Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Σπηλιά 100 μέτρων βάθους ανακάλυψαν επιστήμονες στη Σελήνη

 


Μια σπηλιά 100 μέτρων βάθους ανακάλυψαν  επιστήμονες στη Σελήνη σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούσε να είναι ιδανικό μέρος για να χτίσουν βάση οι άνθρωποι.


Ειδικότερα, πρόκειται για ένα μόνο από τα εκατοντάδες σπήλαια που βρίσκονται σε έναν «υπόγειο, ανεξερεύνητο κόσμο», σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Για να γίνει μόνιμη η ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη,

πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε οι άνθρωποι να προστατευτούν από την ακτινοβολία, τις ακραίες θερμοκρασίες και τον διαστημικό καιρό.


Η Helen Sharman, η πρώτη βρετανίδα αστροναύτης που ταξίδεψε στο διάστημα, δήλωσε στο BBC ότι το εν λόγω σπήλαιο δείχνει κατάλληλο για μια βάση και ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζουν σε σεληνιακές σπηλιές τα επόμενα 20-30 χρόνια.


Ωστόσο, όπως είπε, το σπήλαιο είναι τόσο βαθύ που οι αστροναύτες ίσως χρειαστεί να κάνουν αναρρίχηση και να χρησιμοποιήσουν «αεριωθούμενα πακέτα ή ανελκυστήρα» για να βγουν στην επιφάνεια.


Οι Lorenzo Bruzzone και Leonardo Carrer του Πανεπιστημίου του Τρέντο στην Ιταλία ανακάλυψαν το σπήλαιο χρησιμοποιώντας ραντάρ για να διεισδύσουν στο άνοιγμα ενός λάκκου σε μια βραχώδη πεδιάδα που ονομάζεται Mare Tranquillitatis. Είναι ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη και είναι επίσης το σημείο όπου προσγειώθηκε το Apollo 11 το 1969.


Το σπήλαιο έχει έναν φεγγίτη στην επιφάνεια της Σελήνης, που οδηγεί σε κάθετους και προεξέχοντες τοίχους, και ένα κεκλιμένο δάπεδο που μπορεί να εκτείνεται περαιτέρω στο υπέδαφος.


Το σπήλαιο δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος, κάμερες ή ακόμη και ρομπότ για τη χαρτογράφησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου