Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Η NASA «σκόνταψε» πάνω σε έναν βράχο

 


Στις 21 Ιουλίου, το εξερευνητικό ρόβερ της NASA στον πλανήτη Άρη, το Perseverance, «σκόνταψε» πάνω σε έναν βράχο που ίσως αποδειχθεί η πιο σημαντική διαστημική πέτρα στην εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη και την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Αυτό που κάνει το πέτρωμα μοναδικό, είναι τα μορφολογικά του στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο βράχος ίσως είχε φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η ανάλυση αποκάλυψε σημάδια οργανικού υλικού, και ιδιαίτερες επιφανειακές κηλίδες, παρόμοιες με αυτές που σχετίζονται με απολιθωμένα μικρόβια στη Γη.

Το πέτρωμα Cheyava Falls με σχήμα αιχμής, επιφάνειας σχεδόν 0,7 τετραγωνικών μέτρων, φαίνεται πως είχε έρθει σε επαφή με νερό, όταν ακόμα η βόρεια άκρη της αρχαίας Neretva Vallis διατρεχόταν από νερό που έρεε στον κρατήρα Jezero του κόκκινου πλανήτη.

Ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας της αποστολής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, χαρακτήρισε το εύρημα τον «πιο αινιγματικό, πολύπλοκο και δυνητικά σημαντικό βράχο που έχει διερευνηθεί από το Perseverance», αν οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι μη βιολογικές διεργασίες είναι πιθανό να ευθύνονται ακόμα και για αυτά τα ιδιαίτερα, εξωτερικά χαρακτηριστικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου