Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Oπτικοακουστική σύνθεση αφιερωμένη στα 71 χρόνια από τον θάνατο του Αρη Βελουχιώτη




Του Γ. Γ.

Αν και κάναμε ένα εκτενέστατο αφιέρωμα στο μπλοκ μας για την συμπλήρωση 71 χρόνων από τον θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του Αρη Βελουχιώτη, δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να κάνουμε μια οπτικοακουστική σύνθεση με ερέθισμα τα όσα σχετικά ακούσαμε στην ραδιοφωνική εκπομπή –στον ρ/σ Realfm- από τους Μπογιόπουλο – Κοττάκη.
Οι δυο δημοσιογράφοι προσέγγισαν ο καθένας με το δικό του οπτικό πεδίο την δράση και τις απόψεις του θρυλικού Αρη, σε κάθε περίπτωση όμως είναι ενδιαφέροντα τα όσα είπαν.

Σ’ αυτό το ηχητικό, λοιπόν, αρχικά προσθέσαμε ένα τραγούδι, αφιερωμένο στον Αρη, με την φωνή της Μαρίας Φαραντούρη που ακούστηκε στην εκπομπή.
Η επόμενη παρέμβαση μας στην σύνθεση που αναφέρουμε, είναι μια συγκλονιστική σκηνή από την τηλεοπτική ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Θίασος» που μας δείχνει τους κανιβαλικούς χορούς που έστησαν γύρω από τα κομμένα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα οι οπαδοί της δοσιλογικής δεξιάς, πριν αυτά βρεθούν κρεμασμένα στο φανοστάτη της πλατείας των Τρικάλων.

Σ’ αυτά πρόσθεσα ένα βιντεάκι που αναφέρετε σε μια βιωματική ιστορία. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να αντιληφθώ γιατί ο πατέρας μου, καταδικασμένος σε θάνατο από στρατοδικείο σκοπιμότητας το 1947, είχε σαν αγαπημένο του άκουσμα, το ρεμπέτικο τραγούδι «Σταλαγματιά – Σταλαγματιά». 

Απο το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου