Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους εποχικούς πυροσβέστες

 


Τα ΜΑΤ του Μητσοτάκη είχαν δώσει διορία προς τους διαμαρτυρόμενους εποχικούς πυροσβέστες που πραγματοποιούσαν κατάληψη στον χώρο του Υπ. Πολιτικής προστασίας, να εκκενώσουν το κτίριο και λίγο πριν τις 9 το βράδυ, πραγματοποίησαν επίθεση με πολλά χημικά και πολύ ξύλο.

Από τη βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ένας πυροσβέστης, ενώ χτυπήθηκαν και αρκετοί άλλοι. Σύμφωνα με αναφορές, από την αστυνομική βία έχουν τραυματιστεί 6-7 άτομα.

Με την άγρια καταστολή, η αστυνομία έβγαλε από το κτίριο του Υπουργείου, τους δεκάδες εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι ζητούσαν το αυτονόητο... Ωστόσο, η άγρια βία κατά των εποχικών πυροσβεστών συνεχίστηκε και έξω από το κτίριο του Υπουργείου.


Οι εποχικοί πυροσβέστες διαμαρτύρονται, καθώς εκπνέουν οι συμβάσεις τους και μένουν άνεργοι, παρότι –όπως τονίζουν οι ίδιοι– οι καταστροφές δεν είναι εποχικές, ενώ οι ανάγκες είναι μόνιμες. Κυρίαρχο αίτημά τους, η μετατροπή της σύμβασης εργασίας τους σε 12μηνη.

Για τον λόγο αυτό, εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν από νωρίς σήμερα έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου, με απόλυτα ειρηνικό τρόπο.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Το ΕΑΜ στην κατοχή

 


Η Αντίσταση στην Ελλάδα υπήρξε μαζική και ιδιαίτερα δραστήρια. Με απόσταση, η σημαντικότερη από τις πολλές αντιστασιακές οργανώσεις ήταν το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), το οποίο ιδρύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) με τρία μικρότερα αριστερά κόμματα. Το ΕΑΜ εξελίχθηκε σύντομα στον μαζικότερο αντιστασιακό φορέα στην κατεχόμενη χώρα, και σε ισχυρή πολιτική δύναμη, κυρίως λόγω των ριζοσπαστικών στόχων που έθετε το καταστατικό του: απελευθέρωση της χώρας από την ξένη κατοχή και κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας, σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης μετά την απελευθέρωση και διενέργεια ελεύθερων εκλογών και δημοψηφίσματος, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός τη μορφή του πολιτεύματος. Τον Φεβρουάριο του 1942, συγκροτήθηκε ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ), ο αντάρτικος στρατός του ΕΑΜ με στόχο την έναρξη ανταρτοπολέμου εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων και των συνεργατών τους. Το καλοκαίρι του 1943 ο ΕΛΑΣ απέκτησε μεγάλη σημασία για τις συμμαχικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού που συνόδευσαν την απόβαση στη Σικελία, ως η μόνη δύναμη που μπορούσε να πλήξει την κεντρική σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Οι Γερμανοί αναφέρονταν στον ΕΛΑΣ ως "κομμουνιστικές συμμορίες", ωστόσο αναγνώριζαν πως αποτελούσε την πιο υπολογίσιμη αντικατοχική δύναμη στην χώρα.


Σε σφοδρή αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Αντίσταση στην Ελλάδα δεν αναδείχθηκε σε "ιδρυτικό μύθο" της εθνικής ταυτότητας. Εξαιτίας της σφοδρής εμφύλιας αντιπαράθεσης που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Κατοχής και διατηρήθηκε ως πολιτικό καθεστώς τουλάχιστον ως το 1974, η Αριστερά βρέθηκε σε διωγμό με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της αντιστασιακής δράσης να παραμείνει στο σκοτάδι για δεκαετίες, μέχρι την αναγνώριση του ΕΑΜ ως αντιστασιακής οργάνωσης μόλις τη δεκαετία του '80.   



Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Επικεφαλής ΠΟΥ: «Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Γάζας είναι καταστροφική»

 


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), χθες Σάββατο (26/10), τόνισε σε ανάρτησή του στο «Χ» ότι «η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Γάζας είναι καταστροφική».

Έγραψε:  «η μεγάλη ανεπάρκεια παραδόσεων ιατρικού εξοπλισμού σε συνδυασμό με την αυστηρά περιορισμένη πρόσβαση στερούν από τους ανθρώπους ζωτικής σημασίας φροντίδα».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάσταση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το τελευταίο που λειτουργεί στη βόρεια Γάζα, στο οποίο πραγματοποίησαν επιδρομή οι ισραηλινές δυνάμεις την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η επιδρομή του ισραηλινού Στρατού στο νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στον καταυλισμό Τζαμπάλια – όπου το Ισραήλ διεξάγει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες—, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο παιδιά τα οποία νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αφού οι γεννήτριες και ο σταθμός οξυγόνου επλήγησαν από ισραηλινά πυρά την Παρασκευή.

Παράλληλα οι γιατροί του νοσοκομείου κατήγγειλαν ότι τουλάχιστον 44 από τα 70 μέλη του υγειονομικού προσωπικού του Καμάλ Αντουάν συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό. Αργότερα ο στρατός άφησε ελεύθερους 14 από αυτούς, ανάμεσά τους και τον διευθυντή του νοσοκομείου.

Εκτός από το υγειονομικό προσωπικό ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται ότι συνέλαβε ασθενείς και εκτοπισμένους που είχαν καταφύγει στο Καμάλ Αντουάν.

Την Παρασκευή το βράδυ ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι τρεις υγειονομικοί και ένας ακόμη εργαζόμενος τραυματίστηκαν από την επιδρομή του ισραηλινού Στρατού στο νοσοκομείο και ότι δεκάδες υγειονομικοί κρατήθηκαν μέσα στο Καμάλ Αντουάν, όπου βρίσκονταν περίπου 600 άνθρωποι (ασθενείς, υγειονομικό προσωπικό, εκτοπισμένοι και άλλοι).

«Ο μόνος τρόπος να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα υγείας της Γάζας που καταρρέει είναι μια άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία», κατάληξε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

 


Τα παιδιά που στερούνται τα βασικά αγαθά στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 115.000, σύμφωνα με την Ανάλυση Επικαιρότητας του ΚΕΠΕ, όπως δημοσιεύεται την Πέμπτη με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου.


Προκύπτει λοιπόν, περίπου 62.877 παιδιά στην Ελλάδα βιώνουν γενική φτώχεια, περίπου 115.000 παιδιά βιώνουν οικονομική φτώχεια, ενώ περίπου 146.996 παιδιά βιώνουν μη οικονομική φτώχεια.

Όπως γνωστοποιεί λοιπόν το Παρατηρητήριο Ευημερίας και Παιδικής Φτώχειας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας, αυτή απαρτίζεται από δύο μέρη:

την οικονομική φτώχεια και

την μη οικονομική φτώχεια.

Τα δύο λοιπόν αυτά μέρη συνιστούν τη συνολική ή γενική φτώχεια των παιδιών.


Το οικονομικό μέρος σχετίζεται:


με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι,

με την κατάλληλη διατροφή σε ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους και

με την απουσία της ανεργίας των κηδεμόνων των παιδιών


Το μη οικονομικό μέρος σχετίζεται:


με την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας,

με την παροχή μιας εκπαίδευσης που καλλιεργεί και τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών και

με τον κατάλληλο ελεύθερο χρόνο σε ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους.


Όπως διαπιστώνεται σε αυτή την Ανάλυση Επικαιρότητας η γενική παιδική φτώχεια μειώθηκε κατά 0,4% στο πρόσφατο σχολικό έτος 2022-2023. Η θετική αυτή εξέλιξη για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας στη χώρα μας οφείλεται στη διαμόρφωση κυρίως της οικονομικής παρά της μη οικονομικής παιδικής φτώχειας. Ειδικότερα, η οικονομική παιδική φτώχεια καταγράφει αξιοσημείωτη μείωση κατά 1,2% στο πρόσφατο σχολικό έτος 2022-2023.

Η στατιστικής αποτίμηση των στοιχείων αυτών για την εξάλειψη της φτώχειας και άρα και της εν δυνάμει δυστυχίας των συνανθρώπων μας δείχνει ότι χρειάζεται να δοθεί βάση και στη μη οικονομική φτώχεια ώστε να μειωθεί και το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού, μεταξύ άλλων.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Σφαγή αμάχων από ισραηλινά τανκς σε σχολείο εκτοπισμένων στη Νουσεϊράτ

 Σε τουλάχιστον 22 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και 80 οι τραυματίες μετά τον βομβαρδισμό από ισραηλινά άρματα μάχης ενός σχολείου που φιλοξενούσε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.

«Το σχολείο επλήγη από οβίδες του ισραηλινού πυροβολικού, με απολογισμό 20 νεκρούς και 50 τραυματίες», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα, Μαχμούντ Μπασάλ, συμπληρώνοντας ότι ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Οι Διανομείς απεργούν και κατεβαίνουν στους δρόμους



 Σε απεργία προχωρούν σήμερα, Παρασκευή, οι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες σε μια σειρά από πόλεις, διεκδικώντας συνολικά βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αμοιβών τους.

Οι εργαζόμενοι της «efood» διεκδικούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την έξοδο των εργολάβων.

Επίσης, απαιτούν για τους freelancers βασική αμοιβή ανά ώρα και ασφαλιστική κάλυψη εργατικού «ατυχήματος».

Οι εργαζόμενοι της «Wolt» διεκδικούν αύξηση των αμοιβών για όλους τους εργαζόμενους και ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα για τους freelancers. Επίσης, απευθείας πρόσληψη από την εταιρεία «Wolt» με αορίστου χρόνου σύμβαση, ουσιαστικές αυξήσεις με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους στους στολάρχες – διαχειριστές.

Επιπλέον, απαιτούν κάλυψη εργατικού ατυχήματος με χρηματική αποζημίωση για όσο χρειαστεί για όλους τους freelancers, όπως και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των freelancers από την εταιρεία «Wolt».

Ακόμη, θέλουν να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα και τα ένσημα που οφείλονται στους διανομείς από τους διαχειριστές της «Wolt» και αμεσα να χορηγηθούν όλα τα ΜΑΠ χωρίς χρηματική εγγύηση σε όλους τους διανομείς, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, όπως και να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν.

Επίσης, απαιτούν να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες με χρηματική αποζημίωση του μεροκάματου για όσο διαρκούν.


Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, θα γίνουν συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 6 μ.μ., με αφετηρία τη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας.


Στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ., προγραμματίζεται μοτοπορεία που θα ξεκινήσει από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.


Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Διανομέων – Ντελιβεράδων Αχαΐας καλεί στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.


Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού ν. Λάρισας καλεί σε μηχανοκίνητη κινητοποίηση, στις 12μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Στα Χανιά, στις 12 μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.


Στην Καλαμάτα συγκέντρωση έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.


Στα Χανιά, συγκέντρωση στην πλατεία δημοτικής αγοράς στις 12μ.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Κράνος από ταινία Star Wars θα δημοπρατηθεί για 500.000 λίρες

 


Ανά καιρούς ακούμε αστρονομικά ποσά ως τιμές πώλησης σε δημοπρασίες ανά τον κόσμο. Αυτή τη φορά, την προσοχή μας τράβηξε ένα κρανος «Stormtrooper» των «Star Wars». Το εν λόγω κράνος φορέθηκε από «Stormtrooper» σε ταινία του franchise «Star Wars» εκτιμάται ότι θα πωληθεί έως και 500.000 λίρες Αγγλίας σε δημοπρασία αναμνηστικών στο Λονδίνο.

Περισσότερα από 1.800 αντικείμενα από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές διατίθενται προς πώληση από τον οίκο «Propstore», συμπεριλαμβανομένου του κράνους, το οποίο εμφανίστηκε στην ταινία του 1977 «Star Wars: Episode IV – A New Hope» (Star Wars: Επεισόδιο 4 – Μια Νέα Ελπίδα).

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την υφήλιο ζήτησαν να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα

 

EPA/ENNIO LEANZA


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα υπέρ του Παλαιστινιακού λαού σε όλη την Ευρώπη, τη Νότια Αφρική και τις Φιλιππίνες για την πρώτη επέτειο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Στο Λονδίνο, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη βρετανική πρωτεύουσα υπέρ της Γάζας.

Στο Εδιμβούργο, χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την οργάνωση Σκωτσέζοι Φίλοι της Παλαιστίνης και την Έκτακτη Επιτροπή για τη Γενοκτονία στη Γάζα, με σιωπηλή πορεία που είχε προγραμματιστεί στη μνήμη όλων των αμάχων που έχουν σκοτωθεί.

Στο Δουβλίνο, στην ιρλανδική πρωτεύουσα, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των κατοίκων της Γάζας φωνάζοντας “ελευθερία και δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους”.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Ρώμη της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της αντιπολεμικής πορείας σε στήριξη της Γάζας και του Λιβάνου που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (5/10) στην περιοχή Οστιένσε.

Στη Γαλλία, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και σε μεγάλες πόλεις όπως η Λιόν, η Τουλούζη και το Στρασβούργο για να εκφράσουν την “αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους και τους Λιβανέζους”, αναφέρουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από την Πλατεία της Δημοκρατίας έως την πλατεία Κλισί, φωνάζοντας «Η Παλαιστίνη θα ζήσει, η Παλαιστίνη θα νικήσει».

Στη Βασιλεία της Ελβετίας, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σε ένα πάρκο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό με την ευκαιρία μιας εθνικής φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε μετά το κάλεσμα της Ελβετο-Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας και περίπου εκατό οργανώσεων.

Στη Νότια Αφρική, στο κέντρο του Κέιπ Τάουν, εκατοντάδες διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν αντι-ισραηλινά συνθήματα σε συγκέντρωση υπέρ της Γάζας.

Στη Μανίλα, ακτιβιστές συγκρούστηκαν με την αστυνομία για την καταπολέμηση των ταραχών όταν τους εμπόδισε να διαδηλώσουν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προμήθειες όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Η σφαγή του Τλατελόλκο / Η «Τιενανμέν» του Μεξικού


 Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1968 στο Μεξικό έμειναν στην ιστορία ως οι αγώνες με τα ρεκόρ που έγραψαν ιστορία, αλλά μια πραγματικά μαύρη σελίδα της ιστορίας πίσω από αυτούς, έμεινε για πολλά χρόνια ξεχασμένη στο σκοτάδι. Η σφαγή του Τλατελόλκο, στις 2 Οκτωβρίου του 1968, υπό το γνωστό πρόσχημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε θύματα περισσότερους από 350 φοιτητές και καταδικάστηκε για πάντα σε σιωπή, προσφέροντας θυσία την ανθρώπινη ζωή στο βωμό του θεάματος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Μάης του 1968 είχε ξεσηκώσει ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας και απαίτησης ενός καλύτερου κόσμου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν για το μεξικανικό φοιτητικό κίνημα, η χρυσή χρονική συγκυρία, όταν όλα τα βλέμματα θα ήταν στραμμένα στο Μεξικό, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια υγιή δημοκρατία, όπου τα πολιτικά τους δικαιώματα δεν θα βρίσκονταν υπό καθεστώς καταστολής. Η δυσαρέσκεια ήταν διάχυτη καθώς το Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (ΡRΙ), του προέδρου Γκουστάβο Ντίας Ορντάς, βρισκόταν σχεδόν 40 χρόνια στην εξουσία εφαρμόζοντας αντι-δημοκρατικές πρακτικές.

Η ένταση στην ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη, κανένας όμως δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της τραγωδίας που θα επακολουθούσε, όταν τον Ιούλιο του 1968 ο στρατός εισέβαλε και κατέλαβε την πανεπιστημιούπολη της Πόλης του Μεξικό, όπου και θα γινόταν η επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το κράτος καταστολής έδειξε τότε για πρώτη φορά «τα δόντια του», σκοτώνοντας δεκάδες φοιτητές, εγείροντας πλήθος αντιδράσεων. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες που κατέληξαν σε οδομαχίες και τη σύλληψη περισσότερων από 1.000 φοιτητές μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και στην αυταρχοποίηση του καθεστώτος καταστολής και την παράλληλη κλιμάκωση της ριζοσπαστικοποίησης του κινήματος.

Παρόλο που το φοιτητικό κίνημα είχε εξαρχής δηλώσει ότι δεν θα επηρέαζε την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, στην επικοινωνία που οι κρατικές αρχές είχαν με τη CIA χαρακτήριζαν το κίνημα ως «απειλή». Στις 13 Σεπτεμβρίου οι φοιτητές έδειξαν τις ειρηνικές τους διαθέσεις με μια σιωπηλή πορεία 250.000 ανθρώπων που κρατούσαν πορτρέτα του Τσε, του Χο Τσι Μινχ, αλλά και του Εμιλιάνο Ζαπάτα και του Πάντσο Βίγια, ηρώων της μεξικανικής επανάστασης, κληρονόμος της οποίας υποτίθεται ότι ήταν το κόμμα που κατείχε την εξουσία. Αυτό όμως δεν έπεισε τους ιθύνοντες.

Στις 2 Οκτωβρίου, δέκα μέρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων οι φοιτητές ― που είχαν την αμέριστη συμπαράσταση των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου της Πόλης του Μεξικό ― κάλεσαν σε ειρηνική πορεία στην πλατεία των « Tres Culturas» στη συνοικία του Τλατελόλκο, με αίτημα την απόσυρση του στρατού από το πανεπιστήμιο.

Οι κρατικές δυνάμεις που συνεργάζονταν με τη CIA έδειξαν από νωρίς τις διόλου ειρηνικές του διαθέσεις. Αστυνομία και στρατός κατέλαβε τους δρόμους του κέντρου του Μεξικό, ελεύθεροι σκοπευτές είχαν από το μεσημέρι ακροβολιστεί στις ταράτσες των εργατικών κατοικιών και στους τρούλους της παρακείμενης εκκλησίας, ενώ μεξικανοί και αμερικανοί πράκτορες μπλέχτηκαν με τους διαδηλωτές με σκοπό να στήσουν προβοκάτσιες.

Οι τελευταίοι αποτελούσαν το Τάγμα Ολύμπικο και φορούσαν ένα λευκό μαντίλι ή ένα λευκό γάντι στο δεξί χέρι, για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους.  Όταν το ρολόι έδειξε 18:10, ένα ελικόπτερο εμφανίστηκε ξαφνικά πάνω από την πλατεία και τρεις πράσινες φωτοβολίδες φώτισαν τον ουρανό. Ήταν το συνθηματικό για να ανοίξει το πυρ εναντίον του άοπλου πλήθους.

Η πλατεία Τλατελόλκο είναι μία εξαιρετικά κλειστή πλατεία, απ’ όπου ένα πλήθος 15.000 ανθρώπων ήταν δύσκολο να ξεφύγει. Με το άκουσμα των πυροβολισμών ο κόσμος άρχισε πανικοβλημένος να τρέχει για να σωθεί.

Οι προβοκάτορες προσπαθούσαν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα φωνάζοντας πως τα πυρά ήταν άσφαιρα. Ήταν ψέματα! Αστυνομικοί, στρατιώτες και πράκτορες πυροβολούσαν τους φοιτητές πισώπλατα ή τους λόγχιζαν με τις ξιφολόγχες τους. Συνέλαβαν αμέτρητους. Τους έστηναν στον τοίχο, μέσα στη βροχή με τα χέρια ψηλά και τα παντελόνια κατεβασμένα. Όποιος προσπαθούσε να ξεφύγει, εκτελείτο. Πάνω από 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν σοβαρά και πάνω από 2.000 συνελήφθησαν.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Αντιδράσεις από γονείς θυμάτων των Τεμπών για το εισιτήριο στη συναυλία

 Την έντονη διαφωνία του σχετικά με την προγραμματισμένη για τις 11 Οκτωβρίου συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών, εξέφρασε ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε τα δίδυμα κορίτσια του αλλά και την ανιψιά του στα Τέμπη.



Την έντονη διαφωνία του σχετικά με την προγραμματισμένη για τις 11 Οκτωβρίου συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών, εξέφρασε ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε τα δίδυμα κορίτσια του αλλά και την ανιψιά του στα Τέμπη.

Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτησή του, απευθύνεται κυρίως στους καλλιτέχνες που έχει ανακοινωθεί πως θα πάρουν μέρος, διατυπώνοντας μια σειρά από ερωτήματα.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες, ενώ οι υπόλοιπες είναι αντίθετες για δράσεις με οικονομικό αντίτιμο.

Απευθυνόμενος προς τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «χαιρετώ την κίνηση σας και ευχαριστώ που δεν μας ξεχνάτε», ζητώντας τους ωστόσο να ακυρώσουν την παρουσία τους διότι «θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα».