Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

«Γήπεδο»... τραμπουκισμών


Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ:

Αρένα η Νέα Φιλαδέλφεια από «αγανακτισμένους» που παραπέμπουν στον... Άγιο Παντελεήμονα

Έξι στρέμματα ενός από τα ελάχιστα αστικά άλση που απέμειναν στο λεκανοπέδιο, ο υπερδεκαετής καημός των ΑΕΚτζήδων να ξαναποκτήσουν γήπεδο, οι παρακρατικές μέθοδοι επιβολής τετελεσμένων, τα επιχειρηματικά σχέδια σ’ ένα ημικατεστραμμένο περιβάλλον, τα αντιφατικά μηνύματα που την κρίσιμη στιγμή έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ... Όλα αυτά συγκροτούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που έχει ανάψει ήδη μεγάλη φωτιά στη Νέα Φιλαδέλφεια και προς το παρόν παραμένει άγνωστο πώς μπορεί να σβήσει.

Το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, πριν καν ψηφιστεί από τη Βουλή, έχει επιφέρει το πρώτο εντυπωσιακό αποτέλεσμά του: να απορρυθμίσει πλήρως τη δομή και τη λειτουργία μιας ολόκληρης πόλης. Όσα εξελίσσονται εσχάτως στη Νέα Φιλαδέλφεια παραπέμπουν ευθέως στα όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο τον Άγιο Παντελεήμονα και στο πώς αναπτύχθηκε από το 2010 ο «πειραματικός σωλήνας» που γέννησε και μαζικοποίησε τη Χρυσή Αυγή.

Τότε, με πρόσχημα μια παιδική χαρά, αναπτύχθηκε ένας ολόκληρος καμουφλαρισμένος στρατός «αγανακτισμένων» με την παρουσία των ξένων στο κέντρο της Αθήνας.

Σήμερα, με «όχημα» το γήπεδο της ΑΕΚ, ένας μικρός στρατός δήθεν οπαδών της ομάδας, με μεθόδους κανονικών μπράβων και παρακρατικών, έχει εισβάλει στη Νέα Φιλαδέλφεια αποφασισμένος να επιβάλει διά της βίας τον δικό του νόμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν μπορεί να συνεδριάσει, δημοτικοί σύμβουλοι προπηλακίζονται, δημόσιες ανοιχτές συζητήσεις διαλύονται από επιθέσεις και τραμπουκισμούς εις βάρος κατοίκων που θέλουν να μιλήσουν για το θέμα.

Τσιμέντο να γίνει

Όποιος υπερασπίζεται το Άλσος και το μέλλον του γίνεται αυτόματα «εχθρός», αφού για τους εισβολείς μοναδικό ζητούμενο είναι το γήπεδο. Μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση πολιορκίας ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Άρης Βασιλόπουλος θέτει ως μοναδικό ζήτημα προτεραιότητας «τη διασφάλιση της δημοκρατίας στην πόλη μας».

Οι πολιτικές καταβολές όσων καθημερινά περιφρουρούν στην περιοχή «τα συμφέροντα της ΑΕΚ» φαίνονται από την ανταπόκριση που έχει η δράση τους στον χώρο της Ακροδεξιάς. Για την επίθεση που εξαπέλυσαν προ δύο εβδομάδων στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Στρούγκα», αφήνοντας πίσω τους αρκετούς τραυματίες, οι «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές», που ακολουθούν τα βήματα του γνωστού Περίανδρου, δεν... κρατήθηκαν: «Χαιρετίζουμε συναγωνιστικά την επίσκεψη στην πρεζοφωλιά Στρούγκα των συναγωνιστών οπαδών της ΑΕΚ...». Για το ίδιο γεγονός ο ακροδεξιός «Στόχος» τιτλοφορούσε το θέμα: «Τρεις άπλυτοι τραυματίες από την εισβολή των ΑΕΚτζήδων στην αναρχοκατάληψη στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Απαξίωση και ιδιωτικοποίηση

Το μικρότερο «κακό» για την τύχη του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας φαίνεται πως είναι το περιεχόμενο του άρθρου 81 του Ρυθμιστικού, σύμφωνα με το οποίο παραχωρούνται 6 στρέμματα επιπλέον (στα 26,6 στρέμματα που καλύπτει ο σημερινός χώρος του γηπέδου) για τις ανάγκες του νέου γηπέδου και των γύρω πεζοδρόμων. Για την παραχώρηση αυτών των 6 στρεμμάτων η πλευρά της ΑΕΚ διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει, ως αντιστάθμισμα, στη δενδροφύτευση έκτασης 3 στρεμμάτων σε άλλο σημείο της πόλης.

Ο μεγάλος κίνδυνος όμως που διαβλέπουν κάτοικοι και φορείς της πόλης περιλαμβάνεται στο άρθρο 82 (σε συνδυασμό με τα άρθρα 18 και 19) του Ρυθμιστικού, όπου περιγράφεται ότι θα παραχωρηθούν άλλα 24 στρέμματα δάσους, το Άλσος θα φύγει από τη δικαιοδοσία του δήμου και ακόμη ότι αποχαρακτηρίζεται, ώστε να «ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης - αξιοποίησής του». Αυτές οι προβλέψεις κάνουν τους Φιλαδελφειώτες να ανησυχούν πως, με «όχημα» το γήπεδο, θα εισβάλουν στο Άλσος επιχειρηματικά συμφέροντα και ατέλειωτο τσιμέντο...

Γι’ αυτό ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος τονίζει: «Εμείς το δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι θέλουμε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το θέλουμε γιατί εδώ είναι το σπίτι της ΑΕΚ, εδώ είναι η πόλη των προσφύγων και η ΑΕΚ δικαιούται γήπεδο... Θέλουμε να διαχωρίσουμε όμως το ζήτημα της κατασκευής του γηπέδου από τα όσα περιγράφονται στο Ρυθμιστικό. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η πλευρά της ΑΕΚ...».

Η περίπτωση του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας θυμίζει έντονα αυτήν του Ελληνικού:

Ένας δημόσιος χώρος αφήνεται επί χρόνια να ρημάξει, ώστε στο τέλος να εμφανίζεται ως μοναδική προοπτική η ιδιωτικοποίηση και η ανάπτυξή του «σε άλλη βάση».

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο σημαντικός αυτός πνεύμονας πρασίνου για το λεκανοπέδιο είναι αυτή της πλήρους εγκατάλειψης. Τα 423 στρέμματα που καλύπτει το Άλσος (από αυτά, τα 122 έχουν παραχωρηθεί κατά κυριότητα στον Δήμο και τα υπόλοιπα κατά χρήση με σκοπό τη συντήρηση του δάσους) παραδόθηκαν στη φθορά των μνημονιακών χρόνων. Αν και η προηγούμενη δημοτική αρχή ξόδεψε 130.000 ευρώ για μια μελέτη ανάπλασης, η έλλειψη ρευστότητας την κρατά στα συρτάρια.

Εμπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ

Η καθολική εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια (32% στις ευρωεκλογές, εκλογή του Άρη Βασιλόπουλου ως νέου δημάρχου) καταγράφηκε ως ηχηρή απάντηση στις «οπαδικές» επιθέσεις που δεχόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Ρένα Δούρου με αφορμή τη θέση που διατύπωσε για το «πώς πρέπει να φτιαχτεί το γήπεδο» και σε ποιο βαθμό θα εμπλακεί η Περιφέρεια.

Πριν από έναν χρόνο ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την ιδιοκτησία της ΑΕΚ για να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια με 20 εκατομμύρια ευρώ το project «Αγιά Σοφιά». Οι δηλώσεις Δούρου τον Μάρτιο έδωσαν τροφή για αντιφατικές ερμηνείες και εκτεταμένη σπέκουλα εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αυτό το δεδομένο, με τους οπαδούς της ΑΕΚ να σηκώνουν πανό στα γήπεδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της υποψήφιάς του για την Περιφέρεια Αττικής, με τις «κιτρινόμαυρες» εφημερίδες να συναγωνίζονται σε επιθετικούς τίτλους, όταν πλέον έγινε γνωστό το περιεχόμενο του νέου Ρυθμιστικού της Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να εκπέμπει... αμηχανία.

Αρχικά ο Δημήτρης Στρατούλης (βέρος ΑΕΚτζής) δήλωσε ότι το κόμμα καλύπτεται από τα «αντισταθμιστικά» για την παραχώρηση των 6 στρεμμάτων του Άλσους στο γήπεδο. Στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε το νέο Ρυθμιστικό η Ελένη Αυλωνίτου (πήρε τη θέση της Ρένας Δούρου στη Β’ Αθηνών) δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με το άρθρο 81, την ώρα που ο έτερος βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου το κατακεραύνωνε.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ και του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας έχει τεθεί ως θέμα σε τρεις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας. Η θέση που επί του παρόντος φαίνεται να διαμορφώνεται είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να ενισχύσει τους χειρισμούς και τις θέσεις της νεοεκλεγείσας δημοτικής αρχής.

Αναζητείται η Original

Τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στη Νέα Φιλαδέλφεια προκαλούν ερωτήματα για ακόμη έναν λόγο. Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ, τα μέλη της Original 21, είναι ίσως το μοναδικό οπαδικό «κλαμπ» που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια τόσο καθαρή και δραστήρια πολιτική θέση εναντίον της νεοναζιστικής Ακροδεξιάς, της Χρυσής Αυγής και των διαφόρων «καμουφλαρισμένων» εμφανίσεών της. Στην πολιτική αυτή θέση τούς ακολουθούν κατά δεύτερο λόγο οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ και με μικρότερη μαζικότητα οι «Φενταγίν» του Ατρόμητου Περιστερίου και οι οργανωμένοι του Εθνικού Αστέρα (Καισαριανή).

Με οδηγό το σύνθημα «και το θαύμα της ΑΕΚ πρόσφυγες το έκαναν», κατά καιρούς έχουν αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες που τους έχουν φέρει σε σύγκρουση με τους χρυσαυγίτες. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό πριν από ενάμιση χρόνο στην Κόρινθο, όπου η τοπική Original οργάνωσε διανομή τροφίμων και ρούχων σε οικογένειες Ελλήνων και αλλοδαπών άπορων. Η εκδήλωση δέχθηκε επίθεση από μέλη του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Κορίνθου, στην οποία συμμετείχε και ο τότε βουλευτής του κόμματος Ευστάθιος Μπούκουρας.

Λίγους μήνες νωρίτερα, αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, υπήρχε η πληροφορία ότι η Χρυσή Αυγή ετοιμαζόταν να ανοίξει γραφεία στο Περιστέρι, δίπλα σε αυτά των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ. Αμέσως η τοπική Original σήκωσε ένα πανό που έγραφε: «Ρε, ούτε να το σκέφτεστε». Για μέρες εξελίσσονταν επεισόδια με χρυσαυγίτες σε διάφορα στέκια του Περιστερίου και τελικά τα γραφεία δεν άνοιξαν ποτέ.

Επίσης, μετά την επίθεση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη στο ΟΑΚΑ, ο κεντρικός σύνδεσμος της Original 21 εξέδωσε ανακοίνωση επικηρύσσοντας τους δράστες.

«Για να τελειώνουμε μια και καλή μ’ αυτό το καρκίνωμα των φασιστών, εμείς ως Original 21, ως απόγονοι προσφύγων / μεταναστών και τέλος ως απλοί άνθρωποι, θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο στα θρασύδειλα σκουλήκια που επιτέθηκαν στον ΑΕΚτζή Στρατούλη ότι είναι ανεπιθύμητοι και πλέον επικηρυγμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Με τέτοια «ιστορία» προκαλεί ερωτήματα η σημερινή απουσία δημόσιας τοποθέτησης της Original 21 για την παρακρατική εισβολή στη Νέα Φιλαδέλφεια και τους εντεινόμενους τραμπουκισμούς εις βάρος των κατοίκων (συμπεριλαμβανομένων και ΑΕΚτζήδων). Σε ανακοίνωσή της, πάντως, στις 17 Ιουνίου στεκόταν μόνο στο θέμα του γηπέδου τονίζοντας ότι είναι υπέρ του άρθρου 81 και ξεκαθαρίζοντας ότι «όσον αφορά άλλες δραστηριότητες, σχέδια, δουλειές διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών ανά την επικράτεια (άρθρο 82) φυσικά και είμαστε κάθετα αντίθετοι και ενίοτε στο πλευρό όσων αντιστέκονται σε τέτοιες βλέψεις...».

Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου