Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Λεξικό για τις χειρονομίες των χιμπατζήδων


Τις χειρονομίες που χρησιμοποιούν οι κοντινότεροι γενετικά συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες, στη μεταξύ τους επικοινωνία, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν επιστήμονες.
Οι ερευνητές με βάση τα ευρήματά τους έφτιαξαν ένα λεξικό 66 χειρονομιών, που αντιστοιχούν σε 19 διαφορετικά μηνύματα.
Σχετική δημοσίευση έγινε από ερευνητική ομάδα της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους στη Σκοτία, στην επιθεώρηση βιολογίας «Current Biology». Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν κοινότητες άγριων χιμπατζήδων στην Ουγκάντα και αναλύθηκαν περισσότερα από 5 χιλιάδες περιστατικά επικοινωνίας με χειρονομίες.
Στην πραγματικότητα, η «γλώσσα του σώματος των χιμπατζήδων» είναι η μοναδική περίπτωση νοηματικής επικοινωνίας με χειρονομίες, που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί στο ζωικό βασίλειο. Οπως εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Κάθριν Χόμπετερ, μόνο οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες επικοινωνούν στέλνοντας συγκεκριμένα μηνύματα μέσω χειρονομιών, με πρόθεση.
Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι πίθηκοι και μαϊμούδες μπορούν να καταλάβουν σύνθετες πληροφορίες που μεταφέρονται με τις φωνές και τις κραυγές ενός άλλου ζώου, τα ίδια αυτά ζώα δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν σκοπίμως τα φωνητικά μηνύματα για να μεταφέρουν πληροφορίες στους συντρόφους τους. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, αυτή και η βασική διαφορά ανάμεσα στις κραυγές και τις χειρονομίες, αφού ακριβώς οι επιλεκτικές χειρονομίες υποδηλώνουν συγκεκριμένη πρόθεση επικοινωνίας.
Από δείγματα που κινηματογράφησαν οι ερευνητές φαίνεται καθαρά ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν, με συγκεκριμένες κινήσεις τους. Ετσι, μια μητέρα που προτάσσει το πόδι της στο μικρό της, το καλεί να σκαρφαλώσει πάνω της. Το μικρό ανταποκρίνεται αμέσως και πηδάει στην πλάτη της μητέρας του για να το μεταφέρει.
«Το κεντρικό μήνυμα αυτής της μελέτης είναι ότι και κάποιο άλλο είδος επικοινωνεί συγκεκριμένα νοήματα, κι αυτό δεν είναι κάτι μοναδικό στους ανθρώπους», τονίζει η δρ Χόμπετερ.
(Πηγή: BBC)

και το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου