Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ισπανία: Νέο ρεκόρ ανεργίας και αναθεώρηση προς τα κάτω από ΔΝΤ


 
Νέο ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, με τους ανέργους να ανέρχονται πλέον σε 5.7 εκατ. και το ποσοστό να αγγίζει το 24.63%.

Σημειώνεται ότι η ανεργία αυξάνεται κατά την έναρξη της τουριστική περιόδου, που συνήθως η απασχόληση στην Ισπανία παρουσιάζει αύξηση.

Στα τέλη Μαρτίου το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία ανερχόταν σε 24,44%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 53.500 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, έναντι 365.900 το πρώτο τρίμηνο. Η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών ανήλθε στο 53%.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της κυβέρνησης, η Ισπανία που έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, θα έχει 24,6% ανεργία στα τέλη του 2012.

Το ΔΝΤ χαιρετίζει το πρόγραμμα λιτότητας της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά εκφράζει την «ανησυχία του για την αυξημένη ανεργία». Παράλληλα στην έκθεσή του για την Ισπανία, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του αναμένοντας πλέον μείωση 1,7% του ΑΕΠ για το 2012 και 1,2% για το 2013.

«Οι εντάσεις στις αγορές ενδέχεται να κλιμακωθούν και να απειλήσουν την πρόσβαση στις αγορές» της Ισπανίας, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του ζητώντας για να ηρεμήσει το κλίμα «μια έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων της (ευρωπαϊκής) συνόδου (του Ιουνίου) και συνεχείς προόδους προς μια δημοσιονομική και τραπεζική ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επίσης το ΔΝΤ, δεδομένου του προγράμματος λιτότητας που υιοθέτηση η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, εκτιμά ότι η Ισπανία θα πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 6,3% του ΑΕΠ για το 2012 και θα φτάσει κοντά στον στόχο του 4,7% το 2013.

Πάντως το ΔΝΤ κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να «τηρήσει αυστηρά» τις πολιτικές λιτότητας που έχουν στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, ενώ ζήτησε «επιπλέον προόδους στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εργασίας».

Από tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου