Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Κινεζική έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ

Απάντηση σε επικρίσεις της Αμερικής κατά άλλων χωρών για παραβιάσεις

Κινεζική έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ



«Απάντηση» έδωσε την Πέμπτη 14 Απριλίου η Κίνα στις συνεχείς αιτιάσεις και επικρίσεις της Αμερικής εναντίον άλλων χωρών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Πεκίνο δημοσίευσε έκθεση της κυβέρνησης με τίτλο "Αριθμοί και γεγονότα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ, το 2015".

Η έκθεση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ σχολιάζουν την κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα πολλών χωρών αλλά κρατούν σφραγισμένο το στόμα τους σχετικά με την «τρομερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους ούτε και δείχνουν διάθεση να κάνουν κάτι σχετικό». Το 2015 δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση σε αυτόν τον τομέα ενώ αντίθετα προέκυψαν πολλά νέα προβλήματα.

«Αφού η αμερικανική κυβέρνηση δεν τολμά να πάρει έναν καθρέφτη και να δει τη φάτσα της, θα την βοηθήσουν άλλες χώρες», γράφει η κυβερνητική έκθεση στον πρόλογο. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι οι συνέπειες της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής επιδείνωσαν το 2015 την  κατάσταση. Η χρήση των όπλων διευρύνθηκε και η αστυνομική βια πήρε ακόμη μεγάλες διαστάσεις.

Το 2015  στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 51.675 ένοπλες βίαιες επιθέσεις οι οποίες άφησαν 13.136 νεκρούς και 26.493 τραυματίες. Μόνο η Αστυνομία σκότωσε 965 άτομα. Ούτε στον οικονομικο-κοινωνικό χώρο βελτιώθηκε η κατάσταση. Πάνω  από 560.000 άτομα εξακολουθούν να είναι άστεγα και 33 εκατ. Αμερικανοί δεν έχουν ασφάλεια υγείας.

Η κυβερνητική έκθεση δίνει στοιχεία και για τα αποτελέσματα των αμερικανικών επεμβάσεων σε ξένες χώρες. Μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2015 οι ΗΠΑ εκτέλεσαν 3.965 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και 2.823 στη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 1.695  και 2.239 αμάχων, αντίστοιχα.

Μια διαδεδομένη στις ΗΠΑ  «μορφή παραβίασης των δικαιωμάτων"»σημειώνει η έκθεση είναι η παρακολούθηση των τηλεφώνων και γενικά της επικοινωνίας τριών πρόεδρων της Γαλλίας.

Απο ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου