Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Πόσες εργατοώρες κοστίζει ένα iPhone ανα τον κόσμο;


Η έρευνα


Τα iPhones βρίσκονται παντού, με τους κατόχους τους να είναι μανιωδώς σκυμμένοι πάνω τις οθόνες τους από τη Νέα Υόρκη, και το Λονδίνο μέχρι το Κίεβο. Αλλά το κατά πόσο αυτοί μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά τους, ποικίλλει ακόμη και μεταξύ των πλέον εύρωστων πόλεων του κόσμου.
Δεν είναι τόσο πολύ η τιμή του τηλεφώνου, αλλά οι μισθοί αυτών που θέλουν να το αποκτήσουν που κάνει τη διαφορά.
Συγκρίνετε τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, για παράδειγμα. Οι άνθρωποι και των δύο αυτών πόλεων τείνουν να δουλεύουν ασταμάτητα, να είναι κολλημένοι στα smartphones τους και να είναι παγιδευμένοι σε έναν πολιτισμό του χρήματος. Και οι δύο πόλεις είναι στο top 5 των πιο ακριβών πόλεων του κόσμου.
Να όμως μια διαφορά. Σύμφωνα με μελέτη της UBS ένας Λονδρέζος θα πρέπει να δουλέψει 41,2 ώρες για να μπορέσει να αγοράσει ένα iPhone 6, την ίδια στιγμή πουένας Νεο-Υορκέζος αρκεί να δουλέψει 24.
Πολύ περισσότερες εργατο-ώρες κοστίζει όμως ένα iPhone 6 για έναν Αθηναίο, ο οποίος σύμφωνα με την έρευνα θα πρέπει να δουλέψει κατά μέσο όρο 98 ώρες για να αποκτήσει ένα. Οι ώρες εκτοξεύονται για έναν εργαζόμενο στο Πεκίνο, που θα πρέπει να ξοδέψειμισθό 218 ωρών για να αποκτήσει το πολυπόθητο τηλέφωνο.
Υπάρχουν όμως και πολύ χειρότερα, καθώς ένας εργαζόμενος στο Ναϊρόμπι θα πρέπει να σπαταλήσει 468 ώρες δουλειάς για το iPhone 6, ενώ κάποιος που δουλεύει στο Κίεβο... 627 ώρες!
Αν όμως κάποιος ζει στη Ζυρίχη, την πόλη με τους υψηλότερους μισθούς στη μελέτη, θα μπορούσε να πάρει ένα μετά από μόλις 20,6 ώρες εργασίας.
Έτσι είναι οι ανισότητες.
Πηγή: The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου