθηκε το Apollo 11 το 1969.


Το σπήλαιο έχει έναν φεγγίτη στην επιφάνεια της Σελήνης, που οδηγεί σε κάθετους και προεξέχοντες τοίχους, και ένα κεκλιμένο δάπεδο που μπορεί να εκτείνεται περαιτέρω στο υπέδαφος.


Το σπήλαιο δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος, κάμερες ή ακόμη και ρομπότ για τη χαρτογράφησή του.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Διανομείς στη Θεσσαλονίκη: Όχι στο delivery σε συνθήκες καύσωνα

 


Τι ζητούν οι διανομείς στη Θεσσαλονίκη, μετά την προειδοποίηση της ΕΜΥ για ακραίες καιρικές συνθήκες.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Για άλλη μια φορά η ΕΜΥ προειδοποιεί για ακραίες καιρικές συνθήκες, με καύσωνα – και ειδικά στην πόλη μας υψηλή υγρασία. Είναι κατανοητό ότι η θερμική καταπόνηση θα είναι μεγάλη για σειρά επαγγελμάτων, όπως αυτό του διανομέα. Ήδη το Συνδικάτο μας έχει προειδοποιήσει, και τον προηγούμενο μήνα, πως δε θα επιτρέψουμε να βλέπουμε συναδέλφους να καίγονται στον ήλιο, με φαινόμενα θερμοπληξίας, ενώ θυμίζουμε και τον θάνατο του συναδέλφου μας πέρσι στη Χαλκίδα

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους, όταν στις εγκυκλίους της  αναφέρεται για παύση εργασιών στους 40 βαθμούς Κελσίου, την ίδια στιγμή που ένας διανομέας, μένοντας 8 και 10 ώρες εκτεθειμένος στους 37 βαθμούς έχει τον ίδιο κίνδυνο να πάθει κάτι σοβαρό. Και παράλληλα, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Τεχνικής Επιθεώρησης, αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, οι έλεγχοι που οφείλουν να γίνονται δεν πραγματοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε.


Η οργάνωση κι η πάλη μας είναι αυτά που θα σταματήσουν την εργοδοτική ασυδοσία, που θα προστατέψουν τους εργαζόμενους από τον καύσωνα. Και το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, με τις παρεμβάσεις μας στα επισιτιστικά καταστήματα που έστελναν διανομείς να πηγαίνουν παραγγελίες. Καλούμε κάθε συνάδελφο που θα αναγκαστεί να βγει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για διανομή να έρθει άμεσα σε επαφή με το ΣΕΤΕΠΕ. Δεν χαρίζουμε την υγεία μας και τη ζωή μας στην εργοδοσία. Παλεύουμε για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.


Απαιτούμε:


Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

• Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ).

• Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

• Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων».

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού στη Βαρκελώνη

 


Την αντίδραση των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν στους δρόμους της Βαρκελώνης προκαλεί ο υπερτουρισμός στην πόλη.

Με το σύνθημα «Φτάνει! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό», οι διαδηλωτές ζητούν αλλαγή του οικονομικού μοντέλου για την πόλη, πρώτο τουριστικό προορισμό της Ισπανίας.

Ήδη το τελευταίο 24ωρο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ενάντια στον υπερτουρισμό που πλήττει την πρωτεύουσα της Καταλωνίας, καθώς η οργή αυξάνεται στην Ισπανία που αποτελεί τον δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Οι πολέμιοι του υπερτουρισμού καταγγέλλουν τα αποτελέσματά του στην τιμή της στέγης. Συγκεκριμένα τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 68% κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον δήμο της Βαρκελώνης.

Επίσης υπάρχουν συνέπειές στα τοπικά καταστήματα, στο περιβάλλον και στις συνθήκες απασχόλησης των ντόπιων.

«Τα μαγαζιά της γειτονιάς κλείνουν για να αφήσουν τη θέση τους σε ένα εμπορικό μοντέλο που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της γειτονιάς. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια, αναγκάζονται να φύγουν», λέει μία 35χρονη μουσικός που ζει στην Βαρκελώνη.

Από τις Βαλεαρίδες μέχρι τις Κανάριες Νήσους και την Μάλαγα οι διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού πολλαπλασιάζονται στην Ισπανία.

Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μετά την Γαλλία τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Τον περασμένο χρόνο υποδέχθηκε 85,1 εκατομμύρια επισκέπτες. Η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι η Καταλωνία, με 18 εκατομμύρια. Ακολουθούν οι Βαλεαρίδες (14,4 εκατομμύρια) και οι Κανάριες Νήσοι (13,9 εκατομμύρια).

Ο τομέας του τουρισμού στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 12,8% του ΑΕΠ και το 12,6% των θέσεων απασχόλησης.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Όταν ο Μαρινάκης στις Απόκριες μεταμφιέστηκε σε Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

 


Διαδηλωτές στην Αυστραλία κρέμασαν πανό υπέρ της Παλαιστίνης στην οροφή του κοινοβουλίου

 


Διαδηλωτές ανέβηκαν στην οροφή του κτηρίου του αυστραλιανού κοινοβουλίου στην Καμπέρα και κρέμασαν πανό με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, όπως μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα σε απευθείας συνδέσεις.

Σε εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, διακρίνονται τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους να ξεδιπλώνουν πανό που έγραφαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και εναντίον του Ισραήλ. Ένας ακτιβιστής πήρε ένα μεγάφωνο και κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν ξεχνούμε, δεν θα συγχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε», συμπλήρωσε.

Οι διαδηλωτές μάζεψαν τα πανό και απομακρύνθηκαν, συνοδεία αστυνομικών, περίπου μιάμιση ώρα αργότερα.