Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Από τη δολοφονία Φύσσα μέχρι τις συλλήψεις


 

Μετά από χρόνια αποσιώπησης ή και εξωραϊσμού της δράσης της, πολλά από τα ελληνικά ΜΜΕ «ανακάλυψαν» την εβδομάδα που πέρασε την Χρυσή Αυγή. Παράλληλα με τις αστυνομικές ανακρίσεις και τις καταθέσεις του δράστη της δολοφονίας Φύσσα και των αυτοπτών μαρτύρων, εξομολογήσεις, βίντεο, φωτογραφίες και ντοκουμέντα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.  Επιλέξαμε τις πιο σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Η υπόθεση για τη δράση της Χρυσής Αυγής βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης. Μετά τις ανακρίσεις αλλά και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του δολοφόνου οι αρχές προχώρησαν το Σάββατο το πρωί στη σύλληψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και βουλευτών και στελεχών του νεοναζιστικού κόμματος. Ανθρωποκτονίες, εκβιασμοί και ξέπλυμα μαύρου χρήματος καταγράφονται στο εννιασέλιδο πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με βάση το οποίο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης. Σημειώνεται πως το πόρισμα στο οποίο τεκμηριώνεται η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης παραδόθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτυχία Κουτζαμάνη.

Η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί καθώς στελέχη της Χρυσής Αυγής έχουν συμμετάσχει σε πλήθος δολοφονικών επιθέσεων. Το κινητό του Γιώργου Ρουπακιά έχει "μιλήσει" εμπλέκοντας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τόσο τον αρχηγό της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, όσο και βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος, που φέρονται να μιλησαν με τον αρχηγό της Τ.Ο Νίκαιας Γ. Πατέλη. Τα στοιχεία για το πόρισμα του αντιεισαγγελέα προέκυψαν τόσο από τους «μάρτυρες κλειδιά», μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης που αποφάσισαν να σπάσουν την ομερτά και καταθέτουν υπό καθεστώς προστασίας στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από παλαιότερες επιθέσεις χρυσαυγιτών αλλά και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι νεοναζιστικές διαψεύσεις και τα ντοκουμέντα

Υπενθυμίζεται πως την επομένη της δολοφονίας η Χρυσή Αυγή, μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων του εκπροσώπου της Ηλία Κασιδιάρη, διέψευδε οποιαδήποτε σχέση με τον Γιώργο Ρουπακιά και τη δολοφονία. Λίγες ώρες αργότερα ο δράστης ομολόγησε τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή ενώ ήδη είχαν δημοσιοποιηθεί φωτογραφίες και βίντεο που τον έδειχνα να έχει ενεργό ρόλο σε εκδηλώσεις αλλά και σε εκδρομή της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ένα από τα τελευταία φωτογραφικά ντοκουμέντα τον δείχνει ως "φαλαγγάρχη" σε παρέλαση του νεοναζιστικού κόμματος για τα Ίμια.

Παρά τα αδιάψευστα ντοκουμέντα ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ισχυρίστηκε κατά την απολογία του στον ανακριτή πως η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή ήταν «χλιαρή». Σημειώνεται πως η γυναίκα του Ρουπακιά, που συνελήφθη για ψευδή κατάθεση, φέρεται να εξαφάνισε οποιοδήποτε στοιχείο θα συνέδεε άμεσα τον σύζυγό της με τη Χρυσή Αυγή. Αρχικά δήλωσε πως τα πέταξε στα σκουπίδια, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως τα παρέδωσε στον αρχηγό της Τοπικής Οργάνωσης, Γιώργο Πατέλη. «Άλλαξα πολλές φορές την κατάθεσή μου γιατί πανικοβλήθηκα», ανέφερε κατά την κατάθεσή της.

Παράλληλα ο Ρουπακιάς, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ένα πτυσσόμενο γκλοπ, ένα τέιζερ και περιοδικά και εφημερίδες της Χρυσής Αυγής,  υποστήριξε πως δέχτηκε επίθεση και μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα αμυνόμενος (Σημειώνεται σύμφωνα με τους γιατρούς το δολοφονικό χτύπημα στον Παύλο Φύσσα ήταν επαγγελματικό με δύο μαχαιριές στο θώρακα, η μια σε σχήμα Γ. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν και για τρίτη μαχαιριά στο πόδι).

Οι ισχυρισμοί του Ρουπακιά διαψεύστηκαν από το σύνολο των μαρτύρων, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί, που δίνουν λεπτομέρειες για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο Ρουπακιάς «σηκώθηκε να φύγει σαν να μην έτρεχε τίποτα» λέγοντας πως τον «μαχαίρωσα γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου», δήλωσε η αστυνομικός που τον συνέλαβε επ' αυτοφώρω. Επιπλέον νέα δεδομένα προέκυψαν από τις καταθέσεις δύο γυναικών που ανέφεραν πως μέσα στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά ήταν ένα ακόμη άτομο με ξυρισμένο κεφάλι. Ερωτηματικά προκύπτουν και από την παρουσία ενός εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος παρουσιάστηκε στους αστυνομικούς ως «συνάδελφος» και βρισκόταν στο σημείο νωρίτερα από την ομάδα ΔΙΑΣ, λέγοντας μάλιστα πως «τα πράγματα είχαν πια ηρεμήσει».

Οπλοστάσια σε γραφεία της ΧΑ και σπίτια μελών

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες σε γραφεία της Χρυσής Αυγής. Πολλοί επισημαίνουν πως τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης είχαν τον χρόνο να εξαφανίσουν επιβαρυντικά στοιχεία, ορισμένα μάλιστα γραφεία έκλεισαν «άρον άρον» από τα ίδια τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης (Όπως στην Ιεράπετρα και στη Νίκαια). Μεταξύ άλλων σε γραφεία της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν όπλα, ρόπαλα, ακόμα και αστυνομικός εξοπλισμός και πυρομαχικά (όπως στο Αγρίνιο) που καταδεικνύουν την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης αλλά και τις στενές σχέσεις με την αστυνομία.

Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν συλληφθεί και πολλά μέλη της Χρυσής Αυγής καθώς στα σπίτια τους εντοπίστηκαν οπλοστάσια και πυρομαχικά. Μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της Τοπικής Οργάνωσης της Μανωλάδας, αλλά και ο πρώην φρουρός του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα καθώς συμμετείχε στην επίθεση χρυσαυγιτών κατά μικροπωλητών μεταναστών στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου. Τα υπηρεσιακά είδη (κράνος ΜΑΤ, καπέλο αστυνομικού και καλαμίδες των ΜΑΤ) και τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στα γραφεία ανήκαν σε αυτόν.

Αστυνομία και Χρυσή Αυγή: Μια σχέση παραδοσιακή

Η σχέση της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία, αλλά και το στρατό, επισημάνθηκε και από μαρτυρίες μελών της, που αποφάσισαν να σπάσουν την «ομερτά» μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τα εν λόγω μέλη υπάρχουν στη Χρυσή Αυγή «στρατιωτικοί και αστυνομικοί ωστόσο δεν είναι μέλη για να μην φαίνονται». «Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με την αστυνομία, σε όλες τις πορείες έχουμε πάντα την κάλυψή της», αναφέρει άλλο μέλος, ενώ ένα ακόμα επισημαίνει «στρατιωτικοί από ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν» τους χρυσαυγίτες. (Διαβάστε Επίσης: Τα τάγματα εφόδου της ΧΑ στη Νίκαια και η στοχοποίηση του Παύλου και Πρώην μέλος ΧΑ: Για να ανελιχθείς έπρεπε να δείρεις Πακιστανούς / Δείτε: Μέλος της ΧΑ: Τον Ρουπακιά τον έστειλαν Βίντεο). Εν τω μεταξύ βίντεο –ένα από τα πολλά που έχουν έρθει στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια- από την αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, δείχνει «αυτόκλητες ομάδες» να πετούν πέτρες κατά διαδηλωτών δίπλα σε διμοιρίες των ΜΑΤ. Φωτογραφικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν τη συμμετοχή χρυσαυγιτών, με ένα «αγανακτισμένο» χρυσαυγίτη να έχει μάλιστα φωτογραφηθεί δίπλα στον Ρουπακιά.

Τελευταίο ντοκουμέντο για τη σχέση Χρυσής Αυγής και αστυνομίας είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν αστυνομικό σε ρόλο εκπαιδευτή των ταγμάτων εφόδου στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου. Ο αστυνομικός φέρεται να υπέβαλε παραίτηση μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών «για προσωπικούς λόγους», ωστόσο αυτή δεν έγινε δεκτή και διετάχθη ΕΔΕ. Επίσης την Πέμπτη διατάχθηκε από την εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα ώστε να διερευνηθεί καταγγελία σε βάρος αστυνομικού που επίσης εκπαιδεύει χρυσαυγίτες σε γυμναστήρια και εγκωμιάζει την νεοναζιστική οργάνωση στον «αέρα» ραδιοφώνων.

Μετά και τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ξήλωσε διοικητές διαφόρων τμημάτων της αστυνομίας, όπως της ΕΚΑΜ, της ΔΕΛΤΑ κ.α. και διέταξε έρευνα στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ για «να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής στο Σώμα». Την Παρασκευή απομακρύνθηκε από τη θέση του και ο υπεύθυνος αξιωματικός της ΕΥΠ για την διερεύνηση της δράσης της Χρυσής Αυγής με την υποβοήθηση και του συστήματος παρακολούθησης τηλεφώνων - το περίφημο «βαλιτσάκι» -  με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο αξιωματικός «διαφωνούσε με την παρακολούθηση» και «είχε συγγενική σχέση με βουλευτή της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά». Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή πρόκειται για τον βουλευττή Α' Πειραιά Νίκο Κούζηλο.

Διαδικτυακές προτροπές κατάλυσης της Δημοκρατίας από Έφεδρους

Ενώ η έρευνα για τη δράση της Χρυσής Αυγής βρισκόταν σε εξέλιξη, ανακοίνωση της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ) που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της και καλούσε σε κατάλυση της Δημοκρατίας, ζητώντας μάλιστα από τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια να παραιτηθεί για να διευκολύνει τις εξελίξεις, προκάλεσε την αντίδραση του Αρείου Πάγου, με την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδίκων, Παναγιώτα Φάκου να διατάζει προκαταρκτική εξέταση.

Στη συνέχεια η Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων με δεύτερη ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η αναφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας προφανώς δεν σχετίζεται με πραξικοπηματικές ή άλλες αντισυνταγματικές ενέργειες καμίας πλευράς» εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της στους ναζί. Η ΚΕΕΔ κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία ωστόσο απαγόρευση η ΕΛΑΣ «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας». Σημειώνεται πως λόγω των αποκαλύψεων και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε διατάξει έρευνα εκπαιδευτές των χρυσαυγιτών που προέρχονται από τις ένοπλες δυνάμεις. «Κανένα εν ενεργεία στέλεχος των ειδικών δυνάμεων του στρατού δεν εμπλέκεται σε εκπαίδευση μελών της Χρυσής Αυγής», ανέφερε το πόρισμα της ολιγοήμερης έρευνας.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου